Pienen kodin neliöt vaativat sisustukselta paljon. Siksi pieni koti innostaakin luoviin ratkaisuihin. Lue kymmenen keinoa, joilla saat tilat riittämään paremmin.

1. Pärjää vähemmällä.

Pienen kodin tärkein vinkki: Karsi kaikki ylimääräinen! Käytä varastotilat tarkkaan hyväksesi ja mieti joka tavarasta, tarvitsetko sitä. Älä ahda kaappeja täyteen – muuten et löydä etsimääsi ja pieni tila käy hermoille.

2. Hämää peilillä.

Kookas peili saa tilan näyttämään suuremmalta. Aseta peili rennosti lattialle seinää vasten tai nosta se katsekorkeudelle ja kiinnitä seinään. Peili hämää luomalla vaikutelman, että huone jatkuu.

3. Kasvata korkealle.

Jos lattiatilaa on vähän ja korkeutta riittää, nosta tavaroita seinälle. Taitettavat varatuolit säilyvät kätevästi seinäkoukuissa. Yöpöydäksi käy seinälle kiinnitettävä pieni hylly. Sohvan taakse kiinnitettävä hylly voi korvata sohvapöydän.

Jos pienessä keittiössä ei ole tarpeeksi kaappitilaa, mikään ei estä asentamasta kaappeja katonrajaan asti. Ellei kaupasta löydy sopivaa, voit teettää kaapit puusepällä mittojen mukaan.

4. Hanki katseenvangitsija.

Pienessä tilassa katsojan huomio kannattaa kiinnittää yhteen asiaan. Maalaa tai tapetoi seinä tehostevärillä tai hanki yksi näyttävä huonekalu, joka herättää huomiota.

5. Älä ahda täyteen.

Älä tunge pieneen tilaan liikaa tavaraa. Sisusta koti asukkaille, älä vieraille. Toki on hyvä ajatella myös mahdollisia vieraita, mutta varatuolit ja astiat voi kyläilyjen välillä viedä vaikka vinttiin. Pidä kaapeissa vain tarpeelliset, juuri nyt käytössä olevat astiat, esineet ja kausivaatteet.

6. Värillä on väliä.

Älä pelkää käyttää värejä, mutta pidä kodin väritys hallinnassa. Kokonaan vaalea koti on harmoninen ja ilmava, mutta voi näyttää tylsältä. Tehosteväreillä tylsäkin muuttuu mielenkiintoisemmaksi.

7. Etsi tyhjät kolot.

Esimerkiksi portaiden alle jää usein hukkatilaa, joka kannattaa käyttää hyväksi. Jos tilassa ei mahdu seisomaan, tee siitä työpiste, jossa istutaan tai käytä se varastona.

8. Jätä lattiatilaa.

Valitse siroja ja kevyitä huonekaluja. Pinottavat kalusteet säästävät tilaa ja läpikuultavat lisäävät avaruuden tuntua. Pyörillä kulkevia kalusteita on helppo siirtää tarpeen mukaan.

9. Mieti valaistus.

Älä tingi valaistuksesta, sillä pimeys saa huoneen näyttämään pienemmältä. Hanki hyvä yleisvalaisin ja muutama tunnelmavalaisin luomaan kodikkuutta.

10. Tee "huonejako".

Vaikka kodissa olisi vain yksi huone, jaa tila kuin siellä olisi erikseen olohuone, makuuhuone ja keittiö. Erottele ”huoneet” toisistaan matoilla ja kalusteilla.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.