Kohottautuminen neljältä jalalta kahdelle on yhtä aikaa pelottava, riemukas ja surullinen tapahtuma.

Tammikuussa 1989 nuori äiti, Kodin Kuvalehden toimittaja Tarja Hirvasnoro, aloitti pakinasarjan ensimmäisen vauvansa syntymästä. Heinäkuussa 2012 hänestä tuli nuori mummo.
Tämä blogi on aikamatka kultaiselle 80-luvulle ja vauvan tuoksuun aikana, jolloin vauvoja vielä neuvottiin nukuttamaan vatsallaan.
Blogin kommenttiosuudessa Tarja käy kertomassa, millaisia ajatuksia blogissa käsitellyt aiheet herättävät hänessä nyt, 24 vuotta myöhemmin.
Tällä hetkellä Tarja Hirvasnoro kirjoittaa Kodin Kuvalehdessä Minustako mummo -kolumnia.

Otetaan yksi noin viisikuinen vauva. Asetetaan hänet selälleen hoitopöydälle. Avataan potkarinnapit. Käännetään hänet takaisin selälleen ja annetaan hänelle lelu viihdykkeeksi. Riisutaan potkarit. Poimitaan lelu lattialta ja palautetaan vauvalle. Käännetään hänet selälleen. Poistetaan vaippa ja vaihdetaan se puhtaaseen. Poistetaan märkä vaippa vauvan kädestä.

Yritetään pukea potkarit takaisin vauvalle. Todetaan, että hänelle on kasvanut ylimääräinen käsi- ja jalkapari, ja kaikki kahdeksan raajaa vastustavat vimmaisesti pukemista.

Kerätään lapsi syliin ja yritetään uudelleen. Muistellaan sanontaa, joka puhuu makkaran pujottamisesta takaisin kuoreensa.

Asetetaan lapsi selälleen vuoteelle ja aletaan laulaa hämähäkkiä niin kovaa kuin naapureilta tohtii. Vauva pysähtyy tuijottamaan pukijaansa, josko tämä olisi menettänyt loputkin ällistään. Herpaantumisen hetki käytetään hyväksi ja sujautetaan otus potkareihin.

Samalla metodilla voidaan pukea myös muut lonkerolliset, kuten mustekala.

***

Mene, narisija, viisikuisen tykö ja opi! Opi huomaamaan, ettei elämä ole vain sarja tylsiä rutiineja ja itsestäänselvyyksiä. On kamala herätä ja nousta ylös aikaisin aamulla, eikö niin? Etenkin,  kun edessä on päivä täynnä samaa puurtamista kuin eilenkin, niinhän?

Ellalle uusi päivä on uusi seikkailu. Seitsemän tienoissa aamulla hän havahtuu hereille ja kääntelee hetken päätään pöppöröisenä. Sitten hänen kasvonsa valaistuvat ja leviävät riemastuneeseen hymyyn. Ilmiselvästi hän rakastaa heräämistä ja pientä maailmaansa. Hänen onneaan ei särötä edes nuutunut äidinnaama, joka tihrustaa häkkisängyn pienojen toiselta puolelta anoo vielä vartin verran lisää unta.

NS. aikuisen olisi syytä nurinan sijasta arvostaa liikesarjaa, joka kampeaa hänet aamuisin ylös vuoteesta. Sarjan jokainen vaihe on pitänyt joskus opetella. Kussakin vaiheessa tarvittavat lihakset on täytynyt erikseen löytää ja oppia hallitsemaan. Jos se kaikki olisi opeteltava uudestaan aikuisella iällä, moni jäisi makuulleen.

***

Ellan mielestä liikkuminen on loputon ilo. Viikkokaudet hän harjoittelee nousemista kontilleen. Hän kohottautuu, kaatuu ja lyö päänsä ja pienen lohduttelun jälkeen kohottautuu uudelleen.

Eräänä päivänä hän alkaa heijata itseään edestakaisin kontillaan ollessaan. Toisena päivänä hän heijauksen jatkeeksi tekee kaninloikan eteenpäin.

Ja viimein, kyläreissulla isomummolaan, hän ottaa ensimmäiset päättäväiset konttausaskeleet. Hän suuntaa ne kohti televisiopöytää, josta hänet on vastedes kerta toisensa jälkeen kannettava pois.

Ihmisen ylösnousemus, kohottautuminen neljältä jalalta kahdelle, on yhtä aikaa pelottava, riemukas ja surullinen tapahtuma.

Se on pelottava, sillä se päättyy vääjäämättä kaatumiseen. Ellei vuorossa oleva koppari pysy valppaana, lapsi kopauttaa päänsä lattiaan kahta kovemmin kuin nelijalkaisena.

Ennen kaikkea se on kuitenkin riemukas tapahtuma. Se on voitto. Jonkun pitäisi oikeastaan puhaltaa pasuunaan aina, kun uusi ihminen ensi kertaa nousee jaloilleen.

Piilossa ilon takana, syvällä sisimmässään ihmisemo kuitenkin suree. Vauva on kasvanut omien jalkojensa varaan. Missä on vauva?

Liisa Lukkarinen sanoo sen näin:

Olet irronnut minusta ja

alkanut erkanemisen.

Pian tulet toimeen

ilman minua.

Minä taas kasvan

sinuun kiinni.

Jos näin jatkuu

jonakin päivänä

on ristiriita välillämme

kipeä.

Teksti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 10/1989.

Toimittaja Anna Sillanpää ihmettelee, miksi Kansallismuseon upeissa renessanssimaalauksissa malleja ei hymyilytä yhtään. 

Tekisi mieli kutittaa näitä 1500-luvun tyyppejä. Haluaisin kiskoa heidät ulos maalauksistaan, pärisyttää heidän mahaansa, saada heidät nauramaan.

Niin vakavia he nimittäin ovat. Jokaisella on poseeratessaan sama ilme: hapan tuijotus. Ilmeensä perusteella he vaikuttavat ihmisiltä, joiden mielestä kaikki elämässä on hirveän rasittavaa paitsi he itse.

Kyse on Kansallismuseon uudesta taidenäyttelystä, jossa on esillä 45 mestariteosta italialaisilta renessanssitaiteilijoilta. Ensimmäistä kertaa suomalaisten nähtävissä on muun muassa Rafaelin maalauksia.

Maalaukset ovat vuosilta 1500–1600. Niiden malleina mököttävät lähinnä aatelisnaiset, rikkaat herrasmiehet ja Jeesus. Miksi ketään heistä ei naurata, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen?

”Tuohon aikaan nauraminen liitettiin itsehillinnän puutteeseen ja syntiin. Keskiajan kuvataiteessa vain paholainen nauraa niin, että hampaat näkyvät. Renessanssimaalauksissa nauravat vain maalaiset ja alempisäätyiset.”

Yksi poikkeus näyttelyssä on: Rafaelin Neilikkamadonna. Jos katsoo maalausta oikein tarkkaan, huomaa kasvoilta hymyntapaisen.

”Totta. Madonna ja enkelit saivat hymyillä vienosti. Nauraa hekään eivät saaneet”, Minerva Keltanen sanoo.

Voi totisuuteen olla toinenkin selitys: ehkä malleja ei naurata, koska heidän hampaansa ovat pudonneet. Hammasharjojen teollinen valmistus alkoi vasta vuonna 1780.

Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttely Kansallismuseossa Helsingissä 15.1.2017 asti.

 

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

"Voi sen niinkin nähdä", BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

"Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle."

Saa ruokkia jo

Jan Södersved on jo aloittanut lintujen talviruokinnan. Siihen kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

"Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin. Nyt eletään kuitenkin aikoja, jolloin ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat lähteneet", Jan Södersved kertoo.

Jos ovat lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne ovat jääneet tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne pohjolan talvessa.

"Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä."

Kysyimme, mikä yllättävä hetki on saanut herkistymään. Ja näin meille vastattiin:

"Maiseman kauneus kuulaana syyspäivänä."

"Itken kauneudesta, itken rumuudesta, itken ihmisen hyvyydestä, itken pahuudesta. Itken kissojen takia, itken sitä, että pitää aina selvitä yksin."

"Päivittäin herkistyn miettiessäni edesmennyttä miestäni ja isättömiä lapsiani sekä entistä elämäämme... ei enää surua, mutta haikeutta."

"Supikoiran kuolema itketti. Onneton jäi automme alle."

"Työkaveri kertoi, kuinka haikeaa oli päästää koiravauvat uusiin perheisiin."

"Olemme seurustelleet avomieheni kanssa kahdeksan vuotta. Hän kertoi minulle vähän aikaa sitten, että oli jo lukiossa ihastunut minuun. Hän muisti, miten olin pukeutunut halloweeninä perhoseksi."

"Lapsenlapseni oppi hiljattain sanomaan mummo."

"Ystävän halaus vaikeana hetkenä."

"Kesällä olympialaisissa Suomen huono menestys tarttui vähän minuunkin. Varsinkin urheilijoiden itkuiset haastattelut saivat herkistymään."

"Aina häät: ihan sama onko livehäät vai katsonko tv:stä kuninkaallisten häitä."

"Ystäväni oli tuonut korvapuustipäivän kunniaksi pussin pullia oveeni roikkumaan. Erityisesti herkisti ajatus siitä, että kolmen pienen lapsen äiti on leiponut ja lähtenyt ajamaan Vantaalta Helsinkiin tuodakseen yllätyksen minulle."

"Olen toiminut luokanopettajana jo useita vuosia, mutta edelleen oppilaiden onnistumisen hetket herkistävät. Toisinaan pidättelen kyyneleitä ihan hassuissa tilanteissa. Tuntuu ikävältä lukea vanhempien kirjoituksia siitä, miten opettajat eivät muka välitä oppilaistaan."

"Isäni anteeksipyyntö menneisyydessä tekemistään virheistä."

"Nuorin lapseni (jo aikuinen) halaa minua usein."

"Se hetki, kun sain diagnoosin paniikkihäiriöstä. Olin jo pitkään kärsinyt mitä erikoisimmista oireista, ja oli todella rankkaa pelätä kuolevansa. Oli helpottavaa saada tietää, mistä kaikki oireet johtuivat."

"Lähes kaikki lasteni sanomiset, tekemiset ja leikit saavat minut herkistymään. Lapsista on niin iloa kuin murhettakin."

YK.n päivän kunniaksi kokosimme soittolistan rauhanlauluista. Puuttuuko jokin? Kerro se kommenteissa. Lisäämme lauluja listalle.