Kesäkukilla voi sisustaa ja värittää puutarhan erilaiseksi vaikka joka vuosi.

Kun valitset kesäkukkia, mieti millaiseen paikkaan istutuksen sijoitat. Millaista tyyliä ja mitä värejä ympärillä on? Onko paikka valoisa vai varjoisa?

Hyvä perussääntö on valita samaan istutukseen kolmea erilaista kasvia: yhtä korkeaa, yhtä keskikorkeaa ja yhtä matalaa, alaspäin laskeutuvaa. Näin asetelmasta syntyy mielenkiintoinen muotojen ja värien yhdistelmä. Kesäkukat tarvitsevat ravinteikkaan kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Käytä kesäkukkamultaa, johon on lisätty hitaasti liukenevia lannoiterakeita. Kun kasvit ovat juurtuneet kunnolla, lisää kasteluveteen kesäkukkalannoitetta.

Istuttamisen jälkeen kesäkukat kaipaavat hoitoa: kastelua, lannoittamista ja kuihtuvien kukkien nyppimistä. Kuihtuneet kukinnot kannattaa poistaa, jotta kasvi ei siirry siementuotantoon vaan jatkaa kukintaa. Kaikkia kesäkukkia ei tarvitse nyppiä. Siniviuhka, lobelia, miljoonakello, lumihiutale ja kesäkynttilä eivät kaipaa kuihtuvien kukintojen poistamista.

Millainen on hyvä ruukku?

 • Tarpeeksi suuri. Tilavassa astiassa riittää multatilaa ja kastelukin helpottuu, kun multa ei kuivahda hetkessä.
 • Istutuksen tyyliin sopiva.
 • Pohjastaan rei’itetty, jotta liika kasteluvesi valuu pois. Aluslautastakin voi käyttää. Altakasteluruukuissa on hyvä olla ylivuotoaukko.
 • Salaojitettu. Laita ruukun pohjalle salaojituskerrokseksi kevytsoraa, rikkinäisiä ruukunpalasia tai soraa. Jotta multa ei huuhtoudu ruukusta pois, laita salaojakerroksen ja mullan väliin talouspaperia tai pala sanomalehteä.
 • ET TARVITSE RUUKKUA, jos paikkaat perennapenkin tyhjää tilaa istuttamalla siihen kesäkukkia tai istutat kesäkukat maahan näyttäväksi ryhmäksi.

Amppeli keinumaan kauniisti:

 • Amppeliin mahtuu usein multaa vain vähän, joten huolehdi riittävästä lannoituksesta ja kastelusta.
 • Luontevinta on käyttää amppeli-istutuksessa alaspäin laskeutuvia kasveja.
 • Valmis amppeli-istutus on helpoin valinta. Sen voi vaihtelun vuoksi istuttaa korkeaan ruukkuun, josta kasvi laskeutuu kauniisti reunoille.
 • Maanpeiteruusu ’Sweethome Pink’ sopii erinomaisesti myös amppeliin.
 • Siro keijunmekko kiipeää tavallisesti köynnöstukeä pitkin, mutta laskeutuu myös kauniina kukkaverhona amppelista. Se kestää kohtalaisesti viileitä kevät- ja syyssäitä.
 • Mustasilmäsusanna on hallanarka, joten istuta se ulos vasta kun hallan uhka on väistynyt.

Mitä värejä?

 • Hopealehtiset kasvit, hopeavitja, hopealanka ja hopealehti, sopivat hyvin sinisten ja valkoisten kukkien seuraksi.
 • Limetinsävyinen koristebataatti ja kellanvihreä kultaoregano tuovat raikkaan lisän värikkäiden kukkien seuraan.
 • Tummanpuhuvat lehtikasvit kuten tummalehtiset lajikkeet koristebataatista ja keijunkukasta luovat dramaattisen väri-parin esimerkiksi valkoisen kanssa, mutta ne sopivat erinomaisesti myös voimakasväristen kuten keltaisten, oranssien, punaisten ja violettien kukkien rinnalle.
 • Yrtit toimivat istutuksissa rauhoittavina lehtikasveina. Kultaoregano, tummalehtinen afrikkalainen basilika ja viinisuolaheinä ovat näyttäviä, mutta yhtä hyvin kesäkukkaruukkuun voi sujauttaa persiljan.

 
Istuta aurinkoiseen paikkaan:

 • pelargoni
 • tähtisilmä
 • marketta
 • monet yrtit, kuten laventeli, kultaoregano ja rosmariini
 • koristeheinät

Puolivarjoon sopivat:

 • lumihiutale
 • ahkeraliisa
 • siniviuhka
 • begoniat, erityisesti isolehtiset "Dragonwings" tai "Big Leaf"
 • istutuksiin sopivat lehtikasvit, kuten maahumala ja muratti

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.