Askartele verannalle kaunis koristekuusi risuista, sammalesta tai havunoksista. Paperista voit tehdä sisälle pienen pöytäkuusen.

Risukuusi

Tarvikkeet

 • kaksi sylillistä risuja

 • sinkkiämpäri

 • rautalankaa

Asettele risut ämpäriin ja kieputa rautalankaa kimpun ympäri koko pituudelta.
Voit tarvittaessa lisätä oksia ja kiinnittää niitä rautalangalla uudestaan.

Havukuusi

Tarvikkeet

 • kuusenhavuja

 • kanaverkkoa

 • ruukku

 • multaa tai hiekkaa

 • (jouluvalosarja)

Leikkaa haluamasi kuusen korkuinen ja ison ruukun sisäreunan ympärysmitan levyinen pala verkkoa. Kiinnitä kanaverkon sivut toisiinsa niin, että saat sylinterin muotoisen kappaleen. Saat muotoiltua siitä ylöspäin suippenevan kuusen, kun leikkaat yläreunaan halkioita ja asettelet halkioiden päät toistensa päälle. Aseta kartiomainen kanaverkko mullalla tai hiekalla täytettyyn ruukkuun. Kiinnitä verkko alareunasta multaan pujottamalla verkon läpi oksia. Pistele kuusenoksia verkkoon aloittaen alareunasta. Etene kerros kerrallaan, oksia ei tarvitse kiinnittää millään muulla tavalla, ne pysyvät kanaverkon silmissä. Koristele halutessasi jouluvalosarjalla.

Sammalkuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä tai styroksia

 • sammalta

 • rautalankaa

 • hopealankaa

Käytä pohjana sanomalehdestä muovailtua kuusen mallista aihiota tai askartelukaupasta hankittua valmista styrokspohjaa. Asettele sammalta aihion päälle ja kiinnitä sammaleet varovasti käännellen rautalangalla. Kieputa vielä hopealankaa koristeeksi.

Paperikuusi

Tarvikkeet

 • sanomalehtiä

 • puinen grillitikku

 • lämpökynttilä tai sinitarraa

 • koristetähti

Kiinnitä puinen grillitikku tuikkukynttilään tai isoon sinitarrapalloon eli ”kuusen jalkaan”.
Leikkaa sanomalehdestä seuraavan kokoisia paloja, jokaista 50 kappaletta:

12 x 12 cm
11 x 11cm
10 x 10 cm
9 x 9 cm
8 x 8 cm
7 x 7 cm
6 x 6 cm
5 x 5 cm
4 x 4 cm
3 x 3 cm
2 x 2 cm.

Pujota palat yksitellen tikkuun suurimmasta pienimpään. Katkaise tikku sopivan kokoiseksi ja liimaa latvaan tähti.

 

 

Kerää nämä luonnonmateriaalit nyt

Tee retki syksyiseen metsään ja kerää koppa täyteen luonnon tarjoamia askartelutarvikkeita. Muista ainakin nämä!

Kävyt

Käpyjä on helppo poimia korikaupalla yhdessä lastenkin kanssa. Erikokoiset kävyt ovat askartelujen perustavaraa ja somistavat jouluisia kransseja ja asetelmia. Täytä lasipurkki kävyillä ja asettele joukkoon valoköysi. 

Erityisen söpöjä ovat lepän pikkuiset kävyt. Kauniita löytöjä ovat myös maahan pudonneet lehtikuusen oksat, jotka ovat yleensä täynnä käpyjä.

Ruusun- ja pihlajanmarjat

Tummanpunaisina loistavista marjoista saa kuivattuina kauniita koristeita esimerkiksi jäälyhtyihin.

Kokeile vaihteeksi jäädyttää jäälyhty kakkuvuoassa pakkasessa. Laita ennen jäädyttämistä pohjalle runsaasti ruusunmarjoja koristeeksi.

Värikkäät lehdet

Kerää mahdollisimman paljon erimuotoisia ja erivärisiä lehtiä. Kuivaa lehdet yksitellen sanomalehden välissä painon alla. Anna kuivua muutama päivä.

Kuivatut lehdet sopivat kortteihin ja osaksi erilaisia askarteluja. Tee kaunis lasilyhty liimaamalla lehtiä purkin kylkeen ja liimaa sen jälkeen lehtien päälle ohut lautasliina. Voit käyttää kiinnittämiseen myös kontaktimuovia.

Entä muistatko vielä kasvipainannan? Levitä peiteväriä lehdelle, käännä ja paina lehti paperille. Käytä välissä suojapaperia, jotta väri ei tartu sormiin. Voit tehdä saman myös kangasväreillä.

Kuivuneet lehdet murentuvat helposti, joten käsittele niitä varovasti.

Vinkki! Säilyvät kuivatut lehdet pimeässä, esimerkiksi kirjekuorissa, jotta lehtien värit säilyvät pidempään. Lajittele lehdet kuoriin kokonsa mukaan.

Puolukan- ja mustikanvarvut

Varvut ovat kauniita omana kimppunaan ja osana erilaisia asetelmia. Kokeile saatko varvut kukkimaan, kun laitat ne veteen maljakkoon.

Oljet

Värjää osa kuivuneista oljista hopeisella tai kultaisella spraymaalilla ja tee näyttävä asetelma esimerkiksi isoon peltikannuun. Voit värjätä maalilla myös käpyjä ja kiviä.

Havunneulaset ja kaarna

Lapset rakastavat liimata kuivuneita havunneulasia paperille esimerkiksi siilin piikeiksi. Havunneulasten joukosta löytyy usein myös kaarnanpalasia. Kaarnasta on yllättävän helppo veistää haluamansa muotoisia palasia.

Muista, ettei jokamiehenoikeuksiin kuulu sammaleen ja jäkälän kerääminen.

Mitä muita luonnonmateriaaleja hyödynnät askarteluissa? Kerro vinkkisi! Voit lähettää askarteluistasi myös kuvan.

Tutustu Ruususuu ja Huvikumpu -blogin luontoaskarteluvinkkeihin.

Kirjautuneet käyttäjät voivat lähettää viestejä

Tee kankaasta kaunis perhospinni

Kokeile kangasorigamia ja tee tilkuista perhonen. 

Leikkaa kaksi 12x16 cm kangaspalaa. Ompele ne yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä yhteen sivuun kääntöaukko. Ohenna saumanvarat 0,5 cm levyisiksi ja ohenna kulmien saumanvarat. Käännä kankaat ja tikkaa reunat, kääntöaukko sulkeutuu samalla. Taittele perhonen videon avulla ja kiinnitä pinniin muutamalla pistolla. 

Kokeile japanilaista kirjansidontaa

Katso video ja ohjepiirrokset, joiden avulla opit sitomaan kirjan selkämykseen kauniita tulppaaneja. 

Piirrä kuviosabloni ohjekuvan mukaan, sovella reikien paikat käyttämiesi papereiden koon mukaan.  Rei`itä kirjan sivut ja kannet sablonin avulla. Suurenna reikiä vielä sukkapuikolla, että neula mahtuu ommellessa niiden läpi sujuvammin.

Sido muutamaan reikään apulangat varmistaaksesi sivujen paikallaan pysymisen työskentelyn aikana.

Tee vihkoon sidonta mallikuvan ja videon avulla. Mallikuvaan on merkitty vihkon etupuolelle jäävien pistojen järjestysnumerot. Kaikkien kukkien ompelujärjestys on samanlainen, keskimmäisessä vain sivureunan yli menevät pistot jätetään pois. Sidontakuvio alkaa ja päättyy samaan pisteeseen. Aloituksessa pujota neula kirjan sisältä ulos, niin että langan pää jää kirjan sisään. Lopetuksessa vie neula jälleen kirjan sisään samaan kohtaan, mistä aloitit ja solmi lankojen päät yhteen. Neulan vetämisessä paperikerrosten läpi voi tarvittaessa käyttää pihtejä apuna.

 

 

Kuukauden Retro

Tee silkkipaperista ruusukranssi

Askartele kaunis kranssi ja ripusta se oveen. Seppele voi näyttää yllättävän hauskalta myös kattauskoristeena. 

Alkuperäinen ohje on vuodelta 1980. 

Tarvikkeet: 

- Punaista, vaaleanpunaista, vihreää ja vaaleanvihreää silkkipaperia
- Ohutta taipuisaa rautalankaa
 

1. Leikkaa punaisesta silkkipaperista 7x38 cm suikaleita. Taita toisesta reunasta 1/3 kaksinkerroin, vahvista taite kynnellä. Suikaleiden ja niistä taiteltavien kukkien määrä riippuu kuinka suuren kranssin haluat tehdä. 

2. Pyöritä ruusu kokoon, taitereuna ylhäällä ja taitettu osa sisäpuolella. Pyöritä aluksi tiukasti ja loppua kohden löyhemmin. Pyöritä osa ruusuista suoraan, osa vähän vinoon niin, että keskusta jää koholle. 

3. Kieputa rautalankaa tiukasti kukan kannan ympärille. Jätä n. 10 cm häntä "varreksi". Muotoile kukista samalla vähän erilaisia. 

4. Leikkaa vihreistä silkkipapereista pitkiä lehtiä, jätä alareunaan ylimääräistä paperia kiinnittämistä varten. Lisää joka kukan varteen lehti tai useampikin kiertämällä niitä varren ympärille. 

Sido ruusut yhteen niinkuin solmisit oikeaa kukkaseppelettä. Sulje rengas lopulta ympyräksi ja muotoile pyöreäksi.