Kasvimaan perustaminen ei ole vaikeaa, näillä neuvoilla onnistut.

Haaveiletko omasta kasvimaasta? Houkuttaako ajatus luonnonmukaisesti kasvatetusta lähiruuasta? Näillä 10 neuvolla onnistut kasvimaan perustamisessa.

1. Muokkaa maa

Hyvälaatuinen maa on kasvitarhan perustamisen A ja O. Useimmat juurekset ja vihannekset viihtyvät multavassa, ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Multavassa maassa on runsaasti humusta eli muruista ruokamultaa. Kuohkeus takaa sen, että ravinteet kulkeutuvat kasvien käyttöön eikä liika sadevesi jää taimien juuristolle.

Jos maa on savista ja tiivistä, sitä parannetaan lisäämällä turvetta, hiekkaa ja kompostimultaa. Hiekkainen maa kaipaa kompostimultaa, turvetta ja savea. Kompostimulta ja eloperäiset lannoitteet tuovat ravinteita kasvualustaan.

Vuosien mittaan maan laadusta voi pitää huolta viherlannoituksella. Se tarkoittaa, että viljellään lajeja, joiden juuristo sitoo typpeä ja ravitsee maata. Muun muassa apilat, herneet ja hunajakukat ovat hyviä viherlannoituskasveja. Ne kylvetään keväällä ja muokataan maahan kasvukauden jälkeen.

Kasvimaa muokataan mieluusti jo syksyllä. Silloin sitä ei tarvitse muokata keväällä kovin syvältä, eikä kosteus katoa kasvien juuristolta. Kun maa on sulanut roudasta, kompostit ja uudet mullat harataan sen pinnalle.

Keittiökasvit saavat parhaiten ravinteita maasta, jonka pH-arvo on lähes neutraali, noin 7. Tätä matalammat arvot kertovat, että maa on hapanta, ravinteet liukenevat huonosti ja taimet kasvavat kituliaasti. Tarkkaa tietoa omasta viljelymaasta saa, kun kerää maanäytteitä ja lähettää ne Viljavuuspalveluun. Palvelu on maksullista. Jos viljelymaa on hapanta, se kalkitaan. Kalkin määrä riippuu aina siitä, millainen kasvualusta on ja mitä lajeja siinä viljellään.

Kaikki kasvit eivät kaipaa kovin muhevaa multaa. Moni yrtti- ja maustekasvi menestyy myös ohuessa kasvualustassa. Muun muassa timjamit, maustemeirami ja ruoholaukka eli ruohosipuli kuluttavat vähän ravinteita ja ovat oivallisia kasveja hiekkapitoiseen maahan.

2. Paikka auringossa

Perusta kasvimaa avoimelle paikalle. Kasvit saavat makunsa valosta, lämmöstä ja mullasta.

3. Kastele syvältä

Myös vesi vaikuttaa keittiökasvien kasvuun ja aromeihin, kuivuus tekee niistä kitkeriä. Kastele kasvimaata säännöllisesti poutakausina. Matalajuuriset ja lehtevät keittiökasvit saattavat tarvita kastelua jo alkukesällä. Kun kastelet, anna veden valua syvälle  maahan. Jos vain pintamulta kastuu, taimen juuristo jää heikoksi ja se kestää huonosti kuivuutta. Aurinkoisella säällä kastellaan aina illalla, jotta vesi ei haihdu taivaan tuuliin. Suureen saaviin kerätty sadevesi on parasta kasteluvettä.

4. Lannoitus saa kukoistamaan

Kevätlannoitus on tärkeää, jotta taimet pääsevät kasvun alkuun. Luonnonlannoitteet ovat pitkä-vaikutteisia, eli ne liukenevat hitaasti ja vapauttavat ravinteita multaan tasaisesti koko kasvukauden. Jos taimet vielä keskikesällä ovat hentoja, lisää lannoitusta hieman. Mieto lanta- tai nokkosvesi saa taimet kukoistamaan. Runsaasti ravinteita käyttäviä lehtikasveja kuten kaaleja ja purjoa on hyvä lannoittaa typpipitoisilla luonnonravinteilla. Juurikasvit eivät tarvitse voimakasta lannoitusta, sillä se kasvattaa niiden lehtiä ja versoja, mutta ei juurta. Mieto lannoitus sopii nauriille, lantulle, porkkanalle ja punajuurelle. Myös peruna, pavut ja sipulit viihtyvät keskiravinteisessa maassa. Vaikka säännöllinen lannoitus on tärkeää, varo lannoittamasta liikaa!

5. Harvenna tilaa taimille

Tiheästi kasvavia taimia pitää harventaa. Harvennus antaa kasvutilaa taimille, niiden juuristoille ja juurikkaille. Kun harvennat porkkanantaimet, kerää naatit kompostiin, sillä kasvimaalla ne houkuttelevat paikalle porkkanakärpäsiä. Retiisejä, nauriita, kyssäkaaleja ja punajuuria harvennetaan sitä mukaa kun niistä korjataan satoa.

6. Multaaminen estää vihertymistä

Multaa perunat, porkkanat ja palsternakat muutamia kertoja kesässä. Multaaminen tarkoittaa sitä, että rivien välistä nostetaan lisää multaa kasvien päälle. Aiempaa muhkeamman penkin sisällä juurikkaat ovat syvemmällä, eivätkä saa valoa ja viherry.

7. Kokeile kohopenkkiä

Pienen kasvimaan voi erinomaisesti perustaa kohopenkkiin. Se on nimensä mukaisesti kohollaan maasta ja siksi lämmin kasvualusta.

Penkin reunat voivat olla lautatavaraa, päällekkäin ladottuja tiiliä tai vaikka turveharkkoja. Yksinkertaisimmillaan kohopenkki perustetaan kääntämällä maa, latomalla alueen päälle kerros sanomalehtiä ja lisäämällä 30–40 sentin tuore multakerros.

8. Lämpölava aikaistaa kasvukautta

Lämpölava on tyypillisimmillään noin 40 sentin korkuinen lautakehikko, jonka etureuna on matalampi kuin takareuna. Lavan korkeaan reunaan kiinnitetään luukuksi vanha ikkuna puitteineen. Sen voi hallayön uhatessa sulkea, joten lämpölavan avulla viljelyä voi jonkin verran aikaistaa.

9. Hallaharso suojaa herkkiä

Hallaharsojen avulla viljelyn voi aloittaa hiukan aikaisemmin kuin muuten uskaltaisi. Harsot suojaavat pikkutaimia myös monilta tuholaisilta kuten esimerkiksi kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsiltä.

10. Kateviljely suojaa maata

Kateviljely on kasvimaalla suositeltavaa. Kateviljelyssä maata ei muokata vaan kasvien juurille levitetään eloperäistä ruoho- ja olkikatetta suojaamaan maata kulumiselta, kuumuudelta, sateilta ja tuulilta. Katteesta on hyötyä myös kasveille, sillä se vähentää veden haihtumista kasvualustasta. Kateaineiden kompostoituminen lämmittää maata ja houkuttaa kastematoja ja muita maan kuohkeuttajia.

Poimi kodin piristykseksi puutarhan viimeiset kukat ja toivota syksy tervetulleeksi.

Lokakuussa ilmassa on ripaus haikeutta. Puutarhasesongin jäähyväisten aika lähenee, mutta viimeiset kesän kukat yhä sinnittelevät.

Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.
Kun pihassa oleilu vähenee, kannattaa viimeiset kukat poimia kimppuihin ja asetelmiin.

Pitkitä kukintaa hallaharsolla

Uhkeat daaliat kukkivat hallaöihin saakka, mutta lehdet paleltuvat herkästi lämpötilan laskiessa nollaan. Daalian viimeiset kukat kannattaa siksi hallan uhatessa poimia sisälle. Kukintaa voi myös pitkittää hallaharson avulla. 

Syyshortensian kukat aukeavat valkoisina, mutta lämpötilan laskiessa kukat punertuvat sievästi. Myös jalohortensiat ja kuutamohortensia vaihtavat väriään kukinnan edetessä.

Näyttäviä kukkaoksia voi kerätä maljakkoon ja ne kuivuvat myös kauniisti kranssien koristeiksi.

Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 
Monet vanhan ajan pensasruusut kukkivat uudelleen syksyllä. Kerää viimeiset ruusut ja syyssyrikän tuoksuvat kukat kimpuksi. Lisää lehtiväriksi hopeanharmaata hopealehteä, marunaa tai hopeavitjaa. 

Pensasruusut kukkivat uudestaan syksyllä

Monet ruukkukukat jaksavat kukkia pakkasiin asti. Myös pensasruusut kukkivat usein toistamiseen syksyllä. Viimeisiä kukkijoita syksyn vii­leydessä ovat komeamaksaruoho ja syysasteri.

Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 
Syysmyrkkylilja eli alastonimpi kukkii lehdettömänä vielä, kun pihan muu kukinta hiipuu. Istuta sipulit  kulkureittien lähelle, jotta pääset nauttimaan siroista kukista mahdollisimman paljon. 

 

Kun istutat hyasintin sipulit ruukkuun nyt, saat ihailla kasvun ihmettä keskellä vuoden pimeintä aikaa.

Näin kasvatat hyasintin jouluksi:

1 Hanki oikeanlaisia sipuleita

Hyasintin sipuleita voi ostaa puutarhakaupoista ja tavarataloista. Muista tarkistaa pakkauksesta, että sipulit on tarkoitettu istutettaviksi sisälle ruukkuun, ei ulos puutarhaan.

2 Istuta multaan tai veteen

Istuta hyasintin sipulit hiekansekaiseen multaan tai veteen hyasinttimaljaan. Sipulista saa jäädä mullan pinnalle näkyviin kolmasosa. Maljassa sipulista saa koskettaa vettä vain tyvi, koska sipuli mätänee helposti.

3 Vie pimeään ja viileään

Säilytä istutuksia pimeässä ja viileässä (7 - 10 astetta), kunnes sipulissa on noin 5 cm:n versot. Kastele sipuleita välillä niukasti, jos multa näyttää aivan kuivalta.

4 Tuo takaisin valoon

Siirrä sipulit valoon ja huoneenlämpöön. Kastele hyvin maltillisesti ja odota kukkimisen ihmettä. Hyasintti kehittyy sipulista kukkivaksi 10-12 viikossa.

Tänä syksynä puut ovat väärällään omenia. Mutta mitä pitää tehdä, että omenia tulisi ensi vuonnakin?

Nyt jo vähän surettaa tuleva kevät. Koska kotipihan omenapuu tällä hetkellä ratkeilee hedelmien paljoudesta, keväällä siihen on odotettavissa noin kaksi kukkaa. Niin on käynyt aina ennenkin hyvän omenavuoden jälkeen.

Marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska Puutarhaliitosta osaa arvata syynkin:

"Suurin syy jaksottaiseen omenasatoon on se, että puita ei leikata säännöllisesti. Ne pitää leikata joka vuosi sillä tavalla, että niihin jää sopivasti satoa tuottavaa osaa."

Tuija Tanska tietää, että kotipuutarhoissa omenapuilla on myös muita tehtäviä kuin sadon tuottaminen. Ne ovat pihapuita, koristeita ja varjon antajia, ja sen takia monesti liian isoja. Ne tuottavat herkästi paljon oksaa.

"Siinä syntyy helposti kierre: yhtenä vuonna tulee suuri sato, seuraavana puu lepää. Jotkut lajikkeetkin ovat sitä tyyppiä, että ne tahtovat antaa satoa vain jaksottain."

Raakileiden harvennus kannattaa

Ammattiviljelyksillä puut kantavat satoa joka vuosi, mutta siellä ne leikataankin uskollisesti aina kevättalvisin.

Ammattilaiset myös osasivat - ja raaskivat - harventaa puidensa yletöntä kukkapaljoutta viime keväänä.

"Kotipuutarhurikin voi harventaa raakileita, kun ne ovat tulleet kunnolla näkyviin", Tuija Tanska vihjaa.

"Nyt se on tietysti jo myöhäistä."

Versoja voi leikata vielä elokuussa

Meillä kotipuutarhureilla olisi ollut mahdollisuutemme vielä elokuussakin. Silloin olivat viimeiset ajat leikata pois liiat vesiversot, joita puu on kesän aikana kasvattanut. Se olisi hillinnyt uusien versojen kasvua ja antanut valoa ja punaposkisuutta omenanraakileille.

Syksyllä puuta ei enää kannata leikellä, jotta se saa rauhassa valmistautua talveen.

Ensi kevään kukkasilmutkin ovat jo kehittymässä. Siis meidän kotipuussamme ne kaikki kaksi.

Vastaisuuden varalle: Näin varmistat seuraavan vuoden omenasadon

Kevättalvella Tee hoitoleikkaus. Poista oksia niin, että aurinko ylettyy paistamaan joka puolelle latvuksen sisään.

Keväällä Jos puu yltyy kukkimaan yhtä ylettömästi kuin viime keväänä, rapsi siitä pois raakileita. Tavoitteena on, etteivät omenat hankaisi toisiaan ja levittäisi hankauskohtaan esimerkiksi muumiotaudin itiöitä.

Kesällä Leikkaa pois vesiversoja, ennen kuin ne puutuvat koviksi, viimeistään elokuun lopulla. Leikkaus antaa omenille lisää valoa.

Syksyllä Kuolleet ja repeytyneet oksat voit poistaa syksylläkin. Muuten anna puun ryhtyä talvehtimaan rauhassa.
 

Kesän runsauden jälkeen yksinkertaiset ja helpot syksyn istutukset näyttävät raikkailta. Kasvien kauneus korostuu syksyisessä, karussakin maisemassa.

Korokian graafinen olemus kiehtoo. Istuta se yksin, jolloin sen luonne tulee parhaiten esille. Ruukkuna vanhoista autonrenkaista tehty kori, sen seurana Anna Hackmanin tekemä uniikki keramiikkamalja. Kori Peroba, korokia Huiskula.

 

Mehiruusukkeet sietävät viileää syysilmaa mutta eivät pakkasta. Istuta ne hiekkapitoiseen multaan ja unohda kastelu. Kun pakkaset lähestyvät, voit nostaa mehiruusukkeet sisälle kodin viherkasveiksi. Ruukut Kukkatalo Maritta, matto Peroba, keramiikkakahvikupit Katja Lahti, Kirkkonummen taideyhdistys.

 

 

Siro lankaköynnös sietää viileää. Sen voi istuttaa pienessä ruukussa vaikkapa rautalangasta tehdyn sipulin sisälle. Rautaharakat-rautalankasipuli on metalliartesaani Eeva Tarkion tekemä, Huone ett Rum.

 

Metallisessa matka-arkussa on hopeanhohtoisten kasvien ihailijalle aarre: curry-yrttiä, hopealankaa ja hopealehteä. Hopeasävyinen istutus näkyy syksyn hämärtyvissä illoissakin. Arkku Peroba, kasvit Huiskula.

 

Pensas- ja kääpiösembrat ja vuorimännyt tuovat ruukkuihin istutettuina mieleen japanilaisten puutarhojen bonsait.  Pienoismaiseman henkeen toteutetussa pienemmässä ruukussa kasvaa tädykettä, yksityiskohtana kuivahtanut lepän oksa urpuineen, kivi ja sammalkate. Ruukut ja kasvit Puutarhaliike Reiman.

Näin hoidat havuja oikein

1. Erilaiset havut ja heinät kestävät hyvin syksyn viileitä päiviä ja pakkasen puolellekin painuvia hallaöitä.

2. Havut jaksavat ruukuissa kevääseen asti, mutta suojaa ne kuivattavalta kevätauringolta, jos mielit istuttaa ne myöhemmin puutarhaan tai pitää niitä ruukkupuutarhan osana ympäri vuoden.

3. Havuja voi muotoilla kevyesti. Bonsaihenkinen vaikutelma voimistuu, jos leikkaat muutaman oksan pois ja paljastat kasvin runkoa.

4. Valitse pakkasenkestäviä ruukkuja, istutuskoreja, puulaatikoita tai metalliastioita. Kun pohjassa on reikä, ylimääräinen kastelu- tai sadevesi valuu ruukusta ja kasvin juurilta.

5. Viimeistele istutus kattamalla multapinta koristekattein, kivin tai sammalella.

6. Kastele kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi kanerville kannattaa vettä tarjoilla pakkasiin asti.

7. Sijoita ruukut kulkureittien varsille tai sisäänkäynnin iloksi. Lisää istutuksen seuraksi elävää valoa tuovia lyhtyjä hämärtyvien iltojen iloksi. 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2013.