Itse tehty designjakkara syntyy yllättävänkin helposti. Istuinosa on valettu betonista ämpärissä, ja jalat ovat puiset harjanvarret.

 

1. Suojaudu. Betonivalu ei ole vaikeaa mutta pölyistä se on. Kesällä valutyöt on järkevintä tehdä ulkona, talvella verstaalla. Käytä suojavaatteita, hengityssuojainta ja kumihanskoja.
2. Hanki tarvikkeet. Kuivabetonia myydään 25 kg:n säkeissä rautakaupoissa. Kuvan pallit tehtiin S30-hienobetonista. Betonisäkin lisäksi tarvitset vettä, sekoitusämpärin ja -kepin. Kolme puista pyöreää rimaa tai harjanvartta sahataan jakkaran jaloiksi. Pätkä vahvaa rautalankaa pitää jalat yhdessä. Muoviämpäriä tarvitset valumuotiksi ja mattopuukkoa muotin irrottamiseen.
3. Sahaa harjanvarsista kolme 50 cm pitkää jalkaa. Poraa keppien päähän pienet reiät. Liitä kepit yhteen pujottamalla rautalanka reikien läpi ja punomalla keppien päät tiukasti yhteen. Rautalanka varmistaa tukevan kiinnityksen.
4. Sekoita betonimassa pakkauksen ohjeen mukaisesti ämpärissä. Käytä hengityssuojaimia ja kumihanskoja. Seos on sopivaa, kun siitä voi muokata löysän möykyn kämmenelle. Kokonaisesta säkistä tulee noin 10–13 litraa massaa. Yhteen palliin riittää noin neljäsosa säkistä.
5. Käytä istuimen muottina joustavaa muoviämpäriä, koska elastinen muotti irtoaa betonista helpommin kuin kova. Merkkaa ämpärin pohjaan, kuinka paksun istuimen haluat: Kuvan pallien istuinosat ovat 10 cm ja 6 cm paksut. Istuin ei saa olla liian ohut, jotta jalat kiinnittyvät hyvin.
6. Kaada massaa muottiin merkintääsi saakka. Kopistele muottia, jotta massa asettuu tasaisesti ja ilmakuplat lähtevät pois.
7. Upota jalkanippu massaan. Varo upottamasta nippua liian syvälle, jotta nipun päät jäävät betonin sisään. Lisää jalkojen keskikohtaan pieni nokare massaa.
8. Mittaa jalkojen paikka niin, että jalat asettuvat tasaisesti muotin reunan muodostaman ympyrän kehälle. Voit merkata kohdat tussilla ämpärin reunoihin. Teippaa jalat niihin kohtiin ämpärin reunoihin.
9. Anna betonin kuivua ämpärissä vähintään pari vuorokautta. Leikkaa mattopuukolla ämpärin sivuun pystyviilto. Väännä ämpäri irti istuimesta ja nosta varovasti betonipalli muotista ylös. Puukolla halkaistua muottia voi käyttää uudelleen. Muotti vain teipataan ulkopuolelta umpeen.
10. Käännä jakkara seisomaan ja anna pinnan vielä kuivua 1–2 päivää. Hio betonin terävä reuna kevyesti hiekkapaperilla.

Lue lisää:
Betoniaskartelu on hauskaa: Näin syntyvät ruukut ja pöytälevyt.

Tämän osaa jokainen: roiski rempseästi, sivele herkin sormin tai taiteile tussilla. Kuvioi kesäpöydän kauneimmat tekstiilit itse.

Nämä tarvitset

  • Puuvilla- tai pellavakankaita – kangasvärit tarttuvat parhaiten käsittelemättömiin luonnonkuituihin
  • Kankaanpainoväriä
  • Ruiskuemulsiota
  • Väripigmenttiä
  • Täytettävä sivellin, leimasimia (voit tehdä sellaisen itse vaikka pullonpohjasta) ja/tai tekstiilitusseja

Sitten vain kuvioimaan.

Tuoli 75 e, Olkkari.
Tuoli 75 e, Olkkari.

1. Painetut ympyrät

Pullonpohjarenkaat eivät haittaa, kun koko kangas on niiden peitossa. Tyynyliinan pyöreiden kuvioiden leimasimena käytettiin kankaanpainovärin emulsiopulloa.

1. Tursota kankaanpainoväriä lautaselle.

2. Paina pullonpohjaa tai muuta valitsemaasi leimasinta väriin.

3. Paina väriä kankaalle. Toista kuviota koko kankaan leveydeltä.

2. Piirretyt kukat ja kuviot

Pöytäliinan kukkakuvio sai innoituksensa Rörstrandin Mon Amie -astioiden ja Royal Copenhagenin Blue fluted mega -kahvikuppien kyljistä.
Pöytäliinan kukkakuvio sai innoituksensa Rörstrandin Mon Amie -astioiden ja Royal Copenhagenin Blue fluted mega -kahvikuppien kyljistä.

1. Piirrä kangastussin ohuella päällä kankaalle kukkia tai muita kuvioita.

2. Väritä ja vahvista niitä sivellinpäällä.
 

3. Rennot ruksit

Pellavainen rastiliina syntyy maalaamalla pellavakankaalle rasteja sivellinkynällä. Liinan rouhea, revitty reuna vain paranee pesussa.

1. Valmista ohut tekstiiliväri ruiskuemulsiosta ja väripigmentistä tai käytä valmista kangasväriä.

2. Täytä siveltimen säiliö nestemäisellä värillä ja maalaa kuviot.

3. Piirrä suurpiirteisiä rukseja tai pieni pilkkuja värillä täytetyllä siveltimellä.

 

Pöytä 1 150 e, Moko, Sääpäiväkirja-lautaset 32 e ja -kupit 16,90 e, Marimekko. Arabian kannu 195 e, Astialiisa. Royal Copenhagenin Blue Fluted Mega -lautanen 59 e ja kulho 75 e, Iittala. Lasit, maljakko, aterimet ja tuolit kuvausrekvisiittaa kirpputorilta.
Pöytä 1 150 e, Moko, Sääpäiväkirja-lautaset 32 e ja -kupit 16,90 e, Marimekko. Arabian kannu 195 e, Astialiisa. Royal Copenhagenin Blue Fluted Mega -lautanen 59 e ja kulho 75 e, Iittala. Lasit, maljakko, aterimet ja tuolit kuvausrekvisiittaa kirpputorilta.

4. Roiskeita rennolla kädellä

Pellavaliinan roiskekuvio tehtiin pipetillä ruiskien. Huomaa, että eri kankaat imevät väriä eri tavalla.

1. Täytä pipetti juoksevalla kangasvärillä ja testaa tekniikkaa ensin kangastilkulle.

2. Ruiskuttele väriä rennosti koko kankaan mitalta.

Pellavalautasliina 4,95 e, H&M Home. Kupit 5,90 e ja lusikat 11,90 e/paketti, Stockmann.
Pellavalautasliina 4,95 e, H&M Home. Kupit 5,90 e ja lusikat 11,90 e/paketti, Stockmann.

5. Pilkulliset lautasliinat

Pilkuta pienet lautasliinat tekstiilitussilla. Tussin jälki vaihtelee eri kankailla, sillä toisissa materiaaleissa väri leviää laajemmalle. Tee siis ensin testitilkku.

Muista!

Kiinnitä kaikki taiteilemasi kuviot silittämällä kangas nurjalta puolelta.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

 

Munan kuoresta saat kauniin kasvualustan rairuoholle. 

Tee näin: 
Kopauta muna toisesta kärjestä rikki. Vaihda sisus mullaksi ja laita rairuohon siemenet kasvamaan. 

Lue myös vinkit, kuinka saat ruohon idätettyä nopeasti

Kärry on sutjakampi siivousapulainen kuin komero.

Kova kaveri. Metallinen kärry jaksaa hyvin kuormansa ja liikkuu kevyesti sinne, missä sotku on.

Suunnittele järjestys. Aseta ylähyllylle esimerkiksi kylppärin pikasiivousvälineet. Niitä tarvitset usein. Keskelle sopivat pölynpyyhintätarpeet ja alas lattian- ja ikkunanpesuaineet. 

Pyyhkäise pohja. Hyllyjen  verkkomainen pohja kuivuu nopeasti ja on helppo puhdistaa.

Kevyt siirtää. Kun lopetat, nosta koko kapea kärry ­komeroon.

Oletko koskaan katsonut sillä silmällä perinteistä leipälaatikkoa? Se on arjen kaunotar, jolle löytyy muutakin käyttöä kuin leipien piilottaminen.

Rulo-ovinen laatikko muuttuu helposti työpisteen säilytys­tilaksi. Oven taakse on kätevä pistää piiloon muistivihkot ja kynät.

Kun poraat johdon mentävän pienen reiän laatikon taustalevyyn, saat oivallisen kätköpaikan myös latureille piuhoineen. 

Kuvassa näkyvät tuotteet: Pyökkinen leipälaatikko 29,90 e, Prisma. Kierrevihkot 14 e ja vaaleanturkoosi vihko 8,20 e, Pino. Raitavihko 10,50 e, Paper Shop, ja turkoosi vihko 6,20 e, Viale. Rasia ja kynät kuvausrekvisiittaa. Lahjapaperi 3 e ja seinäkalenteri 27 e, Paper Shop. Kynäteline 21 e, Viale. Kukkamaljakko 7,99 e, H&M Home. Hayn lasirasiat 10 e ja 12,50 e, Viale. Kuviolliset lahjarasiat 5 e ja 7 e, Paper Shop. Lipasto 320 e, Olkkari.