On ärsyttävää, kun kaikki oireet ja tuntemukset "kuuluvat normaaliin raskaustilaan."

Tammikuussa 1989 nuori äiti, Kodin Kuvalehden toimittaja Tarja Hirvasnoro, aloitti pakinasarjan ensimmäisen vauvansa syntymästä. Heinäkuussa 2012 hänestä tuli nuori mummo.
Tämä blogi on aikamatka kultaiselle 80-luvulle ja vauvan tuoksuun aikana, jolloin vauvoja vielä neuvottiin nukuttamaan vatsallaan.
Blogin kommenttiosuudessa Tarja käy kertomassa, millaisia ajatuksia blogissa käsitellyt aiheet herättävät hänessä nyt, 24 vuotta myöhemmin.
Tällä hetkellä Tarja Hirvasnoro kirjoittaa Kodin Kuvalehdessä Minustako mummo -kolumnia.

Perhevalmennus on alkanut. Tunnemme itsemme naurettaviksi jo nyt, vaikka olemme käyneet vasta parilla oppitunnilla (ja laistaneet parilta kolmelta). Mieleen tulvivat muistot kouluajoilta, jolloin istuttiin luokassa kuka mihinkin poskeen nojaten ja odotettiin välituntia. Periaatteessa kiinnostava aihe rutisi kuivuuttaan, kun se puristettiin koulutunnin muottiin.

Ensimmäisellä luennolla kertoo joku psykologi vanhemmaksi kasvamisesta. Miten siitäkin nyt voi kertoa ensikertalaiselle, paitsi varoittaa, että vaikeuksia tulee? Miehen vakaa käsitys on, että vauva kasvattaa paremmin kuin kymmenen psykologia, jten hänen työpäivänsä "pääsee venymään niin pitkäksi, ettei millään ehdi tarpeeksi aikaiseen junaan ja luennolle".

Ei hän ihmeitä menetä, korkeintaan muistuman 70-luvun muotiin. Luennon runkona on tuolta ajalta periytynyt diasarja, jossa leveälahkeinen pariskunta jakaa kotitöitä, riitelee ja rakastaa. Vuorosanat tulevat nauhalta.

Seuraavalla oppitunnilla katselemme dioja vauvan ensimmäisistä viikoista ja kuuntelemme nauhalta a) nälkäitkua ja b) kipuitkua. Vieressämme tuoleilla istuu pariskunta, joka oli mukana edelliselläkin kerralla. Heitä tulee jo moikattua kaupungilla. Tiedä vaikka joskus heittäytyisi keskusteluväleihin.

En edes tiedä, mitä haluaisin oppia perhevalmennuksessa. Omasta puolestani olisi sama, vaikka valmennusta ei olisi lainkaan. Haen itseäni kiinnostavat tiedot kirjoista niinä hetkinä, kun minulla on aikaa ja harrastusta paneutua niihin.

Synnytysvalmennus on asia erikseen. Toivottavasti se antaa mitä nimi lupaa: valmennusta koitokseen.

***

On ärsyttävää, kun kaikki oireet ja tuntemukset, jopa levottomat unetkin "kuuluvat normaaliin raskaustilaan". Ei silti, että haluaisin huolestua jostakin oireenpoikasesta ja pelätä sikiön puolesta. Mutta mitä minusta jää jäljelle, joskaikki tämänhetkiset tunteet karsiutuvat automaattisesti perillisen tultua maailmaan? Mieskin koettaa kieltää minulta synkät ajatukset ja kalastaja-Linkolan tekstit. Kai minä normaalioloissakin surisin metsäkuolemia ja inhoaisin yksityisautoilijoita?

Sikäli Linkolan tulevaisuudenkuvat kyllä vaikuttavat, että huomaan miettiväni lapsenteon oikeutusta yleensä. Olen jo ennen raskautumistani - todistettavasti, päiväkirjamerkintöjen perusteella! - ollut sitä mieltä, että maapallolla on liikaa ihmisiä. Ainuttakaan lisäuuta ei enää tarvittaisi, ja silti yksi sellainen köllöttelee napani alla.

Sitä paitsi mitä minä voin sille köllöttelijälle taata tässä matoisessa maailmassa, kun en edes otsonikerrosta? Enkä puhdasta ilmaa: yksityisautojen ruuhkajonot raivostuttavat. Kilometri autojonoa mahtuisi yhteen bussiin tai junanvaunuun - ellei bussivuoroja ja junanrunkoja olisi poistettu käytöstä "kesälomien" ajaksi. Raivostuttava vääryys sekin. Heti kesäkuun alussa VR päättää, että kesälomat ovat alkaneet ja poistaa paikallisjunistaan muutamia runkoja. Siinäpä siis seisomme, sillit purkissa. Kun edes olisi enemmän mahaa tai - vielä parempi - osaisi pyörtyä oikealla hetkellä, voisi saada istuimen.

Onko raskauden aiheuttama mielenhäiriö sekin, että pysähtyy tuon tuosta inhoamaan muiden lapsia? Totta kai minä omani haluan vaalia ja hoitaa, mutta ne muut... Ajattelen ilkeitä ja kohta taas häpeän ajatuksiani. Nassikat ovat sentään somia ja ihania ilmiöitä aikuisten rumassa maailmassa.

Mutta silti karkkihyllyjen luona rääkyvät räkänokat ja suureen ääneen typeryyksiä puhuvat puolkasvuiset tuntuvat joskus vastenmielisiltä. Ytyä tunteisiin antaa se seikka, että joku on irrrotellut venttiilit polkupyörästäni jo kahdesti muutaman viikon sisällä. Olen päättänyt, että kiusantekijä on 12-13-vuotias tyhjäntoimittaja, jolla on silmille valuvat, rasvaiset, vaaleat hiukset. Työntäessäni ruhjottua pyörää kotiin päin nautin vilpittömästi seuraavasta ajatusleikistä: Kyseinen rasvapää joutuu vieraan rasvapääjengin ahdistelemäksi ja hänen ainoa pakomahdollisuutensa on polkupyörä. Muta kas kas, pilkka on sattunut omaan nilkkaan. Joku onkin irrottanut venttiilit juuri hänen pyörästään. Jengi hakkaa rasvapään muusiksi. Läheisen pensaan takana muuan kasvavamahainen täti seuraa tapahtumia iloisesti hymyillen.

***

Tuttava väitti, että nimen keksiminen omalle lapselle on vaikeimpia tehtäviä elämässä. Voi olla. Itse olen miettinyt soveliaita nimiä vauvakuumeen alusta asti, muuta tuloksetta. Miehen mielestä jokailtaiset nimi-istunnot ovat vähintään ennenaikaisia. Minä olen toista mieltä. On vain hyvä huomata ajoissa, että almanakasta puuttuu tasan yksi nimi niin tyttöjen kuin poikeinkin puolelta: se nimi, jonka haluaisin antaa meidän lapsellemme.

Pidän kovasti vonhoista, isoäidinaikaisista nimistä, ja niin pitää mieskin. Yhteisiä nimi-ihastuksia emme vain tunnu löytävän. Minun lempparini Henriikka ja Simana saavat miehen repimään hiuksiaan kauhusta. Miehen ehdotukset Veerasta tai Santrasta eivät puolestaan miellytä minua.

Hankalinta on, että nyt hauskalta tuntuva nimi tuntuu menettävänsä hohtonsa noin viikossa. Mistä ihmeestä me kehitämme nime, jota ihminen voisi kantaa lopunikäänsä?

***

Olen jo jonkin aikaa kuulostellut vatsanahan alta pientä kuplimista. Joku opaskirja tiesi kertoa, että vauvan ensimmäiset potkut tuntuisivat suunnilleensellaisilta, tai siltä kuin vatsassa lentäisi perhosparvi.

Ensimmäistä kertaa vakuutun lapsen liikeistä mummoni hautajaisissa. Se on huikea tunne. Viime vuosisadalla syntynyttä sukupolvea peitetään multaan ja kukkasiin. Ensi vuosisadan ja  -tuhannen vaikuttajayksilö potkii kohdunseinämiä minkä viiden sentin jaloista lähtee. Itse leijun jossakin näiden sukupolvien välillä ja olen tyytyväinen osaani.

Teksti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 3/1989.

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.