Löytyykö kaapistasi joku näistä muumimukeista? Mukien suunnittelija Tove Slotte kertoo, miten suositut kuvat syntyivät.

Lähetä meille mukikuva tästä!

1. Kaikki alkoi "vihreästä mukista"

Myynnissä 1990-1993

Idean muumiastioista sai Arabian keramiikkatehtaan tuotepäällikkö Christel Vaenerberg. Suunnittelijaksi hän pyysi Tove Slottea, joka oli oppinut jo lapsena rakastamaan muumitarinoita.

Ensimmäisiin mukeihin kokeiltiin sekä sarjakuvaruutuja että vapaata sommittelua. Yllä näkyvä vihreä muki sekä samantyyppinen roosa muki jäivät ainoiksi, joissa oli sarjakuvaruudut.

Tove Slotte: "Lupasimme Tove Janssonille, että käyttäisimme pohjana vain hänen tai hänen veljensä Larsin alkuperäisiä piirroksia. Eniten olen käyttänyt kuvia sarjakuvaruuduista.

Vihreä muki on sarjan ensimmäinen, piirretty huhtikuussa 1990. Mukit ilmestyivät jo samana syksynä. Nykyään suunnittelen mukeja puolitoista vuotta etukäteen.

Kuva on tarinasta 'Aloitamme uuden elämän'. Me Arabialla ainakin aloitimme. Emme voineet aavistaa, että tekisimme mukeja vielä 24 vuotta myöhemmin."

 2. Rakkaus-muki, kaikkien aikojen suosituin

(1996-)

Tove Slotte: "'Rakkaus' on ollut jatkuvasti tuotannossa vuodesta 1996 lähtien. Hahmot ja aiheet on poimittu kolmesta sarjakuvasta: 'Niiskuneiti Rokokoossa', 'Rakennamme talon' sekä 'Muumit ja marsilaiset'. Pitkään tein niin, että etsin aiheita eri tarinoista, kunhan ne sopivat yhteen. Nykyään kuitenkin halutaan, että mukin kaikki kuvat ovat samasta tarinasta, koska silloin voi myös kertoa tarinaa eteenpäin. Ja kenties tarinanpätkä innostaa jonkun lukemaan Tove Janssonin kirjan!"

3. Lumilyhty löytyi Taikatalvi-kirjasta

(2007)

Tove Slotte: "'Lumilyhty' oli talven 2007 malli. Se on toinen muki neljästä tummasta, sinivoittoisesta mukista. Tähän mukiin valitsin kaksi kuvitusta Taikatalvi-romaanista. Oikeanpuolinen aihe on hyvin tunnelmallinen. Kirjassa Tuu-tikki filosofoi lumilyhdyn äärellä:  'Juuri nyt mietin revontulia. Ei voi tietää onko se olemassa vai näkyykö se vain? Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri tämä seikka rauhoittaa minua.' Lausahdus oli ehkä tarkoitettu lohdutukseksi muumipeikolle, joka vaelsi yksin talvimaisemassa surkeana ja pelokkaana."

Yllä Tove Slotten luonnokset vuodelta 2007.

4. Sata vuotta Tove Janssonin syntymästä

(2014)

Tove Slotte: "'Toven juhla' on ilmestynyt Tove Janssonin 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Muki on myynnissä vain tänä vuonna, ja jokaisen mukin tuotosta lahjoitetaan 2 euroa Unicefin koulutusprojekteihin. Kuvan inspiraationa on Tove Janssonin viimeinen kuvakirja Vaarallinen matka vuodelta 1977. Valitsin kuvan viimeiseltä aukeamalta. Se on juhlakuva, jossa toivotetaan vieraat tervetulleiksi kukkivaan, rehevään ja aurinkoiseen Muumilaaksoon. Pelkistin kuvaa hieman, poistin tuntemattomat hahmot ja vaihdoin muutaman hahmon paikkaa.

Joka kuudennessa mukissa on pieni yllätys, sisäpuolen reunasta roikkuvat kadotetut silmälasit!"

Lähetä meille kuva suosikkimukistasi ja osallistu Arabian muumimukien arvontaan!

Millaisessa kodissa Tove Slotte asuu ja miten hän työskentelee? Lue juttu Kodin Kuvalehdestä 10/2014.

Sarjakuvastripit (c)Moomin Characters.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.