Paistoin uudenvuoden herkuksi blinejä ystäväni luona Kirkkonummella. Lupasin hoitaa homman, sillä löysin kaapistani avaamattoman kilon pussin tattarijauhoja.

Taikinaa tehdessäni huomasin, että jauhopussi olikin jo pari vuotta vanha. Muutama tekstari kollegoille, ja olin vakuuttunut, että jauhoja voi käyttää. Yksi kehotti korvaamaan osan tattarijauhoista vehnäjauhoilla, niin maku ei ole liian voimakas tai kitkerä. Näin tein ja lopputuloksena oli hyviä lettusia. Jos juhlijoiden joukossa olisi ollut keliaakikko, en olisi voinut näin tehdä, sillä blinit pelkistä tattarijauhoista ovat mainio herkku keliaakikoille.

Ystäväni kattoi pöydän kauniiksi ja minä tein ruokia. Yllätyin, miten helppoa vieraassa keittiössä oli toimia! Ehkä syynä oli se, että useimmilla ihmisillä tavarat löytyvät kutakuinkin samoista paikoista: ylälaatikossa aterimet, seuraavassa isommat työvälineet ja niin edelleen.

Toin kotoa mukanani myös jouluksi avatun, ison smetanapurkin. Hapanmaitotuote, joka sekin oli säilynyt virheettömänä lähes viikon. Jauhopussi ja smetana virittelivät keskustelun raaka-aineiden säilymiseen. Kaupat ja valmistajat eivät tietenkään voi suositella tuotteiden käyttämistä viimeisen myyntipäivän tai parasta ennen -päiväyksen jälkeen, mutta omiin aisteihin kannattaa luottaa enemmän kuin painettuihin päivämääriin. En minäkään söisi vanhentunutta kanaa, jauhelihaa tai äyriäisiä, mutta jauhot ja esimerkiksi hapanmaitotuotteet sallivat enemmän.

Tässä helppo bliniohje sydäntalven herkutteluun:

Blinit

8-10 kpl

4 dl kermaviiliä

25 g hiivaa

1 tl sokeria

3 dl tattarijauhoja

2 dl kuumaa maitoa

1 tl suolaa

2 rkl voisulaa

1 keltuainen

1 valkuainen

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen kermaviiliin. Sekoita sokeri ja tattarijauhot sekaan. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä pari tuntia tai jääkaapissa vaikka yön yli.

  • Ennen paistamista lisää taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdotettu valkuainen.

  • Paista blinejä keskilämmöllä niin, että ne ehtivät kohota ja kypsyä ja saada ruskean pinnan.

  • Tarjoa lisäksi voisulaa, sienisalaattia, kylmäsavulohta, mätiä, smetanaa, suolakurkkuja, hunajaa, katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä.

Minusta valurautaisella blinipannulla saa kauneimman paistopinnan blineihin. Blinit voi paistaa myös lettupannulla, jolloin saa monta pikku-bliniä yhdellä pannullisella. Jotenkin perinteinen, tarpeeksi iso blini, maistuu minusta kuitenkin parhaimmalta. Blinipannu on muuten tosi kiva ystävänpäivälahja.

Olen järjestänyt useana vuonna koirakavereiden kesken blininyyttärit. Olen paistanut valtavan satsin blinejä valmiiksi pakkaseen yhden ystäväni kanssa ja ne on lämmitetty uunissa ennen tarjoamista.

Muut ovat tuoneet lisukkeet ja juomat. Vaikka blini on ehdottomasti paras suoraan pannulta, ei paistosysteemi pannulta lautaselle toimi kotikeittiössä, jos ruokailijoita on 15.

Ja vielä pikku vinkki. Pikkublinit maistuvat myös hillon ja kermavaahdon kanssa, makeana versiona.