Ulkomaanlukijamme kertovat elämästään. Sarjassa on vuorossa sairaanhoitaja ja kolmen tyttären äiti Anu Lennon Englannin Bristolista. "Englanti on kulttuurien sekamelskaa, vihreyttä, paistetun pekonin ja paahdetun leivän tuoksua, vähän kaoottista menoa", miettii Anu.

TIISTAIAAMUISIN EN TARVITSE herätyskelloa, sillä jäteauto kulkee kadullamme viikoittain täsmällisesti kello seitsemän, ja kierrätyspullojen ja tölkkien kolinan kuulee jo kaukaa. Ulkona on vielä pimeää  ja tuuli ja sade hakkaavat ikkunaan. Englannin lounaisrannikkoa ravistelevat myrskytuulet aina näin sydäntalvella. Tulvatkin ovat yleisiä, mutta kotikaupunkimme Bristol on onneksi kukkuloiden ympäröimä ja talommekin hieman rinteessä.

Tulin tänne Englantiin vuonna 1996, alun perin Lontooseen sairaanhoitajaksi. Suunnitelmissa oli katsella maailmaa vuoden verran ja palata sitten Suomeen, mutta kun tapasin irlantilaisen mieheni Dermotin, päätin jäädä.

Välillä kävimme kokeilemassa elämää Suomessa, mutta totesimme yhdessä, että meidän perheemme toimii parhaiten täällä ei-kenenkään-maalla. Lapsiperheelle Lontoo ei tuntunut houkuttelevalta, joten  aloimme etsiä työtä pienemmistä kaupungeista. Noin 400 000 asukkaan Bristol on lähellä rannikkoa, maaseudun ympäröimä, vilkas yliopistokaupunki, missä on monipuolinen kulttuuritarjonta niin lapsille kuin aikuisillekin. Kun Dermot sai hakemansa työpaikan kuutisen vuotta sitten, ei muuttopäätös ollut vaikea. Työskentelemme molemmat samassa sairaanhoitopiirissä, minä osa-aikaisesti.

Työpaikkani on psykiatrinen  äiti-vauvaosasto, jossa hoidamme raskauden ja synnytyksen jälkeisistä mielenterveysongelmista kärsiviä naisia. Teen tällä hetkellä kolmivuorotyotä 20 tuntia viikossa. Haluan olla vielä paljon kotona, sillä lapseni ovat pieniä. Britanniassa on tavallista, että  äidit jäävät  pois työelämästä  muutamiksi vuosiksi tai työskentelevät osa-aikaisesti, koska lastenhoitomaksut ovat korkeat ja lasten koulukuljetukset on hankala sovittaa työpäivään.

KEITTIÖSSÄ NAPSAUTAN LÄMMITYKSEN päälle ja ryhdyn aamiaisen valmisteluun. Dermot on lähtenyt töihin tuntia aikaisemmin. Kolme tytärtämme valmistautuvat kouluun ja esikouluun minun kanssani. Koulutie alkaa Englannissa samana vuonna kun täyttää neljä ja esikoulun (preschool) voi aloittaa jo 2,5 vuotiaana.

Kolmevuotias Eeva on esikoulussaan kaksi ja puoli paivää viikossa. Ellen, 7, käy infant schoolia (4–7-vuotiaille) ja 9-vuotias  Aliina on junior schoolissa. 11-vuotiaana lapset siirtyvät yläasteelle. Koulussa pidetään koulupukua, johon yleensä kuuluu valkoinen kauluspaita, musta tai harmaa hame tai housut, mustat kengät  ja lasteni tapauksessa sininen collegepaita. Päällyspaidan värit vaihtelevat kouluittain ja yksityisillä, maksullisilla kouluilla on usein hyvin tiukat pukeutumissaannot.
 
Osana aamutouhujani  valmistan tytöille eväät. Mukaan lähtee täytettyjä kolmioleipiä, hedelmä ja pieni makea jälkiruoka, esimerkiksi kakkua tai pieni pussi keksejä seka mehua. Koulussa on saatavilla maksullinen lämmin ruoka, ja satunnaisesti tätäkin mahdollisuutta hyödynnämme, mutta pysyvänä ratkaisuna se tulisi aika kalliiksi.

LASTEN KOULUT OVAT ONNEKSI vieretysten, joten voin ripotella heidät yksitellen opinahjoihinsa. Ala-asteikäisiä lapsia ei täällä näy yksin koulumatkalla, vaan vanhemmat tai isovanhemmat  saattavat heidät aina koululuokan ovelle asti.

Koulupäivä alkaa klo yhdeksältä ja päättyy kolmelta. Koulupäivät saattavat joskus pidentyä koulun tiloissa järjestettävillä  harrastuksilla kuten kokkikoululla tai mad science -kerholla. Kouluvuosi alkaa syyskuun alussa ja päättyy heinäkuun lopussa alkavaan kesälomaan, joka kestää kuusi viikkoa. Lukuvuosi koostuu neljästä lukukaudesta, joita jaksottavat 1–2 viikon pituiset lomat. Pitkin vuotta on lyhennettyjä kouluviikkoja, kun on bank holiday tai opettajien kokouspäiviä. Vanhempia kannustetaan auttamaan oppitunneilla tai muuten vierailemaan koulussa.

EEVAN ESIKOULU ON SUURI sali vanhassa kirkossa. Korkealla katossa ja seinissä on kosteusvaurioita, ja eteisaulaa lämmittää takassa palava kaasuliekki. Ilmoitustaulu täyttyy ohjeista asianmukaiseen pukeutumiseen säätilojen mukaan ja kohteliaista muistutuksista lahjoittaa hedelmiä lasten välipaloiksi tai tuoda pakkaus nenäliinoja nyt, kun nuhakausi on taas alkanut.

Minun ja Eevan suomenkielinen keskustelu ei herätä huomiota. Ympärillämme kuulen englannin lisäksi puolaa, venäjää, ranskaa, espanjaa ja itselleni tuntemattomia kieliä. Asuinalueemme on monikulttuurinen, minkä voin huomata myös, jos kävelen kotiin pääkatuamme pitkin: puolalainen kauneushoitola ja leipomo, afrohiuksiin perehtynyt kampaaja, pakistanilaisen perheen pitämä kauppa kadunkulmassa, thaimaalainen ruokaravintola, italialainen parturi... Monikulttuurisuuteen on kiinnitetty huomiota myös kouluissa, ja lapset tutustuvat eri kulttuureihin  ja uskontoihin varhain. 

Erilaisuutta arvostetaan, ja ainakin omat lapseni ovat ylpeitä maahanmuuttajajuuristaan ja suomen kielestä.

Kun kaikki tytöt ovat kouluissaan, menen itse töihin. Kun olen kotona, päivät täyttyvät tavallisista touhuista: kotitöistä, ruokaostoksista ja koiran kanssa ulkoilusta. Koska me molemmat vanhemmat teemme vuorotyötä, olemme useimmiten vastakkaisissa vuoroissa  ja yhteisen perheajan löytäminen on vaikeaa.

VAPAA-AIKANA ULKOILEMME mahdollisimman paljon ja nautimme kävelyretkistä luonnossa. Vaikka luontoretket ovatkin usein automatkan päässä, niin kovin kauas ei onneksi tarvitse mennä. Bristolissa on useita valtavia luonnonmukaisia puistoja ja kivoja kävelyreittejä joen varsilla ja lehtipuumetsissä.

Joskus lasten ystäviä tulee meille kotiin leikkimään tai lapsemme vuorostaan menevät ystävien luo. Ainakin kaupunkialueilla lapset leikkivät vanhempien valvovan silmän alla, ja vaikka käymme leikkipuistoissa paljon, eivät lapset koskaan liiku ulkona ilman vanhempia.

Silloin tällöin tapaamme ystäviä ruuan ja viinin merkeissä. Ja Englannissa kun ollaan, niin pubit ovat tietysti tärkeitä sosiaalisen elämän keskuksia. Vaikka itse en ihan täysin ole tätä tapaa omaksunutkaan, niin Dermotin tiistai-iltainen pubvisailu on meillä osa viikoittaista rutiinia.

Varhain keväästä aina myöhäiseen syksyyn pienviljelemme vuokraamallamme palstalla. Me aikuiset saamme toteuttaa viettiä  itse tekemiseen ja fyysiseen raatamiseen, ja lapset nauttivat vapaudesta piiloutua pensaisiin ja rakentaa majoja kepeistä. Ja ne mustan muovipeitteen alla asustelevat vaskitsat eivät koskaan jää huomiotta!

OLEN ASUNUT ENGLANNISSA suurimman osan aikuisuuttani ja koen olevani kotona. Englanti on kulttuurien sekamelskaa, vihreyttä, paistetun pekonin ja paahdetun leivän tuoksua, vähän kaoottista menoa, jota pidetään kurissa tiukoilla health and safety -säännöilla. Täällä voi huoletta vanhan talon nurkat narista, minkä suomalaiset kyläilijämme ovat varmaan huomanneetkin.

Suomi on kirkas, toimiva, tehokas ja muistoja täynnä. Sieltä kaipaan perhettä ja ystäviä, hiljaisuutta ja puhtautta ja tietysti kunnon saunaa! Kesällä taas nähdään!

Terveisin Anu Lennon, Bristol, Englanti

Asutko sinäkin ulkomailla? Haluatko kirjoittaa elämästäsi?
Ota yhteyttä toimitussihteeri Mari Karttuseen:
mari.karttunen(at)sanomamagazines.fi

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.