Askartele verannalle kaunis koristekuusi risuista, sammalesta tai havunoksista. Paperista voit tehdä sisälle pienen pöytäkuusen.

Risukuusi

Tarvikkeet

 • kaksi sylillistä risuja

 • sinkkiämpäri

 • rautalankaa

Asettele risut ämpäriin ja kieputa rautalankaa kimpun ympäri koko pituudelta.
Voit tarvittaessa lisätä oksia ja kiinnittää niitä rautalangalla uudestaan.

Havukuusi

Tarvikkeet

 • kuusenhavuja

 • kanaverkkoa

 • ruukku

 • multaa tai hiekkaa

 • (jouluvalosarja)

Leikkaa haluamasi kuusen korkuinen ja ison ruukun sisäreunan ympärysmitan levyinen pala verkkoa. Kiinnitä kanaverkon sivut toisiinsa niin, että saat sylinterin muotoisen kappaleen. Saat muotoiltua siitä ylöspäin suippenevan kuusen, kun leikkaat yläreunaan halkioita ja asettelet halkioiden päät toistensa päälle. Aseta kartiomainen kanaverkko mullalla tai hiekalla täytettyyn ruukkuun. Kiinnitä verkko alareunasta multaan pujottamalla verkon läpi oksia. Pistele kuusenoksia verkkoon aloittaen alareunasta. Etene kerros kerrallaan, oksia ei tarvitse kiinnittää millään muulla tavalla, ne pysyvät kanaverkon silmissä. Koristele halutessasi jouluvalosarjalla.

Sammalkuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä tai styroksia

 • sammalta

 • rautalankaa

 • hopealankaa

Käytä pohjana sanomalehdestä muovailtua kuusen mallista aihiota tai askartelukaupasta hankittua valmista styrokspohjaa. Asettele sammalta aihion päälle ja kiinnitä sammaleet varovasti käännellen rautalangalla. Kieputa vielä hopealankaa koristeeksi.

Paperikuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä

 • puinen grillitikku

 • lämpökynttilä tai sinitarraa

 • koristetähti

Kiinnitä puinen grillitikku tuikkukynttilään tai isoon sinitarrapalloon eli ”kuusen jalkaan”.
Leikkaa sanomalehdestä seuraavan kokoisia paloja, jokaista 50 kappaletta:

12 x 12 cm
11 x 11cm
10 x 10 cm
9 x 9 cm
8 x 8 cm
7 x 7 cm
6 x 6 cm
5 x 5 cm
4 x 4 cm
3 x 3 cm
2 x 2 cm.

Pujota palat yksitellen tikkuun suurimmasta pienimpään. Katkaise tikku sopivan kokoiseksi ja liimaa latvaan tähti.

 

 

Tee kankaasta kaunis perhospinni

Kokeile kangasorigamia ja tee tilkuista perhonen. 

Leikkaa kaksi 12x16 cm kangaspalaa. Ompele ne yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä yhteen sivuun kääntöaukko. Ohenna saumanvarat 0,5 cm levyisiksi ja ohenna kulmien saumanvarat. Käännä kankaat ja tikkaa reunat, kääntöaukko sulkeutuu samalla. Taittele perhonen videon avulla ja kiinnitä pinniin muutamalla pistolla. 

Kokeile japanilaista kirjansidontaa

Katso video ja ohjepiirrokset, joiden avulla opit sitomaan kirjan selkämykseen kauniita tulppaaneja. 

Piirrä kuviosabloni ohjekuvan mukaan, sovella reikien paikat käyttämiesi papereiden koon mukaan.  Rei`itä kirjan sivut ja kannet sablonin avulla. Suurenna reikiä vielä sukkapuikolla, että neula mahtuu ommellessa niiden läpi sujuvammin.

Sido muutamaan reikään apulangat varmistaaksesi sivujen paikallaan pysymisen työskentelyn aikana.

Tee vihkoon sidonta mallikuvan ja videon avulla. Mallikuvaan on merkitty vihkon etupuolelle jäävien pistojen järjestysnumerot. Kaikkien kukkien ompelujärjestys on samanlainen, keskimmäisessä vain sivureunan yli menevät pistot jätetään pois. Sidontakuvio alkaa ja päättyy samaan pisteeseen. Aloituksessa pujota neula kirjan sisältä ulos, niin että langan pää jää kirjan sisään. Lopetuksessa vie neula jälleen kirjan sisään samaan kohtaan, mistä aloitit ja solmi lankojen päät yhteen. Neulan vetämisessä paperikerrosten läpi voi tarvittaessa käyttää pihtejä apuna.

 

 

Kuukauden Retro

Tee silkkipaperista ruusukranssi

Askartele kaunis kranssi ja ripusta se oveen. Seppele voi näyttää yllättävän hauskalta myös kattauskoristeena. 

Alkuperäinen ohje on vuodelta 1980. 

Tarvikkeet: 

- Punaista, vaaleanpunaista, vihreää ja vaaleanvihreää silkkipaperia
- Ohutta taipuisaa rautalankaa
 

1. Leikkaa punaisesta silkkipaperista 7x38 cm suikaleita. Taita toisesta reunasta 1/3 kaksinkerroin, vahvista taite kynnellä. Suikaleiden ja niistä taiteltavien kukkien määrä riippuu kuinka suuren kranssin haluat tehdä. 

2. Pyöritä ruusu kokoon, taitereuna ylhäällä ja taitettu osa sisäpuolella. Pyöritä aluksi tiukasti ja loppua kohden löyhemmin. Pyöritä osa ruusuista suoraan, osa vähän vinoon niin, että keskusta jää koholle. 

3. Kieputa rautalankaa tiukasti kukan kannan ympärille. Jätä n. 10 cm häntä "varreksi". Muotoile kukista samalla vähän erilaisia. 

4. Leikkaa vihreistä silkkipapereista pitkiä lehtiä, jätä alareunaan ylimääräistä paperia kiinnittämistä varten. Lisää joka kukan varteen lehti tai useampikin kiertämällä niitä varren ympärille. 

Sido ruusut yhteen niinkuin solmisit oikeaa kukkaseppelettä. Sulje rengas lopulta ympyräksi ja muotoile pyöreäksi. 

 

Näin saat vanhat kupit uuteen käyttöön

Löytyykö astiakaapistasi parittomia posliinikuppeja? Tee niistä kauniita mittoja!

Joskus vanhoja kuppeja tulee ostettua kirpputorilta vailla pariakin, kun kohdalle osuu kaunotar. Mummon kuppeja taas ei millään hennoisi heittää pois, vaikka ne olisivat kadottaneet aluslautasensa ja olisivat jo vähän kolhiintuneita.

Kupeille voi kuitenkin keksiä uusia käyttötapoja. Tee tutuista mummokupeista vaikkapa ihania mökki- tai muita tuliaisia, syntymäpäivälahjoja tai itselle entistä hienompi keittiömitta.

Mittaa kuppiin desi vettä.

Merkitse mitta lyijykynällä.

Vedä sitten viiva ja kirjoita numero posliinitussilla.

Anna tussin kuivua noin vuorokausi, ja kiinnitä väri pesukoneen kestäväksi uunissa tussin ohjeen mukaan.

Katso tästä myös helppo mustikkapiirakan resepti, jossa mittakupille on käyttöä.