Jani Vestlin oli juuri ostanut 1860-luvulla rakennetun hirsitalon, kun hän tapasi nettitreffeillä Riikan. Talosta sisustettiin heidän yhteinen kotinsa.

Riikka ja Jani Vestlin remontoivat Uusikaarlepyyssä 1860-luvulla rakennetun talon, jossa on kahdeksan huonetta ja keittiö.

"Mietin jo ensimmäistä kertaa talon nähdessäni, mitä muutoksia sinne ehdottaisin ja miten sen sisustaisin, jos Jani pyytäisi myöhemmin apuani suunnittelussa", Riikka paljastaa.

"Lainasin kirjastosta vinot pinot sisustuslehtiä, joista ammensin ideoita talomme remonttiin. Piirsin pohjasta kymmeniä eri vaihtoehtoja huoneiden sijainniksi kantavien hirsiseinien ehdoilla. Sisäänkäynnin suunnittelin suoraan pääovesta ihanan valoisaan silloiseen kirjastohuoneeseen. Haaveilin, että siihen tulisi ruokasali."

Ennen remontin alkamista edessä oli ensin valtava tyhjennysurakka, sillä talo oli ostettu irtaimistoineen. Siinä oli ennen asunut suutarin perhe.

"Siinä sai kulumaan paljon aikaa, kun kävi läpi joka ikisen piirongin laatikon. Lajittelimme tavarat ja huonekalut kierrätykseen ja parhaat palat säilytettäväksi. Vanhat kirjeet ja muut historiallisesti ehkä merkittävät aineistot luovutimme kaupungin museolle."

Riikka kertoo, että talo on ympäristösuojeltu.

"Se tarkoittaa, että ulkopuolen muutoksiin ei ole mahdollisuutta ilman museoviranomaisten lupaa. Sisällä talossa voi tehdä muutoksia vapaammin."

Sisätiloissa Vestlinit poistivat kaiken vanhan, kellastuneen ja aikansa eläneen pinta-materiaalin.

"Purimme madalletut katot ja suurensimme oviaukkoja. Pohjaratkaisuun teimme kulkureittimuutoksia. Esimerkiksi keittiön sisäänkäynti muuttui kuten myös eteisen, jotta tiloista saatiin toimivampia. Kunnioitimme kuitenkin talon henkeä."

Keittiön yhteydestä jouduttiin purkamaan pieni piian huone, jotta keittiön kaapeille saatiin lisää tilaa ja seinän taakse isompi makuuhuone aikuisille.

"Ulkorakennukseen kunnostimme minulle työhuoneen eli pysselhuoneen", Riikka kertoo.

Linan huoneessa on oma rauha yläkerran sopukassa. Tytär taiteilee taivekattojen alla uusia teoksiaan.

"Olen monesti kiitellyt sitä, että meillä on vanhat, jo valmiiksi kolhiintuneet lautalattiat. Emil saa innokkaana lätkäfanina vapaasti pelata jääkiekkoa joka ilta pelikauden alettua alakerran olohuoneessa. Eli vetää lämäreitä sählymailalla villasukat luistimina. Meillä sisustusta ei ole suunniteltu lasten ehdoilla, mutta sen pitää kyllä kestää meidän elämänmenoa."

Riikka sanoo, ettei yksin elävänä osannut unelmoidakaan näin hienosta kodista.

Lue juttu Vestlinien rakkaustarinasta ja katso ihanat kuvat heidän kesähuvilaltaan Kodin Kuvalehdestä 13/2014, joka ilmestyy 19.6.2014.

Lue myös Riikan omaa blogia!

Sisustuksen uusijan tärkeitä apuvälineitä ovat lehtiö ja liimapuikko.

Sisustuksen uusiminen tai kokonaan uuden sisustuksen suunnittelu käynnistyy mielikuvista. Kerää lehdistä ja esitteistä mieleisiä esineitä, pintoja, värejä, kuvioita, materiaaleja ja tunnelmia.

Kun uudistat vanhaa, liitä suunnitelmiisi mukaan myös ne asiat, jotka haluat säilyttää. Sommittele ja soinnuttele. Kerää materiaalia kansioon tai liimaa koosteita pahville.

Kun on aika siirtyä haaveista tositoimeen, hanki avuksi A5-kokoinen kierrelehtiö. Se on sopivan kokoinen kuljetettavaksi mukana ja turhiksi käyneet sivut on helppo repäistä pois.

Tunnelmakuvat, maalien värilastut ja materiaalien mallitilkut auttavat hallitsemaan kokonaisuutta.

Kirjaa vihkoon kaikki huomioitavat mitat ja yksityiskohdat. Kun teet remonttia, liitä mukaan pohjapiirros ja merkitse siihen tarkistetut mitat. Laske valmiiksi materiaalien tarvittavia neliömääriä.

Tee vihkoon ostoslistoja. Merkitse puutelistaan kaikki tarvittavat nippelit heti, kun asia tulee mieleen.

Kun mitat, sävyt, määrät ja puutelistat ovat aina mukana, pysyy hankintojen teko hanskassa.

Kesäkuussa luonnosta löytyy kieloja ja heiniä, joista syyntyy herkkä kukka-asetelma.

Kimppu luonnonkukkia tuo kotiin herkkää kesätunnelmaa. Jokamiehen oikeudet takaavat, että Suomessa saa samoilla ja poimia kukkia melkein miltä tahansa luonnontilaiselta alueelta.

Kesäkuun kimppuun sopivat tuoksuvat kielot, sirot heinät ja vaaleansiniset kaukasiantähdykkeet. Omissa pulloissaan ne muodostavat herkän kukkaryhmän. Tässä asetelmassa vain muutama kukka riittää!

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden Tämä ihana arki -kilpailuun lähettämistä kuvista kuusi toimituksen suosikkia. Ota mallia omalle kasvimaallesi!

"Tämä linnunpelätin on ostettu ja ollut meillä kasvimaan vartijana muutaman vuoden. Hattu on ollut myrskytuulien vuoksi hukassa useamman kerran, mutta olen löytänyt sen muutamien päivien jälkeen milloin mistäkin." – Anu Juutinen

 

"Meillä isä hoitaa mansikkamaan ja tekee myös linnunpelättimet. Lisänä hänellä on kaikenlaisia heiluvia pelättimiä, muun muassa haukankuvatus ja folionauhoja." – Maijaliisa Uusikallio

 

"Tämä linnunpelätin koittaa pelotellä ylimääräiset pois parvekkeeltani. Kovin on kuitenkin pienikokoinen." – Päivi Nikkanen

 

"Ajelimme Suomea pohjoisesta etelään asuntoautolla ja löysimme matkan varrelta Hiljaisen kylän, joka oli täynnä toinen toistaan tyylikkäämmin puettuja heinäseipäästä tehtyjä hahmoja. Halusimme heti tehdä itsekin samanlaisen. Mökin mansikkamaan kupeeseen syntyi nopealla tahdilla heinäseiväsvartinen neiti Hilja Hompsantuu. Äidiltäni sain isot nallensilmät. Paikallisen kirpputorinpitäjän avustuksella löysin beigeä kasvokangasta, kiharaisen peruukin ja kesäisen olkihatun. Farkut hapsutin hippityyliin. Korvikset korviin, laukku olalle, punaiset korkkarit jalkaan... Hankimme Hompsantuulle uusia vaatteita ja naisellista asustetta aina tarpeen tullen." – Liisa Huusko

 

"Minä ja mieheni mökillä." – Saara Virtanen

 

"Anoppi rakensi pelättimet marjojen suojaksi. Pelättimissä on käytetty vanhoja keltaisia sadeasuja, sinisiä Ikea-kasseja, kestovaippoja ja viiksiin narua." – Janne Ström

höpönassu

Kauhistus! Katso kuvat KK:n lukijoiden linnunpelättimistä

Hauskoja pelättimiä, pikemminkin huvittajia! Olen tehnyt aika kivoja "pelästyttimiä"jäynänä, myös pukukoppiin. Sadetta odotellessa voisikin askarrella otuksen puutarhaan. Lapsena ihastuin kukkasiin niin, että poimin äidin upeista itsekasvattamista begonioista kimppuja ja luulin ihastuttavani äitiäni, mutta vaikutus oli ymmärrettävästi päinvastainen! Pienen kesähuoneeni täytin kesäkukkakimpuilla. Rakastan edelleen kukkasia ja voikukatkin ovat kuin pikkuaurinkoja ja pian ne ovat kukkineett ja...
Lue kommentti

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden lähettämistä kuvista kahdeksan toimituksen suosikkia.

Punaruskeasta, ruosteisesta Kombi-pyörästä tuli Suomipyörä kesällä 2005, kun pyörä sai sinivalkoisen maalin kunnostusprojektin myötä. Suomipyörä on edelleen kulkupelini kesäisillä kyläteillä. – Laura

 

Tällä pyöräillään kesäretkille. Lapset nauttivat kyydistä ja äidin kunto kasvaa. – Pikku Myy

 

Tässä mun tuunattu pyörä. – LiirumLaarumMies

 

Liikun polkupyörälläni kesät talvet! Kuvan musta Tunturi on palvellut minua kohta 22 vuotta, enkä toivo sen hylkäävän minua koskaan. Pyöräni on kätevä käydessäni ostoksilla parin kilometrin päässä. Tällaiselta reissulta olen nytkin palannut kotipihaan. Hautakynttilöistä yksi on matkan varrella kadonnut pakkauksesta: sytytin sen isäni ja isäpuoleni haudalle. He molemmat olivat sotaveteraaneja, ja huomenna vietetään Veteraanipäivää! – Tamara

 

Muutaman vuoden hain hyvää ajoasentoa hybridifillarista, tänä keväänä palasin takaisin mummopyöräkantaan. – Tuija

 

Tämä menopeli on käytössä vain poutapäivinä.... – Tuia-61

 

Paras menopeli sähköpyörä jonka vuosi sitten sain äitienpäivänä. Ylämäetkin menee kevyesti ja matkat taittuu nautiskellen. – Leenu

 

Veljen roskalavalta löytämä pyörä sai uuden elämän yhteisellä mökillämme. Sillä on poljettu kyläkaupalle jätskille ja kun se ei ole ajossa, se ottaa vastaan aitassa yöpyjät. – Tiia