Kannattaako huonekasvit kiikuttaa kesäksi ulos? Miksi pionit kukkivat vaisusti? Entä kuinka syntyy kestävä ja helppohoitoinen ruusuaita tontin reunalle? Viherpeukaloilla riittää kysymyksiä, mutta onneksi asiantuntijalta löytyy aina vastaus!

Syntyykö noin kaksikymmentä vuotta vanhalle, sammaloituneelle nurmikolle minkäänlaista kukkaniittyä?

Vanhan nurmikon muuttamisessa kukkivaksi niityksi on kaksi konstia. Voit poistaa kaiken vanhan nurmikon ja sammalen, kalkita maan hyvin ja kylvää pintaan niittykukkia ja suojaheinää, 50–100 grammaa aaria kohden. Toinen vaihtoehto on tehdä vanhaan nurmikkoon kolmen tai neljän neliömetrin kokoisia laikkuja, poistaa niistä rikkaruohot, kalkita ja kylvää siemenet. Ensimmäisen kesän ajan laikkuja on varjeltava liialta roskaheinältä, jotta taimet pääsevät hyvin alkuun. Itse poistaisin vanhaa sen minkä jaksaisin ja kylväisin niittysiemenet, suojaheinän sekä lisäksi vielä yksivuotisen kukkaseoksen. Tällä kylvöllä saisin jo heti ensimmäisenä kesänä kukkia, monivuotiset aloittavat sitten toisena kesänä. Hapanta ja tiivistynyttä maata voi lisäksi parantaa lisäämällä kalkkia ja hiekkaa.

Talvetan kannat tuvan kellarissa, jossa on nyt lämmintä 4,1 astetta ja kosteutta
32 prosenttia. Leikkauspintoihin on ilmestynyt hometta. Onko paikka huono? Ovatko kasvit mennyttä?

Leikkauspintojen home kertoo siitä, että kosteutta oli ainakin varastoitaessa hieman liikaa. Vastaisuudessa toimi näin: Ennen varastointia anna varsien ja lehtien kuivua, leikkaa ne 10 sentin mittaisiksi tapeiksi ja anna taas hetki kuivahtaa. Ruukun mullan tulee olla lähes kuivaa, kun se laitetaan säilöön, sillä muuten juurakot voivat alkaa mädäntyä. Kunhan kevät tästä etenee, pääset vilkaisemaan juurakon kuntoa. Vaikka leikkauspinnassa olisikin hometta, se ei kerro mitään koko juurakon kosteustilasta ja kunnosta. Ainakin lämpötila tuvan alla on sopiva (ihannelämpötila on 5 astetta), eikä kosteuskaan ole mitenkään mahdoton. Talvisin ihannekosteus huonelämpötilassa on 20–40 prosenttia, talvisäilytyksessä saisi toki olla vaikka 10–20 prosenttia. Toivotaan, että kannasi ovat kunnossa.

Menestyvätkö perennat ulkona suuressa saviruukussa?

Perennojen kasvatus ruukussa onnistuu kyllä, mikäli valitset kestäviä lajikkeita. Saviruukku ei kestä jäätymistä, joten sen jättäminen ulos talveksi saattaa koitua ruukun kohtaloksi. Lisäksi savi imee helposti kasvualustasta loputkin kosteudet, joten kevään korvalla on huolehdittava ajoissa kasvin kastelusta. Voisi olla parempi käyttää saviruukkua monivuotisen kasvin suojaruukkuna ja istuttaa kasvi muoviruukkuun.

Kasvin voi sitten auttaa talven yli muutamalla eri tavalla: suojaamalla sen ruukkuun, kaivamalla sen maahan tai siirtämällä talvisäilytykseen. Paras vaihtoehto riippuu kasvista ja ruukun koosta.

Mikäli kasvi ja ruukku ovat kookkaita, talvehtimista voi auttaa laittamalla saviruukun ja muoviruukun väliin eristettä. Esimerkiksi kuplamuovi on kätevää. Koko kasvin ruukkuineen päivineen voi myös suojata pakkaspeitteellä, lumella ja havuilla.

Kasvin voi siirtää talveksi maahan, jolloin ympäröivä aines sekä lumi suojaavat juuristoa. Kasvia voi myös pyrkiä suojaamaan itsekin lisäämällä havuja ja lunta. Myös pakkaspeite, hallaharso ja varjostuskangas saattavat olla avuksi. Kasvin voi siirtää myös talvisäilytyspaikkaan eli valoisaan ja viileään tilaan, jonne pakkanen ei pääse. Jos esimerkiksi mökki on talven pienen peruslämmön varassa, kasvi saattaisi pärjätä siellä.

Kasvien talvehtiminen ruukussa riippuu suojaamisen lisäksi kasvi-
valinnasta. Kestävät kasvit pärjäävät paremmin ruukussakin. Omalla pihallani alppikärhöt ja monet muut perennat ovat vuosikausia kasvaneet ulkona ruukussa, havu- ja lumipeitteen alla talvehtien. Myös tuijat ja monet pensaat kestävät ruukussa, kunhan niitä kastelee keväällä ahkerasti.
Meillä menestyvät myös jalokärhöt, jaloruusut, rungollinen herukka, sinikataja ja mansikat ilman mitään lisäsuojausta isommissa kasvutiloissa. Sellaisia ovat maapohjaiset, kiinteät terassilaatikot, joiden reunat on vuorattu styroksilla. Asumme vyöhykkeellä III. Kokeile siis rohkeasti!

Viime kesänä mustaherukan lehdissä oli ruosteen värisiä laikkuja. Mikä tauti on kyseessä? Mitä sille voisi tehdä nyt?

Mustaviinimarjaasi on vaivannut sienitauti, joko herukanvillaruoste, herukanruoste tai karviaisruoste eli herukansararuoste, mutta toivottavasti talvi vie siitä voiton. Ruostetta ei oikeastaan voi torjua tai ehkäistä muuten kuin parantamalla ilman kiertoa kasvustossa. Ilman kierto paranee kasvustoa harventamalla. Silloin sieni-itiöt lentelevät ohi, kosteus vähenee ja valoakin riittää paremmin.

Pitäisikö nuoresta tammesta leikata vahva sivuoksa pois? Onko kyseessä kilpalatva ja onko sen poistaminen mielestäsi tarpeen?

Tammi kasvaa luontaisesti latvukseltaan kupumaiseksi, joten sivuoksiakin tulee. Se on kuitenkin varsijatkoinen laji, eli alkuperäinen pääverso jatkaa pituuskasvua päätesilmustaan. Siten hankasilmuista syntyy aina pääversoa heikompia oksia. Voit siis antaa tammesi kasvaa ihan oman mallinsa mukaisesti. Mikäli haluat kehittää rungon oksattomaksi, sivuoksia voi leikata ja karsia juuri tässä kasvuvaiheessa.

Mistä johtuu pionien heikko kukinta? Ne ovat kasvaneet aurinkoisessa paikassa jo muutaman vuoden ajan.

Pioneilla saattaa hyvinkin mennä muutama vuosi paikkaan totutellessa, joten taimesi eivät vielä välttämättä ole ehtineet loistaa kukillaan. Olethan kuitenkin huomioinut hyvin pionien toiveet? Otollinen kasvupaikka (avoin, aurinkoinen, ravinteikas, läpäisevä ja hapahko kasvualusta), oikea istutus (alkuperäinen syvyys, hieman hiekkaa pinnassa) ja hyvä hoito (lannoitus keväisin lantavedellä, yleislannoitteella tai ohuella kompostikerroksella) ovat pionien viihtymisen edellytykset. Kukinnan varmistaa vielä heinä-elokuussa annettu fosforipainotteinen syyslannoitus.

Uskallanko viedä huonekasvit kesällä ulos aurinkoon?

Useimmat huonekasvit nauttivat kesästä ulkona. Lajikohtaisia eroja kuitenkin on, joten tarkasta vaikka Puutarha.netin Kasvikortistosta, kestääkö laji aurinkoa, tuulta ja sadetta. Lajikohtaiset toiveet kannattaa huomioida myös kasvien sijoittelussa. Esimerkiksi puolivarjon kasvi, joka ei pidä vedestä lehdillään, kannattaa sijoittaa sateelta suojattuun paikkaan vaikkapa terassin peräseinälle. Mikäli kasvi kestää sadetta ja tuulta (versot eivät katkea herkästi tuulessa), puiden katveessa on hyvä, hajavaloa tarjoava paikka.

Jos etupihasi kylpee koko päivän auringonpaahteessa, en uskalla luvata minkään kasvin kestävän. Jos kuitenkin voit suojata ne kovimman paahteen ajaksi (kello 12–14) tai sijoittaa kasvit edes ajoittain katveessa olevaan paikkaan, tilanne on toinen. Hajavalossa ja runsaassakin valossa kasvit viihtyvät. Jotkut kasvit, esimerkiksi rönsyliljat ja liisukat, voi istuttaa vaikka kesäkukkien kanssa samaan astiaan. Muista kuitenkin totuttaa kasvit varovasti uusiin olosuhteisiin – älä siis siirrä kasvia suoraan puolivarjosta paahteeseen.

Mikä on sopiva kivituhkan raekoko pihakäytävälle? En haluaisi hiekan kulkeutuvan sisälle.

Kivituhkan ominaisuuksiin kuuluu, että se vähän ”sitoutuu”. Silloin pinnasta tulee kova, eikä siitä irtoa hiekkaa kenkiin. Tämä kestää kuitenkin vuoden. Suosittelen valitsemaan 0–8 mm:n kivituhkaa. Siitä kulkeutuu sadevesi hyvin läpi. Jos kivikoko on isompi, pinta on karhea ja terävä.

Uudistontiltamme on kaadettu puita, mutta jäljellä on kymmenittäin kantoja. Mitä niille pitäisi tehdä?

Paikallinen metsänhoitoyhdistys tai kunnan ympäristövastaavat osaavat varmasti kertoa alueen urakoitsijoiden yhteystietoja. Koneurakoitsija laittaa kannot osiin ja kuljettaa ne pois. Hieman kalliimpi vaihtoehto on tilata kaivinkone irrottamaan kannot ja auto kuljettamaan ne käsittelylaitokselle.

Haluaisin säilyttää muutaman puun ja pensaan tontillani.Kuinka se onnistuu uudistalon rakentamisen aikana?

Hienoa, että haluatte hyödyntää jo olemassa olevaa kasvillisuutta – näin tontista saa nopeasti valmiimman näköisen. Rajatkaa nyt säästettävä puualue jonkinlaisella aidalla, ettei työkoneilla turhaan tiivistettäisi juurialuetta eikä puita vahingossa kolhita. Yksittäiset puut kannattaa suojata laudoittamalla niiden rungot (ei naulaamalla). Puiden juuristoaluetta ei myöskään saa rakentamisen aikana eikä sen jälkeen korottaa paksulla maakerroksella, vaan maanpinnan korkeuden pitäisi pysyä suunnilleen samana kuin se on ollut.

Louhimisen ja kaivuun mahdollisesti aiheuttamilta vesitalouden muutoksilta puita ei voi etukäteen suojata – aika näyttää, miten ne selviytyvät. Pienempiä puita voi myös siirtää vaikkapa kaivurin kauhalla ja istuttaa parempaan paikkaan.

Jos pensaat eivät voi jatkossa kasvaa nykyisillä paikoillaan, ne voi siirtää toiseen paikkaan. Siirto onnistuu hyvin syksyllä, kun lehdet ovat varisseet, tai lepotilassa varhaiskeväällä, jos kaivaminen vain onnistuu. Pensaat kaivetaan ylös mahdollisimman suuren juuripaakun kanssa. Etenkin kookkaiden yksilöiden nostaminen ja siirtäminen juurimultineen onnistuu parhaiten koneella. Repeytyviä juuria voi siistiä ja oksia harventaa ja lyhentää oksa-saksilla. Näin siirto on helpompaa ja pensaan kasvuun lähtö paranee. Muistakaa kastella siirrettyjä kasveja reippaasti. Siten juurtuminen nopeutuu.

Asiantuntijana Saija Rimpelä, Puutarha.net -verkkosivuston puutarha-alan asiantuntija.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.