Ennen kuin aloitat remontoinnin, muista huomioida ainakin nämä kymmenen nyrkkisääntöä.

  1. Oletko varma siitä, millaisen remontin asuntosi tarvitsee? Osan korjaus- ja muutostarpeista huomaavasta asuessa, joten aina ei ole viisasta aloittaa korjauksia heti asuntokaupan jälkeen.

  2. Tutustu asunnon ja talon tyyliin ja historiaan. Muista, että kerran purettua seinäkomeroa tai ammetta ei helposti saa takaisin. Jos haluat uudenveroisen asunnon, osta se vasta rakennetusta talosta.

  3. Ota ennen oman huoneistosi remonttia selvää taloyhtiön korjaussuunnitelmista. Keittiön ja kylpyhuoneen uusiminen on viisasta ajoittaa koko kerrostalon putkiremontin aikaan.

  4. Ehdota taloyhtiön saneerauksiin tilasuunnittelijaa,joka on paitsi yhtiön myös asukkaiden käytössä. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa katsoa ratkaisuja sekä talon että huoneiston näkökulmasta.

  5. Harkitse arkkitehdin tai muun suunnittelijan palkkaamista aina, kun teet muutoksia omaan huoneistoosi. Kunnon piirustukset ja oikeat materiaalivalinnat tuovat rahat takaisin. Mahdollinen rakennuslupa asettaa omat vaatimuksensa työntekijöille.

  6. Muista, että uusi asunto-osakeyhtiölaki edellyttää ilmoitusta lähes kaikista tapetointia ja maalausta isommista remonteista joko talon hallitukselle tai isännöitsijälle.

  7. Ota selvää taloyhtiön järjestyssäännöistä ja tarkista isännöitsijältä, milloin remonttia voi tehdä. Veden katkaisusta sovitaan huoltoyhtiön kanssa, mutta naapuri ei ilahdu, jos suihkuvesi katkeaa yllättäen.

  8. Tiedota naapureille mieluummin liikaa kuin liian vähän. Käytä ilmoitustaulua ja jaa tiedotteita postiluukuista. Mieti, haluaisitko itse herätä poran ääneen sunnuntaiaamuna. Jo äärsyyntynyt naapuri ilmestyy ovellesi, pahoittele.

  9. Palkkaamasi remonttimiehet eivät saa vallata muiden parkkipaikkoja tai tukkia kulkureittejä. Vaadi heitä siivoamaan jälkensä välillä, jos remontti kestää viikkokausia. Huolehdi siitä, että loppusiivous tehdään kunnolla.

  10. Oletko muuttamassa pois ja harkitset asunnon remontointia myyntiä varten? Siivoa hyvin ja korjaa repsottavat kohdat, mutta säästä isommat muutokset ostajalle. Väärät värit, kalusteet ja materiaalit voivat jopa karkottaa ostajia, etkä välttämättä saa sijoitustasi takaisin asunnon hinnassa.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.