Julkaisemme lukijoiden toiveesta uudelleen jutun kirjailija Kirsti Mannisesta, joka leskeksi jäätyään löysi uuden miesystävän netistä. Kirsti sanoo, että ei ole olemassa lakisääteistä suruaikaa.

Juttu kirjailija Kirsti Mannisesta julkaistiin Kodin Kuvalehdessä elokuussa 2011. Mannisen tuoreimmat kuulumiset löydät Kodin Kuvalehdestä 5/2013 kirjeestä, jonka Kirsti lähetti häntä haastatelleelle toimittaja Anna Sillanpäälle.

Lesken uusi lempi

Kirjailija Kirsti Mannisen mies kuoli viime syksynä, mutta elämä jatkuu. Rinnalle löytyi uusi miesystävä netistä. Kirstillä on vastaus lesken arvostelijoille:
– Ei ole olemassa lakisääteistä suruaikaa. Jos jonkun mielestä minulla on liikaa rakkautta, se on hänen ongelmansa.

Kuvitelma siitä, että aurinko paistaa, koti on siisti, lapset käyttäytyvät hyvin, koiralla ei ole juoksuaikaa ja talous on kunnossa, ei ole totta. Täydellisiä perheidyllejä ei ole oikeasti olemassa, Kirsti Manninen sanoo.
Hän on filosofian tohtori, viiden lapsen äiti, yhden sijaisäiti, viiden vaihto-oppilaan varaäiti, kuuden pienen mumma ja kahdeksan mummapuoli. Jos hän sanoo, että kiiltokuvaperhe on ruusunpunaista potaskaa, olisi syytä uskoa.
Mutta kun istuu Mannisen kuistilla, tekisi mieli väittää vastaan. Jos täydellinen perhe nimittäin olisi olemassa, juuri tämännäköiseen taloon se pesiytyisi: hempeänsiniset huoneet, hirsitupa, 32 hengen ruokapöytä, torni jossa voi kirjoitella romaaneja, pihassa uimalampi.
Tällä sinisellä kuistilla täydellinen perhe söisi leivoksia, katsoisi maailmaa sinisin silmin ja ajattelisi toisistaan sinisiä ajatuksia. Eikä ikinä riitelisi.
– Elämä voi olla tasapainossa vain hetkittäin. Jos se on 24 tuntia tasapainossa, alan epäillä, etten tiedä kaikkea.
Kun Kirsti Manninen puhuu, hän muistuttaa Peppi Pitkätossua. Mutta hänen kotitalonsa Mäntsälässä on kyllä selvä muumitalo.
Tässä muumitalossa elämä ei ole mennyt kuten saduissa. Näiden seinien suojissa Kirsti on kasvattanut lapsensa, eronnut, mennyt uudestaan naimisiin ja saattohoitanut sairaan miehensä.
Ja rakastunut vielä kerran.

Pullantuoksuinen romahdus

Oli aika, jolloin Kirsti Manninen itsekin tavoitteli pullantuoksuista perheidylliä.
Kirsti ja Pekka Manninen olivat parikymppinen opiskelijapari, kun he ostivat Etelä-Mäntsälästä Varpulan, entisen torpan. Suunnitelma eteni lupaavasti. Nuori vaimo synnytti väitöskirjan, naistenromaaneja taiteilijanimellä Enni Mustonen, tv-käsikirjoituksia sekä Katrin, Kustin, Jaakon, Marin ja Sepon.
Kun nuorin lapsista oli nelivuotias, Manniset erosivat. Kirsti jäi lasten kanssa kotitaloon asumaan, ja Pekka pysyi samassa pihapiirissä pitämässä eläinlääkärin vastaanottoaan.
– Eromme yllätti muut, ja vähän minutkin. Meitä oli pidetty vuosisadan rakkaustarinana. Mutta jos toinen haluaa lähteä, ei häntä voi väkisin pitää.
Erossa säilyi paljon hyvää: välit sukulaisiin, yhteinen ystäväpiiri, lasten koti ja suhteet molempiin vanhempiin. Mutta sattui se silti. Syvältä ja pitkään.
– Kyllä me riitelimme verisesti. Jos pystyy eroamaan sulassa sovussa, miksi hemmetissä kannattaa edes erota? Ex-mieheni sanoi osuvasti, että suuri rakkaus tarvitsee myös suurta vihaa, jotta se kulottuisi.
Suuri rakkaus muuttui suuren vihan kautta suureksi ystävyydeksi. Manniset tapaavat yhä päivittäin. Sellainen päivä, jolloin Pekka Manninen ei poikkea entisen vaimonsa luona kahvittelemassa, on Kirstin mielestä ”vähän erikoonen”, jopa huolestuttava.
Molemmat ovat ystävystyneet aina myös ex-puolisonsa uusien kumppaneitten kanssa. On kokattu yhdessä, juhlittu yhdessä, eletty luontevasti limittäin. Vaikka parisuhde loppuisikin, tämä lauma ei jätä.
Ja se jos mikä kuulostaa idylliltä.
– Mustasukkaiselle tällainen elämänmuoto ei tietenkään sopisi. Itse en ymmärrä, miksi vihoittelisin entisen mieheni parisuhteista. Eiväthän uudet kumppanit ole syyllisiä siihen, mitä meille on tapahtunut.
Kusti-poika on rakentanut perheineen talon synnyinkotinsa naapuriin, ja kävelymatkan päässä asuu myös Mari-tyttären perhe. Lapsenlapset Luca, Eva, Nora, Fanni ja Emma hyörivät Kirsti-mumman kotona päivittäin.
Vaikka Kirsti ei usko perheidylleihin, perheeseen hän uskoo. Enemmän kuin mihinkään muuhun.
– Sukurakkaus on voima, jonka varassa elämä oikeasti pyörii. Lapsenlapsillenikin haluan antaa perinnöksi sen tiedon, että jos auto hajoaa tai tulee ero, suku on apuna heti.

Ero on pieni kuolema

Sinisellä kuistilla eroja on puitu käsikirjoittajana tunnetun Katri-tyttären ja monien muiden läheisten kanssa. Kirsti on elänyt kriiseissä mukana.
– Jos ihminen saa eron jälkeen selvästi ilmaa siipiensä alle, ero on ollut tarpeellinen. Toisaalta on myös paljon järjetöntä eroamista, joka johtuu vain epämääräisestä tyytymättömyydestä omaan elämään. Ihmiset eivät tule ajatelleeksi avioerohuumassaan, että ero on kuin pieni kuolema. Se on aina myös taloudellinen katastrofi.
Vaikka arki yksinhuoltajana oli aikoinaan taloudellisesti tiukkaa, Kirsti ei halunnut vakipestiä opettajana tai tutkijana. Vain ura vapaana kirjoittajana houkutti.
Vapaus tarkoitti, että hänen oli työskenneltävä ilman lomia, opeteltava hallitsemaan tyylilajit lastenkirjoista tv-sarjoihin ja lainattava silti välillä veljeltä rahaa.
Sitä elämää Kirsti Manninen silti rakasti – ja rakastaa yhä.
Usein Kirstiä pyydetään häihin puhumaan. Ja joka kerta hän pitää saman puheen.
– Sanon aina, että avioliitossa ei rakkaudella ole mitään tekemistä. Kyse on pelkästä tahdosta. Joka jumalan aamu sinun on tahdottava. On ajateltava, että tämä on se kumppani, jonka valitsin – ehkä tyhminkin perustein, mutta valitsinpa kuitenkin. Tämän kanssa haluan elää tämän päivän niin hyvin kuin mahdollista. Tiedän täsmälleen, mikä tekee sen hulluksi, ja yritän välttää sitä. Tiedän, millä sen saa iloiseksi, pyrin siihen. Ja jos on päivällä mennyt pielehen, illalla sovitaan.
Riittää kun tahtoo päivä kerrallaan. Silloin kaikki avioliitot onnistuvat.
– Ja sekin pitää tajuta, ettei toista voi ikinä muuttaa. Se on juuri niin ärsyttävä elämänsä loppuun asti.

Sairaus väijyi taustalla

Koko viime kesän Kirsti Manninen itki. Kolme vuotta elämä oli ollut niin tyyntä ja täyttä. Ja yhtäkkiä kaikki oli murenemassa.
Vuonna 2007 hän oli löytänyt netin Suomi24-treffipalstalta lempeäsilmäisen, partasuisen miehen. Mies oli Seppo Peltola, 59, entinen VR:n veturiasentaja. Nettipalstalle Seppo oli lähettänyt itsestään kuvan, jossa hän rapsutteli koiraansa.
Miehen ja koiran suhteessa oli jotain vastustamatonta, sitä paitsi Seppo kirjoitti hauskasti. Pari alkoi tapailla, ja jo muutama viikko ensitapaamisen jälkeen vaihdettiin kihlat. Naimisiin mentiin puolen vuoden päästä.
– Molemmilla oli alusta asti vahva tunne, että tämä on hyvä suhde. Sitä paitsi minä olen aina ollut kaikessa nopia, Kirsti hymyilee.
Kirstin tavatessaan Seppo oli jo sairaseläkkeellä. Kun hän sairastui keuhkorakkuloiden kovettumatautiin 15 vuotta sitten, lääkäri antoi puoli vuotta elinaikaa. Koska sairaus häilyi yhä taustalla, pari päätti, ettei vastedes olisi toisistaan erossa kuin pakon edessä.
Seppo oli loistava kokki ja hellä huolehtija, ja suvun lapset palvoivat häntä. Edes Varpulan avoimet ovet eivät hätkäyttäneet miestä.
– Sepolla oli tapana naureskella, että hänen on joka aamu vilkaistava eteiseen ja laskettava kengät. Vasta sitten hän tietää, ketkä kaikki ovat olleet talossamme yötä.
Vuoden 2010 alussa Sepolla diagnosoitiin keuhkosyöpä. Jo lokakuussa hän kuoli.
Viimeisten kuukausien ajaksi Kirsti muutti alakertansa sairastuvaksi. Jos Sepon piti viettää yö sairaalassa, Kirsti nukkui hänen vieressään.
Pari ehti puhua kaiken elämästä, kuolemasta, hautajaisistakin. Seppo toivoi saavansa iloiset hautajaiset, joissa syötäisiin karjalanpaistia ja juotaisiin irish coffeeta. Sellaiset Kirsti myös järjesti.
Hautajaisten jälkeisistä viikoista Kirsti ei muista mitään. Paitsi sen, että oli äärettömän väsynyt. Ei jaksanut syödä, tuskin nukkuakaan.

Uusi rakkaus netistä

Kuten sanottu, Kirsti Manninen on nopia. Hän kirjoittaa häkellyttävän nopeasti. Käsikirjoituspalaverissa hän pystyy naputtamaan muistiinpanoja edellisestä kohtauksesta ja väittelemään samalla seuraavasta. Uusin Jääleinikki-romaani syntyi kuukaudessa.
Hän kokkaa nopeasti. Itse asiassa hän nauttii ruuanlaitosta vain silloin, kun pitää kokata ”isolle porukalle ja on kauhea kiire ja vähän ruokatarpeita”.
– Jos poikani tulee nälkäisenä ovesta, pystyn ruokkimaan hänet kolmessa minuutissa. Teen hirveän nopeasti esimerkiksi röstin tai loistavan munakkaan. Mutta jos hauduttaa pitää, se homma jää jollekin muulle.
Surusta hän ei ole päässyt vieläkään. Ikävää ei voi hoputtaa, se pysyy aina. Mutta elämä jatkuu, ja rinnalle on löytynyt uusi miesystävä.
Kumppani löytyi jälleen netistä, Suomi24-treffipalstalta. Mies, joka ilmoitti harrastuksikseen lastenlasten hoitamisen, lukemisen ja rakentamisen, kuulosti niin täydelliseltä, että hänestä oli otettava selvää.
Kirsti tiesi mitä halusi: tekeväisen, perhekeskeisen miehen, joka ei piittaisi muiden puheista. Ei nipottajaa, eikä sellaista, jonka pitäisi saada päivän ohjelma aina kirjallisena etukäteen.
– Olen tottunut kirjoittamaan niin, että romaanihenkilön luonteen on tultava esiin rivien välistä. Siksi osaan ehkä lukea treffi-ilmoituksiakin tavanomaista tarkemmin. Minulla on monta ystävää, jotka eivät ole koskaan löytäneet nettipalstoilta yhtikäs mitään.

Suhde alkoi niistämisestä

Kun Kirsti tapasi miesystävänsä ensimmäisen kerran, tämä ojensi hänelle nenäliinan.
– Mies sanoi minulle heti, että minun pitää surra Seppoa aina kun surettaa ja itkeä aina kun itkettää. Ja niin olen tehnyt.
Nyt pari on ollut yhdessä muutaman kuukauden. Kirstiä ei voisi vähempää kiinnostaa se, pitääkö joku hänen tahtiaan turhan ripeänä.
– Ei ole olemassa lakisääteistä suruaikaa. Jokaisella leskellä on oikeus surra omassa tahdissaan. Minun surutyötäni helpotti se, että ehdin itkeä satoja itkuja jo Sepon sairastaessa. Sitä paitsi aina on ollut ihmisiä, jotka pitävät surupukua vaikka eivät oikeasti sure pätkääkään.
Suruaikaa kirjailija käsitteli myös 1940-luvulle sijoittuvassa Lapinvuokko-romaanissaan. Sen päähenkilö Annikki ahdistuu, kun hänelle tyrkytetään surupukua, vaikka sodassa kuolleen miehen kuolemasta on jo vuosi.
– Sotalesken rooli oli hirveän raskas. Naisesta tuli ikään kuin panttivanki, joka jäi vuosikausiksi edustamaan koko isänmaan surua.
Uusi miesystävä on jo lunastanut paikkansa Varpulassa. Sen hän teki viimeistään silloin, kun nakutteli oma-aloitteisesti rantaan aidan, jotta suvun pienimmät eivät karkailisi tielle.
Moista piirrettä Kirsti Manninen kutsuu pentusilmäksi. Pentusilmä tarkoittaa, että mies huomaa ennen muita, jos lapsella on pissahätä, nälkä tai hengenvaara. Ja juuri pentusilmää hän miehessä arvostaa. Yhteensä parilla on 12 lastenlasta. Myös Sepon lapsenlapset ovat Kirstille yhä läheisiä.
– En ole mikään yksinolija. Uskon parisuhteisiin. Tunnen paljon ihmisiä, joilta parisuhteessa oleminen vaatii erityisiä ponnisteluja. Mutta minulle ihmisten läheisyys on iso ja tärkeä asia.
Kun Kirsti Manninen innostuu, hänen puheeseensa hiipii pohjalainen poljento. Lapsuudenkesät isovanhempien hoivissa jättivät häneen kaksi pysyvää jälkeä: murteen ja sitkeän sukurakkauden.
Kun Kirsti oli 10-vuotias, hänen isästään tuli pienen maalaispitäjän oppikoulun rehtori. Siitä lähtien tytär oli muiden lasten silmätikkuna. Välillä häntä kiusattiin avoimesti, välillä vain supistiin.
– Minun oli pakko nousta pahojen puheiden yläpuolelle. Onneksi minulla oli myös ystäviä, jotka puolustivat minua. Olen ollut aina kova taistelemaan.

Juorut vain naurattavat

Kirsti tietää, että ihmiset jotka haluavat hänelle aidosti hyvää, ovat nytkin onnellisia hänenkin onnestaan. Muiden mielipiteillä ei ole väliä.
– Juorut vain naurattavat minua. Jos joku suree sitä, että minulla on liikaa rakkautta, se on hänen ongelmansa. Opin jo lapsena, että elämä on aina jotain muuta kuin mitä kylillä puhutaan.
Vimma kirjoittamiseen syttyi jo pikkutyttönä. Opettaja kehui Kirstin huimia, kahden vihon pituisia tarinoita ja korjasi kärsivällisesti kirjoitusvirheitä. Lukihäiriö kirjailijalla diagnosoitiin vasta aikuisena. Kirjoittamistahtia se ei hidastanut koskaan. Tosin Kirstin on yhä pinnisteltävä, jottei romaanin päähenkilön nimi vaihtuisi kesken kirjan.
Intohimoa Kirsti tuntee myös historiaan. Jollain merkillisellä tavalla se lievittää hänen maailmantuskaansa.
– Kautta historian ihmiset ovat pelänneet jotakin, joka vie muka maailman turmioon. Mutta aina on pelätty vääriä asioita. Todellinen uhka on ollut aina muualla. Ja katastrofit ovat tapahtuneet kuitenkin, olipa niitä murehdittu tai ei.
Eräänä toukokuisena aamuna Kirsti huomasi, että hänen hiuksensa olivat kahdella letillä. Oliko joku palmikoinut ne hänen nukkuessaan?
Viimeksi hän oli pitänyt lettejä 15-vuotiaana. Silloin hän vietti vuoden sveitsiläisessä sisäoppilaitoksessa, jonne isä oli lähettänyt hänet oppimaan saksaa.
Kirsti oli eläytynyt elokuussa ilmestyvän Jääleinikki-romaaninsa kirjoittamiseen niin vahvasti, että oli letittänyt tukkansa huomaamattaan. Kirjassa päähenkilö Eliisa lähtee sairaanhoitajaksi 1960-luvun Saksaan, ja tarina oli tempaissut kirjailijan aikamatkalle omiin nuoruusvuosiin.
Sveitsissä Kirsti Manninen rakastui paikallisen tehtailijaperheen poikaan. Tytön suunnitelma oli selvä: ensin naimisiin, sitten sisustussuunnittelijaksi.
Toisin kävi. Abisyksynään Kirsti tapasi pojan nimeltään Pekka, josta tuli hänen ensimmäinen aviomiehensä.
Vaikka sekin tarina päättyi toisin kuin piti, tässä talossa asioilla on ollut taipumus järjestyä. Ei perinteisimmällä tavalla – mutta järjestyä kuitenkin.
Muistellaan vaikkapa erästä kesäiltaa Mannisten eron jälkeen. Varpulan kuistilla turisi kolme miestä: sveitsiläinen nuoruudenrakkaus, entinen mies Pekka ja Kirstin silloinen miesystävä. Muistikuva sopuisasta kolmikosta saa Kirsti Mannisen vieläkin nauramaan.
– Miehet kättelivät ja kiittelivät toisiaan. Kaikkien mielestä asiat olivat mallillaan ja mainiosti ratkaistu.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 17 / 2011.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.