Syksy on sohvaperunan parasta aikaa. Jos harkitset uuden sohvan ostamista, lue tämä opas.

Ennen uuden sohvan hankintaa mieti vastauksia ainakin seuraaviin kysymyksiin.

Mikä on sohvan pääasiallinen tai tärkein käyttötarkoitus: löhöily, istuminen, nukkuminen? Turha hankkia vuodemekanismia, ellei sillä ole juuri käyttöä. Löhösohva saa olla pehmeämpi ja syvempi kuin sohva, jossa lähinnä istutaan.

Onko sohva jokapäiväinen ilo olohuoneessa vai satunnaisessa käytössä vierashuoneessa? Päivittäistä kovaa käyttöä kestää parhaiten puurunkoinen sohva, jossa on laadukas verhoilu. Kankaan martindale-luku kertoo sen hankauskestävyydestä. Kotikäyttöön riittää 25 000 martindalea.
Saako sohvalla syödä? Jos saa, on irrotettava ja pestävä kangaspäällinen paras vaihtoehto. Samoin silloin, jos lemmikkieläimillä on lupa hypätä sohvalle.

Saako sohvalla pomppia? Mikään sohva ei kestä pomppimista pitkään, joten uutta on turha hankkia. Voit löytää sopivan sohvan kierrätyskeskuksesta tai kirpputorilta. Seuraa myös eri nettisivustojen annetaan, lahjoitetaan -palstoja.
Minkä kokoiseen tilaan valitset huonekalua? Kaupassa sohvat näyttävät usein pienemmiltä kuin kotona. Ota ostoksille mukaan huoneen pohjapiirustus, jossa on oikeat mittasuhteet.

Minkä ikäiset ja kuntoiset käyttävät sohvaa? Kovin matalalta ja pehmeältä sohvalta on vaivalloista kammertautua ylös, jos istuja on esimerkiksi iäkäs tai huonosti liikkuva.

Mihin paikkaan huoneessa sohva tulee? Esimerkiksi selkänojan korkeus on tärkeä, jos kaluste tulee ikkunan eteen. Mittaa etukäteen myös, ettei uusi sohva tuli kulkureittejä.

Oletko vaihtelunhaluinen? Valitse moduulisohva, josta voi koota erilaisia versioita ja käyttää osia yhdessä tai erikseen.

Mitä sohva saa maksaa? Muista hintoja vertaillessasi, että laadukas sohva kestää usein kauemmin. Vaikka parempi kangas tai nahkaverhoilu voi nostaa sohvan hintaa useita satasia, sohvan käyttöikä voi lisääntyä jopa vuosia.
Tiedätkö jo täsmälleen, mitä haluat? Hanki räätälöity kaluste, ja voit valita koon ja verhoilumateriaalin lisäksi esimerkiksi käsinojien ja jalkojen mallin, tyynyjen määrän ja pehmeyden sekä istuinsyvyyden.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.