Itse vaapun vasta hissin ovella kimpsuineni, kun isä jo liihottelee huoneesta toiseen esittelemässä lapselle tämän kotia.

Tammikuussa 1989 nuori äiti, Kodin Kuvalehden toimittaja Tarja Hirvasnoro, aloitti pakinasarjan ensimmäisen vauvansa syntymästä. Heinäkuussa 2012 hänestä tuli nuori mummo.
Tämä blogi on aikamatka kultaiselle 80-luvulle ja vauvan tuoksuun aikana, jolloin vauvoja vielä neuvottiin nukuttamaan vatsallaan.
Blogin kommenttiosuudessa Tarja käy kertomassa, millaisia ajatuksia blogissa käsitellyt aiheet herättävät hänessä nyt, 24 vuotta myöhemmin.
Tällä hetkellä Tarja Hirvasnoro kirjoittaa Kodin Kuvalehdessä Minustako mummo -kolumnia.

Olen rakastunut. Ahmin tyttären piirteitä. Painan mieleeni jokaisen yksityiskohdan hänestä ja ihmettelen niitä ääneen huonekaverilleni. Tytölle suputan helliä tyhjänpäiväisyyksiä, kuten rakastuneilla on tapana tehdä: nuppuseni, tumpulaiseni, murunhurulaiseni. Se kuulostaa varmasti ällöttävältä, mutta huonekaverini ei valita. Hän on tehnyt jo kolmannen lapsensa ja tuntee nämä jutut.

Mieskin on rakastunut. Kun hän tulee illalla vierailutunnille, hän lykkää minulle pinon sanomalehtiä kuulumisten sijaan ja poimii vauvan syliinsä. Lopun aikaa hän vain katselee ja paijaa tytärtään lumoon vaipuneena. Olen saanut vakavasti otettavan kilpailijan.

Vauvan huoltohommat ovat outoja meille molemmille, mutta yhteistyöllä sujuu jopa kakkavaipan vaihtaminen. Tyttö onneksi tähtää ison tarpeensa aina vierastunnille, sillä sen siivoamiseen tarvitaan hyvinkin kahta ihmistä. Toinen pitelee ilmassa lapsen toista jalkaa ja toinen toista, isä pujottaa tuhruvaippaa pois samalla kun äiti etsii kraanasta kädenlämpöistä vettä, ja niin edelleen. Toimi monimutkaistuu entisestään sillä kerralla, kun vauva töräyttää lisäkakat kesken vaihdon. Ehdimme juuri ja juuri väistää sinappisuihkun, mutta hoitopöytä ja lattia eivät ehdi. Sotkun selvityksessä tulee hiki, varsinkin kun huonekavereilla on juuri sinä iltana vierainaan koko suku ja muutama kumminkaima.

Synnyttäneiden osasto on kiehtova yhteisö. Juttukavereita riittää, ja vaikka puheenaiheita on tasan yksi, se ainoa ei lakkaa kiehtomasta.

Vertailemme synnytyksiämme kuin urheilusuorituksia: kauanko kesti, miltä missäkin vaiheessa tuntui, miten mikin doupingaine vaikutti. Korostamme huikeimpia hetkiä, lisäämme pari hurmepisaraa sopiviin kohtiin, taistelemme taistelumme yhä uudestaan kuten veteraanit ainakin. Sillä kukapa näitä jaksaisi sitten myöhemmin kuunnella?

Osaston henkilökunta on mukavaa ja avuliasta, mutta pulmatilanteissa on silti luontevampaa kysyä neuvoa toisilta äideiltä. Niinhän se on ollut kautta aikojen, naisten kesken. Miesparkoja tulee oikein surku, kun heillä ei ole vastaavaa yhteisöä. Ehkä he ovat keksineet armeijan ja kaikenlaiset vapaamuurarihömpötykset kokeakseen jotain samanlaista. Armeijan hierarkia on kuin suoraan synnytyslaitokselta: alokkaat ovat vielä synnyttämättömiä, korpraalit ensisynnyttäjiä ja joku vänrikki on suurperheen äiti. Kapteenista ylöspäin alkaa mummojen ja isomummojen kasti.

On ihanaa nukkua vatsallaan pitkästä aikaa. Nautin olostani kahden yön ajan. Kolmantena nousee maito. Rinnat ovat kovat ja pingottuneet ja kooltaan sellaiset, että kerrankin ei tarvitse kadehtia joitakin ulkomaisia laulajattaria. Tyytyväisyyden hintana on paluu selinmakuulle.

Kokonaisuudessaan oma ulkomuoto on muuttunut melkein tunnistamattomaksi. Valtaisaan vatsaan ehti jo tottua, mutta nyt siitä on jäljellä enää venynyttä nahkaa ja löysiä lihaksia. Reisiä juovittavat kiemuraiset raskausarvet. Ja sitten vielä ovat nämä paineiset maitosäilöt, joiden takia on kuljettava kädet koholla. En minä muistaakseni ennen vanhaan tältä näyttänyt.
Imettäminen on kuitenkin mukavaa. Vauva tuhnaa kainalossa ja on suloinen. Hän tietää täsmälleen, mitä pitää tehdä. Hän nappaa ikenensä rintaan niin ahneesti, että kyllä hän leipänsä työllä ansaitsee. Rinnanpäät siinä kipeytyvät, mutta lääkitseminen sitruunalla helpottaa.

Sairaalassa on tietysti turvallista opetella esikoisen hoitamista, eikä pyykistäkään tarvitse huolehtia. Silti, kun muutama päivä on kulunut ja istuminen alkaa luonnistua ilman pelastusrengasta, koti-ikävä iskee. Erityisen vaikeaa on äideillä, joilla on vanhempia lapsia kotona odottamassa. Joku itkee aina vierastunnin päätyttyä, joku on kieltänyt vanhempien lasten vierailut kokonaan, koska ei usko kestävänsä ikävää sen jälkeen.

Suuri on se päivä, jona vaihdamme sairaalakamppeet kotoisiin, tytär ja minä. Juhlallisena isä nostaa jälkeläisen käsivarsilleen ja kantaa tämän autoon. Ja kotona, niin, minua hän ei aikoinaan jaksanut raahata kynnyksen yli, mutta tytär on toinen juttu. Itse vaapun vasta hissin ovella kimpsuineni, kun isä jo liihottelee huoneesta toiseen esittelemässä lapselle tämän kotia.

-Tämä on olohuone, tämä on keittiö, hän kuuluu kertovan. Koti on tuttu ja puhdas ja raikas. Mies on käyttänyt koko aamupäivän siivoamiseen. Isompia lapsia ei juokse vastaan, koska niitä ei ole, mutta nurkan takaa kaartaa sentään kani. Se on innoissaan paluustani, eikä heti huomaa, että ihmiset ovat lisääntyneet yhdellä. Ja kun huomaa, on kuin ei huomaisikaan. Se pelkää pahinta.

Isyysloma on hieno asia. Rehellisesti sanottuna en edes sairaalassa levännyt niin perusteellisesti kuin nyt kotona. Isä laukkaa ostoksilla, laittaa ruoan, tiskaa ja ehättää jopa vaipanvaihdoille ennen minua. Ylimielisenä muistelen erään vauvaoppaan suositusta: isän olisi syytä auttaa taloustöissä ainakin äidin tulopäivänä ja kukaties yllättää vaimonsa jollakin yksinkertaisella aterialla, esimerkiksi munakkaalla. Vai munakas! Meidän isi pyöräyttää kiinalaisen aterian.

On sentään yksi velvollisuus, joka jää minulle: yöhuollot. Tytär herää ensimmäisenä kotivuorokausinaan sairaalarytmin mukaan kahdesti yössä. Äitinsä herää neljä tai viisi kertaa näiden syöttövuorojen lisäksi – tarkistamaan, että lapsi varmasti vielä hengittää.

Melko pian huomaamme, että vauva on iltavirkkua lajia. Hän valvoo tuntikausia yhteen menoon, vaikka kuinka lukisimme vauvaoppaita, että vastasyntyneet vain syövät ja nukkuvat. Tytär on kaiken lisäksi seurallinen ja haluaa ehdottomasti valvoa sylissä. Eikä siinä kaikki, pitelijänsä on liikuttava. Ymmärrettävää, onhan lapsi ollut edelliset yhdeksän kuukautta jatkuvassa liikkeessä.

Niin me sitten kävelemme, keinumme ja tanssimme tangoa yön pimeydessä, kunne tytär joskus aamukahdelta nukahtaa. Meidät on kiedottu maailman pienimmän pikkusormen ympärille, ja se on tapahtunut noin viikossa.

Neuvolan terveydenhoitaja pistäytyy toteamassa vauvan terveeksi ja reippaaksi. –Hänet on näköjään autettu ulos imukupilla, hän toteaa ja arvelee, että imukuppipatti on voinut järkyttää meitä vanhempia ensi näkemältä.

Olemme vilpittömän hämmästyneitä. Miten niin järkyttää? Tuskin edes huomaamme koko pattia. Sairaalassakin tunnistin oman tekeleeni muiden joukosta komean sukunenän perusteella, en mistään patista.

Terveydenhoitaja kehotta meitä jo aloittamaan vauvan ulkoilutuksen. Aloitamme saman tien. Pakkaamme tytön vaunuun ja vaunun nostamme parvekkeelle. Varttitunti ulkoilmassa tepsii kuin unilääke.

Seuraavana päivänä on lupa ulkoilla jo puoli tuntia, joten lähdemme oikein perhekävelylle. Isä taistelee itselleen ensimmäisen työntövuoron verukkeella, että isyysloma päättyy pian ja minä saan sitten työnnellä lasta päivät pitkät. Isä saa vuoronsa ja työntääkin vaunuja niin pystypäisenä, että hyvä kun ei jalkoihinsa kompastu. Vastaantulijoille ei jää epäselväksi, että vaunussa on jotakin hyvin ihmeellistä.

Niin, loma on kohta ohi ja saamme opetella pärjäämään kahden, perheen naiset. Vähän hermostuttaa, kun vastuu jää päiviksi yksin minulle, mutta hiljaa mielessäni olen pikkuisen tyytyväinenkin. Tietysti lapsen pitää kiintyä molempiin vanhempiinsa. Toki on ihannetapaus, että hänelle on yhdentekevää kumpi häntä hoitaa. Mutta silti, pitää äidin olla ainakin aluksi etusijalla. Edes hiukan.

Teksti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 6/1989.

Kekri on kuin joulu, uusivuosi, juhannus, pyhäinpäivä ja halloween - yhtä aikaa.

Kun vanha kansa juhli sadonkorjuuta eli kekriä, siinä ei huvituksista säästelty. Riekkumiseen oli mitä vakavin syy: jos kekrinä säästeli pidoissa, vaarassa oli koko seuraavan vuoden sato.

Sittemmin kekriperinteet on silputtu palasiksi ja ripoteltu juhliin pitkin vuotta.

Vai mitä, eikö kuulostakin jotenkin tutulta?

Ajatuksia vainajille

Kekri: Kuolleet esivanhemmat tulevat katsomaan, ovatko nuoremmat sukupolvet pitäneet paikat kunnossa. Heille katetaan ruokaa pöytään ja lämmitetään sauna.

Pyhäinpäivä: Edesmenneitä läheisiä muistetaan viemällä heidän haudalleen kynttilöitä.

Vuoden suurimmat syömingit

Kekri: Jokaisen pitää syödä ja juoda enemmän kuin jaksaa. Jos joku jättää vatsaan yhtään tyhjää tilaa, hän vaarantaa seuraavan vuoden sadon. Erityinen juhlaruoka on kekriporsas.

Joulu: Sama.

Koristeita oljesta

Kekri: Perinteisiä koristeita ovat olkipukit ja himmelit, jotka symboloivat hedelmällisyyttä.

Joulu: Sama, vaikka koristeiden symbolinen merkitys on unohtunut.

"Juhlaa kehotetaan rauhassa viettämään"

Kekri: Juhlaan liittyy hiljainen aika, niin sanottu kekrirauha.

Joulu: Sama.

Pukki kysyy kiusallisia

Kekri: Nuoret miehet pukeutuivat kekripukeiksi vetämällä päälle turkin ja kasvoille naamarin. He kiertävät taloissa tivaamassa, onko sato korjattu ajallaan.

Joulu: Muuten aika sama, mutta pukki kysyy: “Onko täällä kilttejä lapsia?”

Herkkuja vai kepponen?

Kekri: Nuoret naiset pukeutuvat päästä varpaisiin valkoisiin ja peittävät kasvot valkoisella harsolla. He kiertävät talosta taloon yhdessä kekripukkien kanssa ja pyytävät herkkuja. Jos niitä ei heru, he uhkaavat rikkoa talosta uunin.

Halloween: Aika sama, paitsi että kummituksiksi pukeutuneiden lasten vuorosanat kuuluvat: “Karkki vai kepponen?”

Uuden vuoden taikoja

Kekri: Vanha vuosi päättyy sadonkorjuuseen ja uusi vuosi alkaa kekristä. Vuoden vaihtuessa tehdään taikoja ja ennustetaan tulevaa esimerkiksi valamalla lyijyä.

Uudenvuodenaatto: Sama. Tosin nykyisin valetaan tinaa.

Hus, henget!

Kekri: Kekrinä kuljeskelevien vainajien joukossa saattoi olla pahantahtoisiakin henkiä. Heidän karkottamisekseen oli viisasta polttaa tulia.

Pääsiäinen/juhannus: Kokkoja poltetaan. Pääsiäisen alla liikkuvat pienet trullit ja noidat.

Lähde: Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Tässä kaksi hyvää romaania jännityksestä nauttivalle.

Mats Stransberg: Risteily – Laiva on lastattu...

"Luen hyvin harvoin ehdan kauhuromaanin. Jos löytäisin tällaisia, lukisin ehkä enemmänkin. En kiinnostu vampyyritarinoista kartanomiljöissä tai teinipiireissä. Perinteinen risteilyalus Ruotsin ja Suomen välillä sen sijaan on nuhjuisine käytävineen, karaokeineen ja buffeteineen niin tuttu, että kyllähän yllätyksellinen juoni hyytää. Henkilökavalkadi on kiinnostava. Lopuksi jännitti ihan oikeasti!" Anna Pihlajaniemi

Jyrki Heino: Kelmit – Juonittelua Suomen Turussa

"Jyrki Heinon dekkarissa maistuu, tuoksuu ja tuntuu vuoden 1800 Turku. Pääosassa on sympaattinen luutnantti Carl Wennehielm, joka ajautuu ensin pienen tytön yksinhuoltajaksi, sitten selvittämään outoja kuolemantapauksia. Aikakauden ihmiset käyttäytyvät hassun vanhahtavasti mutta ovat aivan yhtä ahneita ja herkkäuskoisia kuin mekin." Tarja Hirvasnoro

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."