Tutkija Niina Junttila varoittaa vähättelemästä yksinäisen lapsen tunteita - tai säntäämästä suin päin tapahtumapaikalle.

Joka viides suomalaislapsi on yksinäinen. Aikuisten velvollisuus on huomata heidät ja auttaa lasta löytämään itselleen ystäviä.

Lasten yksinäisyyttä tutkinut kasvatustieteiden dosentti Niina Junttila varoittaa vanhempia tekemästä viittä perusvirhettä, kun he yrittävät auttaa lasta.

1. Älä hiilly liikaa. Tieto siitä, että oma lapsi on yksinäinen, saa tunteet pintaan. Älä kuitenkaan hosu. Kysele tilanteesta, mutta anna lapsen vastailla ja kertoa rauhassa. Ellei hän juuri sillä hetkellä halua puhua asiasta, odota parempaa hetkeä.

2. Älä säntää heti paikalle. Joskus kaverisuhteiden ongelmat ratkeavat itsestään, mutta pitkittyessään niissä tarvitaan aikuisen apua. On parempi, että ohjaat ja neuvot lasta kuin että lähdet itse mukaan tilanteeseen. Joskus niinkin on tosin tehtävä.

3. Älä syytä lasta liioittelusta. Jokainen tuntee itsensä joskus yksinäiseksi ja lapsilla on usein tapana hiukan värittää kertomuksiaan. Älä kuitenkaan vähättele tai mitätöi lapsen kokemusta, sillä hänelle se on täyttä totta.

4. Älä vähättele tilannetta. Huolestu, jos lapsi on sitä mieltä, että hänen yksinäisyytensä johtuu kelpaamattomuudesta, huonommuudesta ja tulee jatkumaan muuttumattomana tilanteesta ja ajankohdasta toiseen. Tällainen ajattelumalli johtaa helposti kehään, jossa yksinäisyys ja kelpaamattomuuden tunne vahvistuvat entisestään.

5. Älä unohda tärkeintä. Muista kertoa lapselle, että hän on sinulle tärkeä ja rakas!

Niina Junttilan kirja Kavereita nolla ilmestyi helmikuussa 2015.

Lue myös:
Niina Junttila kertoo, miten yksinäisyys periytyy vanhemmalta lapselle

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto