Kohti tätä, unelmaa.

Viirinauha lastenhuoneessa tekee ainakin äidin onnelliseksi. Katso helpot ja vielä helpommat teko-ohjeet.

Minulla on unelma. Kahdeksan vuotta olen käynyt asuntomessuilla joka kesä ja himoinnut aina samaa: lastenhuoneen viirinauhaa.

Se nauha menisi ilmassa lastenhuoneen poikki, tai edes yhden seinän. Välillä se saattaisi roikkua löysästi verhotangon päiden välissä, tai sitten leluhyllyn päällä.

Unelmieni nauhassa on kolmionmuotoisia kangasviirejä. Ehkä hempeän pastellisävyisiä, joissa on raitoja tai palloja. Tai sitten reippaita perusvärejä, punaista, keltaista ja vihreää. En ole kovin ronkeli kankaiden suhteen.

Ihaninta tietysti olisi, jos seassa olisi yksi viiri siitä 1960-luvun kankaasta, joka oli mummun rikki menneessä Marimekon essussa. Otin ehjän kohdan talteen viiriä varten kuutisen vuotta sitten.

Unelmia ja käsityöhommia

Unelman lisäksi minulla on myös suhteita. Tunnen Suuri Käsityö -lehden toimituksen päteviä naisia. Vuosien varrella olen silloin tällöin puolihuolimattomasti ehdotellut heille, että he tekisivät viirinauhaohjeen lehteensä. He ovat olleet ystävällisiä ja nauraneet, koska ovat luulleet ehdotusta vitsiksi.

Helppoja ohjeitakin pitää tietysti olla, mutta ei nyt sentään viirinauhaa.

Heinäkuussa olin Jyväskylän asuntomessuilla ja näin sen taas. Viirinauhakuume kasvaa ja kuopus kasvaa, aikaa ei ole hukattavaksi.

Valkoinen viirinauhavalhe

Pyysin Suuri Käsityö -lehden toimitukselta ohjetta viirinauhaa varten. Saatoin jopa sanoa, että moni lukija on toivonut sellaista. Ollenkaan kaikki eivät tiedä yhtään, miten viirinauhan tekisivät, väitin.

Suuri Käsityö -lehden toimitus teki hienot ohjeet hetkessä. Toinen ohje on harjaantuneille: siinä tarvitaan ompelukonetta. Toinen ohje on räätälöity kaltaisiani varten.

Jos osaan tehdä viirinauhan, tulen takuulla kertomaan siitä. Jos olen hiljaa, älkää kysykö.

Katso ohjeet:

Helppo viirinauhaohje

Superhelppo viirinauhaohje (ei tarvita ompelukonetta)

Onko sinulla sisustushaave, josta et pääse yli? Entäpä omia viirinauhavinkkejä? Kommentoi alla, kiitos.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.