Kaunis koriste kotiin syntyy kuivakukka-asetelmasta. Ruusujen kuivaaminen on todella helppoa.

Kun ruusu kuihtuu, niin muistot jää, kirjoitettiin aikanaan muistovärssykirjaan. Entä jos et antaisikaan ruusun kuihtua? Muistojen ruusun voi säilyttää vuosia kuivaamalla sen.

Tee näin:

1. Katkaise kauneimmassa kukoistuksessaan oleva ruusu (aivan, tämä kuivaamisessa on hintana), niin että vartta jää jäljelle vain muutama sentti.

2. Tökkää kukka pystyasentoon astiaan tai laatikkoon, jonka pohjalle olet kaatanut hyvin hienoa hiekkaa. Hiekkaa voi siivilöidä vaikka kotipihan hiekkalaatikosta, mutta rautakaupat myyvät tarkoitukseen erinomaisesti sopivaa puhallushiekkaa. Myös askartelutarvikeliikkeistä kannattaa kysellä.

3. Valuta hyvin varovasti lisää hiekkaa laatikkoon ruusujen ympärille ja päälle, kunnes ne lopulta peittyvät hiekkaan kokonaan. Voit varovasti avata ruusun terälehtiä niin, että hiekkaa valuu joka paikkaan.

4. Vie kuivausastia kuivaan ja lämpimään paikkaan pariksi viikoksi.

5. Nosta kukat hiekasta vielä varovaisemmin kuin olet ne sinne asetellut. Ravistele hellästi ja pyyhkäise viimeiset hiekat siveltimellä. 

Huomaa tämä:

Kirkkaanpunaiset, keltaiset ja oranssit ruusut säilyttävät värinsä lähes ennallaan, tummanpunaiset ruusut muuttuvat lähes mustiksi.

Jos haluat kuivata myös ruusun varren lehtineen, toimi samalla tavoin mutta aseta varsi hiekan päälle vaaka-asentoon. Kun varsi ja kukka ovat kuivia, voit sitoa ne yhteen ohuella, vihreällä rautalangalla.

Myös hurmaavan pionin voi yrittää kuivata. Sille sopii parhaiten ilmakuivatus: Ripusta parhaassa terässä oleva kukka alassuin roikkumaan viileään ja pimeään tilaan.

Viimeistele kattaus rosmariinista taitellulla lautasliinakoristeella. 

Tee näin:

1. Taivuta yksi rosmariinin oksa varovasti renkaaksi.

2. Sido päät toisiinsa kauniilla rusetilla.

3. Leikkaa kartongista noin 1,5 senttimetrin levyinen kaistale ja kirjoita sen keskelle haluamasi teksti.

4. Viimeistele lapun päät leikkaamalla niihin pienet lovet.

Kuvassa näkyvän paikkakortin ohjeen löydät täältä.

 

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.