Kysyimme lukijoiltamme, miltä niukka elämäntilanne tuntuu. Katso, millä summalla lukijamme joutuvat niukimmillaan tulemaan toimeen.

Niukkuuskyselyymme vastanneista lukijoista yli 70 prosenttia kertoi elävänsä niukasti pakon saneleman tilanteen vuoksi. Loput vastaajista kertoivat niukan elämäntavan olevan heidän oma valintansa.

Niukan elämäntilanteen tyypillisimmiksi syiksi nimettiin työttömyys, pieni eläke, avioero, opiskelu ja pätkätyöt.

Kysyimme, millä summalla kyselyn vastaajat joutuvat tulemaan toimeen kuukaudessa verojen ja asumiskustannusten jälkeen.

Suurin osa vastanneista ilmoitti joutuvansa pärjäämään 200-600 eurolla kuukaudessa.

Lukijat kommentoivat

"Elän kesätöistä saamillani säästöillä. Töitä en ehdi tiivistahtisen opiskelun ohessa tekemään. Opintoraha ja asumistuki menee kokonaan vuokraan ja sähköön. Välillä saan muutaman satasen joistain keikkatyöstä." -Opiskelija

"Koska elän opintolainasta, olen yrittänyt tulla toimeen 100 eurolla. En asu Suomessa, joten se on mahdollista." -Nimetön

"Noin 2,5 kuukautta elin minibudjetilla, kylläkin myös säästömielessä. Eli käteen jäi noin parisataa euroa. Tilillä olisi ollut enemmänkin rahaa, mutta miksi ihmeessä niitä käyttää, kun tietää että täytyy säästää, kun ei tiedä milloin taas alkaa työt." -Nimetön

"Nykyisellä palkalla elätän täysin itseäni ja avopuolisoani: meille jää 1200 euroa käyttöön. Se on käsittämättömän paljon. Ennen nykyistä työtä meille jäi yhteensä 600 euroa, kun elimme toimeentuella. Sekin tuntui isolta summalta. Tätä ennen elimme tilanteessa, jossa mitään ei jäänyt yli vaan rahaa oli pakko lainata sukulaisilta. Olemme velkaa sukulaisille edelleen." -Amynt

"Sadalla tai kahdella sadalla, riippuen siitä onko sähkö, vesi tai jätemaksut erääntyneet." -Brita

"Tulen toimeen hyvin pienellä, jotta rahaa säästyisi mahdollisimman paljon. Auto ja erilaiset vakuutukset ovat suurimmat menoerät. Ruoka, vaatteet ja huvit vain muutamia satasia." -Tuula

Lue lisää aiheesta Kodin Kuvalehdestä 5/2013

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua: