Aikoinaan jumalanpilkasta tuomittu Hannu Salama aikoo pistää Matteuksen evankeliumin uusiksi. Vallitsevat totuudet hän kyseenalaistaa myös uusimmassa kirjassaan.

Lapsena Hannu Salama, 73, luuli, että Raamattu on lasten kirja, koska kirjaimet ovat niin pieniä. Se oli hänen ensimmäisiä lukukirjojaan. Nyt hän, kapinakirjailijana tunnettu ateisti, lukee sitä joka päivä.

Työn alla on nimittäin historiallinen romaani Matteuksen evankeliumista. Jeesuksen tarinasta ja Vuorisaarnasta tuttua evankeliumia pidettiin pitkään kirkon pääevankeliumina.

– Kirjailijan on kyseenalaistettava se, mitä sanotaan totuudeksi. On kiva verrata, mitä yleinen historia kertoo Uuden testamentin kertomista ajoista ja asioista. Myytit ovat vanhemmiten alkaneet kiinnostaa aiempaa enemmän, Salama sanoo.

Myyttien varaan on kirjailijan mukaan rakennettu koko kansakuntamme. Talvisodan hengen sijasta ylläpidetään nyt esimerkiksi myyttiä globaalin kilpailukyvyn välttämättömyydestä.

Uusimmassa kirjassaan Sydän paikallaan Salama on laittanut päähenkilön suorastaan vihaamaan ”lyhytnäköisiä, omahyväisiä poliitikkoja ja itseään kaikkivoipaisiksi kuvittelevia tekniikka- ja talousmiehiä, röyhkimyskaartia”.

Salama on entistä kiukkuisempi raitistuttuaan, sillä viinahan on hänen mukaansa pakoa todellisuudesta. Salamaa sapettaa paraatisuomalaisuus, esimerkiksi Suomen brändäys.

– Se on täyttä höpinää.

Ennen pitkää kirjailijanuraansa Salama pyrki niin poliisiopistoon, töihin armeijaan kuin jopa orkesterin vokalistiksi. Iskelmälaulajan ura tyssäsi basso-baritonin koelauluun O Sole Mio.

– Isäni lauloi iskelmiä, äitini taas oli erinomainen piirtäjä. Piirrän itsekin ja elättelen vielä intohimoa, että minusta tulisi taiteilija.

Tällainen ikämiehen into huvittaa hiukan muita taiteilijatalossa, jossa Salama nyt asuu Helsingin Vuosaaressa.

Teksti Vellamo Vehkakoski, kuvat Susanna Kekkonen

Lue Hannu Salaman koko laaja henkilöhaastattelu Kodin Kuvalehdestä 19/2010.