Lapsiperheiden kodit pullistelevat hellyttäviä askartelutöitä, mutta käsi sydämelle: haluatko pitää niitä kaikkia esillä? Mitä jos suuntaisit lasten askarteluinnon näiden sisustusideoiden toteuttamiseen?

Koukussa sankareihin (yläkuvassa)

Jokaista on joskus sanottu julkkiksen näköiseksi. Vaalea­verikköä imarrellaan ilmetyksi Marilyniksi ja lihaskimppua leffan sympaattiseksi (ja vihreäksi) muskelisankariksi. Pieni tyttö otsakiehkuroineen näyttää My Little Pony -lelunsa sisarukselta. Äänikin on samanlainen.

Vitsi toimii kylppärissäkin. Lapsikin osaa valita ja kehystää perheenjäsentensä näköiset pienet lehtikuvat kertomaan, kenen pyyhekoukusta on kysymys. Kevyet kehykset pysyvät seinällä kaksipuolisella tarra­lapulla.
 

Jakkaran istuinsuojus
 

Virkkauksen alkeet oppii jo alle kouluikäinen, ja silmukkaketjua luikertelee pian metreittäin pitkin lattioita. Seuraava askel, yksinkertainen pitsiliina, yltää pian jakkaran suojukseksi.

Taulu helmistä
Alustan päällä koottavat ja yhteen silitettävät Hama-helmet koukuttavat aikuisenkin, mutta kuusivuotias jaksaa puuhailla niiden parissa päiviä. Googlaamalla sanat hama pattern haluamansa aiheen kera, Pinterestistä tai Googlen kuvahausta löytyy lukemattomia malleja kaikenikäisten makuun.
 

Hurjat säilytyspurkit
Harvassa ovat lapsiperheiden kodit, joissa ei muutama muovieläin liikene leikeistä sisustuksen piristäjiksi. Samanvärisiksi maalatut kierrekannet ja  muovidinot antavat vanhoille hillopurkeille aivan uutta puhtia. Otuksen avulla pienten käsien on myös helpompi saada purkki auki. Dino kiinnittyy kanteen pikaliimalla.
 

Lue lisää:
Tämä sisustusesine kuuluu jokaiseen lastenhuoneeseen
Näin siivoat Legot hetkessä

Mitä hienoa lapsesi on askarrellut? Kerro kommenttikentässä! Voit lisätä kommenttiin myös kuvan.

Tästä voit lisätä kuvan hilpeästä askarteluideastasi.

Tuoksuva rosmariini pelastaa paitsi ruuan myös kattauksen. Kranssi ja paikkakortti syntyvät sillä aikaa, kun pata porisee.

Valmista paikkakortti näin:

1. Leikkaa taitettu askartelukortti vaakasuunnassa kolmeen osaan.

2. Taita kortti auki pystysuuntaan ja viillä sen etupuolelle hiukan alle puolivälin kahden senttimetrin pujotusaukko oksalle.

3. Kirjoita nimi tai paina se irtokirjaimilla kortin alareunan ja viillon puoliväliin. Pujota oksa reiästä ja aseta kortti pöydälle.

Tee kranssi (kuvassa taustalla) näin:

1. Leikkaa rautalangasta kaksi 65 senttimetrin pätkää ja pujottele ne toistensa ympäri renkaaksi. Voit käyttää myös valmista rengasta. Niitä myyvät askarteluliikkeet. Kranssin läpimitta on noin 20 senttiä. 

2. Sido rosmariinin oksia renkaaseen ohuella rautalangalla tai huomaamattomalla narulla läheltä oksan leikkuukohtaa. Kiinnitä seuraava oksa aina edellisen varren puoliväliin, jotta se kiinnittää allaolevan oksan vielä kertaalleen renkaaseen. Kiinnitä oksa vain varresta: anna lehtien ja oksien kärkien repsottaa rennosti.

3. Tee valkoisesta paperinarusta kaunis rusetti ja ripusta kranssi.

 

Kylvä yksi tai kaksi syksyn kukkasipulia kuppiin ja saat nauttia tulppaaneista ja krookuksista jo ennen kevättä.

Tämä suloinen päiväkahviseuralainen odotuttaa itseään hetken, mutta kärsivällisyys kannattaa. Kupit voi kattaa jo hyvissä ajoin pöytään.

Tee näin:

Laita kauneimpaan perintökuppiisi multaa ja istuta siihen yksi tai useampi tulppaanin tai krookuksen sipuli riippuen astian koosta.

Tee kahvilusikasta nimikyltti kirjoittamalla kääntöpuolelle vedenkestävällä tussilla kasvin nimi ja istutuspäivämäärä. Tekstin saa pestyä pois yleispuhdistusaineella, kun kylttiä ei enää tarvita. Sujauta lusikka väärinpäin multaan. Tarvittaessa lusikka on tanakka tukikeppi hennoille taimille.

Vinkki!

Jäikö rairuoho keväällä kylvämättä? Ripota siemenet sipulien ympärille, niin ruoho vihertää kauniisti jo ennen kuin kukat puhkeavat.

Korut pysyvät järjestyksessä laatikostossa, josta kauniit vuoraukset tekevät persoonallisen.

Läpinäkyvässä palalippaassa korut ovat kätevästi käsillä ja löytyvät helposti. Jätä ylimmäksi kauneimmat korut tai ne aurinkolasit, joita käytät eniten.

Laatikon etuna on sekin, että kun näet korut, muistat ne paremmin: kaikkia tulee käytettyä.

Sovita korulaatikko kotisi sisustukseen. Vuoraa laatikon reunat kauniilla papereilla tai tapettisuikaleilla.

Voit myös askarrella tukevasta pahvista laatikoiden sisään ristikot. Ketjut eivät sotkeennu toisiinsa, kun jokaisella on oma kolonsa.

Kerro kommenttikentässä, kuinka sinä säilytät koruja!

Akryylinen läpinäkyvä palalipas, Suomalainen Kirjakauppa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2014.

Vanhat, hyvin palvelleet vyöt saavat uuden elämän, kun käytät niitä rohkeasti sisustuksessa.

Vanhojen vöiden aito nahka kuluu kauniisti ja saa käytössä hienon patinan.

Vöistä saa esimerkiksi kauniita ovenkahvoja ja laatikon vetimiä. Yllä olevassa kuvassa nahkavyöstä on leikattu noin kymmenen sentin pätkät, joihin tehtiin molempiin päihin kirurginveitsellä viillot ruuvikiinnitystä varten.

Lempikirjat voi sitoa vyöllä yhteen näyttäväksi sisustuselementiksi ja perintötarjotteimet ripustaa seinän koristeeksi vyöstä tehdyssä telineessä (katso lisäkuvat yllä).

Vöillä voit myös sitoa varapeitot rullalle, niistä saat uudet laukun hihnat tai vaikka rannekoruja. Näyttävä verhonkannatin syntyy leveästä vyöstä.

Voit toki käyttää askarteluun myös uusia vötä tai nahkaa. Nahan työstämiseen tarvitset terävän veitsen, esimerkiksi mattoveitsen. Jos kaipaat lisää reikiä tai ompeleita, suutarit auttavat edullisesti nahan leikkaamisessa ja työstämisessä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.