Tee itse pikkuhyllykkö astioille. Hyllystä tulee vakaa, kun kiinnität narut huolellisesti myös ripustusrimaan.

Tarvikkeet: 20 cm leveää ja 1,8 cm paksua mäntylautaa, pyörörimaa (halkaisija 18 mm) ja nailonnarua.

Työkalut: Lyijykynä ja viivoitin, saha ja erikokoisia puuteriä, pora, hiomapaperia ja sytytin.

Tee näin:

1. Sahaa laudasta kaksi hyllyä, pitempi 92 cm ja lyhyempi 59 cm.

2. Leikkaa narusta 2 kpl 110 cm pätkää ja 2 kpl 65 cm pätkää.

3. Poraa hyllyjen jokaiseen kulmaan reikä noin kahden sentin päähän reunasta. Tee tarpeeksi isot reiät, jotta saat narun pujotettua läpi.

4. Hio laudan ja porattujen reikien reunat hienolla hiekkapaperilla.

5. Mittaa nailonnarusta pätkät sen mukaan, miten kauas toisistaan ja kiinnitysrimasta haluat hyllyt.

6. Pujota naru lautojen reikiin. Solmi päähän tiukka solmu. Sulata narun pää purkautumattomaksi sytyttimen liekillä.

7. Sahaa pyörörimasta pätkä, joka on noin 15 senttiä pidempi kuin pisin hylly. Hio kepin päät siisteiksi.

8. Poraa riman päihin reiät kiinnitys­ruuveja varten. Mitä suurempi kuorma, sitä paksumman riman ja isommat ruuvit tarvitset.

9. Pujota hyllyjen narut ripustuskepin ympäri ennen seinään kiinnitystä.

10. Varmista hyllyjen asettelu kohdilleen ja suoraan. Varmista hyllyn vakaus naulaamalla narut kiinni ylärimaan pienillä verhoilunauloilla. Jätä naulauskohta näkymättömiin riman taakse.

11. Poraa kiinnitysruuveille reiät seinään. Kiristä kiinnitysruuvit seinään niin tiukasti, että keppi puristaa narut tiukasti paikoilleen. Tukevamman kiinnityksen saat, jos käytät paksumpaa ylärimaa ja paksumpia kiinnitysruuveja.

Kaipaatko paikkaa puolipitoisille vaatteille tai vieraiden takeille? Kaunis, katosta roikkuva naulakko syntyy helposti henkareista, eikä sen teko vie kuin puoli tuntia.

Naulakkoa varten tarvitset vain kuusi kaunista ja tukevaa henkaria, puisia helmiä ja kestävää narua. Kevyt naulakko sopii yhtä hyvin makuuhuoneeseen kuin eteiseenkin.

Tee näin: Irrota henkareiden koukut. Voit tarvita pihtejä tai selvitä ruuvimeisselillä. Pujota tyhjäksi jäävästä reiästä kestävä naru. Voit auttaa narun läpimenoa työntämällä sitä ohuella neulalla ja vetämällä toiselta puolelta pihdeillä. Solmi sitten puinen helmi henkarin ala ja -yläpuolelle. Kiinnitä jokainen henkari omaan naruunsa.

Sommittele henkarit hieman eri korkeuksille ja solmi narut ylhäältä yhteen. Lopuksi kiinnitä henkarinaulakko kattokoukkuun roikkumaan.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Maalaa tai marmoroi, valitse aito munankuori tai paperimassamuna. Tässä viisi hauskaa tapaa koristella pääsiäismunat. 

Tyhjä, aito munankuori kauniine kalkkipintoineen on ehkä pääsiäismunista kaunein. Jos kuitenkin arastelet sen herkkyyttä, keitä munat koviksi ennen maalausta.

Jos satut olemaan erityisen kovakouraista tyyppiä, osta askarteluliikkeistä muovi-, styroksi-, paperimassa- ja puumunia ja maalaa niitä.

Näin tyhjennät raa'an munan: 

1. Tee raa'an munan molempiin päihin pienet reiät (1-2 mm) vankalla, teräväkärkisellä parsinneulalla. Laita munan alle kulho ja puhalla ylemmästä reiästä napakasti munan sisään niin, että sisus valuu alemmasta reiästä ulos.

2. Huuhtele tyhjä kuori lämpimällä vedellä ja anna kuivua. Sisukset voit käyttää ruuanlaittoon.

Huom. Ontto kuori särkyy helposti, mutta munia maalatessa hyvä apuväline on puutikku tai sukkapuikko, joka työnnetään varovasti kananmunan päässä olevaan reikään. Tikun varassa kuorta on helppo pyörittää maalauksen edetessä. Kiepauta tikun varteen muutama kierros maalarinteippiä, jotta muna ei putoa tai heilu. Tikku on oiva apuri myös massa- ja puumunia maalatessa.

1. Marmorimunat

Marmorikuvioiset kananmunat ovat kauniita valkopohjaisina, mutta voit myös ensin pohjamaalata ne.

Marmorimaali syntyy näin: Sekoita kulhossa 2,5 dl vettä, ruokalusikallinen etikkaa ja oliiviöljyä sekä hieman elintarvikeväriä. Apteekin jauhemaisilla elintarvikeväreillä saat vahvemman värin. Nestemäisellä värillä tulos on haaleampi.

Pyöräytä seosta haarukalla niin, että öljy hajoaa ja "kuplii" vedessä. Pyöräytä sukkapuikkoon tai puutikkuun pujotettua munankuorta nopeasti maalissa ja kuivaa pintaa talouspaperilla.

2. Krakleeratut munat

Krakleeraus muistuttaa vanhuuttaan halkeillutta maalipintaa. Sivele onton kuoren pintaan ensin krakleerauslakkaa.

Maalaa noin puolen tunnin päästä lakan päälle askertelumaalilla. Maalin pinta halkeilee kuivuessaan.

3. Värityskirjamunat

Aikuisten värityskirjojen trendikkäässä hengessä voit tehdä muniin meditatiivisia väritysharjoituksia. Piirrä vedenpitävällä tussilla muniin kuvioita ja kutsu ystävät värittämään.

4. Konfettimunat

Paperimassamunia voi koristella esimerkiksi liimaamalla niihin paperikoristeita. Maalaa munat ensin haluamasi värisiksi tai jätä ne valkoisiksi.

Pallonmallisia koristeita voi leikata koristepaperista tavallisella rei'ittäjällä. Askartelukaupoista löytyy myös monenlaisia kuvioleikkureita ja valmiita paperikoristeita.

Kuvan konfettimunista näet jutun alussa.

5. Maalatut puumunat

Komeita, aikaa kestäviä koristemunia saat maalaamalla puumuniin selkeitä raitoja ja värialueita.

Rajaa maalarinteipillä osa munasta peittoon. Maalaa näkyviin jäävä alue askartelu- ja akryylimaalilla tai vaikkapa pienoismallimaaleilla, joissa on tarjolla tyylikkäitä metalli- ja fosforisävyjä. Poista sitten teippi.

Jos käytät useita maalisävyjä, anna yhden värin kuivua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä.

Askartele kukkaruukulle tyylikäs nahka-amppeli ja nosta kukat ikkunalle valoon.

Näin teet amppelin ruukulle, jonka pohjan halkaisija on noin 9 cm ja korkeus 12 cm.

Tarvikkeet: 

- 22 x 22 cm pala tukevaa nappanahkaa

- 3,30 m nahkanyöriä, paksuus 3 mm

- jäljentämispaperia (ja jäljentämispyörä)

- teräväkärkinen askarteluveitsi tai teräväkärkiset sakset 

 

Tee näin: 

1. Tulosta kaksi amppelin puolikasta kaava sivun alareunan linkistä. Tarkista, että kaavan suoran sivun pituus on 21 cm. Yhdistä kaavat ympyräksi.  

2. Jäljennä jäljentamispaperin ja -pyörän avulla kaavan paksut viivat nahkan nurjalle puolelle. Voit painaa viivoja paperien läpi nahkaan myös jollain tylpällä esineellä, esim. lyijykynällä tai kynnellä. 

3. Leikkaa nahkaan viillot paksujen viivojen kohtiin. Leikkaa lopuksi ulkoreunat. 

4. Leikkaa nyöri kahteen yhtä pitkään osaan. Solmi nyörien päät amppelin ulkoreunan lenkkeihin kaksinkertaisella kahdeksikkosolmulla piirroksen mukaan: Tee ensin yksi kahdeksikko. Pujota sitten nyöri amppelin ulkoreunan lenkistä ja pujota nyörin pää uudelleen samaa kahdeksikon reittiä. Nyörin pää jää ylös, kiristä solmu ja lyhennä häntä 1,5 cm mittaiseksi. Katso toisen nyörin viimeisen solmun kohdalla, että toisesta nyöristä tulee yhtä pitkä kuin ensimmäisestä. 

5. Yhdistä nyörit keskikohdasta ripustuslenkiksi hevosenhäntäsolmulla.

KAHDEKSIKKOSOLMU 

TULOSTA KAAVA SIVUN ALAREUNAN LINKISTÄ 

 

 

Juhli satavuotiasta Suomea kirjomalla seinälle kotimaamme kartta. 

Julkaisimme vuonna 1992 kirjotun kartan 75-vuotiaasta Suomesta.

Kartalla voi juhlistaa myös satavuotiasta Suomea. Läänien rajat voi jättää kirjomatta ja vaihtaa vuosiluvun lipun alla. 

Löydät kirjontakaavion sivun alareunan linkistä.