Tuntuvatko kylpyhuoneen tai keittiön laatat keräävän likaa? Älä luovuta - hyvällä hoidolla ja oikeilla puhdistusaineilla laatat saa pysymään kirkkaina.

Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla.

Imuroi laatoitettu lattia ja pyyhi seinät ja lattia nihkeällä mikrokuituliinalla säännöllisesti. Varsinkin epätasaisten luonnonkivilaattojen kolot kannattaa käydä huolellisesti läpi imurin harjasuuttimella. Näin lika ja pöly eivät ehdi pinttyä.

Keraamiset laatat ja luonnonkivilaatat vaativat erilaiset pesuaineet ja välineet. Keraamiset laatat kestävät hyvin emäksisiä pesuaineita ja ronskeja otteita, mutta luonnonkivet tulee puhdistaa hellästi.

Pese keraamiset laatat happamalla puhdistusaineella, jonka pH-arvo on alle 7. Jotta aine ei vahingoita huokoisia laattasaumoja, kostuta puhdistettavat pinnat ensin vedellä. Jos lika on pinttynyt, anna pesuaineen vaikuttaa 10 minuuttia. Hankaa lika harjalla tai karhealla sienellä ja huuhtele hyvin.

Kalkkitahrat lähtevät hyvin happamalla pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla. Sampoojäämät ja rasvatahrat taas irtoavat parhaiten käsitiskiaineella.

Pese luonnonkivilaatat neutraalilla käsitiskiaineella. Luonnonkivet eivät kestä happamia aineita: tarkista siis aina, että pesuaineen pH-arvo on 6-8.

Puhdista luonnonkivilaattoihin tulleet tahrat tuoreeltaan ja imeytä nesteet heti talouspaperiin tai suolaan. Sekoita käsitiskiainetta veteen, vaahdota ja hankaa tahraa pehmeällä sienellä tai nukkaamattomalla rätillä. Huuhtele hyvin. Jos olet epävarma pesuaineen sopivuudesta, kokeile sitä ensin huomaamattomaan kohtaan.

Maalaa naulakko seinän väriseksi, ja se muuttuu tyhjänä näkymättömäksi.

Näytä minulle eteinen, jossa ei tarvita hyviä säilytysideoita, niin näytän sinulle ripaskaa tanssivan elefantin, joka on unohtanut lukulasinsa kotiin. Oven pieleen kiinnitettyyn naulakkoon on kätevä ripustaa seuraavan päivän vaatteet tai lähtiessä muistettavat tavarat. Suosikkihametta tai helminauhaa on ilo katsoa myös seinäkoristeena.

Tylsempikin mäntyinen nuppinaulakko muuntuu muodikkaaksi, kun sen maalaa samalla sävyllä seinän kanssa. Muista kuitenkin käyttää naulakkoon kalustemaalia ja seinään sisäseinämaalia. Kuvan sävy on N434 Tikkurilan Symphony-värikartasta. 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2016. 

Harvoin tarvittavien paketointitarvikkeiden ja muiden kodin pienten tavaroiden säilytys on helppoa, kun idea on kerran keksitty.

 

Aterinlaatikoissa on juuri sopivasti tilaa kodin sekalaisille tarvikkeille. Parhaita ovat kirpputoreilta löytyvät vanhat lokerikot, mutta uudetkin käyvät mainiosti.

Paketointitarvikkeille aterinlaatikko on kuin tehty, mutta yhtä hyvin ideaa voi soveltaa romulaatikon järjestelyyn.

 

Lankakori on oiva paikka yrteille. Keittiön seinällä ruukut eivät vie kokilta työtilaa.

Näin teet kuvan kokonaisuuden:

1. Valitse isot lasipurkit, jotta saat upotettua yrtit niihin suojaruukkuineen.

2. Liimaa puhtaisiin lasipurkkeihin valkoiset etikettitarrat ja kirjoita yrttien nimet vesiväreillä.

3. Vanhat etiketit lähtevät hillopurkeista saippuapesussa ja sitkeimmätkin liimatahrat irtoavat ruokaöljyllä.

4. Naulakkoon mahtuvat roikumaan myös keittiöpyyhkeet ja tarjoittimet.

5. Kirkas keltainen piristää myös puolessa seinässä. Valkoinen yläosa avartaa huonetta. Sopiva raja on 120–140 sentin korkeudella.

 

 

Mihin kalusteisiin kannattaa satsata ja mitä jahdata kirppareilta? Löytyykö kaapistasi aarre? Kolme sisustuksen ammattilaista listasi trendit.

Trendianalyytikko Susanna Björklund ennustaa, että suomalaiset innostuvat entistä kodikkaammasta ja lämminhenkisemmästä sisustamisesta.

"Minimalistiset, tehdashallimaiset, kylmän valkoiset kodit eivät enää ole vallitseva trendi. Kiireiset ihmiset haluavat rankan työelämän vastakohdaksi kodin, joka näyttää ja tuntuu turvalliselta pesältä."

Kodikasta ja lämminhenkistä löytää onneksi myös käytettynä. Tässä ammattilaisten vinkit kirpputorille.

1. Rottinki ja ruukut

Rottinkiset ja puiset kukkapöydät ja kuluneet saviruukut ovat tämän kevään ja kesän sisustushittejä. Tuskin kyllästyt niihin myöhemminkään.

2. Värikäs lasi

Suomalainen värillinen vintagelasi säilyttää arvonsa. Pieniä aarteita ovat muun muassa Nanny Stillin 1970-luvun maljakot ja kulhot ja Timo Sarpanevan 1950-luvun karahvit.

3. Keramiikka

Astioiden ykkösmateriaali on nyt rosoinen keramiikka, joka sopii luonnonmukaisuuden trendiin. Edullisin tapa hypätä villitykseen mukaan on etsiä keramiikkaa kirppareilta.

4. Talonpoikaisantiikki

Ennen sotia tehdyt ruokailuryhmät tai liinavaatekaapit eivät juuri käy kaupaksi vanhojen kalusteiden liikkeissä. Siksi niiden hinnat ovat laskenet. Jossain vaiheessa ne taas palaavat muotiin, joten kaukaa viisas hankkii ne nyt.

5. Wieniläistuolit

Tavaroistaan tarkka tahtoo aidot, boheemimpi sisustaja jahtaa näköiskappaleitakin tai kirppariwieniläisiä ja maalaa ne sopivan värisiksi. (Se aito versio on muuten tsekkiläisen Ton-merkin Numero 14 -niminen pyökki-istuin vuodelta 1859. Tuoli löysi nopeasti tiensä Wienin kahviloihin, minkä takia sitä ruvettiin kutsumaan wieniläistuoliksi. )

6. Ysäri ja viuhkat

1990-luku kuplii pinnan alla vahvasti. Kirppareilla kiertäjien kannattaa silmäillä, josko siellä näkyisi suuria viuhkoja, joita käytettiin ysärisisustuksessa. 

7. Oikea puu

Lastulevykalusteet kyllästyttävät, joten nyt kirpparilta kannattaa etsiä taidokasta puusepäntyötä ja aitoja materiaaleja.

Lista perustuu Susanna Björklundin, sisustusarkkitehti Laura Räihän sekä sisustussuunnittelija Maire Haarlan haastatteluihin. Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2016.