Suomessa asuminen on kallista, mutta monista kustannuksista voi nipistää omilla valinnoilla pois senttejä ja euroja.

1. Lämmitä oikein

Omakotitalon rakentajalle tai saneeraajalle on nykyisin tarjolla lukuisia lämmitysenergiaa säästäviä tekniikoita ilmalämpöpumpusta aurinkopaneeleihin ja sydänmuurina toimivasta leivinuunista maa- tai vesilämpöön. Myös sisälämpötilaa säätämällä voi säästää tuntuvasti. Vähentämällä asteen lämpötilasta säästät energiaa 5-6 prosenttia.

Kerrostalossakin lämmityskulujen säästö auttaa, sillä kulut jaetaan osakkaiden kesken ja ne siirtyvät vuokriin. Vuotavat patterit ja toimmimattomat termostaatit kannattaa vaihtaa.

2. Irrota laturit

Jos hankit virtanapilla varustetun jatkojohdon, voit sammuttaa kerralla useita laitteita. Myös verkkoon liitetyt laturit kuluttavat sähköä, joten irrota aina laturi latauksen jälkeen tai napsauta jatkojohto pois päältä.

3. Kilpailuta sähkö
Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on mahdollista, vaikka alueella toimisikin vain yksi suuri sähköyhtiö . Sähkön siirtohinta maksetaan paikalliselle sähköyhtiölle, mutta kilpailuttamalla voi vaikuttaa energian myyntihintaan, joka on noin 40 prosenttia laskusta.

4. Huolehdi kodinkoneiden energiatehokkuudesta

Toimivia kodinkoneita ei kannata vaihtaa, mutta uutta ostaessa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen. Jääkaapit, liedet ja monet muut kodinkoneet on jo luokiteltu energiankulutuksen mukaan, eikä A-luokasta kannata tinkiä.

5. Tuuleta oikein

Kun tuuletustarve iskee, tee se lämmityskaudella nopeasti ja tehokkaasti. Jos ilmanvaihtoa voi säätää, pienennä sitä, kun koti jää tyhjilleen.

6. Vaadi vesimittari

Kun taloyhtiöön tehdään putkiremontti, ole valppaana ja vaadi vesimittareita joka talouteen. Sen jälkeen maksat vain käyttämästäsi vedestä ja voit tarkkailla kulutustasi.

Muista myös pitää huolta, etteivät hanat tai wc-kalusteet vuoda.

7. Älä lotraa

Suomessa riittää vettä, mutta veden lämmittäminen ja puhdistaminen maksavat. Pikainen suihku on usein riittävä, eikä hampaita pestessä tarvitse lorottaa vettä.

Useimpia vaatteita ei kannata heittää pyykkiin joka käyttökerran jälkeen. Tuuletus säästää sekä energiaa että tekstiilejä.

8. Tiivistä ja peitä

Jos ikkunoista ja parvekkeen ovne alta vetää häiritsevästi, tiivistä. Paksut verhot auttavat lämmön säilyttämisessä talvipakkasella. Jos lattia on kylmä, suosi mieluummin paksuja mattoja ja villasukkia kuin nostat koko asunnon lämpötilaa.

9. Vaihda lamput

Hehkulamppu kuluttaa monikymmenkertaisesti energiansäästöllamppuihin nähden. Tärkeää on myös valita oikea polttimo eri kodin tiloihin. Kierrekantainen halogeenilamppu tai sytyttämistä ja sammuttamista kestävä energiansäästölamppu käyvät tiloihin, joissa valoja joudutaan sammuttamaan tiuhaan. Saunaan paras vaihtoehto on halogeenilamppu.

Sammuta myös energiansäästölamppu aina, kun poistut huoneesta yli kymmeneksi minuutiksi.

10. Kierrätä ja lajittele

Lajittele kunnolla vähintään sen verran, mihin alueellinen jätehuoltoyhtiö ja taloyhtiö tarjoavat mahdollisuuden.

Metallia, puu ja ongelmajätteet otetaan useimmiten vastaan ilmaiseksi jäteasemilla ja keräyspisteissä.

Kompostointi vaatii suljetun kompstorin ja vähän vaivaa, mutta tuottaa samalla hyvää maanparannusainetta.

Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta voi tehdä hyviä löytöjä, ja niihin on järkevää viedä myös omat, turhiksi jääneet tavarat.

11. Leivo ja hauduta

Moni leivinuunin käyttäjä osaa jo käyttää lämmön hyväkseen hauduttamalla jälkilämmössä puuroja ja laatikoita. Myös tavallisella sähköuunilla voi säästää leipomalla kerralla enemmän ja hauduttamalla lopuksi. Oikeankokoiset kattilat ja sopivat materiaaliti säästävät energiaa ruuanlaitossa.

12. Vuokraa ja lainaa

Rakentaja säästää pitkän pennin osaamalla vuokrata tarvittavat laitteet, kuten maansiirtokoneen tai peräkärryn. Erilaisia pihan- ja puutarhanhoidon laitteita voi vuokrata yritysten lisäksi omakotiyhdistyksiltä ja mökkitalkkareilta.  Tavaroiden ja laitteiden yhteiskäytöllä voi sekä säästää että myös oppia naapureilta uusia taitoja.

13. Sammuta laitteet
Viihde-elektroniikka on nykyään yksi suurimmista kotitalouden sähkösyöpöistä.Valmiustilassa olevat televisio, digiboksi, pelikone ja tietokone voivat kuluttaa jopa kymmeniä euroja vuodessa, etenkin jos laitteita on joka huoneessa.

14. Siivoa ja huolla

Järkevä siivoaa kotona kohtuulllisen säännöllisesti, jolloin pesuaineita ja erikoisvälineitä tarvitaan vähemmän.

Omakotitalossa on usein tekniikkaa, joka pitää huoltaa säännöllisesti. Myös kodin pinnat ja rakenteet hyötyvät, kun et päästä paikkoja huonoon kuntoon.

Jos et itse osaa, ehdi tai jaksa, käytä hyväksesi kotitalousvähennys. Huollon siirtäminen lisää aina kustannuksia.

 

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.