Viime päivinä toimituksessa on kokattu ja kuvattu joulua.

Yllä on kuva herkullisen juhlavasta lihapiirakasta. Sen tie kuvaan alkoi joulukuvauksia edeltävänä iltana, jolloin pienen yksiöni ikkunat olivat aivan huurussa. Olin nimittäin keittänyt kauppahallin lihaliikkeestä ostamiani häränhäntiä kuusi tuntia juuresten kanssa. Iso kattila porisi hiljalleen liedellä, kun kaulin sulanutta voitaikinaa pöydällä.

 

Kun lihat olivat kypsiä, jäähdytin ne. Irrotin lihat ja luut erikseen ja jauhoin lihat riisien ja keitettyjen munien kanssa täytteeksi. Perin isoisältäni ikivanhan, mutta toimivan käsikäyttöisen lihamyllyn. Sille tuli nyt vihdoinkin käyttöä. Täytteestä sai myllyllä tasaista ja muhevaa.

 

Täytteen piilotin voitaikinakuoren alle. Kun piirakka vihdoinkin tuli uunista ulos, sain hillitä itseäni, etten vain maistelemalla pilaisi työni tuloksia. Piirakan oli nimittäin oltava seuraavana aamuna kokonaisena ja parhaimmillaan studiolla, joulunumeron ruokien kuvauksissa.

 

Tämän herkullisen piirakan ja muiden upeiden jouluruokien ohjeet löydät Kodin Kuvalehden joulunumerosta, joka ilmestyy 2.12.

 

Teksti Leeni Salonen, kuvat Arto Vuohelainen