Suomalais-mauritiuslaisen Aikio-Arianaickin perheestä kertova suosikkijuttu julkaistaan nyt uusintana netissä. Lue myös lehdestä perheen tuoreet kuulumiset.

Juttu on julkaistu alkuaan Kodin Kuvalehdessä 19 / 2008. Ima Aikio-Arianaick kertoo tuoreista kuulumisistaan kirjeessä, jonka hän lähetti toimittaja Tarja Hirvasnorolle. Löydät kirjeen Kodin Kuvalehdestä 9 / 2013.

Pohjoisen ehdoilla

Aikio-Arianaickeilla asutaan kolmea kotia ja puhutaan neljää kieltä. Pohjoisen avaraan maisemaan mahtuvat kaikki.

 

Sade on aurannut tiehen syviä uomia, mutta ne eivät hidasta Áilu Arianaickia. Poika jyristää polkupyörällä alas jyrkkää piharinnettä ja – tumps! – pysähtyy pehmeästi kasvimaan reunaan kasattuihin heiniin.
Bumtsi-kissa rouskuttaa saalistaan ihan lähellä raparperin takana, mutta onneksi Áilu ei sitä huomaa. Hän ikävöi jo muutenkin viime kesän sopulilaumoja. Pikku jyrsijöitä vilisti silloin kaikkialla, ja urheimmat jatkoivat pihalta alas kylmävetiselle Pulmankijärvelle.
Áilun isä Sudhir Arianaick nostelee pohjoisen auringon kuivattamaa heinää maastoauton lavalle, äiti Ima Aikio-Arianaick haravoi. Tutut poromiehet saavat heinät elikoilleen talvirehuksi ja tuovat kiitokseksi poronlihaa Laila Aikion pakastimeen. Laila on Áilun mummo, saameksi áhkku, ja hän asuu Pulmankijärven rannan sinisessä talossa ympäri vuoden.


Saksanpaimenkoira Ráste seuraa huolellisesti Áilun jalanjäljissä, kun tämä pinkoo heinämailta alas rantaan. Ráste on Lailan vahti, niin iso ja epäluuloinen, että moni vieras jättää tulematta pihaan asti. Pojan se on kuitenkin ottanut erityissuojelukseensa.
Iso kala rikkoo järven lasinsileän kalvon. Vastarannan tunturikoivikosta erottuu juovana Suomen ja Norjan raja. Kovin paljon pohjoisemmaksi ei tässä valtakunnassa pääse.

ÁILUN TOINEN NIMI on Harikesh, niin kuin hindujumalalla. Sudhir-isän mauritiuslaiselle suvulle hindu-uskonto on koko elämä, ja isä itsekin rukoilee joka päivä kotialttarinsa ääressä. Ima-äiti taas ei uskonnoista perusta, vaikka muistaakin lapsuudestaan seurat oman áhkunsa kotona.
Oikeastaan Iman nimi on Inger-Mari, mutta kaikki tuntevat hänet kutsumanimeltä. Sudhir taas on virallisesti Sanjay, vaikka sitä ei moni tiedä. Mauritiuksella on tapana pitää oikea nimi salassa, ettei pahantahtoinen vieras saisi sen avulla valtaa nimen kantajaan.
Kaiken kaikkiaan Iman ja Sudhirin taustat eivät juuri erilaisempia voisi olla: Mauritius on Utsjoen kuntaa pienempi saari, jolla asuu miljoona ihmistä, kun koko Lapin läänissä on asukkaita vajaat 190 000. Mauritius sijaitsee ikuisen kesän vyöhykkeellä Intian valtamerellä, mutta Pulmankijärvelle ei tänä vuonna suotu ainoatakaan hellepäivää.
– Tosin hassua kyllä, Saamen ja Mauritiuksen lipuissa on täsmälleen samat värit, Ima sanoo.
Voikin pitää pienenä ihmeenä, että Ima ja Sudhir koskaan tapasivat toisensa. Se tapahtui maaliskuussa 1993 Mauritiuksella, jonne Ima oli tullut yhdellä lukuisista reppureissuistaan. Ennen reissuvaihettaan hän oli opiskellut vähän saamea, hypännyt paljon laskuvarjolla ja tehnyt muutaman vuoden toimittajan töitä Sámi Áigi -sanomalehdessä.
Bussipysäkillä matkalla pääkaupunkiin Port Louisiin Ima tapasi Sudhirin serkkutytön, joka muitta mutkitta majoitti Iman perheensä luo ilmaiseen täysihoitoon.
Vähän kuin korvaukseksi Ima lupasi ottaa kuvia perheen sukulaisista, koska näillä ei ollut omaa kameraa. Viimeiseksi kuvattavaksi osui Sudhirin perhe.
– Kohteliaana miehenä Sudhir tarjoutui näyttämään minulle saarta yhdessä serkkunsa ja tämän äidin kanssa. Kävelimme, katselimme lammikossa uivia karppeja, ja minulle tuli ihmeellinen tuttuuden tunne. Minun oli pakko silittää Sudhirin kättä, Ima kertoo.
Sudhir työskenteli noihin aikoihin rannikkovartiostossa ja keskittyi vapaa-ajallaan urheiluun. Hän oli tapaillut vähän aikaa paikallista tyttöä, mutta juuri ennen Iman saapumista tyttö oli katkaissut suhteen.
– Se sattui. Kun Ima sitten tarttui vaivihkaa käteeni, tuntui hyvältä, kun joku kosketti taas, Sudhir sanoo.

PITKÄN TIEN TAKAA

Koleudesta huolimatta tämä on ollut hyvä kesä. Tänä vuonna Sudhir sai kokin töitä Nuorgamin lomakeskuksesta ja pääsi hänkin Pulmankijärvelle. Aiempina kesinä hänen on pitänyt jäädä pitkäaikaiseen työpaikkaansa Hotelli Ivaloon.
Sen sijaan Ima on aina onnistunut saamaan virkavapaita työpaikaltaan Yleisradion Saamen radiosta. Ensin hän tarvitsi niitä matkoihin, nyt päästäkseen mahdollisimman pitkiksi ajoiksi Pulmankijärvelle tai Mauritiukselle.
– Meillä on Ivalossa kahden makuuhuoneen vuokra-asunto rivitalossa. Siellä nukumme ja katsomme televisiota. Elämä on Pulmankijärvellä ja Mauritiuksella, Ima tiivistää.
Tänä elokuisena aamuna viikko ennen koulujen alkua Sudhir toteaa kyllästyneensä ainaiseen leipään ja mysliin. Hän keittää aamiaisekseen nuudeleita, kun Ima ja Laila ottavat leivälleen eilen savustettua lohta. Aamun lehti pistäytyy Iman mielessä mutta unohtuu saman tien. Täällä Lapin Kansa ja saamenkielinen Ávvir tulevat postin mukana kuudelta illalla.
Viimeisenä herää tänäänkin Áilu ja kantaa maitolasin ja salamivoileivän television ääreen. Salami on peräisin viime viikon huviajelulta Norjaan. Perhe pistäytyi reilun sadan kilometrin päässä Jäämeren rannalla makkaranpaistossa.
Sudhir ajaa vartissa työpaikalleen Nuorgamiin. Porojen väistely sujuu jo tottuneesti. Lomakeskukseen on juuri tullut 50 eläkeläisen ryhmä, jolle Sudhir alkaa kypsentää kermaperunoita.
Ima jatkaa niittämistä. Áilu rakentaa valmiiksi mäkiautonsa parannellun version, muttei jaksakaan jäädä pihalle. Olohuoneen nojatuolilla odottaa Aku Ankan taskukirja ja mp3-soittimessa Ari Koivunen. Kirjahylly on puolillaan pokaaleita, joita Laila-áhkun pojat ja entinen mies kantoivat aikoinaan moottorikelkkakilpailuista.

LAILA ON ASUNUT Pulmankijärven talossa pian puoli vuosisataa eikä aio lähteä ennen kuin on pakko. Ei, vaikka koko muu suku asuu Norjan puolella.
Ennen Lailaa talossa emännöi hänen tätinsä Elli-Maarit Aikio, topakka nainen, joka laittoi ministeri Eino Uusitalonkin heinätöihin. Se oli sitä aikaa, kun valtionjohto tapasi vierailla maan syrjäkolkilla. Kävi täällä presidentti Kekkonenkin ja olisi reissullaan tarvinnut puhelinta. Sellaista ei kylässä ollut, vaan pian tuli. Urkki järjesti.
Eräänä kesänä 1950-luvun lopussa täti teetti mökkiin lisähuoneita ja pyysi Lailaa maalariksi. Remontin aikana Laila maalasi itsensäkin kiinni taloon.
Hän meni naimisiin tädin ottopojan Niilo Aikion kanssa, ja talvella 1961 kätilö auttoi Iman maailmaan Pulmangin vanhainkodin sairastuvalla. Siellä syntyi myös Aarne kaksi vuotta myöhemmin, mutta kun kuopus Asko ilmoitti tulostaan 1968, synnytykset oli siirretty yli 200 kilometrin päähän Ivaloon.
– Helikopteri nouti minut järven jäältä ja vei Ivaloon. Takaisin pääsimme kolmen viikon päästä vieraalla autolla, jonka kuski oli menossa Norjaan. Sieltä Niilo haki meidät veneellä. Tänne ei ollut tietä, Laila kertoo.
Lapset kasvoivat, työtä riitti. Oli lehmiä, lampaita, riekonpyyntiä.
– Sitten loppui rakkaus. Erosta tehtiin paperi 1988.
Niilon ja Lailan vanhin poika asuu järven eteläpäässä kuubalaisvenäläisen puolisonsa kanssa. Kuopus Asko kuoli kolme vuotta sitten. Viina vei.
– Askolla oli kazakstanilainen vaimo ja pieni Janika-tyttö, mutta en tiedä, missä he nyt ovat. Ajattelen aina, että Janika vielä joskus tulee tänne.

TÄNÄÄN LAILA VALMISTAA päivällisen. Poronkäristystä, oman maan perunoita, lisukkeeksi samettista valkokastiketta, johon on lisätty kaalia. Áilu juoksuttaa lautasen olohuoneeseen. Televisiossa soi jo Simpsonien tunnus.
Radiosta keittiön jääkaapin päältä tulevat Sámi radion uutiset. Jääkaappimagneetissa hymyilee dodo-lintu, Áilun tuliainen áhkulle Mauritiukselta.
Matka oli pitkä myös toiseen suuntaan. Sudhir myöntää, että muutto Suomeen oli kova päätös.
– Mauritiuksella suku on suuri ja läheinen. Siellä ajatellaan, että minulta oli valtava uhraus jättää läheiset, työni ja kulttuurini, Sudhir sanoo.
– Tulin kalliiksi, Ima toteaa.
Piti vähältä, ettei Sudhirin ensimmäinen matka Suomeen peruuntunut aivan kalkkiviivoilla. Hänen tätinsä oli saanut pelottavan näyn: jos Sudhir lähtisi, hän ei palaisi enää koskaan.
– Hän tuli, eikä mitään pahaa tapahtunut. Suvun mukaan se oli heidän rukoustensa ansiota, Ima huomauttaa.
Sillä matkalla kesällä 1995 Sudhir vaati Imaa valitsemaan, haluaako tämä olla hänen kanssaan tosissaan vai jatkaako liitelyä maailmalla.
– Se oli kova paikka 34-vuotiaalle, joka oli aina mennyt mielensä mukaan. Mutta mitä minun elämäni olisi ilman Sudhiria? Loppuvuosina reissasinkin vain, kun muuta ei ollut, Ima toteaa.


Syyskuussa 1997 tuttu tuomari vihki Iman ja Sudhirin Pulmankijärven rannassa. Toiset häät pidettiin hinduseremonioin Mauritiuksella, mutta vasta Áilun synnyttyä. Niitä ei voinut järjestää Iman raskausaikana, koska Sudhir olisi silloin mennyt naimisiin kahden ihmisen kanssa.
2001 perhe muutti Suomeen.
– Raha ratkaisi. Jos olisimme eläneet Mauritiuksella Sudhirin palkalla, meillä ei olisi ollut varaa käydä Lapissa.

MUUTOSTEN AIKA

Päivällisen jälkeen Sudhir pukee ylle pelastusliivit ja tarttuu airoihin. Laila asettuu veneeseen verkonlaskijan paikalle, ja hänen viereensä hyppää Ráste-koira. Jossakin kohisee vuolas puro. Airot kolahtelevat vaimeasti. Ráste nuolaisee emäntänsä korvaa.
Vävy ja anoppi vaihtavat muutaman sanan suomeksi. Se on heidän yhteinen kielensä, vaikka vieras molemmille. Lailan, Iman ja Áilun äidinkieli on pohjoissaame. Sudhir ja Ima puhuvat keskenään englantia, ja Áilun kanssa Sudhir puhuu omaa äidinkieltään, ranskan sukuista kreolia. Sanasto vain tuottaa joskus ongelmia. Jos joku tietää, mitä lumikola on kreoliksi, ilmoittautukoon.
Kun kalastajat käyvät yön jälkeen kokemassa verkkonsa, sieltä nousee toistakymmentä siikaa ja harria. Muutama kampelakin tulee, mutta niitä Laila ei arvosta. Lättäkalat päätyvät kompostiin, paitsi se onnekas, jonka Sudhir irrottaa varovasti verkosta ja palauttaa järveen.
Laila perkaa saaliin rantakivikossa. Fileet ovat niin tuoreita, että kipristelevät paistinpannulla.

ÁILU ON VIIMEISIÄ Ivalossa syntyneitä. Hän lähti tulemaan melkein kolme viikkoa etuajassa, kun Ima ja Sudhir olivat Pulmankijärvellä. Sudhirilla ei ollut ajokorttia, joten Ima ajoi itse Ivaloon. Yli 200 kilometriä ratissa supistusten kourissa kuuluu sarjaan ikimuistoiset kokemukset.
Nyt kaikkien Lapin lasten kuuluu syntyä Rovaniemellä, jonne on Ivalosta vielä yli kolmen tunnin ajomatka. Pohjoisessa ihmiset ja palvelut ovat harvassa, samoin kuin työ. Jos Áilu päättäisi jäädä isona Pulmankijärvelle, ammattien kirjo rajoittuisi myyjään, opettajaan ja turistien palvelijaan.
– Poromieheksi hän pääsisi vain, jos löytäisi vaimokseen porotytön. Tulokkaan on vaikea saada poromerkkiä, koska paliskunnassa on lupa olla vain tietty määrä poroja, Ima kertoo.
Sudhir on ottanut monesti puheeksi sen, miten paljon helpommin hän saisi töitä jossakin suuressa kaupungissa, eteläisemmässä Suomessa. Mutta Iman työ perustuu saamen kieleen: tv-uutisia, lastenohjelmia, dokumentteja, käännöksiä, runoja, yksi lastenkirjakin. Tänä syksynä Imalta ilmestyy runokirja viidellä kielellä yhdessä unkarilaisen valokuvaajan Josef Timarin kanssa.
– Nyt työsuhteeni Yleisradioon päättyy 20 vuoden jälkeen. Keskityn omiin pidempiin dokumenttifilmeihini ja kirjoittamiseen. Ehkä joskus toteutan haaveeni ja teen pitkän fiktiivisen elokuvan: traagisen rakkaustarinan, jonka näyttelijät ovat saamelaisia.

SUDHIR OPISKELI KOKIKSI, koska ensimmäinen mahdollinen työllistämiskurssi opetti sen ammatin. Vaikka hänen suomen kielen taitonsa oli lähes olematon, hän valmistui kurssin parhaana.
– Kymmenen vuoden kuluttua Áilu opiskelee jonkin kaupungin yliopistossa. Sinne muutan silloin minäkin. Áilu on tärkein, Sudhir sanoo.
– Luuletko, että hän haluaa isän mukaan opiskelukaupunkiin? Ima kysyy lempeästi.
– Miksei? Sudhir ihmettelee.
Iman sielu asuu kotijärvellä, ja hän pystyisi tekemään suuren osan töistään siellä, mutta toistaiseksi Áilun koulu pitää perheen Ivalossa. On Ima miettinyt sitäkin vaihtoehtoa, että eläkeiässä hän ja Sudhir voisivat viettää talvet Mauritiuksella ja kesät Pulmankijärvellä.
– Silloin ei tarvitsisi kestää pakkasia. En tykkää kylmästä.
Sudhir ei erityisesti unelmoi Mauritiuksesta, ellei Áilu sitten joskus muuta sinne. Mutta mitä Áilu mahtaa haluta?
Ainakin poika tekee mielellään asioita käsillään; hänen muovailuvahasta rakentamansa animaatio on esitetty televisiossakin. Koulussa hän rakastaa liikuntaa ja opiskelee ylimääräisenä kielenä norjaa. Pulmankijärvi taas on oikea luovuuden kehto, koska siellä käy harvoin kavereita ja tekemiset on kehiteltävä itse.
Myös identiteeteissä on valinnanvaraa.
– Kerran Áilu kysyi minulta, onko hän saamelainen, suomalainen vai mauritiuslainen. Vastasin, että niitä kaikkia, mutta eniten saamelainen ja mauritiuslainen, Ima kertoo.


PIAN ALKAA KOULU. Ima, Sudhir, Áilu ja kissa palaavat Ivaloon, ja Laila jää yksin siniseen taloon kymmenen kilometrin päähän lähimmästä kaupasta. Hänellä ei ole autoa, mutta kolme pakastinta täyttyy ruokatarpeista. Iskukuumennetut maidot säilyvät vaikka kuukausia, ja kun mieli tekee tuoretta kalaa, Laila saa verkot veteen yksinkin. Tuuli hoitaa soutajan virkaa.
– Naapuriin muutti raumalainen pariskunta. He ovat niin mukavia ja avuliaita, pitävät pihatien-kin auki talvella, Laila kertoo.
Ima soittaa äidilleen joka päivä saamenkielisten tv-uutisten jälkeen, kun tämä on varmasti puhelimen kuuluvilla.
– On äidillä kännykkäkin, mutta hän käyttää sitä vain hillassa käydessään ja vain siksi, kun minä pakotan, Ima mainitsee.
Ja onneksi on televisio. Kun talven hiihtokisat alkavat, Laila ei malta lähteä edes kyläilemään.
– Kannustan aina Norjaa ja katson Norjan kanavia. Onkin hyvä, kun on kaksi televisiota. Nämä toiset kun tykkäävät enemmän Suomen ohjelmista, Laila sanoo.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.