10-vuotiaana Jaana-Mirjam Mustavuori halusi pelastaa luokkatoverinsa helvetin liekeiltä. 25-vuotiaana hän yritti pelastaa maailman ihmisoikeusjuristina. 35-vuotiaana hänestä tuli burn out -toipilas ja 40-vuotiaana päätoimittaja, joka haaveili kiinteistä käsivarsista. Hän janosi täydellisyyttä. Kaiken pilasi pömppömaha.

Ensin kuuluu räts. Sitten silmissä näkyy vain taivasta.

Jaana-Mirjam Mustavuori tajuaa lojuvansa maassa. Selällään, virolaisen lomahotellin pihanurmella. On kesä 2009, ja hänen takamuksensa alta on juuri hajonnut aurinkotuoli.

– Ensimmäinen ajatukseni oli: miten mä tänne alas jouduin? Ja toinen: sattuiko minuun? Sitten aloin miettiä tuolia. Että olipas se ihmeen hapero ja heikosti rakennettu.

Kysymykset ”miltähän mä näytin” ja ”pilkahtivatkohan pikkuhousuni” eivät tule mieleen edes kolmantena. Jaana-Mirjam kömpii ylös ja alkaa tutkia tuolin liimauksia. Naurattaakin. Kuuluu räts. Sitten silmissä näkyy vain taivasta.

Jaana-Mirjam Mustavuori tajuaa lojuvansa maassa. Selällään, virolaisen lomahotellin pihanurmella. On kesä 2009, ja hänen takamuksensa alta on juuri hajonnut aurinkotuoli.

– Ensimmäinen ajatukseni oli: miten mä tänne alas jouduin? Ja toinen: sattuiko minuun? Sitten aloin miettiä tuolia. Että olipas se ihmeen hapero ja heikosti rakennettu.

Kysymykset ”miltähän mä näytin” ja ”pilkahtivatkohan pikkuhousuni” eivät tule mieleen edes kolmantena. Jaana-Mirjam kömpii ylös ja alkaa tutkia tuolin liimauksia. Naurattaakin.

– Mutta painostani en ala vitsailla. Minusta siinä ei ole mitään hassua tai hävettävää. Olen kookas, isorintainen ja ympäripyöreä, ja se vaan on niin.

Samana kesänä romahtaa toinenkin tuoli: muovijakkara ruotsalaisissa hippijuhlissa. Sillä kertaa Jaana-Mirjam pyllähtää ruokapöydän alle.

– Onneksi arvostan tilannekomiikkaa. Mutta jos tuoli hajoaa naisen alta, kyllä se on tuolin vika.

Ennen kuin hän oivalsi, että syy voi olla tuolissakin, vaadittiin vuosikymmenien levottomuus ja muutama tuhoutunut ihmissuhde.

Jaana-Mirjam Mustavuori on 50-vuotias kirjailija, toimittaja ja hyvinvointikouluttaja. Koulutukseltaan hän on juristi. 40 vuotta elämästään hän on tuntenut olevansa vääränmallinen. Ylipainoinen, vaikkei saisi olla.

Pömppömahainen, vaikkei se ole terveellistä. Löysä, vaikka piukka peppu vaatisi vain tahtoa.

Hän on kyllä yrittänyt. Laihduttanut 12-vuotiaasta asti, kokeillut 28:aa eri kuuria, laihtunut, lihonut, laihtunut, juossut, syönyt kokonaisia pullapitkoja, elänyt pelkillä mansikoilla, lihonut taas.

Nyt hän istuu kotisohvallaan Itä-Helsingissä, leiskuvanpunaisessa kerrostaloasunnossa. Nauraa kovaa ja puhuu paljon, kuulemma tuplasti enemmän kuin aviomiehensä, uskontofilosofi Mikko Telaranta, joka on sulkeutunut työhuoneeseensa viimeistelemään väitöskirjaansa. Tänään Jaana-Mirjamia jurppii aamun lehti.

– Hesarissa oli sivun kokoinen mainos laihasta blondista, jonka päällä oli pelkät alusvaatteet.

Aamiaisleipäni alta vilkkuivat hänen alushousunsa. En halua tuntemattoman naisen takapuolta leipäni alle! Katumainosten laihat naiset vyöryvät päälle niin, että ulkonäkövaatimukset imeytyvät jo vauvanvaunujenkin läpi.

Vartalosta on tullut naisen ansioluettelo. Pätevyyden voi lukea suoraan ulkonäöstä: luikku maratoonari on johtaja-ainesta, pulskan itsetunto-ongelmat voi mitata hänen  vyötärönympäryksestään.

Siksi Jaana-Mirjam puolustaa pyöreyttä. Oikeutta alleihin, keskinkertaiseen vartaloon, lempeyteen ja läskiin. Itsensä hyväksymiseen ja rupsahtamiseen.

Hän on päättänyt, ettei enää koskaan laihduta. Ei hän vatsamakkaroitaan vieläkään rakasta.

Mutta hän kestää ne, kuten kestetään Suomen ilmasto tai tylsät naapurit. Eivät nekään muutu eivätkä katoa, mutta kyllä niiden kanssa voi elää.

– Keskivartaloni pullistelee, enkä saa sitä pienenemään. Mutta so what. Ei kiinnosta enää! Kehoni tuntuu viimein kodilta. Enää en välitä, miltä muiden silmissä näytän. Tärkeintä on läsnäolo.

Isän ja open maskotti

Typerä punakantinen virsikirja. Jaana-Mirjam olisi halunnut sinikantisen. Sinisen sai luokan paras. Se, joka oppi lukemaan ensimmäisenä.

– Kakkossija oli minulle katastrofi. Olin suorittaja jo seitsemänvuotiaana. Uskoin 120-prosenttisesti, että tärkeää on vain se mitä teen. Ei se, kuka olen tai mitä tunnen.
Isä oli vaatetusliikkeen johtaja, äiti konekirjoittaja ja iltakoulun opiskelija.

Töölöläisessä kerrostalokaksiossa asui myös isän äiti, joka mielellään hoivasi pientä Jaana-Mirjamia.Mummon rakkaus oli makeaa: lättyjä, mansikkahilloa, pullaa ja pikkuleipiä. Joka päivä. Aamu-, väli- ja iltapalaksi. Yhdeksänvuotiaana Jaana-Mirjam oli niin pullea, että hänen vaatteensa piti teettää ompelimossa.

– Mummo oli pula-ajan ihminen, joka rakasti ruualla. Hän oli iloluontoinen ja ihana, mutta valtava pallo. Söi jouluöisin salaa ruokia jääkaapistamme ja kuoli 63-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Jaana-Mirjam oli isän maskotti. Isä luki iltaisin Sherlock Holmesia, vei telttaretkille ja elokuviin. Äiti oli väsynyt, töiden ja opiskelun uuvuttama.

– Vaikka mummo oli paras mahdollinen hoitaja, kaipasin äitiäni. Olisin halunnut viettää hänen kanssaan enemmän aikaa. Niinpä minusta tuli isän tyttö.

Tai oikeastaan opettajan tyttö.

Karttavaraston rukouspiiri

Jaana-Mirjamin opettaja oli syvästi uskovainen nainen, joka kuului viidenteen herätysliikkeeseen. Luokassa rukoiltiin joka oppitunnilla. Paksusta kirjasta opettaja luki jännitystarinoita, joissa enkelinsiivet havisivat, helvetintuli kärvensi ja taivaan paratiisi pelasti.

Raamattu lumosi Jaana-Mirjamin. Kymmenvuotiaana hän oli lukenut kirjan kannesta kanteen.

– Opettajasta tuli elämäni nainen. Halusin miellyttää häntä niin, että olisin ollut valmis seuraamaan häntä maan ääriin. Sitä paitsi tiesin, että Jeesukselle kelpaavat lihavatkin tytöt.

Kello 11:n välitunnilla Jaana-Mirjam veti luokkakavereilleen rukouspiiriä koulun karttavarastossa. Kun hän kulki käytävällä, kovispojat lällättivät: "Jee jee jehova, Jeesus ajaa mopolla".

Ei tuntunut missään.

– Miksipä tuntuisi, kun on kymmenvuotias ja varma siitä, että pääsee taivaaseen ja kiusaajat joutuvat helvettiin. Siinä iässä tiesin vastaukset kaikkiin maailmankaikkeuden kysymyksiin.

Jaana-Mirjam sai seurakunnasta elinikäisiä ystäviä, lauloi bändissä, toimitti järjestölehteä ja nautti. Muun ajan hän pelkäsi. Herätysliikkeessä syntinä pidettiin lähes kaikkea paitsi kaurapuuron syömistä. Tosin sekin oli syntiä, jos puuroa söi niin, ettei ollut Jeesuksen oma.

Jaana-Mirjam ei ollut varma, söikö hän puuroa oikein vai väärin. Mutta sen hän ainakin tiesi, että näytti väärältä. Hän joutui seurakunnassa puhutteluun, koska oli poikien seurassa liian iloinen ja pukeutui punaiseen.

Kun Jaana-Mirjam oli kymmenvuotias, mummo muutti omaan kotiinsa ja äiti sai terveysherätyksen. Äidinrakkaus maistui vieraalta, vahvasti hapankaalilta.

– Äiti kannusti minua laihduttamaan. Hän tarkoitti pelkkää hyvää, mutta minulle oli järkytys, etten kelvannut sellaisena kuin olin.

Laihduttamisesta pieni suorittaja sai kympin. Hän järsi ituja, juoksi pururadalla ja vihasi jokaista juoksemaansa metriä. Vuodessa hän oli hoikka. Täydellisen tytön mitoissa.

Tänä vuonna äiti täyttää 80. Vielä muutama vuosi sitten hän veti spagaatin. Lapsuuden laihdutuskuurista äiti ja tytär eivät ole puhuneet vieläkään. Mutta kun Jaana-Mirjam julkaisi huhtikuussa kirjansa Nainen puntarissa – kuinka tehdä minunkaupat itsensä ja kehonsa kanssa, äiti kehaisi sitä ”tärkeäksi puheenvuoroksi”.

Satiinisukkikset oikeussalissa

Mustat satiinisaumasukkikset. Piukka minihame. Avokaulainen pusero, pitkä nahkarotsi ja korkeat korot. Päässä turkoosi rusetti ja punainen kiharapilvi.

Aseistakieltäytyjäliiton juristihan se siinä. Jaana-Mirjam Mustavuori, 26, ensimmäisessä oikeudenkäynnissään.

– Näytin sirkuksesta karanneelta. Mutta puolustuspuheenvuoroni olin valmistellut täydellisesti. Halusin, että tulen sekä nähdyksi että kuulluksi.

Jaana-Mirjam oli jättänyt herätysliikkeen, sillä se oli alkanut tuntua liian ahtaalta. Pelkkä taivas ei enää riittänyt hänelle. Pelkkä punainen ei ollut tarpeeksi. Nyt hän halusi koko maapallon ja kaikki sen värit. Hän pukeutui pinkkiin ja oranssiin ja sävytti niillä tukkansakin.

Oikeustieteen hän valitsi, koska halusi parantaa maailmaa. Mutta lakitekstit olivat tappavan tylsiä. Niiden pänttääminen sai Jaana-Mirjamin voimaan jopa fyysisesti pahoin. Siksi hän opiskeli vain muutaman kuukauden vuodessa, ja pakersi muun ajan vapaaehtoistöitä ja kehitysyhteistyöprojekteja niin Intiassa kuin Afrikassakin.

– Ihmisoikeustyö tuntui järisyttävän mielekkäältä, ja kuuluin varmaan 12:een eri järjestöön. Sairastuin elämänahmimishäiriöön.

Nuori juristi oli myös aviovaimo. Ei unelmavaimo, mutta vaimo kuitenkin. Naimisiin Jaana-Mirjam oli mennyt jo 20-vuotiaana lukioaikaisen poikaystävänsä kanssa.

Herätysliikkeessä synneistä suurimmaksi oli julistettu seksi, joka oli rumaa ja likaista. Jaana-Mirjam kaipasi täyskäännöstä ja alkoi vannoa vapaan rakkauden nimeen.

Jumalan, äidin ja ihmisoikeustaistelijoiden silmissä Jaana-Mirjam oli jo pätenyt. Nyt hän halusi nähdä ihailun miesten katseista, ja alkoi ravata diskoissa. Lemmenleikkivaihe kesti viisi vuotta. Sen aikana hiipui kymmenen vuoden avioliitto.

– Kun nuori nainen nauraa tanssilattialla, joraa minihameessa ja hänellä on isot rinnat, niin that’s it. Kyllä kundit minut huomasivat.

Seikkailut vapauttivat, mutta lopulta seksistäkin tuli suoritus. Piti osata oikeat temput, olla muita estottomampi, voihkaista oikeaan aikaan.

– Siinä touhussa teatteriharrastuksestani oli yllättävää hyötyä. Olin hukkua sydänsuruihin, mutta moraalista krapulaa en tunne vieläkään. Tarvitsin seikkailuni. Vaimona olin niin raakile, etten keksi sille edes sanoja. Silloinen mieheni ei halua olla tekemisissä kanssani vieläkään.

Miesten ihailu ei riittänyt koskaan. Niihin vuosiin ei mahtunut sellaista päivää, jolloin Jaana-Mirjam ei olisi laihduttanut.

Mätkähdys päin seinää

36-vuotiaana Jaana-Mirjam Mustavuori sai tavallisen flunssan. Tai niin hän luuli.

Kuume kiusasi kaksi kuukautta. Eräänä aamuna hän ei päässyt sängystä ylös. Hän raahautui postilaatikolle, muttei jaksanut kävellä 20 metrin matkaa takaisin. Ensimmäistä kertaa elämässään hän halusi vain nukkua.

– Jo vuosia olin elänyt neljän naisen edestä. Takanani oli jälleen yksi vaikea ero, jonka vuoksi menetin lähes koko ystäväpiirini. Lensin seinään niin että mätkähti. Se pelasti henkeni.

Diagnoosi oli uupumus, ja lääkäri antoi vuoden sairausloman. Toisen vuoden Jaana-Mirjam eli kuntoutustuella.

– Lääkäri päätti tyrkätä minut takaisin työelämään, sillä minusta huokui kuulemma niin kova elämänhalu. Olin ollut telakalla yli kaksi vuotta. Tuntui rankalta palata töihin.

Jaana-Mirjam alkoi kirjoittaa lehtijuttuja. Vuonna 2002 hän huomasi singahtaneensa alan huipulle, hyvinvointilehden päätoimittajaksi. Hän rakasti työtään, mutta tunsi olevansa vääränkokoinen. Hän yritti ihastuttaa itsensä työpaikkansa kuntosaliin, mutta jäi jumiin laitteeseen, jossa tehtiin selän kiertoliikettä. Kesti vartin päästä irti.

Aikataulut kiristyivät, henkilökunta väheni, ja lopulta elämään mahtui vain työ. Kuuden vuoden kuluttua Jaana-Mirjam Mustavuori irtisanoutui.

Ennen irtisanoutumistaan, 45-vuotiaana, hän poti viimeisen vauvakuumeensa.

– Ensimmäinen aviomieheni olisi halunnut lapsia, mutta minua ei kiinnostanut. Muissa suhteissani olisin halunnut kiihkeästi äidiksi, mutta kukaan miehistäni ei halunnut perhettä.

Lapsettomuuteni oli vahinko, mutta olen tyytyväinen näinkin.

Nykyään Jaana-Mirjam tietää tarkkaan, mitä arkeensa tarvitsee: hiljaisuutta, yksinoloa, metsän, tyynen tutkijamiehensä Mikon, Nono-koiransa ja Olga-kissansa. Hän syttyy yhä, kun pääsee juttukeikalle freetoimittajana. Mutta vielä enemmän hän tarvitsee kahta muuta ammattiaan: kääntäjän ja kirjailijan työtä. Niissä hän saa olla kuukausikaupalla niin ihanasti hiljaa. Vain hiljaisuudessa hän kuulee ajatuksensa.

Vartaloaan Jaana-Mirjam ei enää kiusaa. Hän on päättänyt tehdä vain sitä, mistä jalat, kädet ja maha tykkäävät. Ja ne tykkäävät luovasta tanssista, liikemeditaatiosta ja iltakävelyistä. Kasvisruuasta ja karkkipäivästä.

– Keho on ihmisen koti. Ei kuritettavaa lihaa tai ongelma, joka pitäisi ratkaista. Mutta sankaritarinaa elämästäni ei saa. En ole jalo, valaistunut nainen. Olen vain hakannut päätäni niin paljon seinään, että minun on ollut pakko muuttua. Oikeus omiin virheisiin ja epätäydellisyyteen on ihmisen perusoikeus.

Jaana-Mirjam Mustavuoren jutusta nostettu sitaatti on mukana Sitaattivisassamme. Testaa sitaattitietämyksesi ja osallistu Sitaattivisaan tästä.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.