Tästä jylhästä maasta ovat kotoisin Josef Stalin sekä maailman vanhimmat viinit. Georgia on nyt seikkailijoiden uusi suosikkikohde. Katso upeat kuvat!

Georgian suosituin nähtävyys on Tbilisin kaupunki itsessään. Vanha Silkkitien risteysasema tunnetaan arkkitehtuuristaan sekä historiastaan. Tbilisissä on vilkas ravintolakulttuuri, museoita, puistoja ja historiallisia kylpylöitä – siis hyvät puitteet mukavalle kaupunkilomalle. Georgiassa on silti paljon muutakin nähtävää, ja sen maantiede on mielenkiintoinen. Luostareita ja ikoneita riittää ihmeteltäviksi niistä kiinnostuneille.

Maa sijaitsee Kaukasuksella, joka on 1 100 kilometriä pitkä vuorijono Itä-Euroopassa ja Länsi-Aasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Vuoristoa ympäröivää aluetta kutsutaan Kaukasiaksi.

Sveitsin kokoisen maan eri osien maisemat ja ilmasto vaihtelevat suuresti: pohjoisosien vuoristokylissä ollaan talvella eristyksissä, kun Mustanmeren rannalla taas nautitaan leppeästä ja subtrooppisesta ilmanalasta ja hedelmistä. Kahetian alue idässä on maan merkittävin viinialue – maailman vanhimmat viininkasvatukseen viittaavat arkeologiset löydöt 7 000 vuoden takaa löytyvät sieltä.

Sanotaan, ettei vuorilla ole herroja, ja Kaukasuksella jos jossain se tuntuu pitävän paikkansa. Matkailijalle kanssakäyminen paikallisten kanssa on antoisampaa kuin monessa maassa – georgialaisilla ei ole nöyristelevä, vaan tasavertainen ja suora suhtautumistapa ulkomaalaisiin. Omanarvontunto ja ylpeys ovat säilyttäneet alueen omaperäisen kulttuurin, mutta toisaalta maksattaneet ne jatkuvina vaikeuksina naapureiden ja etenkin Venäjän kanssa jo tsaarien ajoista alkaen.

Mielenkiintoisessa ruokakulttuurissa on vaikutteita niin Venäjältä, Turkista kuin naapurimaistakin. Monipuolinen vihannesten, kuten papujen ja munakoison, käyttö tuo mieleen Lähi-idän keittiöt. Georgialaiset osaavat juhlia ja rakastavat pitkiä päivällisiä, joihin kuuluvat maljapuheet, laulu ja usein tanssikin. Paikallinen viini kuuluu etenkin juhlissa ruokapöytään.

Miten sinne pääsee?

  • Edullisimmin ja kätevimmin Suomesta lentää Georgian pääkaupunki Tbilisiin Air Balticilla Riikan kautta, www.airbaltic.com
  • Suomalainen matkanjärjestäjä Kulttuuri- ja luostarimatkat järjestää ohjelmallisia pienryhmämatkoja Georgiaan ja muualle Kaukasukselle, www.monasterytours.com.
  • EU-maiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia.
  • Tbilisissä matkailijalta vaaditaan tavanomaista varovaisuutta, mutta matkailijoihin kohdistuva rikollisuus on Georgiassa vähäistä.
  • Valuutta lari (5 lari = 1 euro). Länsimaalaiselle hintataso on hyvin edullinen.
  • Kieli on georgia, jonka kirjaimisto on maailman vanhimpia. Venäjää puhutaan yleisesti. Englannilla ja elekielellä tulee toimeen. Etenkin nuoret taitavat englantia vaikka ovat ujoja sitä käyttämään.
  • Palvelukulttuuri on toisinaan haparoivaa, kuten entisen Neuvostoliiton alueella usein. Parhaita matkustusaikoja ovat kevät ja syksy.

Teksti Kalle Kirstilä, kuvat Robert Seger