Vintit ja kellarit täyttyvät helposti tavarasta, myös hyödyttömästä. Älä kuitenkaan heitä kaikkea roskiin. Katso, mihin itselle turhaa tavaraa voi tarjota.

Museo voi pitää sinulle yhdentekevältä tuntuvaa tavaraa historallisesti tai yhteiskunnallisesti merkittävänä. Lisätietoja saat ottavlla yhteyttä lähimpään museoon. He osaavat neuvoa eteenpäin.

www.museot.fi

Eläinsuojeluyhdistykset ottavat usein vastaan patjoja, peittoja sekä leluja, osa jopa aidanseipäitä tai -tolppia. Kannattaa tiedustella, milloin ja miten tavaraa voi lahjoittaa.

www.rekkurescue.com, www.viipurinkoirat.fi, www.hesy.fi

Päiväkodeille kannattaa tarjota askartelutarvikkeita, pelejä tai kirjoja.

Terveyskeskukset, sairaalat ja lääkäriasemat ottavat mielellään lehtiä, kirjoja, pelejä, leluja tai askarteluvälineitä. Etenkin hyväkuntoiset dvd:t ovat haluttuja.

Seurakunnat jäjestävät kerhoja lapsille ja nuorille, joten askartelutarvikkeet ovat tervetulleita sielläkin. Seurakunnat avustavat myös muiden maiden orpoja, vähäosaisia ja katastrofin uhreja, joten tavaroillesi saattaa löytyä uusi omistaja heidän kauttaan.

Vanhainkodin tai palvelutalon asukkaat ilahtuvat, jos viet heille lehtiä luettavaksi.

Pelastusarmeijalle voi lahjoittaa vuodenajasta riippumatta käyttökelpoisia tavaroita ja vaatteita, kuten huonekaluja, taloustavaroita, astioita, kenkiä, leluja, kirjoja ja urheiluvälineitä.

www.pelastusarmeija.fi

Emmaus on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansainvälinen liike, joka ottaa vastaan hyväkuntoisia naisten ja miesten vaatteita ja kenkiä, kodintekstiilejä, liinavaatteita, käsitöitä, lankoja, astioita, taloustavaroita, harrastusvälineitä, suksia sekä pieniä eriä kirjoja. Lahjoitetut tavarat myydään Emmauksen kirpputoreilla. Osa vaatteista pakataan avustuslähetyksiin. Kirpputorien myyntitulot käytetään kehitysyhteistyöhön.

www.emmaus.fi

Suomen Punainen Risti kaipaa jatkuvasti hyväkuntoisia, ehjiä ja puhtaita arkivaatteita. Etenkin lasten ja miesten vaatteista on pulaa.

www.lahjoita.fi

Fida lähetystori -kirppareille voi lahjoittaa vaatteita, kodintekstiilejä, astioita, kirjoja, huonekaluja, leluja, urheilutarvikkeita, dvd- ja cd-tallenteita, alle viisi vuotta vanhaa elektroniikkaa, kenkiä sekä kuolinpesiä. Fida lähetystorien tuotto käytetään kehitysyhteistyöhön, ja samalla ne edistävät kierrätystä.

www.fida.fi

Teatterit ja harrastajateatterit ottavat usein mielellään vastaan vaatteita vanhoilta ajoilta tai muuten erikoisia vaatteita ja rekvisiittaa.

Keräilijät ja antikvariaatit kannattaa myös ottaa huomioon vinttiä peratessa.

www.antikvariaatti.net

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.