Hiuksia voi värjätä, hoivata ja jopa leikata kotioloissakin. Lue näppärät ohjeet niin hiusten värjäämiseen, värin valintaan kuin otsatukan leikkaamiseenkin.

VÄRJÄÄMINEN KOTONA
Hiusvärit ovat kylpyhuoneissamme ahkerassa käytössä, sillä lähes puolet suomalaisista naisista ja viidennes miehistä värjää hiuksensa kotona. Kotivärjäri säästääkin pitkän pennin, kunhan muistaa muutaman käytännön vinkin.

 

Kestoa vai kevyttä?
Hiusvärit jaetaan kestoväreihin, kevytväreihin ja suoraväreihin.

  • Kestovärit värjäävät hiuksen pysyvästi ja peittävät harmaat täysin.

  • Kevytvärit haalistuvat asteittain muutaman pesukerran jälkeen.
    Kevytväri korostaa hiusten luonnollista väriä eikä jätä tyvikasvua.

  • Suoraväri sopii päähän silloin, kun hiuksiin ei haluta suurta muutosta, vain hieman kiiltoa ja sävyä. Suoraväri kestää 6–10 pesua.

Ennen värjäystä

  • Hoivaa huonokuntoiset hiukset kuntoon ennen värjäämistä ja tutustu värin käyttöohjeisiin huolella.

  • Tee tarvittaessa koevärjäys. Ota sormenpaksuinen hiusosio ja sido se kumilenkillä. Sekoita pienessä lasikulhossa ruokalusikallinen väriainetta ja kehitettä. Sulje väri- ja kehiteaineen korkit heti. Värjää hiusosio ohjeen mukaan, huuhtele ja kuivaa. Jos värivalinta osui nappiin, värjää hiukset kokonaan.

  • Älä pese hiuksia päivään tai pariin ennen värjäystä, sillä hiuspohjan oma tali suojelee ihoa ärsytyksiltä. Suojaa hiusraja ja korvat vaseliinilla, niin vältät ihon värjäytymisen.

Valitse vaaleampi
Hiusvärin valintaan on hyvä suhtautua tietyllä hartaudella, ettei lopputulos ole liian säväyttävä. Hiusten oma sävy, kunto, edelliset värjäykset ja permanentit vaikuttavat osaltaan lopputulokseen.

 

Käytä kaupoissa olevia mallihiustupsuja ja sävynumeroita apuna ja valitse uusi väri mieluiten läheltä omaa hiusväriä.

 

Hiusvärien numerointi kertoo värin tummuusasteen eli 1 tarkoittaa mustaa ja 10 vaaleinta sävyä. Taittovivahteet ilmoitetaan perussävyn jälkeisellä numerolla, esimerkiksi numero neljä on kupariin taittuva sävy.

 

Jos epäröit kahden sävyn välillä, valitse vaaleampi. Hiusvärin maahantuojalta voi kysäistä neuvoa silloin, kun ei ole varma värin sopivuudesta entisen hiusvärin kanssa.

 

Kampaajalle kannattaa mennä silloin, kun aikomuksena on tehdä hiuksiin radikaali muutos, esimerkiksi muuntua tummasta aivan blondiksi.

TEHOHOIDOT KOTIKONSTEIN
Hiukset ovat kovilla päivittäisen muotoilun ja kemiallisten käsittelyjen vuoksi. Karheat, kiillottomat tai veltot hiukset kaipaavat tehohoivaa ja suojaa näyttääkseen jälleen kauniilta.

 

Hoitoaineen valintaan vaikuttavat hiuspohjan ja hiusten kunto. Hiusten laatu ja kemialliset käsittelyt sanelevat myös omat ehtonsa. Jotkin hoitotuotteista sopivat hiuksien, toiset hiuspohjan ja osa molempien hoivaamiseen.


Käytä pesun jälkeen pois huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

 

Hiusnaamiolla saa helliä hiuksia vähintään kerran viikossa. Levitä hoitoaineet aina pyyhekuiviin hiuksiin, niin ne pääsevät imeytymään. Pyyhe kannattaa siis varata suihkun viereen, muuten hoitsikoiden teho menee hukkaan.

Sauna & hoitoaine
Jos haluat mennä saunaan hoitoaineet hiuksissa, suojaa hiukset pyyhkeellä.

 

Toisaalta nykyhoitoaineet ovat niin nopeavaikutteisia, ettei löylyjä paljon ehdi heitellä. Eri asia on, jos hiusten hemmottelusta haluaa tehdä spa-tuokion. Saunan lämpötila saa olla silloin enintään 50 astetta; hiukset eivät kestä kovaa kuumuutta.

OTSATUKKA OMIN KÄSIN
Otsatukka sopii kaikenmuotoisille kasvonpiirteille, jos se on leikattu oikein. Tosin, jos otsahiuksissa on voimakas pyörre, voi otsatukka olla melko vaikea hallita, eikä se asetu paikalleen kovin helposti.

 

Jos otsatukkaa ei vielä ole mutta sellaisen haluaa, viisainta on leikkauttaa se ensimmäistä kertaa ammattilaisella, joka osaa opastaa sopivan tyylin ja muodon valinnassa.

 

Otsatukan ylläpidon voi sitten jättää itsellekin. Erilaisia otsatukkamalleja on suorasta kaarevaan ja kapeasta leveään. Otsatukka voi olla kerroksittain leikattu tai tasapaksu.

  • Jos ryhdyt omaksi kotiparturiksesi, on kaiken perustana hyvät hiustenleikkaussakset, joita saa esimerkiksi tavarataloista. Seuraavaksi suunnitellaan otsatukan leveys ja syvyys. Otsatukka ei saa sivuilla levitä muiden hiusten päälle. Pidä saksien kärjet pystyasennossa ja leikkaa pienissä osioissa kerrallaan. Jäljestä tulee silloin pehmeä ja luonnollinen. Hiukset luistavat alta, jos sakset ovat leikatessa vaakatasossa.

  • Yllätyksiltä välttyy, kun leikkaa hiukset puhtaina ja kuivina, sillä märkänä leikatut hiukset vetäytyvät kuivuessaan suunniteltua ylemmäksi. Varsinkin pyörteet vievät otsatukan silloin ihan omiin korkeuksiinsa. Pidä naama peruslukemilla, ettei niin kutsuttu otsatukkailme – eli työhön keskittyvät otsarypyt – pilaa lopputulosta.

 

Koristele kampauksesi kukkasilla - ne piristävät ja muistuttavat menneestä suvesta.

Tee näin:

Tupsuta hiusten tyveen kampauksen kestoa ja tuuheutta lisäävää hiuspuuteria tai kuivasampoota.

Kerää hiukset niskaan löysälle, huolettomalle nutturalle ja kiinnitä pinneillä.

Kiinnitä kukkanauha pinneillä hiuksiin.

Suihkauta hiuslakkaa. Boheemi kukkaiskampaus on valmis!

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Tässä kolme helppoa vinkkiä meille kaikille, jotka menemme joskus nukkumaan tukka märkänä.

1 Laita pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen muotoiluvaahtoa, niin hiukset on helpompi muotoilla aamulla föönaamalla.

2 Jos haluat herätä kiharatukkaisena, pyörittele hiuksiin muutama patukka.

3 Pitkiin hiuksiin saat somasti laineita, kun letität hiukset illalla joko tavallisella tai ranskalaisella tyylillä.

Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Ihanaa, miten vähällä vaivalla kädet ja jalat saakaan suloisen pehmeiksi jälleen!

Moni meistä on tepastellut koko kesän paljain jaloin nurmikoita, viherpeukalot ovat kitkeneet kukkapenkkejä välillä paljain käsin.

Nyt kädet ovat karheat ja jalkapohjissa on kovettumia. Syksyn rientoihin pitää tassut saada edustuskuntoon.

Tilanne onneksi korjaantuu jo muutamassa minuutissa.

TEE NÄIN:

1. Osta marketista kookosöljyä tai ihan tavallista ruokaöljyä.

2. Sekoita siitä merisuolan kanssa löysähkö tahna.

3. Pese jalat ja kädet huolella.

4. Hiero jalkateriin öljy-suolaseosta. Huuhtele. Toista sama käsille.

5. Levitä lopuksi jalka- ja käsivoidetta. Jos et halua sekoitella öljyä ja suolaa, osta kuorintavoidetta. Edullinen ja aivan hyvin toimiva on esimerkiksi Garnierin vartalonkuorinta-aine.

Garnier Body Oil Beauty Oil-Infused Nourishing Lotion 7,90 e.