Lomakaudet ovat myös murtovarkaiden kulta-aikaa. Näillä ohjeilla vähennät kotisi murtovarkauden riskiä.

1. Ole varovainen sosiaalisessa mediassa

Vaikka lomamatkasta olisikin kiva iloita Facebookissa ja Twitterissä, kannattaa lomakuvat jakaa vasta kotiin palaamisen jälkeen. Loman hehkuttaminen paljastaa myös sen, milloin kotisi on tyhjillään.

2. Pidä koti asutun näköisenä

Älä turhaan siivoa liikaa. Esimerkiksi avoin lehti pöydällä tai kahvikupit tiskipöydän kulmalla tekevät kodista asutun näköisen. Jätä myös verhot auki, sillä päivisin kiinni olevat verhot voivat herättää varkaiden kiinnostuksen.

3. Sovi postilaatikon tyhjentämisestä

Kysäise esimerkiksi naapurilta, voisiko hän tyhjentää postilaatikkosi lomasi aikana. Postia pursuava postilaatikko ilmiantaa nopeasti tyhjillään olevan kodin. Talviaikaan kannattaa sopia myös pihatien lumitöistä.

4. Hanki hälytysjärjestelmä

Jos hankit taloosi hälytysjärjestelmän, muista laittaa järjestelmästä kertova tarra johonkin näkyvään paikkaan. Jo pelkkä hälytysjärjestelmästä kertova tarra vähentää murtojen määrää.

5. Ajasta valaistus

Jos voit, ajasta pihavalot ja mahdollisesti jopa sisävalaistus palamaan hetkeksi päivittäin.

6. Tarkista talosi lukot

Yleensä varkaat murtautuvat sisään oven kautta. Huolehdi siitä, että kodissasi on hyvät lukot. Murtosuojaus ehkäisee varkauksien riskiä.

7. Merkitse omaisuutesi

Kaikki kodin arvotavarat kannattaa merkitä. Turvamerkintävälineitä voi lainata poliisilta.

8. Vaali naapurisuhteita

Tunne naapurisi. Voitte tarvittaessa molemmat pitää silmällä myös toistenne koteja.

Voit testata oman verkkokäyttäytymisesi turvallisuuden hauskalla testillä TÄÄLLÄ.

Lähde: Verisure

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.