Julkaisemme lukijoiden toiveesta uudelleen jutun Tuuloksessa asuvasta Halosen perheestä, johon kymmenisen vuotta sitten syntyi vaikeasti vammainen Topi-poika.

Juttu Halosten perheestä julkaistiin Kodin Kuvalehdessä maaliskuussa 2009. Äiti Tuija Halonen sanoo nyt, että huolet ja suru eivät enää haukkaa yhtä isoa osaa arjesta. Tuija päivittää perheen kuulumisia kirjeessä, jonka hän lähetti toimittaja Ulla Ahvenniemelle. Löydät kirjeen Kodin Kuvalehdestä 4/13.

 

Toisenlainen poika

 

Halosen perheen maailma mureni, kun Topi-poika syntyi vammaisena. Taistelujen jälkeen elämä on toisinaan tavallisen hyvää, mutta suru ei häviä koskaan.

RUOKAPÖYDÄLLÄ ON leivänmuruja. Topi ottaa sormenpäihinsä niistä suurimman ja pyörittelee edestakaisin. Teija tarjoaa pojalleen kaalinpalaa, mutta se ei kiinnosta. Liian lötkö, Teija arvelee, päivän vanha ruisleipä tuntuu mukavammalta.
Tia raastaa porkkanoita eikä halua lopettaa: porkkanaraaste on hänen lempiruokaansa. Jarkko sanoo, että paisti on uunissa melkein tunnin niin, että tyttärelle ehtii tulla raastevuori.
Punaisessa puutalossa Tuuloksessa on Halosen perheen tavallinen lauantai. Ekaluokkalainen Tia miettii jakolaskuja: jos raastaa kuusi porkkanaa, hän, äiti ja isä saavat jokainen kaksi. Pikkuveli Topia ei lasketa raasteensyöjiin. Hän on juuri täyttänyt kuusi vuotta ja juuri oppinut pinsettiotteen. Pureskella hän ei osaa.

NÄIN EI PITÄNYT KÄYDÄ. Toista yhteistä lasta odottaessaan Teija ja Jarkko Halonen halusivat lapsivesitutkimukseen selvittääkseen, onko vauva terve. Teijalla oli ikää 40 vuotta ja heillä jo pieni Tia-tytär, Jarkolla myös poika Tommi.
– Puhuimme, että jos tutkimuksessa ilmenee jotakin ikävää, teemme abortin. Että rahkeet eivät riitä vammaiseen lapseen, Teija muistaa.
Topi syntyi tammikuussa 2003 nopeasti ja helposti kymmenen pisteen poikana. Teija ja Jarkko saivat kuohuviiniä ja perhehuoneen. Parin tunnin kuluttua vauva haettiin rutiinitarkastukseen, jossa huomattiin, että refleksit eivät toimi normaalisti. Vauva alkoi kouristella, ja ambulanssi lähti viemään vastasyntynyttä Hämeenlinnasta sairaalaan Tampereelle.
– Ainoa ajatuksemme oli, että älä vain kuole. Millaisena vain selviät, kunhan selviät, Teija ja Jarkko sanovat.
 Tilanne oli kriittinen. Jarkko ja Teija ajoivat Tampereelle vauvan perään. Letkuissa oleva poika sai hätäkasteessa nimekseen Topi Verner Aleksi. Teija uskalsi koskea häntä sormenpäillä sormiin.
– Topi syntyi iltapäivällä neljältä, ja tuntui merkittävältä, että hän oli elossa seuraavana päivänä neljältä. Sen kunniaksi ostimme sairaalan myymälästä pehmokoiran, että hän ehtisi saada elämässään edes yhden lahjan.
Topi oli saanut aivoverenvuodon. Se ei liittynyt mitenkään Teijan ikään. ”Vain huonoa säkää”, sanoo Jarkko. Jokin verisuoni päässä oli katkennut synnytyksessä ja verta päässyt aivoihin. Kolmen päivän ikäisenä Topille tehtiin kaksi suurta aivoleikkausta.
– Topin aivoista oli tuhoutunut neljäsosa. Vihdoin viiden viikon ikäisenä hän pääsi sairaalasta, ja olimme aivan onnessamme. Niin vakavia asioita oli tapahtunut, ja olimme selvinneet yhdessä kotiin.
Haloset aloittivat toisenlaisen vauvaperhe-elämän ja lopettivat saamansa kriisiavun. Se oli virhe. Pahin ei ollutkaan takana, vaan se oli edessä.

NYT TOPI ISTUU PORTAISSA IHAN HILJAA, selkä keittiöön päin. Hän on löytänyt tutin, jota saisi imeä enää nukkumaan mennessään, ja hän selvästikin tietää sen. Vain muutamat esineet ovat Topille tärkeitä, ja tutti on yksi niistä. Mutta siitä on haittaa suun motoriikan kehittymisessä.
– Kuules ovela poika, Jarkko hymyilee ja nappaa tutin ja Topin.
Pureskelun lisäksi Topi ei osaa myöskään juoda, ja siksi neste on sekoitettava ruokaan. Jarkko syöttää Topille löysää kana-kasvismössöä.

RUUAN JÄLKEEN olohuoneesta kuuluu kiljahduksia. Tia halaa Topia ja Topi kiskoo Tian hiuksia.
– Topista on kaikkein hauskinta olla Tian sylissä. Ja on se ihan poika siinä, että tykkää painimisesta, Teija sanoo.
Kun Topi haluaa syliin, hän yleensä pääsee. Vuosiin hän ei halunnut. Yksivuotiaana Topilla alkoi niin vahva tuntoyliherkkyys, että hän kärsi kaikesta kosketuksesta. Syöttäminen oli pakkosyöttöä.
– Lääkäri sanoi, että tuntoyliherkkyydestä kärsivälle kiinteä ruoka suussa on sama kuin itselle olisi partakoneenterien pureminen, Jarkko vertaa.
 Samaan aikaan unen määrä väheni ja väheni, kunnes Topi nukkui yössä vain muutaman tunnin.
– Istuin yöt sängyn reunalla ja yritin rauhoittaa itkevää lasta, joka inhosi kosketustani ja käänsi katseensa aina pois. Päivisin olin niin väsynyt, että annoin uhmaikäiselle Tialle karkkipussin, että sain hetkeksi käpertyä yksin sohvalle. Olin aivan romu, Teija sanoo ja hakee nenäliinan: alkaa itkettää.
– Jotta pystyisi rakastamaan toista, kaipaisi jonkinlaista vastakaikua. Pelkäsin Topin hengen puolesta, mutta samaan aikaan mietin, että kaikille olisi ollut parempi, jos alussa olisi käynyt toisin.

TOPI ON MONIVAMMAINEN.  Hän osaa kävellä, oikeaa jalkaansa vetäen mutta taitavasti silti. Mutta Topi ei puhu eikä  ymmärrä puhetta, ei reagoi Topi-sanaan, ei äitiin tai isään tai mihinkään.
– Tilanne on sama kuin minulle puhuttaisiin kiinaa. Topi tunnistaa vain äänensävyt, Jarkko selittää.
– Topilta ei voi kysyä, mitä ruokaa hän haluaisi, onko kylmä tai jano, mihin sattuu. Koskaan ei voi varmaksi tietää.
Välillä on kokeiltu kuvaviestintää. Lusikka on harvoja esineitä, joiden merkityksen Topi ymmärtää, ja syömään pyytäessään vanhemmat näyttivät sekä lusikkaa että lusikan kuvaa. Topi vain ei tunnu hahmottavan kaksiulotteisuutta, kuvat tai televisio-ohjelmat eivät kiinnosta.
Muuten Topi näkee, mutta silmät karsastavat, eikä Topi koskaan katso ketään suoraan silmiin. Hänellä on todettu sataprosenttinen näönkäytön haitta-aste. Kaikki pitäisi näyttää vasemmalta, koska näkö on sillä puolella heikompi. Toisaalta tavarat pitäisi antaa oikeaan käteen, sillä se on motoriikassa enemmän jäljessä.
Pari vuotta sitten Topille puhkesi vielä epilepsia. Kolme hengenvaarallista kohtausta ovat kaikki liittyneet heräämiseen niin, että Teija ja Jarkko eivät uskalla siirtää häntä nukkumaan toiseen huoneeseen.
 – Topin synnyttyä koko siihen asti rakentunut maailma mureni. Missään vaiheessa ei silti tuntunut, että me emme selviä tästä. Olen ottanut tämän haasteena, Jarkko miettii.
Teija sanoo, että on alistunut poikansa vammaisuuteen, mutta ei ole hyväksynyt sitä. Hyvinäkin päivinä taustalla on alakulo, on kai loppuelämän.

USEIN KAIKKEIN RASKAINTA ON, että ei anneta unohtaa, kuinka raskasta on. Jos hetken tuntuu, että melkein kaikkeen tottuu, hakemuksia täyttäessä mennään taas pohjalle. Teija ja Jarkko Halonen eivät ymmärrä, miksi samoja etuisuuksia on haettava uudelleen ja uudelleen, vaikka Topin vammaisuus ei ole sairaus, joka paranisi.
– Aina on lähdettävä siitä, mitkä kaikki asiat ovat huonosti. Että Topilla on yhä vaipat, että hampaidenpesu on kivun vuoksi taistelua, että Topi voi istua tunnin paikallaan ja hakata vasemmalla kädellään oikeaa haavoille. Kelan tai kaupungin papereihin ei voi kirjoittaa, että upeaa, kuusivuotiaana poikamme oppi pinsettiotteen!
Vuodenvaihteessa Tuuloksen kunta liittyi uuteen, suureen Hämeenlinnaan. Topin palvelusuunnitelma ja kaupunkia sitova EHO eli erityishuolto-ohjelma tehdään taas uudestaan. Ensimmäisessä tapaamisessa uusi sosiaalityöntekijä arveli ensitöikseen, että Topin toiminnallinen musiikkiterapia on varmaankin kalliimpaa kuin tavallinen. Sitä ei tultu kysyneeksi, onko se auttanut Topia.

KUN EDISTYS ON PIENTÄ, se tuntuu erityisen suurelta. Viime aikoina Topi on hakeutunut aiempaa enemmän muiden seuraan. Hän ottaa Jarkkoa kädestä ja vetää pomppukeinunsa luo: tekee mieli keinua. Kun Topin jumppari tulee punaiseen taloon pellon laitaan, Topi esittää teatterihaukotuksia: juuri jumppa-aikaan alkaa mukamas väsyttää. Hän on oppinut avaamaan keittiön hanan ja rahaa tuolinkin lavuaarin luo, että ylettyy läiskyttämään.
– Kehitysvammalaitoksen puheterapeutti on sanonut, että Topi on keksinyt hienoja tapoja ilmaista asioita, koska hän on niin nerokas kaveri. Miten ihanalta se kuulosti, Teija sanoo.
Topin kehityksestä on annettu hyvin vähän ennusteita. Halosille on sanottu, että Topi ei pysty koskaan elämään itsenäistä elämää, ja Jarkosta se on jopa helpottavaa: joku tulee aina huolehtimaan Topista.
– Topin puolesta olisi enemmän paha mieli, jos hän olisi vain vähän vammainen, aina huonoin kaikessa ja ymmärtäisi sen. Nyt hänen elämäänsä ei voi verrata muiden elämään. Ei puulaakijoukkueen jääkiekkoilijoitakaan verrata SM-liigan pelaajiin.
Teija sanoo, että yrittää olla miettimättä tulevaisuutta. Hän arvelee, että insuliinisurmat ovat ahdistaneet monien vammaisten lasten vanhempia, häntäkin. Jos ammatti-ihmiset suhtautuvat vammaisiin niin, kuinka sitten kaikki muut.
– Topi on räpsyripsineen suloinen pieni poika, mutta entä sitten, kun hiki haisee ja tulee murrosikä? Mietin, kuinka yksinäinen Topi myöhemmin on, kiusataanko häntä, tai käytetäänkö hyväksi. Mitä sitten, kun meitä ei enää ole?
– Olisi hirveä suru haudata lapsensa, vaikka sitten aikuisena. Mutta vielä pahemmalta tuntuu ajatus, että Topi jäisi tänne meidän jälkeemme.

PIMPELIPOM, kuuluu olohuoneesta, sitten kiherrystä. Lisää pimpelipomia.
Topi rakastaa äänileluja. Hän painelee nappuloita ja vipuja sattumanvaraisesti, mutta osaa etsiä lelukoreista tiettyä ääniautoa. Se oli ensimmäisiä merkkejä siitä, että Topi todella miettii ja ajattelee, omalla tavallaan. Teija ja Jarkko haluavat olla iloisia siitä.
 

PARASTA ELÄMÄ ON, kun se on melkein tavallista. Silloin Topi nukkuu unilääkkeiden avulla yli kuusi tuntia ja herää ennen aamuviittä. Jarkko nousee pojan kanssa, vie päiväkotiin seitsemältä ja lähtee ajamaan projektipäällikön töihin. Täällä Pohjantähden alla -äänikirja vie Tuuloksesta Helsinkiin.

Teija kuskaa Tian kouluun yhdeksäksi ja jatkaa työpaikalleen Hämeenlinnaan. Kultasepän koulutus on vaihtunut hopeasepän töihin. Työpäivän ajan Teija saa keskittyä hopeaosien juottamiseen valmiiksi, virheettömiksi kermakoiksi.
Teija palasi kuuden kotivuoden jälkeen töihin kaksi vuotta sitten. Se on tehnyt kaikille hyvää. Kotona pitäisi koko ajan jaksaa miettiä Topin kuntoutusta: siinä, kuinka häntä kantaa, kuinka katsoo, miten vastaa sanattomiin viesteihin. On huojentavaa, että Topilla on tavallisessa päiväkodissa oma avustaja, joka tekee sitä työkseen.
Hoidossa Topi nauttii, että saa olla muiden lasten kanssa. Mutta kun Teija menee hakemaan Topia hoidosta, Topi hymyilee ja tulee vastaan.
– Vasta vuoden sisällä Topi on alkanut osoittaa kiintymystään. Nyt voi sanoa, että olen rakastunut Topiin.
Kun Teija ja Topi tulevat neljältä kotiin, Tia on jo siellä. Koulupäivien jälkeen seurana on ainakin Tiku-kissa, joka muutti omin luvin naapurista Halosille. Sittemmin kissan muutto sopi kaikille.
Topin vammaisuuden varjossa Tialla on ollut omat vaikeutensa. Päivähoidossa hän kieltäytyi ensin syömästä ja esikouluvuonna puhumasta. Koulun aloitus jännitti koko perhettä, mutta kaikki on mennyt nyt hyvin.
Paluumatkalla kotiin Jarkko puhuu työpuheluita Riihimäelle asti. Sen jälkeen ehtii soittaa muuten vain tärkeitä puheluita, niin kuin kysellä kaverilta, onko hänellä vihjeitä myyntiin tulleista 1930-luvun Opeleista. 1950-luvun Mersutkin käyvät.
Autoharrastus alkoi varkain. Neljä vuotta sitten Jarkko luuli löytäneensä halvalla nostalgisen Opelin, ja Teija antoi luvan sen ostamiseen; vanhanaikainen auto näyttäisi pihassa hyvältä.  Nykyisin pihassa on kymmenkunta autoa osina ja kokonaisina, eikä Teija enää ole varma, komistavatko ne pihaa vai täyttävätkö vain. Toisaalta Jarkkokaan ei enää pidä ensimmäistä Opelia edullisena. Nyt se on tärkeydessään suorastaan kallis.

VIIKONLOPPUISIN ON AIKAA olla yhdessä. Topi herää taas viideltä aamulla, mutta pötköttelee ja mönkii Teijan ja Jarkon sängyssä seitsemään. Aamukahvin ja ruisleivän jälkeen Teija tekee hetken kotitehtäviään. Topin syntymän jälkeen kirjoittaminen on ollut Teijalle helpoin tapa purkaa ajatuksia, ja syksyllä hän aloitti kirjoittamisen perusopinnot avoimessa yliopistossa.
 Päivällä Tia piirtää paperin toisensa jälkeen: hän tekee elokuvakäsikirjoitusta Noita Rupinenästä. Teija-noidan nenään kiinnitetään sinitarralla rusina, ja  Jarkko ja Topi joutuvat noidan vangiksi. Tia on koditon tyttö. Kun muut näyttelevät, yksi kuvaa videokameralla. Lopussa noidan vangit pääsevät karkuun ja koditon tyttö löytää kodin.
Ruuan jälkeen lähdetään ulos. Tia ja Jarkko luistelevat, ja Teija vetää rattikelkassa istuvan Topin liukumäen luo. Ensimmäisillä kerroilla pojan jalkoja on autettava portaissa: vasen nousisi, mutta oikea jää jälkeen. Liukumäen päällä Topia alkaa jo naurattaa; hän tietää, mitä on tulossa. Laskun jälkeen Topi odottaa, nostaisiko äiti. Kun ei nosta, Topi osaa kävellä itse portaiden luo ja kiivetä ylös. Sitten taas, ja vielä, parikymmentä kertaa.
Kotimatkalla autossa Tia kertoo edellisyön unestaan. Siinä hän kysyi Topilta, mitä leikittäisiin, ja Topi vastasi, että vaikka autoilla.
– Sitten me otettiin se keltainen laatikko ja kaivettiin sieltä autoja, Tia selittää.
Teija sanoo, että he kaikki ovat nähneet sellaisia unia. Haaveista suurin on, että Topi oppisi jollakin lailla puhumaan. Joskus ihmeitä tapahtuu.

VIIKON KOHOKOHTA on lauantai-iltana. Silloin kehitysvammalaitoksen uimala on varattu kahdeksi tunniksi vain Halosia varten. Topi saa suihkutella niin paljon kuin haluaa eikä tarvitse varoa seinien kastumista.
– Ihana pisarapoika! Teija nauraa.
Altaassa on lämmintä vettä, Topilla kellukkeet, uimavyö ja vaippauimahousut. Tia sukeltelee vieressä; hän on oppinut uimaan lauantaivuoroilla. Joka toinen viikonloppu mukana on myös 14-vuotias isoveli Tommi.
Paluumatkalla Haloset pysähtyvät kauppakeskus Tuulosessa ja jakaantuvat hampurilaisravintolan, pitserian ja kebabpaikan välille. Lauantai-illan herkut ostetaan mukaan kotiin ja syödään sohvalla seinässä olevan valkokankaan edessä.
Jos Tia saa päättää, kotikatsomossa pyörii taas Barbie-elokuva, Teija ja Jarkko valitsevat komedian. Tärkeintä on onnellinen loppu.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä KK 6 vuonna 2009.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.