Tuntuvatko kylpyhuoneen tai keittiön laatat keräävän likaa? Älä luovuta - hyvällä hoidolla ja oikeilla puhdistusaineilla laatat saa pysymään kirkkaina.

Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla.

Imuroi laatoitettu lattia ja pyyhi seinät ja lattia nihkeällä mikrokuituliinalla säännöllisesti. Varsinkin epätasaisten luonnonkivilaattojen kolot kannattaa käydä huolellisesti läpi imurin harjasuuttimella. Näin lika ja pöly eivät ehdi pinttyä.

Keraamiset laatat ja luonnonkivilaatat vaativat erilaiset pesuaineet ja välineet. Keraamiset laatat kestävät hyvin emäksisiä pesuaineita ja ronskeja otteita, mutta luonnonkivet tulee puhdistaa hellästi.

Pese keraamiset laatat happamalla puhdistusaineella, jonka pH-arvo on alle 7. Jotta aine ei vahingoita huokoisia laattasaumoja, kostuta puhdistettavat pinnat ensin vedellä. Jos lika on pinttynyt, anna pesuaineen vaikuttaa 10 minuuttia. Hankaa lika harjalla tai karhealla sienellä ja huuhtele hyvin.

Kalkkitahrat lähtevät hyvin happamalla pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla. Sampoojäämät ja rasvatahrat taas irtoavat parhaiten käsitiskiaineella.

Pese luonnonkivilaatat neutraalilla käsitiskiaineella. Luonnonkivet eivät kestä happamia aineita: tarkista siis aina, että pesuaineen pH-arvo on 6-8.

Puhdista luonnonkivilaattoihin tulleet tahrat tuoreeltaan ja imeytä nesteet heti talouspaperiin tai suolaan. Sekoita käsitiskiainetta veteen, vaahdota ja hankaa tahraa pehmeällä sienellä tai nukkaamattomalla rätillä. Huuhtele hyvin. Jos olet epävarma pesuaineen sopivuudesta, kokeile sitä ensin huomaamattomaan kohtaan.

Vierailija
Viesti

Kiiltäviksi ja puhtaiksi lasitetut laatat saa kätevästi höyrypesurilla, luonnonkivilaattoihin en oo kokeillu mutta luulisin toimivan niidenkin kanssa!

1. Hio huonekalu karkealla hiomapaperilla niin, että vanha maalipinta menee rikki.

2. Maalaa kaluste pohjamaalilla ja anna kuivua.

3. Sudi pinta kahteen kertaan liitutaulumaalilla.

4. Viimeistele lipasto uusilla vetimillä. 

5. Kirjoita liidulla kaappiin lempirunosi, päivän kehu tai piirrä vaikka päivän sääennuste.

Ympäristöystävällisemmät puhdistusaineet syntyvät kotikeittiössä – yllättävän helposti!

Ei ole ihan sama, millaisilla aineilla kotiaan siivoaa. Kemiallisesta kuormituksesta ja ympäristöstä kiinnostunut kotisiivooja etsii kaupan pesuainepulloriveistä ne ympäristömerkkejä kantavat tai kokkailee siivousaineensa itse kotikeittiössä. Kun lian ei anna pinttyä, kevyempikin puhdistusaine toimii.

Testasimme ja valitsimme parhaat itsetehdyt puhdistusaineet. Katso videoilta valmistusohjeet.

Sitruunantuoksuinen yleispuhdistusaine

1-2 sitruunaa

1 dl vettä

1 dl etikkaa

4–6 tippaa sitruuna verbena -öljyä.

Kuori sitruunat. Sekoita nesteet kannellisessa lasipurkissa ja lisää sitruunakuoret. Anna tekeytyä noin kaksi vuorokautta. Käytä esimerkiksi jääkaapin ja mikroaaltouunin pesuun.

2386376

Ikkunanpesuaine

5 dl kuumaa vettä

25 ml etikkaa

1/2 tl ruokasoodaa

(teepuuöljyä)

Sekoita aineet keskenään ja kaada neste spraypulloon. Käytä normaalin ikkunanpesuaineen tavoin.

2386375

Lieden puhdistusaine

1 dl oliiviöljyä

2 dl ruokasoodaa

Sekoita oliiviöljy ruokasoodaan. Sopii lieden puhdistamiseen ja öljypohjansa ansiosta aine irrottaa hyvin myös lasipullojen etikettitarrat.

Hankausaine - hajusyöppö

3 dl ruokasoodaa

1 dl vettä

Sekoita vesi ruokasoodaan. Seos soveltuu hangattavien pintojen, kuten pesualtaiden sekä keittiön pöytätason puhdistamiseen. Sekoita seosta ennen käyttöä. Testaa ensin pienelle alueelle, ettet vahingoita puhdistettavaa pintaa.

Kotipihaan syntyy helposti jäälyhty vedellä ja ämpärillä, mutta siitä saa vielä upeamman pienellä kikalla!

Marika Kelhä on kuvioinut jäälyhtyjä servieteistä leikatuilla kuvioilla.

”Leikkasin karhut irti, ruiskutin vettä jäälyhdyn pinnalle pienellä kukan sumutuspullolla, lättäsin servetin kiinni ja suihkutin lisää vettä päälle”, Marika kertoo.

Karhukuvioita varten Marika irrotti servietistä taustapaperin, jotta paperi olisi riittävän ohutta ja tarttuisi kiinni. Tähtiservietti oli sen sijaan niin ohut, että siihen hän jätti taustapaperinkin, jottavaalea kuvio varmasti näkyy.

Toisesta servietistä löytyi puumaisema, joka sopi myös mainiosti jäälyhtyä koristamaan.

"Pihalla äsken kokeilin serviettiä, jossa oli teksti. Hauskaa hommaa tämä!", Marika iloitsee.

Katso lisää kuvia Marikan blogista.

Myös erilaisten koristeiden, kukkien ja kasvien jäädyttäminen lyhtyjen sisään on nyt suosiossa. Karoliina Peteri jäädytti upean valkoisen amarylliksen jääkuutioon.

KK:n blogiyhteisön jäsen Iloinen juustokakku puolestaan jäädytti vesilyhtyyn hienon jouluisen havukoristeen.

Lue lisää Iloisen juustokakun blogista!

Millainen jäälyhty sinusta on kaikkein hienoin?

Kukilla koristeltu jäälyhty
43%
Kirkas lyhty, jossa on pelkkää vettä
27%
Kuvioitu jäälyhty
25%
Vesivärillä värjätty lyhty
3%
Ääniä yhteensä: 640
Arja - Kodin Ku...
Liittynyt12.8.2014
Viesti

Tosi hienoja, marijohanna! Löytyivätkö hirvet servieteistä vai mistä? Kuulin juuri, että maitopurkeilla jäädytetyistä kalikoista aiotaan tehdä viikonloppuna oikein jäälinna Helsingin Arabianrannassa!

marijohanna
Liittynyt7.1.2016
Viesti

Kiitoksia. :) tosiaan servieteistä löytyi hirviä. Meillä on monena vuonna ollut näitä maitopurkeissa jäädytettyjä kalikoita lyhtyjä varten ja tuo linna kuulostaa mahtavalta! Ideat ovat rajattomat. Pakkasista voi todellakin nauttia! :)

Saitko useamman joulutähden lahjaksi? Tee niistä rehevä asetelma vanerilaatikoihin. Puu korostaa kestosuosikin hehkuvaa väriä.

Laita ruukuille aluslautaset tai mieluummin yksi iso kastelualusta, esimerkiksi foliovuoka. Taittele laatikon pohjalle alimmaksi sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Asettele kasvit koon mukaan sopiviin kohtiin, korkeimmat keskelle ja matalat reunoille. Nosta laatikko pöytäkoristeeksi, ikkunalaudalle tai vaikka eteisen penkille. Joulutähti viihtyy lämpimässä ja vedottomassa paikassa niukasti mutta tasaisesti kasteltuna.

Iso vanerilaatikko 24,90 e ja pieni 18,90 e, Granit. Kay Bojesenin Lovebirds-lintupari 99 e, Stockmann. Rifle Paperin kortit 3,50 e/kpl, Moko. Finnvard-pukkijalat 25 e/kpl, Ikea. Pöytälevy tehtiin vanhoista laudoista ja maalattiin valkoiseksi Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla.

Kuva Piia Arnould

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 12/2014