Miehensä omaishoitajana toimivan Nina Mikkosen päivään mahtuu niin itkua ja ahdistusta kuin rakkautta ja nauruakin.

NOUSIN kuudelta keittämään kahvia. Olin siihen asti maannut sinnikkäästi sängyssä valvomassa muiden unta. Olin koko yön torkahdellut, säpsähdellyt ja pelännyt, että Timo yrittää nousta sängystä. Juon pikakahvia, koska en jaksa säätää suodatinpussien ja tasamittaisten kahvilusikallisten kanssa. Annoin koirallemme Hurjalle ruokaa. Se riemastui niin, että hännän heilutus oli melkoista rummutusta seinää vasten. Eikös Timo herännyt paukkeeseen. Vaihdoin Timon asentoa ja rauhoittelin, että Hurja siellä vain syö. Onneksi Timo nukahti.

PUIN pinkin hupparin ja mustat leggingsit. Harjasin hiukset ponnarille ja ”piirsin” silmät päähäni. Herätin pojat puoli kahdeksalta: pusin ja halin ja toivotin hyvää huomenta. Sanon joka aamu, kuinka ihania he ovat ja kuinka paljon heitä rakastan. Vanhempi halaa takaisin ja sanoo ”minä myös sinua”. Nuorempi ei oikein ole aamu-ihmisiä. Patistin poikia syömään ja menin herättämään Timon hellästi. Autoin hänet ylös sängystä. Pojat kinastelivat. Korotin ääntäni, jotta ehdimme yhdeksäksi kouluun. Timo sai lääkkeensä ja aamupalan, ja laitoin hänet takaisin vuoteeseen. Vein pojat autolla kouluun – keikkaan menee onneksi vain vartti.

SUUNNITTELIN soittavani virastoihin ja hoitavani yrityksen asioita sillä aikaa, kun toimintaterapeutti Jenni tuli jumppauttamaan Timoa puoli kymmeneltä. Jennin piti viipyä meillä puolitoista tuntia, mutta suunnitelmat menivät uusiksi, sillä Timo väsyi. Jenni ehdotti, että hän kirjaisi asioita, joihin tarvitsen apua. Joimme kahvia ja söimme hapanleipää, juustoa, kinkkua ja kurkkua. Taisin sortua piimäkakkupalaankin. Jenni lähti, ja fysioterapeutti Heli saapui kahdeltatoista. Minulle jäi puoli tuntia aikaa maksaa muutama lasku. Yhdeltä oli riennettävä hakemaan Matias koulusta.

KOTIIN PÄÄSTYÄNI ryhdyin valmistamaan ruokaa, jotta se olisi ollut valmista kun hain Mikaelin koulusta. Koirakin pääsi pikaiselle pissalenkille.

SAIN HUONOJA UUTISIA puhelimessa. Olin niistä alavireinen ja minua itketti. Autoin Timoa päivän toisessa kävelyharjoituksessa. Sen jälkeen väsymykseni ja mielipahani purkautui itkuna. Mikael tuli luokseni, halasi ja antoi kortin. Ihanan piirroksen alla luki: ”Iso hali murheista huolimatta T: Mikael.” Sitä rakkauden määrää, joka sydämessäni läikähti.

LUIN Timolle päivän uutisia. Kerroin suomalaisten kehnosta jalkapallomenestyksestä, ja hän totesi, että suomalaiset syttyvät hitaasti ja sammuvat nopeasti. Koko perhe nauroi isän oivallukselle.

MINUA OTTAA PÄÄHÄN, että en osaa olla välittämättä villakoirista, epäjärjestyksestä ja pyykkivuoresta. Siivotessa manailen neliömäärää, mutta olen tilasta kiitollinen, koska se mahdollistaa Timon kotihoidon. Näiden laitteiden keskellä pienemmässä kodissa olisi tukalaa.

PITÄISI siivota, laittaa ruokaa, täyttää kaavakkeita, tehdä yrityksen töitä, mankeloida lakanat, ripustaa pyykit ja olla Timoa lähellä. En saa unohtaa viedä koiraa ulos, auttaa poikia läksyissä, ehtiä kauppaan... Stressi on hirveä.

MINUA AHDISTAA, koska tiedän, etten kykene tekemään kaikkea. Timoa ei voi päästää silmistä. Hänellä ei ole lähimuistia, joten hän ei muista, ettei osaa kävellä ilman apua. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin hän ei edes muista, että on sokea!

SAIN MAKEAT NAURUT, kun jupisin, että tarvitsen pian psykiatria. Timo heitti siihen kuivakkaasti: joo, halvan ja viisaan. Nauroimme ihan lätkänä. Oli ihanaa nauraa niin, että vedet tulivat silmistä.

IKÄ ON IHANA ASIA, koska se vapauttaa epävarmuudesta. Olen aina ollut oma itseni, mutta iän karttuessa on tullut vähän  hienosäätöä. On älytöntä energian haaskausta yrittää olla kaikille mieliksi.

RAKASTAN SITÄ, kun talo on hiljentynyt. Usein aika menee tietokoneella ja silittäessä. Ohessa yritän katsoa nauhoittamiani ohjelmia, laihoin tuloksin. Koetan jatkaa Trevor Powellin Pään vammat -kirjan lukemista. Sen olisi oltava pakollista luettavaa hoitoalan ihmisille ja pään vammoista kärsivien omaisille.

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.