Tuntuvatko kylpyhuoneen tai keittiön laatat keräävän likaa? Älä luovuta - hyvällä hoidolla ja oikeilla puhdistusaineilla laatat saa pysymään kirkkaina.

Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla.

Imuroi laatoitettu lattia ja pyyhi seinät ja lattia nihkeällä mikrokuituliinalla säännöllisesti. Varsinkin epätasaisten luonnonkivilaattojen kolot kannattaa käydä huolellisesti läpi imurin harjasuuttimella. Näin lika ja pöly eivät ehdi pinttyä.

Keraamiset laatat ja luonnonkivilaatat vaativat erilaiset pesuaineet ja välineet. Keraamiset laatat kestävät hyvin emäksisiä pesuaineita ja ronskeja otteita, mutta luonnonkivet tulee puhdistaa hellästi.

Pese keraamiset laatat happamalla puhdistusaineella, jonka pH-arvo on alle 7. Jotta aine ei vahingoita huokoisia laattasaumoja, kostuta puhdistettavat pinnat ensin vedellä. Jos lika on pinttynyt, anna pesuaineen vaikuttaa 10 minuuttia. Hankaa lika harjalla tai karhealla sienellä ja huuhtele hyvin.

Kalkkitahrat lähtevät hyvin happamalla pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla. Sampoojäämät ja rasvatahrat taas irtoavat parhaiten käsitiskiaineella.

Pese luonnonkivilaatat neutraalilla käsitiskiaineella. Luonnonkivet eivät kestä happamia aineita: tarkista siis aina, että pesuaineen pH-arvo on 6-8.

Puhdista luonnonkivilaattoihin tulleet tahrat tuoreeltaan ja imeytä nesteet heti talouspaperiin tai suolaan. Sekoita käsitiskiainetta veteen, vaahdota ja hankaa tahraa pehmeällä sienellä tai nukkaamattomalla rätillä. Huuhtele hyvin. Jos olet epävarma pesuaineen sopivuudesta, kokeile sitä ensin huomaamattomaan kohtaan.

Eteisen lipaston päällinen täyttyy hetkessä avaimista ja lompakoista. Ratkaisu on helppo: oma kaappi jokaiselle.

1. Hyödynnä ovinuppi

Oven nuppi toimii naulakkona, josta avaimet löytyvät aina.

2. Kaappi syntyy lokerikosta

Tee pikkukaapit puisista laatikoista tai lokerikoista, joita myyvät muun muassa Ikea ja Granit. Kiinnitä kaappi seinään ruuveilla kahdesta kohdasta.

3. Erota väreillä

Maalaa kaapit jokaisen suosikkivärillä. Nimikko-kaapin päälle voi jakaa myös päivän postin.

4. Muista saranat

Kiinnitä laatikon sivuun pienet sara­nat. Niitä myyvät askartelu­liikkeet ja rautakaupat. Oven sahaat ohuesta vanerista. 

Kommentit

Puhelimien laturit, tabletin ja läppärin johdot... Piuhasotku pilaa harmonisenkin sisustuksen. Tässä simppeli ratkaisu.

Kun olet taas kerran etsinyt omaa laturiasi siitä solmukasasta olohuoneen nurkassa, tee muutos. Piilota laturit ja johdot rasiaan, jossa ne pysyvät tallessa ja järjestyksessä – ja poissa jaloistasi.

Valitse hillitty johtolaatikko, joka häviää taustaan. Piristä kokonaisuutta haaroituspistorasialla, jossa on värikäs johto. Se näyttää lattialla hauskemmalta kuin perinteinen valkoinen.

Kuvan kotelo ja jatkojohto ovat Clas Ohlsonilta. Tapetti on Borås Tapeterin Poetry-kuosia. Kello, maljakko, taulut ja tietokone ovat kuvausrekvisiittaa.

 

Kommentit

Seinälle ripustettu voimalause pitää mielessä tärkeimmän. Tässä neljä hyvää vinkkiä, joilla teet työpisteestäsi rauhoittavan ja kivannäköisen.

1. Kevennä vähän.

Älä turhaan peitä seinää muistitaululla. Kevytversio syntyy kiinnittämällä ruuveilla seinään pala kirkasta muovia tai lasia. Tauluun voi kirjoittaa vesiliukoisella tussilla ja laput voi kiinnittää sen reunaan.

2. Kannusta itseäsi.

"Häntä pystyyn,vaikka hakaneulalla!" Myynnissä on monenlaisia aforismijulisteita, mutta mitä jos kehystäisit ikioman voimalauseesi tai -sitaattisi?

3. Laita linjat suoraan.

Kun järjestät tauluja seinälle, jätä niiden väleihin tasaisia vaaka- ja pystylinjoja. 

4. Lainaa keittiöstä konttoriin.

Eripariset juomalasit ovat tyylikkäitä kynätelineitä ja mehupullot hyviä maljakoita.

Lue lisäksi:

Järjestä kodissasi nämä neljä ja unohda nämä neljä asiaa

 

Kommentit

Kaikissa kodeissa on oma kotihajunsa. Haluan, että meillä se on raikas.

En ole innostunut huonetuoksuista, mutta yksi haju on mieleeni. Nimittäin mäntysuopa.

Olenkin sekoittanut vessoihin ja keittiöön omat suihkepullonsa vedestä ja mäntysuovasta. Käytän ainetta säännöllisesti myös tuulikaapin seinien ja lattian puhdistamiseen. Tähän on vissi syy, nimittäin ensivaikutelma.

Raikas tuoksu jää mieleen

Kun astumme ulko-ovesta sisään, haistamme ensimmäisenä tuulikaapin. Siksi sen pitäminen puhtaana on erityisen tärkeää. Vie siis märät kengät ja vaatteet kuivumaan muualle kuin tuulikaapin lattialle. Pyyhkäise seinät ja lattia mäntysuopaliuoksella säännöllisesti ja aina ennen vieraiden tuloa.

Kun on itse oleillut hetken kotona tai vieraat ovat päässeet istahtamaan, kodin varsinaiseen ominaistuoksuun on jo ehtinyt tottua. Oli se millainen tahansa, on mieleen jäänyt vain raikas ensivaikutelma!

Nerokasta. Valitettavasti tämäkään kikka ei toimi likaisessa kodissa.

Perussiivouksesta ei saa laistaa, koska tomu tuoksuu tomulta ja puhdas puhtaalta. Lattioiden imuroinnin lisäksi ne täytyy säännöllisesti pyyhkiä kosteella. Samoin kodin tekstiilit kuten verhot ja sohvatyynyt täytyy vähintäänkin tuulettaa säännöllisesti.

Laske huonelämpötilaa ja tuuleta

Ilma on raikasta myös siksi, ettei sisällä ole liian lämmin. Laske siis huonelämpötilaa, jos kotona tuntuu tunkkaiselta.

Äläkä aliarvioi sitä perinteisintä raikastustapaa eli ristivetotuuletusta.

Kerro kommenteissa vinkkisi, miten kotiin saa raikkaan tuoksun.

Kommentit