Vaikka Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaanin soittajat ovat kulkeneet yhteistä tietä yli 80 000 kilometriä, yhtään ylinopeussakkoa he eivät ole saaneet. Ruokatauoilla on puitu perusteellisesti puheenaiheet rakkaudesta rohkeuteen ja parisuhteesta isyyteen.

Valkoinen keikkabussi kurvaa Turun Ruissaloon. Auton sisällä soi rytmikäs musiikki, senegalilainen Orchestra Baobab jyskyttää ulos asti.
Tuure Kilpeläinen, 43, hyppää autosta. Muusikko on pukeutunut kauttaaltaan mustiin, ja päälaella keikkuu tuttu tavaramerkki, lierihattu. Kainalossa miehellä on ruskea kitara, joka sekin on kokenut yhtä ja toista, kaulakin on katkennut jo kaksi kertaa.
Keikkabussista nousee lisää bändin jäseniä: haitaria ja koskettimia soittava Jiri Kuronen, basisti Jarno T. Karjalainen  sekä kitaristi Rocka Merilahti. Lyömäsoittajat Sampo Haapaniemi ja Aarne Riikonen saapuvat myöhemmin suoraan keikkapaikalle.
Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani on noussut muutamassa vuodessa suomalaisten suosikiksi. Bändin kaikki kolme levyä ovat myyneet platinaa, eli yli 20 000 kappaletta. Viime kesänä bändillä oli 30 keikkaa ympäri Suomen

Turistina kotikadulla

Jiri, Sampo, Aarne ja Rocka ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta ja Jarno Lahdesta, mutta Tuure Kilpeläinen on pienemmän paikkakunnan, Kouvolan, kasvatti. Tuure romantisoi mielellään lapsuutensa Kouvolaa, sen torisäpinää ja pieniä herkkuliikkeitä.
Lapsuuden romanttisilla kuvilla on kääntöpuolensa. Jos Tuure ei ole käynyt Kouvolassa vähään aikaan, hän saattaa tuntea itsensä yhtäkkiä turistiksi. Aika on muuttanut myös hänen suhdettaan lapsuuden ja nuoruuden kavereihin.
– Joskus on vaikea löytää puhuttavaa, kun tapaa vanhoja kavereita. Toisinaan olen itsekin lukossa. Vähän aikaa sitten eräs nuoruuden kaveri oli minulle todella avoin, mutta itse en vain pystynyt samaan.
Tuurelle menneisyys on kuin rihmasto, joka kulkee väkisinkin mukana läpi elämän. Hän vertaa sitä taloon kuuluvan kellarin tavaroihin, joita joutuu muuton yhteydessä roudaamaan ja lajittelemaan.
– Esimerkiksi itsetuntoni kanssa olen tehnyt töitä varmaan 30-vuotiaaksi asti. Epävarmuuteni taustalla oli ainakin ikävät koulumuistot ja pienen kaupungin lannistava ilmapiiri.

Betty-bussi kuljettaa.

Malja elämälle

Jarno avaa kuohuviinipullon, ja yhdessä kaikki nostavat maljan kesälle.
Kaihon Karavaanin miesporukka voi jakaa keskenään monia asioita. Kaikilla bändin kuudesta jäsenestä on esimerkiksi kokemusta isyydestä. Tuorein isä on Jarno, joka elää vuoden ikäisen tyttärensä vilkasta vauva-aikaa. Jarno oli mielestään valmis isäksi.
– Minä puolestani en ollut. Siinä meni elämä ihan uusiksi, Tuure tunnustaa.
Hänen mielestään ensimmäiset vuodet ovat lapsen perässä kulkemista. Parasta isyydessä on ollut se, kun lapsen oma luonne alkaa paljastua. Haasteena on hyväksyä lapsessa nekin ominaisuudet, jotka tulevat yllätyksenä.
Tuurella on 5- ja 8-vuotiaat tyttäret. Hänen mielestään isyys on oppimista erehtymisen kautta.
– Sen sijaan, että kaivaisin alitajunnastani oman isäni kasvatusmallin, haluan luoda oman tapani olla isä. Esimerkiksi lomareissuilla hyppäämme tyttöjeni kanssa mieluiten junaan ja piirtelemme, koska autolla ajaessa syntyy helpommin kireä ilmapiiri.
Lapset ovat myös ankkuroineet kotiin toisin kuin ennen.
– Lasten saaminen on ollut minulle miehistävä kokemus. Poikamainen itsekkyys oli pakko jättää, Tuure toteaa.  
Jiri kertoo, että esikoistyttärensä syntymä 9 vuotta sitten oli mullistava hetki.
– Silloin todella oivalsin elämän kiertokulun ja oman kuolevaisuuteni, hän sanoo.
Miehet miettivät olevansa keskellä hyvää vaihetta elämässä: He ovat vahvasti aikuisia miehiä, mutta kuitenkin eräänlainen teinipoikapoppoo.
– En tarkoita sitä, että me haluttaisiin roikkua jossakin ikinuoruudessa. Kysymys on siitä, että kyynisyys on nelikymppisen paha vihollinen, joka pitää nujertaa, Tuure tiivistää.
Sen hän ja Kaihon Karavaanin soittajat pyrkivät tekemään joka päivä.

 

Illan biisilista.

Matkalla ajasta ikuisuuteen

Bändin kaikki jäsenet ovat jonkin sortin ruoka-intoilijoita ja vaihtavat reseptejä keskenään. 90-luvulla Tuure oli kokkina ravintolassa kolme vuotta.
Ruuanlaitto menee bändin mielestä överiksi, jos se on yhtä hifistelyä ja brassailua. Ruoka ja syöminen on miesten mielestä ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma, yhdessäoloa ja ystävyyttä. Samalla jutut rönsyilevät vaikkapa henkisiin ja filosofisiin kysymyksiin.
Tuure sanoo eräällä tapaa uskovansa jälleensyntymään.
– Näen, että elämä on syklinen kehä, jossa sielu siirtyy ikuisuudesta aikaan ja taas ajasta ikuisuuteen, hän filosofoi
– Ajattelen myös, että ihmisellä on perusluonteessaan nelikenttä: mies, nainen, lapsi ja sielu. Jotta voi olla onnellinen, niiden kaikkien pitää olla balanssissa.
Bändikaveritkin innostuvat kehittelemään ajatusta: Jos pitää liikaa yllään Marimekon essuja, on liiaksi nainen. Jos rukoilee liikaa, on liiaksi sielun vallassa. Jos näprää liikaa kitaraa, niin on liiaksi lapsi.
Miehet tunnustavat olevansa taikauskoisia. Esimerkiksi Tuure vie kotiin tultuaan hattunsa aina naulakkoon, ei viskaa sitä tuolille.
Pienet taikauskoiset tottumukset ovat arjessa hauskoja ja antavat hetkeksi onnekkaan olon. Heidän mielestään varsinaisia pelkoja kohti on puolestaan hyvä mennä ja selättää ne.
Pelko pois -kappaleesta moni suomalainen tuntee Tuure Kilpeläisen. Se on ollut hänelle itselleenkin tärkeä.
– Suurin pelko liittyy aina lapsiin, siihen jos heille tapahtuisi jotain. Ei sille voi mitään.
Rakkauskin voi olla pelottavaa. Tuure sanoo, ettei hän pelkää rakkaudessa niinkään sitoutumista tai menettämistä, vaan riittämättömyyden tunnetta.
– Omissa suhteissani olen pelännyt, etten riitä. Aikanani pidin yllä rooleja, jotka olivat minulle epämieluisia. On raskasta pelätä, milloin kulissi romahtaa.
Pelko pois -kappaleen Tuure kirjoitti ensin sinä-muotoon, mutta muutti sen minä-muotoon.
– Kun uskaltaa olla henkilökohtainen ja intiimi, tavoittaa kuulijoidenkin kokemukset. Mitä yksityisempää, sen yleisempää.
Tuure sanoo muuttuneensa ajan kuluessa suvaitsevaisemmaksi, vahvemmaksi ja joustavammaksi.
Rohkeus luottaa itseensä kasvoi kuitenkin vasta elämänkokemuksen kerryttyä. Opiskelupaikka Taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistuminen kuvaamataidon opettajaksi nostivat omanarvontuntoa, mutta vasta musiikin ja esiintymisen kautta hän sanoo saavuttaneensa terveen itseluottamuksen.
 – Tunnen itseni entistä paremmin. Olen esimerkiksi vähän sellainen kilpikonna, että seuraan asioita mieluummin sivusta. En nauti tilanteista, joissa on paine olla koko ajan nokkela ja nopea. Tiedän myös tarvitsevani paljon yksinäisyyttä.

 Vapaus on rakkautta

Monenlaista keskustelua on piisannut isyydestä uskontoon ja rohkeuteen. Naisistakin puhutaan usein. Bändin pojilla on sääntö, että naisista puhutaan aina kauniisti. He uskovat, että kieli köyhtyy, jos naisista puhuu rumasti. Etenkin eroottisessa mielessä naisista tarinoidaan ylistävään ja pohdiskelevaan sävyyn.
– Kumppania pitää kunnioittaa kuin ystävää. Parisuhteessa pitää nähdä vaivaa, jotta se säilyy, Tuure sanoo.  
Kilpeläinen erosi kolme vuotta sitten. Hän on vahvasti sitä mieltä, että jos suhde ei toimi, ei sitä pitäisi jatkaa edes lasten takia. Nyt hän tuntee tarvitsevansa omaa tilaa, ja on päättänyt pitää taukoa yhdessä asumisesta.
Miehet intoutuvat pohtimaan hetkeksi rakkautta ja päätyvät painottamaan vapauden merkitystä.
– Rakkaus ja vapaus kulkevat käsi kädessä, Jiri Kuronen kiteyttää.
– Totta. Rakkaus on sitä, että antaa toisen olla oma itsensä, Tuure jatkaa.
Näille miehille kaverit ovat tärkeitä. Elämä on tässä ja nyt.
Bändin ylistyskappale elämälle ¡Eloon! syntyikin yhteisestä oivalluksesta, että niin kauan kuin jalat ja pää ovat herätessä kunnossa, on syytä olla onnellinen.
Tuure on kirjoittanut kännykkänsä herätyskelloon tekstin: ”Rakkaus! Elämä on lahja!” Siihen hän herää joka aamu.

  Täältä löydät Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin TOP 5 ruokapaikat.

Lue lisää halausteeemasta.

Miksi kissavideot ovat netissä suositumpia kuin koiravideot? Sekä kissojen että koirien maailmanhistorian kirjoittanut Petri Pietiläinen tietää.

Vaikka Kissojen maailmanhistorian (SKS 2016) kirjoittaja Petri Pietiläinen on kirjoittanut myös koirien historiasta, hän tunnustautuu kissaihmiseksi. Hän myös ymmärtää hyvin, miksi kissavideot päihittävät netissä koirat 6-0.

"Kun koulutetut koirat tekevät videolla uskomattomia temppuja, me ihailemme: miten ihminen onkin saanut koiran oppimaan jotain noin ihmeellistä. Sen sijaan kissa tekee videolla aina jotain käsittämätöntä. Siitä jää kysymys: miksi ihmeessä se tekee noin?" Petri Pietiläinen selittää.

Esimerkiksi: Kun vesihana jää vuotamaan, se on kissan mielestä käsittämättömän ihanaa. Seuraamme lumoutuneina, miten se hyppää lavuaarin reunalle ja alkaa paiskoa tassulla vettä ympäri huonetta. Miksi, oi miksi?

"Ihminen kuvittelee ymmärtävänsä koiraa, mutta kissaa emme ymmärrä emmekä jostain syystä edes halua ymmärtää. Sen takia kissasta on tullut hirveän suosittu: me emme voi olla sen herroja", Petri Pietiläinen sanoo.

Kissa on palanen villiä luontoa olohuoneessamme. Tai vähintään kännykän näytöllä.

Totta vai tarua? Katso tästä ja päätä itse

1. Kissaihmisille niin tuttua:

2. Näin kissa kertoo, että se rakastaa sinua:

Kipin kapin kirjastoon. Syksyn parhaat kirjavinkit ovat tässä. (Hyvä vinkki myös kirjalahjalistaksi!)

Unohdetun naisen tarina – Riitta Jalonen: Kirkkaus

Fiktiivinen elämäkerta uusiseelantilaiskirjailija Janet Framesta kiehtoo. Framea hoidettiin vuosia syyttä psykiatrisessa sairaalassa sähkösokeilla. Plussaa suomalaisen romaanin sijoittamisesta maailmalle ja historian unohtaman naisen nostamisesta valokeilaan.

Kenelle: Isojen tarinoiden ja loistavien lukuromaanien ystävälle.

Hameiden perässä – Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat

Kuusiston kieli hykerryttää. Pian nauru juuttuu kurkkuun, niin raadollisia ovat kertojan aiheet ja ihmiset. Tässä kirjassa Kuusisto sukeltaa keski-ikäisen naistenkaatajan, Toivo Pesän, nahkoihin.

Kenelle: Riipivää, vinksahtanutta huumoria arvostavalle.

Kohtalokas kalaretki – Chigozie Obioma: Kalamiehet

Nigerialaisen Chigozie Obioman afrikkalaisesta perinteestä ammentavan esikoisromaanin asetelma kiehtoo. Neljä veljestä lähtee kalaan joelle. Siellä heille lausutaan julma ennustus: yksi veljeksistä tulee tappamaan toisen. Käynnistyy arvaamattomien tapahtumien vyöry.

Kenelle: Perhetarinoihin hurahtaneelle.

Suositukset antoi Jonna Tapanainen, joka tekee Sivumennen-podcastia, jossa kaksi ystävää keskustelee intohimoisesti kirjallisuudesta. Ammatiltaan Jonna on toimittaja. Hän rakastaa elämäkertoja, äänikirjoja ja vihaisten vanhojen naisten, kuten Doris Lessingin ja Elena Ferranten, romaaneja.

Hetki ennen murhia – Emma Cline: Tytöt

Romaani perustuu tositapahtumiin, Yhdysvaltoja 1960-luvulla järkyttäneisiin Charles Manson -murhiin. Teinityttö Evie päätyy karismaattisen johtajan hallitsemaan kommuuniin, jossa piilee pimeyttä. Kirja kuvaa loisteliaasti lapsuuden ja naiseuden välimaastoa.

Kenelle: Jokaiselle, joka on joskus ollut teini.

Halki Euroopan – Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovcin traaginen tarina alkaa Albaniasta 1900-luvun alusta. Ytimessä ovat kaksi kaverusta, joista toinen etsii identiteettiään. Kirjassa liikutaan Euroopan laidalta toiselle, Rooman, Berliinin ja Madridin kautta Helsinkiin.

Kenelle: Mysteereitä rakastavalle.

Feministinen satiiri – Hanna Weselius: Alma!

Weseliuksen esikoisromaani kertoo 1900-luvun alussa eläneestä Alma Mahlerista, säveltäjä Gustav Mahlerin vaimosta, joka itsekin oli lahjakas muusikko. Kirja on loistokas kielen aarrearkku, villi, hullu ja ihana.

Kenelle: Epäkorrektin ystävälle.

Suositukset antoi Johanna Laitinen, joka työskentelee kirja-alalla ja on Sivumennen-podcastin toinen puolikas. Hänen kirjahyllyssään ovat vieri vieressä Wislawa Szymborskan runokokoelma ja Bridget Jones: Elämäni sinkkuna.

Ruokaa läheltä – Susanna Haavisto ja Samuli Karjula: Satokauden ruokaa

Ihana kattaus rakkaita makuja, kiinnostavia tarinoita ruokakulttuurimme historiasta ja mukavia ohjeita. Plussaa kotimaisesta ruuasta ja inspiroivasta satokausiajattelusta.

Kenelle: Suvun nuorisolle opiksi ja innostajaksi.

Twistiä pataan – Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa

Perinteisesti nimetystä keittokirjasta löytyy yllättävän ihania reseptejä! Vanhoja ja uusia, rakkaudella valmistettuja, suomalaiseen suuhun ja syksyyn sopivia, kansainvälisellä twistillä maustettuja.

Kenelle: Myös hänelle, joka ei välitä kokkaamisesta. Kirjan kuvat ja tarinat riittävät nautinnoksi.

Suositukset antoi kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi, joka toimii MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja puhuu suomalaisen ruuan puolesta. Ruokakirjojen lisäksi Annis rakastaa dekkareita.

Painavaa runoa – J.K. Ihalainen: Sytykkeitä

J.K. Ihalainen on aikamme harhojen näkijä, jonka tekstissä on painoa ja jylyä, matalia ääniä. Suosittelen menemään kuuntelemaan Ihalaista, varsinkin kun hän esiintyy kuvataiteilija Sándor Vályn videoprojisointien ja musiikin kanssa.

Kenelle: Petteri Orpolle budjetin vääntämisen vastapainoksi ja niille, jotka haluavat nauttia mielenosoitukset runomuodossa.

Viimeiset säkeet – Pertti Nieminen: Vihreän läpi ei enää näe

Hieno runoilija ja kääntäjä on poissa, mutta hänen viimeinen kokoelmansa ilmestyy nyt kuoleman jälkeen. Edellisen kokoelman perusteella luvassa voi olla lempeitä hetkiä.

Kenelle: Meille kaikille joka hetki ikääntyville ja ehkä myös viisastuville.

Suositukset antoi kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka on muun muassa juontanut ideoimaansa Runoraati-ohjelmaa. Tanssiva karhu -runopalkinnon raatilaisena hän saa nauttia runosadosta koko vuoden.

Eläimellistä menoa – Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen

Biologi Helena Telkänranta on mainio tiedekirjoittaja. Uusin teos käsittelee eläinten inhimillisinä pidettyjä piirteitä. Sen edeltäjä Millaista on olla eläin? ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Tuskin maltoin odottaa tätä seuraavaa.

Kenelle: Kaikenkarvaisista kavereista kiinnostuneelle.

Sukellus 1970-luvulle – Kurt Nuotio: Everstiksi epäilty mies

Ohjaaja Kurt Nuotio on hersyvä, pähkähullu tarinankertoja, jonka muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun teatterimaailmaan. Aiemmat osat Karvainen rahastaja ja Liukastelija kutittelivat huumorintajuani.

Kenelle: Historiaa hauskassa muodossa haluavalle.

Suositukset antoi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Hän sai parantumattoman tietokirjallisuuspistoksen ollessaan Tieto-Finlandian esiraadissa vuonna 2013.

Kun lataat kuunneltavan ohjelman kännykkääsi, voit nauttia siitä milloin vain.

Uutisraportissa on asiaa ilman pönötystä

Uutisraportti on yhtä kuin Helsingin Sanomien toimittajat puhumassa ajankohtaisista aiheista turhia jännittämättä. Tavoitteena on saada kuulijalle sellainen olo kuin tämä istuisi puhujien kanssa drinksuilla.

Uutisraportti

Alec Baldwin tekee hienoja haastatteluja

Newyorkilaisella Wnyc-radiokanavalla lähetettävässä ohjelmassa näyttelijä Alec Baldwin haastattelee taiteilijoita ja poliitikkoja. Viime talvena Baldwin sai vieraakseen säveltäjä Esa-Pekka Salosen. Jakso on yhä kuunneltavissa.

Here’s The Thing with Alec Baldwin

Mahadura & Özberkan on virkistävää uutta

Naiskaksikko Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pohtii Yle Puheen talkshow’ssa, mitä erilainen naiseus on ja miten se näkyy nyky-Suomessa. Jokaisessa jaksossa on myös studiovieraita.

Mahadura & Özberkan

Rahapodi: Lisää rahaa, kyllä kiitos!

Rahasta saa puhua ja sitä saa haluta lisää. Nettipankki Nordnetin Rahapodissa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Ohjelmaan voi ehdottaa omia aiheita.

Rahapodi

Luontoilta on parasta iltateen ääressä

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu Radio Suomen studioon kerran kuussa. Asiantuntijoiden luontopuhe on ihanan rauhoittavaa.

Luontoilta

The Sporkful on todellista rakkautta ruokaan

Ruuasta voi intoilla loputtomasti, mutta tässä englanninkielisessä ohjelmassa se tehdään mukavan maanläheisesti. Ruokahehkutukset saattavat tosin aiheuttaa hillittömän himon matkustaa Yhdysvaltoihin syömään.

The Sporkful

KK:n lukijat kertovat, mitä he ovat seksistä oivaltaneet.

"Parempi rehti kumppani ja pliisu seksielämä kuin hurja seksielämä ja hulttiomies."

"Sen, että antaa palaa vaan. Ei ole väliä, miltä näytän tai miten liikun. Palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen, kunhan heittäydyn täysillä."

"Luin joskus ajatelman: Sex is a lot like pizza. When it's good, it's really good. When it's bad, it's still pretty good. Näin se menee pikkulapsiperheessä."

"Kannattaa sekstata, vaikkei aluksi huvittaisikaan. Jälkeenpäin on aina hyvä fiilis."

"Hyvä seksi voi olla tavallista. Ei tarvita kummallisia asentoja eikä outoja vempaimia."

"Seksille pitää voida nauraa. Se ei ole urheilusuoritus."

"Vatsamakkarasi eivät oikeasti kiinnosta kumppaniasi."

"Mikään fantasia ei ole liian rivo ja kaikesta voi puhua."

"Seksi on erilaista joka miehen kanssa."

"En koskaan tiennyt, miten tajunnanräjäyttävää seksi voi olla, ennen kuin harrastin sitä ihmisen kanssa, jota todella rakastan."

"Orgasmia ei ole aina pakko saada."

"Ilman seksiäkin voi elää."

"Seksiin on aina aikaa."

"Vanhetessa seksi vain paranee. Kun lapset ovat muuttaneet pois, voi rakastella esimerkiksi aamuisin, jolloin on oikeasti virkeä ja levännyt."

Kommentit on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016 osana suurta seksikyselyä.