Kauneudenhoidosta voi pitää kesälomaa, mutta kroppa ilahtuu kesälläkin pienistä huoltotoimenpiteistä. Näin palaat töihinkin kivan näköisenä.

1. Anna värjätyille hiuksille suojaa

Hiukset menevät kesällä usein haalistuneen ja kuivan näköiseksi pehkoksi, koska niitä koettelevat aurinko sekä kloori- ja merivesi. Hiusvärin herkistämät suortuvat vaativat erityistä huolenpitoa, jotta ne pysyisivät kauniina ja kiiltävinä.

Käytä värjätyille hiuksille tarkoitettuja täsmätuotteita. Hiuksiin pesun jälkeen jätettävät hoitoaineet ja latvahoidot pitävät kutrit terveen näköisinä.

Hiuksille on olemassa myös omia aurinkotuotteita, jotka suojaavat UV-säteiltä. Kuumimmassa paahteessa vain hattu ja huivi antavat riittävän suojan.

Kun pahin on jo ennättänyt tapahtua, apu löytyy tehohoitonaamioista, joiden avulla hiukset alkavat taas hehkua. Tavallisen sampoon rinnalle voi ostaa sävyttävän sampoon, joka pidentää hiusvärin kestoa.

2. Leikkauta tukkaan kesätyyli

Hiukset pysyvät mallissaan pidempään, kun olet antanut pääsi hyvän hiusmuotoilijan käsiin. Lyhyisiin hiuksiin voi ideoida kesäksi mallin, joka näyttää siistiltä, vaikka leikkausväli venähtäisikin tavallista pidemmäksi. Pitkät hiukset puolestaan on helppo kiinnittää huiveilla ja pinneillä kivaksi kesäkampaukseksi.

Otsatukan omistajat voivat pidentää leikkuuväliä tasoittamalla otsista itse. Jälki on siistimpää, kun käyttää taloussaksien sijaan hiustenleikkuuseen tarkoitettuja välineitä.

Kannattaa myös muistaa, että hiukset voivat hyvin, kun ruuassa on hiuksille tärkeitä rakennusaineita, kuten proteiinia ja rasvahappoja.

3. Laita ripsiin ja kulmiin kestoväri

Jos ei halua tuhertaa lomalla ripsi- ja kulmavärien kanssa, kulmakarvat ja ripset kannattaa kestovärjätä. Kosmetologin tekemänä väri kestää kolmesta neljään viikkoon, ja samalla kertaa voi siistiä kulmat malliinsa.

Silmämeikin puhdistukseen tarkoitetut öljypohjaiset aineet kuluttavat kestovärin nopeammin. Toisaalta lomaillessa ei välttämättä tarvitse ripsiväriä kestovärin lisäksi.

4. Pidä huolta ihosta

Rusketus on tasaisin ja päivetyksestä voi nauttia pidempään, kun iho on rasvattu ja kosteutettu ennen ja jälkeen auringonoton. Pahimman paahteen aikana varjossa pysyminen ja riittävät suojakertoimet estävät ihon palamista ja hilseilyä. Myös jotkut aurinkosuojatuotteet antavat kevyen päivetyksen.

Itseruskettavien tuotteiden vaikuttava aine dihydroksiasetoni värjää ihon pinnan sarveiskerroksen ja kuluu pois noin viikossa. Purkkirusketuksen säilyttämiseksi käsittely täytyykin uusia säännöllisesti.

5. Käytä hyvälaatuista kynsilakkaa

Kesälomapuuhastelu kuluttaa lakan kynsistä nopeasti, joten kannattaa sijoittaa hyvälaatuisiin kynsilakkoihin. Kun lakkauksen tekee huolellisesti eikä unohda alus- ja päällyslakkaa, kynnet kestävät siisteinä pidempään. Aluslakka suojelee kynttä värjääntymiseltä ja pitää värilakan paikallaan. Päällyslakan ansiosta värilakka pysyy kauemmin ja saa kiiltoa. Anna lakkakerrosten kuivua rauhassa ennen seuraavaa sivelyä.

Suojaa kädet puutarhatöissä käsineillä äläkä käytä kynsiä työkaluina. Käsien rasvaaminen pitää ihon ja kynsinauhat pehmeinä ja siisteinä.

6. Helli hiukan jalkoja

Jalkojen kovettumia ei kannata raspata joka viikko, sillä raspaus vain kiihdyttää niiden muotoutumista. Raspauksen sijaan voi käyttää jalka- tai vartalokuorintavoiteita, jotka pehmittävät ihoa.

Jaloille tekee hyvää, kun upottaa ne kerran viikossa jalkakylpyyn ja rasvaa ne sen jälkeen jalkavoiteella.

Kovettumilta välttyy, kun muistaa rasvata jalat päivittäin suihkun jälkeen. Hyvä jalkavoide kosteuttaa ja imeytyy nopeasti.

Koristele kampauksesi kukkasilla - ne piristävät ja muistuttavat menneestä suvesta.

Tee näin:

Tupsuta hiusten tyveen kampauksen kestoa ja tuuheutta lisäävää hiuspuuteria tai kuivasampoota.

Kerää hiukset niskaan löysälle, huolettomalle nutturalle ja kiinnitä pinneillä.

Kiinnitä kukkanauha pinneillä hiuksiin.

Suihkauta hiuslakkaa. Boheemi kukkaiskampaus on valmis!

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

Tässä kolme helppoa vinkkiä meille kaikille, jotka menemme joskus nukkumaan tukka märkänä.

1 Laita pyyhekuiviin hiuksiin pesun jälkeen muotoiluvaahtoa, niin hiukset on helpompi muotoilla aamulla föönaamalla.

2 Jos haluat herätä kiharatukkaisena, pyörittele hiuksiin muutama patukka.

3 Pitkiin hiuksiin saat somasti laineita, kun letität hiukset illalla joko tavallisella tai ranskalaisella tyylillä.

Näillä keinoilla virität kehon ja mielen syksyyn.

1 Vatsa

Sisällä nyhjääminen ja suolaiset ateriat turvottavat. Pidä siis vesipulloa aina käden ulottuvilla työpisteelläsi ja tee pieniä kävelylenkkejä. Vesi ja liike antavat elimistölle vauhtia ylimääräisen nesteen poistamiseen.

Lisävinkki: Syö banaania, tomaattia ja mustia viinimarjoja. Ne kaikki sisältävät kaliumia, ja sitä munuaiset tarvitsevat, jotta ne voisivat poistaa kehosta suolaa. Juuri suola sitoo nestettä kudoksiin.

2 Virkeys

Kuivaharjaa vartalo alhaalta ylöspäin ennen aamusuihkua. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuolleita ihosoluja. Lopuksi suihkuttele itsesi virkeäksi ensin lämpimän ja lopuksi viileän veden alla.

3 Iho

Kun kesä ja lämmin merivesi ovat kaukana takana tai edessä, merentuoksuinen vartalonhoitohetki helpottaa. Merisuolaa sisältävä kuorinta-aine pehmittää ja jättää ihon silkinsileäksi. Kuori samalla jalat ja kädet ja levitä lopuksi kosteusvoidetta koko vartalolle.

4 Hiukset

Kylmenevä ilma ja keskuslämmitys koettelevat hiuksia. Kun käytät kosteuttavia hoitotuotteita, hiusten luonnollinen kosteustasapaino säilyy eivätkä ne sähköisty tai tule pörröisiksi.

5 Varpaat 

Jalat pitävät sinut pystyssä ja liikkeessä läpi pitkän syksyn. Näin jumppaat ne varpaita myöten vetreiksi:

Istuessasi ojenna ja koukista nilkkoja, jotta jalkojen verenkierto vilkastuisi.

Harita varpaita. Se vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia.

Jos kynä putoaa lattialle, koeta poimia se varpailla. Liike vahvistaa varpaiden koukistajalihaksia.

6 Rentoutuminen

Oletko aikatauluttanut arkipäivien lisäksi viikonloputkin? Jos et millään ehdi rentoutua kunnolla, tee edes tämä muutaman kerran päivässä: Asetu mukavaan asentoon. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvään.

7 Huulet

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: juuri nyt on aika värjätä huulet reilun punaisiksi piristämään syksyn synkkyyttä.

Ihanaa, miten vähällä vaivalla kädet ja jalat saakaan suloisen pehmeiksi jälleen!

Moni meistä on tepastellut koko kesän paljain jaloin nurmikoita, viherpeukalot ovat kitkeneet kukkapenkkejä välillä paljain käsin.

Nyt kädet ovat karheat ja jalkapohjissa on kovettumia. Syksyn rientoihin pitää tassut saada edustuskuntoon.

Tilanne onneksi korjaantuu jo muutamassa minuutissa.

TEE NÄIN:

1. Osta marketista kookosöljyä tai ihan tavallista ruokaöljyä.

2. Sekoita siitä merisuolan kanssa löysähkö tahna.

3. Pese jalat ja kädet huolella.

4. Hiero jalkateriin öljy-suolaseosta. Huuhtele. Toista sama käsille.

5. Levitä lopuksi jalka- ja käsivoidetta. Jos et halua sekoitella öljyä ja suolaa, osta kuorintavoidetta. Edullinen ja aivan hyvin toimiva on esimerkiksi Garnierin vartalonkuorinta-aine.

Garnier Body Oil Beauty Oil-Infused Nourishing Lotion 7,90 e.