Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa, kunhan muistat muutaman helpon säännön. Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Joulukinkun paisto

1. Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1-5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

2. Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

3. Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin, pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90-120 asteisessa uunissa.

4. Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80-82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5-2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

5. Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

6. Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin 3 ruokalusikallista korppujauhoja. Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Ei enää sotkuisia myttyjä. Näin saat jouluvalot pysymään järjestyksessä ensi jouluun saakka.

Miten saada jouluvalot takaisin kaupan pakettiin kun valaistuskausi on ohi?

Turha yrittää, se ei onnistu mitenkään.
Nyt kun laitat valoja säilöön, älä tunge niitä myttynä laatikkoon, vaan leikkaa pahvilaatikosta pala ja  kiedo valot pahvin päälle. Yksinkertaista!
Säilytä kerityt valosarjat ja muuntajat vielä samassa paikassa, mieluiten hyvin merkityssä laatikossa, jonka tunnistat kun seuraavan kerran etsit jouluvaloja. Ensi vuonna sinun ei tarvitse selvitellä sotkeutunutta valosarjaa.

 

Perinteiset jouluruuat kruunaavat aattoillallisen. Lue vinkit kinkun paistamiseen, laatikoiden valmistamiseen ja kalapöydän herkkuihin!

Näin teet helpon joulusiivouksen: 7 vinkkiä paikoista, joihin voi piilottaa kamaa

Unohda stressi joulusiivouksesta. Kodin Kuvalehden lukijat kertovat, minne voi piilottaa ylimääräisen roinan.

1. "Piilotan ylimääräisen roinan sängyn alle. Myös sänkyyn saa tavaraa siististi piiloon. Jos ei muuten, niin sitten patjan alle."

2. "Olen piilottanut likaiset astiat uuniin. Eteisessä lojuvat tavarat olen heittänyt piiloon pesukoneeseen."

3. "Paras piilo on ehdottomasti yläkerta. Meillä on koira, joka ei pidä vieraista ja siksi se on aina yläkerrassa, kun meille tulee vieraita. Kannamme ryttykasat sinne."

4. "Eteisen korkeat liukuovikaapit tarjoavat meillä pikaista piilotusapua."

5. Pienen kylpyhuoneeni suihkunurkka, jossa on läpinäkymätön tekstiilisuihkuverho, kätkee taakseen kasan kaikenlaista tavaraa."

6. "Piilotan turhat tavarat puhtaan pyykin koriin. Teen kori kainalossa nopean kierroksen huushollin ympäri. Päällimmäiseksi voi heittää pari pyyheliinaa, jotta näyttää siltä, että pyykin lajittelu on kesken."

7. "Pidän hattuhyllyllä, lipaston päällä ja lattialla sisustukseen sopivia pahvisia säilytyslaatikoita. Niissä on kannet ja ne ovat enimmäkseen tyhjiä. Niihin saa lelut, lehdet ja muun roinan piiloon yllätysvierailta."

Lue myös:

Eikö siivous hotsita? Tässä 5 tapaa, joilla koti on äkkiä siisti

7 tapaa päästä eroon siivouskammosta

Jotta mahtuisi asumaan

Joulun herkulliset ruokalahjat

Hemmottele ystävääsi ja valmista maukas ruokalahja. Joulusinapin ja leivonnaisten lisäksi voit pakata lahjapakettiin vaikkapa mausteöljyä tai espressotryffeleitä. Itse tehdyt ruokalahjat ovat aina tervetulleita!

Pikkusuolaisia

 

Pikkusuolaisia, pitkään lämpimässä säilyviä jouluherkkuja voi pakata vaikka pukinkontiin.

Chiliöljy
Marinoidut valkosipulinkynnet
Wasabimantelit

 

Herkullisia tuliaisia

  

Sinapit, hillokkeet ja muut herkut voi laittaa kauniiseen lasipurkkiin ja viedä ystävälle joulutuliaiseksi.

Tryffelisinappi
Joulusinappi
Puolukka-inkiväärihilloke
Joululeipä

Makealta maistuu...

   

Makeat herkut ovat aina tervetulleita. Suklaan sijaan voit yllättää ystävän vaikkapa itse tehdyllä liköörillä!

Espressotryffelit
Suklaakola
Limettilikööri
Valkosuklaapalat

Sillit purkkiin!

   

Suvun yhteiseen joulupöytään on mukava viedä vaihteeksi jotain uutta. Pakkaa sillit lasipurkkiin, koristele purkki ja ilahduta emäntää.

Joulusillit
Italialainen joulusilli
Vadelmaiset silakat