Suvi ja Toni Puolakka kertovat Kodin Kuvalehdessä huomenna 24.4., kuinka vanhasta kivitalosta tuli heidän unelmiensa täyttymys. Kysyimme Suvilta remontista ja elämästä uudessa kodissa jo etukäteen.

Millaista arkea elätte tällä hetkellä?

"Olen vielä hoitovapaalla elokuun puoleen väliin saakka. Sitten alkaakin ihan uudenlainen arki, kun palaan töihin ja Joseliina aloittaa päivähoidon. Toni tulee kotiin töistä puoli neljän aikaan."

Millainen on työjakonne lapsenhoidossa?

"Se on jakaantunut kevään aikana entistä tasaisemmaksi, koska olen joutunut paahtamaan gradun parissa ja viettänyt paljon aikaa kirjastossa. Meidän molempien on tarkoitus valmistua tänä keväänä. Minusta tulee laaja-alainen erityisopettaja ja Tonista tietoliikenneinsinööri."

Mikä on ollut vaikein taito oppia tekemissänne remonttitöissä?

"Vaikein taito on ollut maalisävyjen valikoiminen. Kuinkahan monta kertaa työhuone tulikaan maalattua, kun etsittiin oikeaa harmaata! Varmaan kolme. Värisävyt ovat niin erilaisia kaupassa mallikartoilla kuin kotona seinällä tai huonekaluissa. Kaikki näyttävät erilaiselta aamulla, illalla, päivänvalossa ja halogeenilampun valossa."

Näyttääkö kotinne tavallisesti erilaiselta kuin lehtijutun kuvissa?

"Kotimme on ehkä vielä rennomman oloinen kuin kuvissa. Tavaraa ainakin tuntuu olevan esillä enemmän. Olohuone menee helpoiten sekaisin, koska siellä vietetään paljon aikaa. Joseliinan leikit tuppaavat levittäytymään olohuoneen joka nurkkaan. Ja toisaalta joka huoneeseen."

Mitä harrastatte ja missä?

"Olemme molemmat hurahtaneet crossfittiin ja käymme Turussa salilla treenaamassa, kun vain aikaa on."

Mikä on suurin muutos, josta kodin kunnostamisessa haaveilette?

"Haluaisimme piikata pois keittiön ja eteisen laattalattian ja vaihtaa sen lautalattiaksi. Minä haluaisin uuden keittiön. Isoin muutos olisi talon ulkorappauksen poistaminen ja lautaverhoilun tekeminen."

Mihin käytätte pihaa ja mitä siellä kasvaa?

"Tällä hetkellä pihaa myllätään joka suuntaan. Kivimuureista on rakennettu pengertä, ja joitakin pensaita ja kukkia on istutettu. Takapihalle on tarkoitus tehdä hyötypuutarha ja kasvihuone vanhoista ikkunoista. Kesällä grillaillaan ja paistetaan muurinpohjalettuja. Hyvällä säällä kannan kahvit ulos, kun ystäviä tulee kylään."

Käykö teillä paljon vieraita?

"Melkein joka viikko joku pistäytyy kahville. Minusta on kiva kutsua vieraita. Aika usein tulee leivottuakin tuoretta herkkua."

Miten teillä vietetään äitienpäivää?

"Yllätys se on ollut joka vuosi, mutta jotain aamupalajuttua uumoilen. Puolenpäivän aikaan on käyty minun vanhempieni luona syömässä ja iltapäivästä ajeltu Tonin vanhempien luo kahville."

Suvi pitää perheen arjesta, kodin sisustuksesta ja remontoinnista blogia, jota voit lukea tästä!

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.