Ylijohtaja Juhana Vartiainen puki päälleen eilisen paidan, istui kokouksissa, keskusteli poikansa kanssa periytyvästä älykkyydestä ja väsähti arjen keskeneräisyydestä.

HERÄSIN kotona ensimmäisenä, kuten yleensäkin. Arjen luksusta on parranajo tuuhealla partasudilla, partasaippualla ja käsihöylällä. Pyöritin saippuasta sudilla pehmeän vaahdon, jota hieroin sitten leukaani. Suti nostaa mukavasti partakarvat pystyyn höyläämistä varten.

VETÄISIN PÄÄLLENI
puvun, niin kuin aina työaamuina. Mietin hetken, oliko eilinen paita jo liian likainen. Koska työpäivä oli ollut rauhallinen ja viileä eikä vaimo ollut lähistöllä väittelemässä pukeutumisestani, sama paita sai luvan kelvata. Puku on paras vaate vartalolleni. Se on myös demokraattinen asu, koska se on kaikkien saatavilla ja sen avulla resupekkakin muuttuu nopeasti salonkikelpoiseksi. Miehen pukuun ei vaadita leopardinnahkaa ja strutsinsulkia.

EN PÄRJÄISI ARJESSA
ilman joka-aamuista Financial Times -lehteä, maailman parasta talousasioiden ja politiikan keskustelijaa. Se on hengeltään vapaamielisen valistunut ja pyrkii pragmaattisesti kuvaamaan, millainen maailma oikeasti on.

AAMIAISEN
nautin kotikatumme, Liisankadun, kahvilassa. Muuton jäljiltä asuntomme on täynnä purkamattomia laatikoita, eikä meillä ole vielä edes keittiökalusteita. Sitä paitsi lähipaikassa on mainio neljän euron aamiainen: kahvi, kananmuna, tuoremehu ja reissumies, lempileipäni.

MINUA NAURATTI
, kun tallustellessani työpaikkaani kohti Arkadiankadulla vastaani tuli taas kerran ekonomistikollegani Seppo Honkapohja, Suomen Pankin johtokunnan jäsen. Oli hauska huomata, että työmatkamme kulkevat samaa reittiä, mutta vastakkaisiin suuntiin. Ehdimme vaihtaa muutaman sanan Euroopan finanssikriisistä.

TYÖPÄIVÄNI ALKOI
puoli yhdeksän kieppeillä. Sihteerini on ohjelmoinut valmiiksi viikon aikatauluni, jota seuraan uskollisesti. Ensimmäisenä oli koko tutkimuskeskuksen henkilöstön kokous. Sain siitä hyvän mielen, koska se sujui mukavissa tunnelmissa.

IHMISISTÄ SAA
paljon enemmän irti, kun heitä lähestyy myönteisellä asenteella. Sitä ei voi elämässä kyllin korostaa. Ja ristiriidat olisi osattava ottaa esille rauhallisesti. Joskus olen onnistunut siinäkin – en aina.

LOUNAS KULUU
usein tapaamisen merkeissä. Toisinaan se jää työpäivän aikana kokonaan väliin tai ehdin syödä sen vasta iltapäivällä. Tänään herkuttelin ravintola Farangissa kahden ruokalajin lounaan. Joskus kävin Sibelius-Akatemian opiskelijakuppilassa, mutta kun näin nälkäisten säveltäjänalkujen lautasilla perunakeot, totesin, että se etu kuulukoon opiskelijoille.

PÄIVÄN LEPOHETKI
oli iltapäivällä työhuoneeni antiikkisella sohvalla. Päiväunet virkistävät minua valtavasti. Nousen usein kymmenen minuutin kuluttua, mutta tiedän, että kelpo sihteeriini herättää minut viimeistään, kun kokous alkaa.

PANIN MERKILLE
Suomen Pankin järjestämässä tapaamisessa, että vallalla on melko yhtenäinen käsitys siitä, millaiseen tutkimukseen Suomessa pitäisi enemmän panostaa. Kokonaistaloudellisiin eli makrotalouden aiheisiin on vaikea saada rahoitusta, vaikka tutkimustieto palvelisi finanssi- ja tulopolitiikan päätöksentekoa.

KOTONA ODOTTIVAT
pölyiset kirjalaatikot ja seinille nojailevat taulut. Romaaneja, vaimon ruoka- ja ravintokirjoja, filosofiaa ja musiikin alan opuksia on noin 70 hyllymetriä. Ihan liikaa, vaikka kirjoja on karsittu divariin. Nyt kun löysin muuttokuormasta musiikkilaitteeni, voin sentään kuunnella reippaita duurivoittoisia sinfonioita, jotta mieliala pysyy yllä purku-urakassa.

KESKUSTELIN
poikani Pyörnin kanssa siitä, onko olemassa periytyvää älykkyyttä. Hän oli katsonut Teemalta mainion dokumentin. Älykkyyden mittaaminen muuttumattomana ominaisuutena on kiinnostava ajatus, koska Binethän oli kehittänyt älykkyysosamäärän vain edistymisen mittariksi. Pian 14-vuotias nuorimies on lukeneiden vanhempien pikku intellektuelli, jonka kanssa keskustelemme kaikesta tieteeseen liittyvästä.

ODOTAN
, että elämä olisi vähitellen normaalia. Että olisi aikaa käydä sauvakävelyllä. Että voisin asettaa pienelle parvekkeellemme kaksi tuolia ja istua siellä. Nyt elämäämme leimaa väliaikaisuus.

NUKAHDIN
jo iltakymmenen jälkeen matkalla futon-patjalle, enkä tiedä, mitä kotona sen jälkeen vielä tapahtui. Baudelairen Pahan kukkia sai jälleen odottaa yöpöydälläni.

ARVOSANAKSI
päivälle annan kahdeksikon. Uusi työni on niin jännittävää ja kotona kaikki keskeneräistä, että elän parhaillaan kuin kiirastulessa. En voi rentoutua. Tavallisesti vietän täyden kympin päiviä ja nautin elämästäni.

Juhana Vartiainen, 54, työskentelee Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtajana. Hän aloitti tehtävässä viime huhtikuussa ja muutti perheineen Suomeen Tukholmasta. Siellä Vartiainen työskenteli Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen tutkimusjohtajana.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.