Tänään kätilö kysäisi ensimmäistä kertaa, joko synnytys alkaa pelottaa.

Tammikuussa 1989 nuori äiti, Kodin Kuvalehden toimittaja Tarja Hirvasnoro, aloitti pakinasarjan ensimmäisen vauvansa syntymästä. Heinäkuussa 2012 hänestä tuli nuori mummo.
Tämä blogi on aikamatka kultaiselle 80-luvulle ja vauvan tuoksuun aikana, jolloin vauvoja vielä neuvottiin nukuttamaan vatsallaan.
Blogin kommenttiosuudessa Tarja käy kertomassa, millaisia ajatuksia blogissa käsitellyt aiheet herättävät hänessä nyt, 24 vuotta myöhemmin.
Tällä hetkellä Tarja Hirvasnoro kirjoittaa Kodin Kuvalehdessä Minustako mummo -kolumnia.

Kuusikuinen sikiö ei anna unohtaa olemassaoloaan vaan potkii vimmatusti: Muista hengittää oikein! Muista voimistella! Muista ilmoittaa minut ajoissa Steiner-kouluun!

Tänään kätilö kysäisi ensimmäistä kertaa, joko synnytys alkaa pelottaa. Ilmeisesti kysymykseen inspiroi vatsani, joka lopulta on alkanut pyöristyä ja jota koetan ylpeänä pullistella vielä enemmän näkyviin.

Ei pelota, ei vielä. Toistaiseksi olen vakaasti sitä mieltä, ettei synnytys kipuineen kaikkineen ole ylitsepääsemätön ongelma. Synnytetty on aina ja synnytetään koko ajan. Eihän lasta voi määrättömiin hautoa.

Joskus kieltämättä löydän itseni tuijottamasta lemmikkikaniamme. Se on pieni otus, pienempi kuin vastasyntynyt, mutta varmasti senkin kokoisessa olisi ponnistamista ulos. Jälkeläisen viikko viikolta pontevoituvat liikkeet saavat nekin aprikoimaan kaukana edessä häämöttävää h-hetkeä. Joku siellä on, elävä olento, joka kolkuttelee yhä vaativammin ulkomaailman ahtaalla ovella.

En tunnusta pelkääväni kipua. Sen sijaan vihaan jo etukäteen synnytyshuoneessa parveilevia mieslääkäreitä, joilla on valta päättää minun ja lapsemme välistä yksityisasiasta. Mitä nekin luulevat raskaudesta ja synnytyksestä ja ylipäänsä naisen tavaroista tietävänsä? ”Tämä vähän nipistää”, sanoo tuskin finneistä päässyt miesgynekologi tehdessään sisätutkimusta, vaikkei hänellä ole aavistustakaan siitä, miltä tutkittavasta tuntuu.

Onkohan tämä taas sitä raskaana olevan yliherkkyyttä? Vai olenko vain antanut kertoa itselleni liikaa synnytysmuisteluksia viime vuosikymmeniltä? Itse olen päättänyt olla edistyksellinen ja hoitaa homman istuallani, kaikessa rauhassa, omaan ja lapsen tahtiin. Vaikka tiedä häntä, synnytyshetkellä saatankin toivoa pitkäkseni ja kaivata rivin lukeneita ja kokeneita asiantuntijoita turvakseni. Vannomatta paras.

***

Vauva potkii jo vimmatusti. Työpäivän päätyttyä on nautinnollista heittäytyä pitkäkseen ja kuulostella sillä samalla hetkellä alkavaa rumbaa mahanahkan alla. Mikähän sen panee kääntyilemään niin rajusti? Ehkä se voimisteluttaa tuoreita raajojaan. Ja iltaisin, nukkumaan ruvetessa, se komentaa minua vaihtamaan asentoa: ”Pois, eukko, päältäni! Käännä kylkeä!”

Maitotuotantokin on jo alkanut. Harmittaa moinen tuhlaus, kun antimien nauttija pääsee ruokapöytään vasta kolmen kuukauden kuluttua.

Maha kasvaa ja maito vuotaa, ja minä tunnen olevani hedelmällisyyttä pursuava alkuäiti. Muumimainen olomuoto ja muutama hiussuonen repeämä jaloissa eivät masenna. Pullistelen ylpeänä ja tunnen itseni todella hyvännäköiseksi. Ehkäpä hoikassa minässäni on aina asunut lihava, isorintainen maammo, joka on vain etsinyt ulospääsyä?

Ihmisten asenne lemmikkieläimiin suututtaa. Miksei muka voisi pitää vauvaa ja kania samassa taloudessa? Totta kai lapsi VOI olla allerginen kaneille, mutta pitäisikö elukka ottaa hengiltä jo nyt?

Sekä minulle, että miehelle eläimet ovat mitä onnellisempia lapsuusmuistoja. Eläimet sitä paitsi opettivat asioita, joita aikuiset eivät iljenneet kertoa. Kiihkeästi seurustelevat kissat ja seurustelun seurauksena syntyvät pikkumirrit olivat ujostelematonta sukupuolivalistusta.

Voin vain kuvitella, miten haltioissaan ryömyikäinen vauva seuraa kanin touhuja. Tiedä, vaikka lapsi oppisi konttaamisen sijasta loikkimaan.

Allergisuuden varalta olemme suunnitelleet lehti-ilmoitukset: ”Annetaan kiltti vauva hyvään kotiin pitovaikeuksien takia.”

***

Katson tyrmistyneenä televisiosta nelikuukautisia Suzuki-vauvoja. Siellä ne sätkivät musiikin tahdissa, mehiläisiksi puettuina.

Tiedän Suzuki-menetelmästä sen verran, että kyseessä on tavalla tai toisella luonnonmukainen tapa opettaa ihminen soittamaan. Olen kuvitellut, että opetus aloitettaisiin vasta noin kolmen vanhana, mutta olen näköjään ollut väärässä. Jos me haluaisimme lapsestamme musikaalisen, meidän ilmeisesti pitäisi jo nyt alkaa helistellä kastanjetteja mahani vieressä. Pelkosenniemeläinen muusikko Andy McCoy kertoi soittaneensa ahkerasti flamencoa vaimonsa raskausaikana, minkä ansiosta hänen poikansa rakasti espanjalaista musiikkia jo vauvana.

Tiedä, vaikka olisimme jo myöhässä lapsemme musikaalistamisen suhteen. Miten lie koulutuksen kanssa? Tuttavaperhe tiedusteli paikkoja Steiner-koulusta, kun heidän tyttärensä oli viiden vanha. He totesivat myöhästyneensä noin viidellä vuodella. Steinerilaiseksi pääsee kuulemma varmimmin, kun ilmoittaa lapsen kouluun heti hänen synnyttyään.

***

Pitäisi harrastaa liikuntaa. Työmatkapyöräilyynkin tuli tauko kun joku varasti perheemme toisen pyörän. Olemme viikon verran matkustaneen rautatieasemalle yhdellä pyörällä. Mies polkee, Minä kyydissä tähyilen mahdollisia viranomaisia. Olisi raivostuttavaa saada sakot kaksinajamisesta, kun joku pallopää ajelee tyytyväisenä meidän upouudella pyörällämme.

Toisaalta tarakalla istumisessa on somaa teiniromantiikkaa, mutta toisaalta se ei kehitä kuin peräpukamia. Kun jaksaisi/muistaisi/viitsisi tehdä pari voimisteluliikettä iltaisin.

Kirjat tähdentävät, miten tärkeää naisen on huolehtia kunnostaan raskausaikana. Synnytys helpottuu, sikiö voi paremmin, mieliala pysyy korkealla. Ainakin viimeistä väitettä epäilen painokkaasti. Minut, liikunnanvastaisen ihmisen, jo pari lenkkeilykertaa saivat vihaiseksi.

Teksti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 4/1989.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.