Yritän epätoivoisesti puristaa vauvaa ulos, mutta eihän se mihinkään liiku.

Tammikuussa 1989 nuori äiti, Kodin Kuvalehden toimittaja Tarja Hirvasnoro, aloitti pakinasarjan ensimmäisen vauvansa syntymästä. Heinäkuussa 2012 hänestä tuli nuori mummo.
Tämä blogi on aikamatka kultaiselle 80-luvulle ja vauvan tuoksuun aikana, jolloin vauvoja vielä neuvottiin nukuttamaan vatsallaan.
Blogin kommenttiosuudessa Tarja käy kertomassa, millaisia ajatuksia blogissa käsitellyt aiheet herättävät hänessä nyt, 24 vuotta myöhemmin.
Tällä hetkellä Tarja Hirvasnoro kirjoittaa Kodin Kuvalehdessä Minustako mummo -kolumnia.

Ensin on laskettu kuukausia, sitten viikkoja ja lopulta päiviä. Mutta viimeiset tunnit ovat ehdottomasti pisimmät.

Valmennuksen tähtihetkeksi muodostuu videolta katseltu synnytys. Sen onnelliseksi lopuksi putkahtaa maailmaan mitä ihanin rääpäletyttö ja karjaisee tullessaan. Se ääni panee itkettämään, mutta onneksi valmennushuoneessa on hämärää.

Valmennuksen päätteeksi keskustellaan. Tällä viimeisellä kerralla puheen johdon nappaa muuan isä, joka haluaa varautua kaikkeen. –Mitäs sitten jos lapsi kuolee synnytyksessä? Hän tivaa kätilöltä. – Entä jos äiti kuolee? Entä kuka kantaa vastuun, jos naapurihuoneesta tunkee synnytyssaliin vieras isä ottamaan kuvia meidän synnytyksestä?

Kokenut kätilö tuntee kaikki tapaukset viimeistä lukuun ottamatta ja koettaa vastata parhaansa mukaan.

Olemme synkällä mielellä kotiin lähtiessämme. Tietysti lapsen menettäminen pelottaa, mutta tähän saakka pelko on pysynyt taka-alalla ajatuksissa. Ja vielä tunkeilevista valokuvaajistakin pitää jonkun kantaa huolta! Entä jos isä kuolee synnytyksessä; se jäi ilopilleri-isältä kysymättä. Tai jos kätilö saa krampin käteensä, eikä pysty auttamaan lasta ulos? Ja voihan synnytyksessä vastaava lääkärikin kuolla kesken kaiken. Kuka silloin kantaa vastuun, häh?

***

Elämän ja kuoleman kysymykset palaavat mieleen seuraavan kerran kun valmennuksesta on kulunut pari viikkoa. Istun aamuhämärissä keinutuolissa ja pohdin syntyjä syviä.

Aamulla viiden aikaan on hienoa olla valveilla. Kun maailmaa katsoo ikkunalasin läpi, on kuin katselisi mykkää elokuvaa. Katulamppujen valossa liikkuu muutama ihminen matkalla töihin. Siellä täällä palaa ikkunoissa valo.

Olen valveilla aamu viideltä, koska lapsi on valmis. Se liikehtii levottomasti, sillä sen rauhaa häiritään pahemman kerran. Tähän saakka niin rauhallinen yksiö on päättänyt irtisanoa asukkaansa.

Nyt sitten tiedän, miltä kauan mainostetut supistukset tuntuvat. Ne ovat selvästi sukua kuukautiskivuille, mutta ne ovat kiperämpiä. Keksin vertauksen, joka mielestäni on hyvinkin nokkela: jos kuukautiskivut ovat kuppi kahvia, niin supistukset ovat se sama kahvi konjakilla terästettynä. Vaikka en erityisesti välitä konjakista, onhan se jaloa juomaa.

Mies herää ja ihmettelee, miksi minä jo kukun ylhäällä. Kun kerron sen hänelle, hän ei pyörry. Hän ei myöskään ala juosta päämäärätöntä ympyrää eikä ryntää autolle ja starttaa kohti sairaalaa. Hän ei siis käyttäydy, niin kuin miehet elokuvissa. Niiden vakiovitsihän on isä, joka ajaa autollaan pitkän rupeaman kohti sairaalaa, ennen kuin huomaa, että synnytystuskissa viruva vaimo unohtui kotiin.

Ei, meidän isi vain kysyy, voiko hän vielä poiketa töihin vai joko lähdetään synnyttämään. Lupaan hänelle vielä yhden työpäivän. Olen ylpeä hänen rauhallisuudestaan, mutta myös ihan vähän pettynyt. Onneksi sen silmät edes seisahtuivat hetkeksi päähän.

***

Aamupäivästä olo on vielä juhlallinen. Supistusten välillä kuvittelen, miten olen vähitellen liittymässä maailmanlaajuiseen äitien klaaniin. Komeata!

Iltaan mennessä alkaa juhlamieli hälvetä. Enää ei ole kyse supistuksista vaan pikemminkin vanhan kansan puhumista poltoista. Tai urheilusuorituksesta. Istumme olohuoneessa muka katsellen muka hauskaa televisiosarjaa, mutta itse asiassa otamme aikaa. Sanon ”hep!” kun supistus alkaa ja ”no niin” kun loppuu. Mies katsoo kellosta, kauanko tällä kertaa kului äännähdysten välillä.

Yhden aikaan aamuyöstä kapuamme taksiin. Takapenkki on oikein mukava, jopa parempi kuin rakas keinutuoli, jonka jouduin jättämään. Taksissa synnyttäminen ei ehkä olekaan kovin huono vitsi.

Hymyilevä hoitaja ottaa meidät vastaan sairaalan ovella ja ohjaa toisen yhtä hymyilevän luokse. En ole niin tomera kuin olen kuvitellut olevani tässä tilanteessa, mutta saan kuitenkin esitettyä toivomukseni synnytyksen kulusta: synnytystuoli, ei välilihan leikkausta, ellei se ole ihan välttämätöntä, eikä puudutuksia. Hoituri vakuuttaa, ettei ketään leikellä ilman ehdottoman pätevää syytä ja kivunlievityskin on tietysti vapaaehtoista. Tuolitoivomus saa hänet vähän epäröimään.  – Meillä kun on vain semmoinen puinen jakkara, mutta minä tuon sen sinulle, niin voit kokeilla, hän lupaa.

***

Saan sairaalan vaatteet, ja sisätutkimuksen jälkeen pääsen heti synnytyshuoneeseen. Sinne tuodaan myös pyytämäni reikäjakkara ja – eläköön! – keinutuoli. Jakkara on tosiaan yksinkertainen puutuoli. Se on merkillisen matala ja selkänojaton, mutta siinä on mukava istua. -Olet vain kontillasi lattialla ja otat siinä vauvan vastaan, niin minäkin olen tehnyt! Neuvoo kollegaansa hoitaja, jonka työvuoro on näköjään päättymässä.

Vuoroon jäävä hoituri myöntää, ettei ole koskaan hoitanut tuolisynnytystä, mutta minä olen jo päättänyt olla hänen ensimmäisensä. Olen Kitzingerini lukenut ja päätynyt puoltamaan luonnonmukaista synnytystä.

Mies ohjataan sisälle huoneeseen. Istahdan keinutuoliin ja alamme taas odottaa. Sitähän tässä on tehty jo erinäisiä kuukausia, viikkoja, päiviä, tunteja…

Mitään ei tunnu tapahtuvan. Ei sitten millään. Otan vastaan polton toisensa perään. Välillä hoitaja käy komentamassa minut pitkäkseni ja kiinnittää joksikin aikaa sydänäänikoneeseen. Makuullaan supistukset tuntuvat selvästi pahemmilta. Olen kiitollinen huoneen nurkassa jököttövästä karusta jakkarasta.

Ajantaju alkaa hävitä. Mielestäni katson kelloa vähän väliä, mutta kerta kerralta se on siirtynyt eteenpäin peräti tunnilla tai puolellatoista. Aika siis sentään kuluu, mutta synnytys ei edisty.

Jossakin vaiheessa hoitajien työvuoro taas vaihtuu. Menen vessaan, ja kun tulen pois, vastassa on uusi kätilö. Tämä panee toimeksi. Hän kiinnittää minut sydänäänikoneeseen ja puhkaisee sikiökalvot. Sen kuulemma pitäisi edistää synnytystä. Helpottava ajatus, mutta tunnen silti joutuneeni ansaan. Minun on nyt määrä pysyä kiinni koneessa. Mikä merkitsee makuulleen jäämistä. Kone sylkee ulos paperia, johon piirtyy profiilikuva supistuksissa. –Nehän ovat ihan reippaita, hoitaja sanoo, enkä voi muuta kuin olla samaa mieltä.

Katson kaivaten keinutuoliin ja koetan neuvoa miestä, miten hän saisi kipua vähemmäksi.

Huoneeseen tuodaan toinen synnyttäjä. Hän on yksin, mutta hänellä ei onneksi ole mitään sitä vastaan, että mies jää auttamaan minua. Hoitaja vetää verhon sänkyjemme väliin. Tila on vähissä, koska sairaala on remontissa.

***

Mikään ei edisty. Ei synnytys ainakaan. Annan myöten luonnonläheisyydestä ja haukon ilokaasua. Se helpottaa. Alan alistua ajatukseen, ettei lapsemme aiokaan syntyä, että vietän seuraavat vuodet synnytystuskissa kuin joku Väinämöisen äiti.

Samassa huoneeseen astuu parrakas henkilö, joka esitellään lääkäriksi ja joka on toista mieltä synnytyksen kestosta. Hän asennuttaa käsivarteeni neulan, josta johtaa pitkä putki nestepulloon. Nesteen on määrä vauhdittaa polttoja. Hiljaa mielessäni kuristan lääkärin. Kiduttaja! Mengele! Kun edes pääsisi jaloilleen, mutta ei. Poltot tihenevät ja kovenevat. Ilokaasusta ei enää ole iloa.

Pakko ponnistaa! Hoitaja kipaisee paikalle ja antaa luvan ponnistaa, kun olen tehnyt sen jo pari kertaa. Samassa hän kiirehtii verhon taakse ja antaa saman luvan siellä makaavalle synnyttäjälle. Huoneessa vilisee ihmisiä, joilla on tulenpalava kiire. Hoitajat rynnistävät vuoteelta toiselle ja välillä ulos naapurihuoneeseen, jossa ponnistetaan myös.  -Hyvä, hyvä, sillä tavalla, anna mennä, he huutelevat ohi juostessaan. –Voisinko minä nyt nousta siihen tuoliin? Kysyn. -Tuoliin? Ihmettelee hoitaja. –Sinäkö olisit halunnut siihen? Ja minä kun vein sen jo pois, kun täällä alkoi käydä ahtaaksi.

Yhtäkkiä en enää ole yhtään tomera. Tuoli on siis viety pois. Ei tuolisynnytystä. Eli ponnistetaan selällään ja kyljellään ja taas selällään, kunnes menee usko asiaan. Kipu palaa uudestaan, ponnistamisen tarve katoaa. –Lapsi on vähän hassussa asennossa, avosuin, kasvot ylöspäin, hoitaja sanoo.

Ja sitten siinä on taas se parrakas lääkäri, joka sanoo jotakin imukupista. Vuoteen ympärille aletaan kasata telineitä.

Imukuppi. Viimeinen naula Sheila Kitzingerin ja hänen oppiensa arkkuun. Yritän epätoivoisesti puristaa vauvaa ulos, mutta eihän se mihinkään liiku. Jalkani kiinnitetään ylös telineisiin, asentoon, jossa ei pysty tekemään yhtään mitään. Ja se välilihakin on tietenkin leikattava, jotta imukuppi sopisi sisälle. Yritän heittäytyä itsesääliin, mutten ehdi, kun kaikki kipu yhtäkkiä katoaa ja mies purskahtaa vierelläni merkilliseen nauruitkuun.

-Se on tyttö! Meillä on tyttö! Pieni, täyttä kurkkua parkuva olento on ilmestynyt jalkojeni väliin. Ja uunituore isä huomasi sen syntymisen ennen kun minä.

***

Lapsi nostetaan hetkeksi rinnalleni. Sitten se otetaan kiireesti pois ja sen napanuora katkaistaan. Hetken kuluttua saan sen taas syliini. Se on höyryävän lämmin. Se on sinipunainen, verinen ja liukas limasta. Sen päässä on kivistävän näköinen patti imukupista. Kaiken kaikkiaan se on kaunein otus, mitä ikinä olen nähnyt.

Naapurivuoteelta kuuluu itkua. Huoneessa on nyt kaksi vauvaa.

Tytär viedään kylvetettäväksi. Isä seuraa tiiviisti perässä kameran kanssa. Minä olen yhä kiinni telineessä, sillä partainen lääkäri ompelee kiinni taisteluni jälkiä. –Tuliko verhon taakse tyttö vai poika? Muistan kysyä. –Enpä tullut katsoneeksi, vastaa lääkäri, joka hetki sitten oli auttanut senkin vauvan ulos imukupilla. Miehet hoitamassa synnytystä!, ajattelen, mutten enää kovin kitkerästi. On hyvä olla.

Teksti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/1989.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.