Joulu

Joulukinkun paistaminen

Kodin Kuvalehti Kuva Laura Riihelä |
468x0 hunajahunnutettu joulukinkku

Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa, kunhan muistat muutaman helpon säännön. Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Joulukinkun paisto

1. Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1-5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

2. Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

3. Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin, pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90-120 asteisessa uunissa.

4. Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80-82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5-2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

5. Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

6. Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin 3 ruokalusikallista korppujauhoja. Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

 

 


Avainsanat




Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä