Julkaisemme lukijoiden toiveesta uudelleen jutun kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsestä.

 

Juttu julkaistiin Kodin Kuvalehdessä kesällä 2008. Hannu Väisänen kertoo sen jälkeisistä kuulumisistaan kirjeessä, jonka hän lähetti toimittaja Ulla Ahvenniemelle. Löydät kirjeen Kodin Kuvalehdestä 8/2013.

Paluu kasarmille

Oulun varuskunta oli harmaata täynnä, mutta lapsuus siellä liiankin värikäs, niin että oli kiire kasvaa aikuiseksi. Kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen palaa aliupseerikerhon portaille ja koksilaatikolle ja miettii, toisiko oikea vanikanpala vielä turvaa.

Kasarmin pääportilla alkoi oma maailma. Ensin tulivat tuoksut: autokomppanian autojen kumit, rähinäremmien nahka, kastuneiden manttelien voimakas villa.
Seuraavaksi vastaan vyöryivät äänet. Ampumaharjoitusten pauketta, tasatahtiin marssivia saappaita ja loputonta laulua, Hangosta Petsamoon joka päivä. Kaiken miehuullisen keskeltä jostain tunki voimakas naisääni: Nyt menet sänkyyn ja pysyt siellä aamuun!
Marssijoiden jäljiltä sora pöllysi, ja keskuskeittiöstä levisi lihakeiton haju. Hannu Väisänen oli tullut kotiin.

TAITEILIJA, KIRJAILIJA Hannu Väisänen, 56, kasvoi 1950- ja 1960-luvun Oulun kasarmilla. Väisästen asunnossa aliupseeriperheiden nelospytingissä oli kolme huonetta ja keittiö, mutta koti ulottui paljon kauemmas, pääportilta
Intiön vesitornille ja hautausmaan kiviaidalle saakka.
– Kotina oli koko kasarmi. Oulua sanotaan Pohjolan valkeaksi kaupungiksi, mutta en nähnyt siellä valkoista vaan armeijan harmaan eri sävyjä. Kaupunki kasarmin ympärillä jäi lapselle vieraaksi. Hannu-pojan Oulu oli kasarmin lisäksi lähinnä tuomiokirkko. Sinne isä, neljä poikaa ja yksi sisko kävelivät katumusharjoituksiin joka sunnuntai.
– Sunnuntaisin isä teki rahatilanteen mukaan joko muikkulaatikkoa tai karjalanpaistia. Se valmistui sinä aikana, kun me lamppastiin Intiönkangasta tuomiokirkkoon. Meidän piti istua kolme tuntia kuuntelemassa asessori Airaksen saarnaa, kun isä haki parannusta. Sitten lähdettiin hiihtolenkille
Maikkulan majalle.

ERIKOINEN PERHE, sitä Väisäsen perhe oli. Leskimies ja viisi lasta oli poikkeus sen ajan Suomessa. Etenkin, kun isä vielä oli tunteellinen, viinaanmenevä humoristi ja tiukan kurin aliupseeri.
Isän arki-iltojen ryyppäämisen ja sunnuntaiaamujen parannukset Hannu vielä kesti. Lauantaiset siivouspäivätkin, vaikka kuusivuotiaallakin oli pyykkivuoro ja isän tervahiihdosta saatuja pokaaleja piti kiillottaa jatkuvasti.

Mutta pitikö isän aina yrittää päteä! Kaikki se paatoksellinen lausuminen.
– Oulussa ei ole yhdistystä, jonka juhlissa isä ei olisi lausunut rusetti kaulassa. Jo lapsena päätin, että minähän en rusettia pidä, enkä ole pitänyt, paitsi kerran. Silloin lehtikuvaaja tuli ottamaan meidän porukasta kuvaa Rauhan tervehdykseen. Jutussa isä selitti, että hänellä on ikään kuin Jumalan puhelinnumero. Sellaista kaameaa soopaa.

Pahinta oli silti partio. Tietysti juuri isä ilmoittautui johtamaan Kasarmin kolkkapoikia.

– Joka kerta isä puhui partiossa vain solmuista ja yritti opettaa niiden tekemistä. Hän näytti rainaheittimellä solmujen kuvia, ja ne kuvat tulivat koko ajan väärin päin. Me neljä poikaa olimme siellä tuskissamme, että voi saatana, eikö tämä lopu.

VÄHÄN OUTO OLI POIKAKIN. Pienellä Hannulla ei ollut ainoatakaan leikkikalua, koska hän ei niitä halunnut. Keskustelu kiinnosti enemmän.
– Pyrin aikuisten seuraan koko ajan. Meillä olleet kotisisaret olivat minulle tärkeitä, ja ensimmäinen opettajani. Parasta oli silloin, kun sain välitunnillakin jutella hänen kanssaan asioista.

– Minulla oli hirveä kiire kasvaa pois lapsen nahoista. Jos puhutaan selviämismenetelmistä, niin se oli varmasti yksi sellainen. Äkkiä pois lapsuudesta, jokin muu odottaa.
Kahdeksanvuotiaana kouluun vievää koivukujaa kävellessään Hannu ymmärsi, mitä se jokin muu on: taiteilijan elämä. Hän ei aikonut taiteilijaksi vaan tiesi olevansa taiteilija. Epäilemättä hetkeäkään lahjojaan hän alkoi tehdä opettajasta muotokuvaa. Seurakunnan piirustuskilpailusta heltisi voitto kurkipiirustuksella. Mutta sitten kotiin tuli vieras.
– Isä pyysi tämän uskovaisen naisen meille varta vasten töitäni katsomaan, ja nainen puhui todella jyrkästi sekä minusta lapsena että koko kodistamme. Olin järjestellyt maalaukseni ja piirustukseni ylpeänä esille riviin, ja hän tuomitsi ne sairaan mielikuvituksen tuotteeksi, Hannu Väisänen sanoo.

– Hän puhui koko ajan ”me”: Jos me emme leikkaa mustekalan lonkeroa heti pois, me päästämme sen tuhoamaan itsensä ja ympäristönsä. Revitte kaikki piirustukset, hän sanoi, ja niin kävi. Minä jouduin itse repimään.

VÄLILLÄ OLI VAIKEA USKOA, että isä teki parhaansa. Nyt Hannu Väisänen uskoo.
– Tänä päivänä ymmärrän isää ihan toisella tavalla. Isä oli nuori mies, kun äiti kuoli, ja meitä oli viisi lasta peräjälkeen. Siihen aikaan oli tavallista, että leskeksi jääneet miehet luopuivat lapsistaan, ja isälle tarjottiin sitä mahdollisuutta.
Mutta isä oli äidin kuolinvuoteella puristanut äitiä kädestä ja luvannut, että pitää perheen kasassa. Myös Karin, kehitysvammaisen veljen. Oikeastaan jo Hannu-poika ymmärsi isää. Hannu Väisänen arvelee, että lapset ylipäänsä ymmärtävät enemmän kuin vanhemmat ikinä uskovat.
– Minä väittäisin, että me käsitimme isän kaikella sillä vouhkaamisellaan haluavan arvostusta ja kaipaavan rakkautta, naista. Isä yritti aina olla kuin Frank Sinatra. Me pojat pidimme neuvotteluja, miten isän saisi olemaan vähemmän imelä, että saisimme uuden äidin kotiin. Että kun se Maire-täti nyt saapuu, älä isä lausumalla aloita, otetaan kahvit ensin.
Äitipuolia tulikin. Ensimmäinen toi mukanaan Marimekko-kankaat ja salaattikulhon. Jokaisen kanssa oli aluksi auvoisaa, mutta kukaan ei jaksanut kauaa. Pian ukkokoti oli taas ilman naista ja jälkiruokia.

KASARMILLA KIERRELLESSÄÄN
Hannu Väisänen kääntää lapsuuden tarinansa nauruksi viimeistään silloin, kun on liikuttua. Hän puolijuoksee istumaan vanhalle koksilaatikolle ja ilahtuu, kun pääsee viimein näkemään, millaisia päävartioston putkat olivat.
Väisäsestä on ollut rikkaus kasvaa näin värikkäässä paikassa, mutta samaa hän ei toivoisi kenellekään. Kun kerran on päässyt pois, hän ei kaipaa kasarmiajoista mitään. Tai ehkä sittenkin.
– Ikävoin sitä vilkasta ja uskaliasta lasta, jolla ei ollut mitään komplekseja.
Ne on isketty minuun myöhemmin, oikein hakattu nuijimalla.
– Hyvät asiat, joita minulle on viime vuosina tapahtunut, ovat tosin siivonneet komplekseja pois. Kehtaan taas olla enemmän justiin se Lasarus Lökämä, paskahousu, joka olin täällä.

Sitten hän keventää taas.
– Verilettuja en enää suuhuni pistä, vaikka millaisena herkkuna tarjottaisiin! Mutta oikeaa vanikanpalaa haluaisin pidellä suussani. Sellaista, jota pitää pehmittää kielellä ja syljellä, että voi syödä. Olisiko se vielä yhtä aikaa niin eiminkään makuista ja niin turvallisuutta tuovaa?

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.