Tuntuvatko kylpyhuoneen tai keittiön laatat keräävän likaa? Älä luovuta - hyvällä hoidolla ja oikeilla puhdistusaineilla laatat saa pysymään kirkkaina.

Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla.

Imuroi laatoitettu lattia ja pyyhi seinät ja lattia nihkeällä mikrokuituliinalla säännöllisesti. Varsinkin epätasaisten luonnonkivilaattojen kolot kannattaa käydä huolellisesti läpi imurin harjasuuttimella. Näin lika ja pöly eivät ehdi pinttyä.

Keraamiset laatat ja luonnonkivilaatat vaativat erilaiset pesuaineet ja välineet. Keraamiset laatat kestävät hyvin emäksisiä pesuaineita ja ronskeja otteita, mutta luonnonkivet tulee puhdistaa hellästi.

Pese keraamiset laatat happamalla puhdistusaineella, jonka pH-arvo on alle 7. Jotta aine ei vahingoita huokoisia laattasaumoja, kostuta puhdistettavat pinnat ensin vedellä. Jos lika on pinttynyt, anna pesuaineen vaikuttaa 10 minuuttia. Hankaa lika harjalla tai karhealla sienellä ja huuhtele hyvin.

Kalkkitahrat lähtevät hyvin happamalla pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla. Sampoojäämät ja rasvatahrat taas irtoavat parhaiten käsitiskiaineella.

Pese luonnonkivilaatat neutraalilla käsitiskiaineella. Luonnonkivet eivät kestä happamia aineita: tarkista siis aina, että pesuaineen pH-arvo on 6-8.

Puhdista luonnonkivilaattoihin tulleet tahrat tuoreeltaan ja imeytä nesteet heti talouspaperiin tai suolaan. Sekoita käsitiskiainetta veteen, vaahdota ja hankaa tahraa pehmeällä sienellä tai nukkaamattomalla rätillä. Huuhtele hyvin. Jos olet epävarma pesuaineen sopivuudesta, kokeile sitä ensin huomaamattomaan kohtaan.

Sisustuksen uusijan tärkeitä apuvälineitä ovat lehtiö ja liimapuikko.

Sisustuksen uusiminen tai kokonaan uuden sisustuksen suunnittelu käynnistyy mielikuvista. Kerää lehdistä ja esitteistä mieleisiä esineitä, pintoja, värejä, kuvioita, materiaaleja ja tunnelmia.

Kun uudistat vanhaa, liitä suunnitelmiisi mukaan myös ne asiat, jotka haluat säilyttää. Sommittele ja soinnuttele. Kerää materiaalia kansioon tai liimaa koosteita pahville.

Kun on aika siirtyä haaveista tositoimeen, hanki avuksi A5-kokoinen kierrelehtiö. Se on sopivan kokoinen kuljetettavaksi mukana ja turhiksi käyneet sivut on helppo repäistä pois.

Tunnelmakuvat, maalien värilastut ja materiaalien mallitilkut auttavat hallitsemaan kokonaisuutta.

Kirjaa vihkoon kaikki huomioitavat mitat ja yksityiskohdat. Kun teet remonttia, liitä mukaan pohjapiirros ja merkitse siihen tarkistetut mitat. Laske valmiiksi materiaalien tarvittavia neliömääriä.

Tee vihkoon ostoslistoja. Merkitse puutelistaan kaikki tarvittavat nippelit heti, kun asia tulee mieleen.

Kun mitat, sävyt, määrät ja puutelistat ovat aina mukana, pysyy hankintojen teko hanskassa.

Kesäkuussa luonnosta löytyy kieloja ja heiniä, joista syyntyy herkkä kukka-asetelma.

Kimppu luonnonkukkia tuo kotiin herkkää kesätunnelmaa. Jokamiehen oikeudet takaavat, että Suomessa saa samoilla ja poimia kukkia melkein miltä tahansa luonnontilaiselta alueelta.

Kesäkuun kimppuun sopivat tuoksuvat kielot, sirot heinät ja vaaleansiniset kaukasiantähdykkeet. Omissa pulloissaan ne muodostavat herkän kukkaryhmän. Tässä asetelmassa vain muutama kukka riittää!

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden Tämä ihana arki -kilpailuun lähettämistä kuvista kuusi toimituksen suosikkia. Ota mallia omalle kasvimaallesi!

"Tämä linnunpelätin on ostettu ja ollut meillä kasvimaan vartijana muutaman vuoden. Hattu on ollut myrskytuulien vuoksi hukassa useamman kerran, mutta olen löytänyt sen muutamien päivien jälkeen milloin mistäkin." – Anu Juutinen

 

"Meillä isä hoitaa mansikkamaan ja tekee myös linnunpelättimet. Lisänä hänellä on kaikenlaisia heiluvia pelättimiä, muun muassa haukankuvatus ja folionauhoja." – Maijaliisa Uusikallio

 

"Tämä linnunpelätin koittaa pelotellä ylimääräiset pois parvekkeeltani. Kovin on kuitenkin pienikokoinen." – Päivi Nikkanen

 

"Ajelimme Suomea pohjoisesta etelään asuntoautolla ja löysimme matkan varrelta Hiljaisen kylän, joka oli täynnä toinen toistaan tyylikkäämmin puettuja heinäseipäästä tehtyjä hahmoja. Halusimme heti tehdä itsekin samanlaisen. Mökin mansikkamaan kupeeseen syntyi nopealla tahdilla heinäseiväsvartinen neiti Hilja Hompsantuu. Äidiltäni sain isot nallensilmät. Paikallisen kirpputorinpitäjän avustuksella löysin beigeä kasvokangasta, kiharaisen peruukin ja kesäisen olkihatun. Farkut hapsutin hippityyliin. Korvikset korviin, laukku olalle, punaiset korkkarit jalkaan... Hankimme Hompsantuulle uusia vaatteita ja naisellista asustetta aina tarpeen tullen." – Liisa Huusko

 

"Minä ja mieheni mökillä." – Saara Virtanen

 

"Anoppi rakensi pelättimet marjojen suojaksi. Pelättimissä on käytetty vanhoja keltaisia sadeasuja, sinisiä Ikea-kasseja, kestovaippoja ja viiksiin narua." – Janne Ström

höpönassu

Kauhistus! Katso kuvat KK:n lukijoiden linnunpelättimistä

Hauskoja pelättimiä, pikemminkin huvittajia! Olen tehnyt aika kivoja "pelästyttimiä"jäynänä, myös pukukoppiin. Sadetta odotellessa voisikin askarrella otuksen puutarhaan. Lapsena ihastuin kukkasiin niin, että poimin äidin upeista itsekasvattamista begonioista kimppuja ja luulin ihastuttavani äitiäni, mutta vaikutus oli ymmärrettävästi päinvastainen! Pienen kesähuoneeni täytin kesäkukkakimpuilla. Rakastan edelleen kukkasia ja voikukatkin ovat kuin pikkuaurinkoja ja pian ne ovat kukkineett ja...
Lue kommentti

Poimimme Kodin Kuvalehden lukijoiden lähettämistä kuvista kahdeksan toimituksen suosikkia.

Punaruskeasta, ruosteisesta Kombi-pyörästä tuli Suomipyörä kesällä 2005, kun pyörä sai sinivalkoisen maalin kunnostusprojektin myötä. Suomipyörä on edelleen kulkupelini kesäisillä kyläteillä. – Laura

 

Tällä pyöräillään kesäretkille. Lapset nauttivat kyydistä ja äidin kunto kasvaa. – Pikku Myy

 

Tässä mun tuunattu pyörä. – LiirumLaarumMies

 

Liikun polkupyörälläni kesät talvet! Kuvan musta Tunturi on palvellut minua kohta 22 vuotta, enkä toivo sen hylkäävän minua koskaan. Pyöräni on kätevä käydessäni ostoksilla parin kilometrin päässä. Tällaiselta reissulta olen nytkin palannut kotipihaan. Hautakynttilöistä yksi on matkan varrella kadonnut pakkauksesta: sytytin sen isäni ja isäpuoleni haudalle. He molemmat olivat sotaveteraaneja, ja huomenna vietetään Veteraanipäivää! – Tamara

 

Muutaman vuoden hain hyvää ajoasentoa hybridifillarista, tänä keväänä palasin takaisin mummopyöräkantaan. – Tuija

 

Tämä menopeli on käytössä vain poutapäivinä.... – Tuia-61

 

Paras menopeli sähköpyörä jonka vuosi sitten sain äitienpäivänä. Ylämäetkin menee kevyesti ja matkat taittuu nautiskellen. – Leenu

 

Veljen roskalavalta löytämä pyörä sai uuden elämän yhteisellä mökillämme. Sillä on poljettu kyläkaupalle jätskille ja kun se ei ole ajossa, se ottaa vastaan aitassa yöpyjät. – Tiia