Juhannustaiat ovat hauskaa, leikkisää puuha, nyta kun luonto on kukkeimmillaan. Kokeile itsekin.

Juhannusyö on lemmentaikojen yö. Ennen vanhaan nuoret, naimahaluiset tytöt lähtivät kokolta poikatalon ruispeltoon kieriskelemään. Tytöt kieriskelivät alastomina ja uskoivat, että samalla kun kaste tarttuu heidän vartaloonsa, lemmenhuuma nousee pojan päähän.

Nykyään harva asuu enää ruispellon laidalla eikä moni ruispeltoa edes tunnista, mutta taikoja, jotka sopivat kaupunkiasujillekin.

Sulhoa kaipaavalle

  • Tunnetuin taika on kerätä juhannusyönä seitsemän kukkalajin kimppu ja asettaa se oman tyynyn alle. Näin uneen pitäisi ilmaantua tulevan sulhon kuva.

  • Tyynyn alle voi laittaa myös nelilehtisen apilan tai saunavastan ilman sidettä.

  • Tulevan sulhon saattaa nähdä myös, jos kiertää keskiyöllä saunan kolmasti ja katsoo sitten saunanluukusta sisään. Sama vaikutus on, jos löytää metsälähteen ja kurkistaa sinne. Mieluusti alastomana.

  • Alastomuus on valttia myös silloin, jos menee juhannusyönä kosken keskelle kivelle istumaan ainoastaan olkiside vyönä. Sulho saapuu uskomuksen mukaan myös silloin, kun lakaisee alastomana makuuhuoneen lattia ainoastaan punainen rihma vyötäröllä.

  • Ja jos saunan jälkeen heität saunavastan saunan katolle, niin siitä suunnasta, minne vastan puinen osa osoittaa, saapuu sulhanen.

  • Juhannusyönä voi myös kuunnella käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin käki kukkuu, niin monta vuotta kuluu siihen, kun sulho saapuu.

Taikavoimia metsän pohjalta

Yksi juhannusyön mysteereistä oli se, että silloin uskottiin sananjalan kukkivan. Sananjalka on itiökasvi, joka ei kuki koskaan, mutta tämä luonnontieteellinen seikka ei silloin vielä ollut tiedossa.

Jos juhannusyönä siis uskaltautui metsään ja löysi kukkivan sananjalan, piti olla vikkelä ja ottaa nopeasti lakastuvasta kukasta siemen talteen. Siemenestä sai taikavoimia, sen avulla ymmärsi kaikkia kieliä, saattoi avata kaikki ovet ja lukot ja olipa siemenellä valtaa tehdä kantajansa näkymättömäksikin.

Petteri Punakuono on tänä vuonna oksista tehty. Hellyttävä puuporo on kotidesignia parhaimmillaan. 

Näitä tarvitset:

ruumiiksi 1 kpl oksa, pituus 11 cm, halkaisija 4 cm

pääksi 1 kpl oksa, pituus 5 cm, halkaisija 2,5 cm 

kaulaksi 1 kpl oksa, pituus 5 cm, halkaisija 1 cm 

jaloiksi 4 kpl oksa, halkaisija 1 cm 

sarviksi 2 kpl tikkuja, pituus 6-8 cm, halkaisija 0,5 cm

Lisäksi: puuliimaa, esimerkiksi Erikeeperiä, saha, pieni puukko ja pora

Näin poro syntyy:

Puhdista oksat kuorista. Sahaa keskiruumis kummastakin päästä suoraksi ja mittojen mukaan.

Poraa "mahan" alle noin 1 cm syvät neljä reikää hiukan vinoon sekä yksi reikä yläpuolelle kaulaa varten. Ohenna puukolla jalkojen yläosia niin, että ne istuvat tiukasti kroppaan. Kokeile ensin, että poro pysyy tasapainossa.

Laita hiukan liimaa reikiin, ja purista jalat paikoilleen.

Ohenna kaulaan tulevaa tikkua kummastakin päästä noin sentin matkalta ja kiinnitä ruumiseen kuten jalat.

Sahaa porolle pää, jätä etuosa hiukan vinoksi. Poraa varovasti päähän sarville sopivat reiät. Vuole sitten sarvista hiukan pois ja istuta ne reikiin liiman kanssa. Anna kuivua rauhassa. Tämä askartelu on perheen pienten mieleen.

 

 

Joulukalenterin rasioihin voi piilottaa runon, tehtävän tai vaikka aarrekartan.

Tarvitset:

24 kannellista pahvirasiaa, askartelumaalia, pensselin, kuviopaperia, liimaa ja sinitarraa rasioiden kiinnittämiseen seinään.

Tee näin:

1. Asettele rasiat pöydälle joulukuusen muotoon.

2. Merkitse rasiat haluamallasi maalilla – näin saman väriset rasiat eivät tule vierekkäin, ellet niin halua.

3. Maalaa rasiat 2–3 kertaa.

4. Leikkaa kuviopaperista numerot ja kiinnitä ne rasioihin liimaamalla.

5. Ota kuva tai piirrä malli joulukuusen muotoon pöydälle asetelluista rasioista.

6. Kiinnitä rasiat seinään sinitarralla kuvan tai mallipiirroksen mukaan.

Perinteiset jouluruuat kruunaavat aattoillallisen. Lue vinkit kinkun paistamiseen, laatikoiden valmistamiseen ja kalapöydän herkkuihin!

Unohda stressi joulusiivouksesta. Kodin Kuvalehden lukijat kertovat, minne voi piilottaa ylimääräisen roinan.

1. "Piilotan ylimääräisen roinan sängyn alle. Myös sänkyyn saa tavaraa siististi piiloon. Jos ei muuten, niin sitten patjan alle."

2. "Olen piilottanut likaiset astiat uuniin. Eteisessä lojuvat tavarat olen heittänyt piiloon pesukoneeseen."

3. "Paras piilo on ehdottomasti yläkerta. Meillä on koira, joka ei pidä vieraista ja siksi se on aina yläkerrassa, kun meille tulee vieraita. Kannamme ryttykasat sinne."

4. "Eteisen korkeat liukuovikaapit tarjoavat meillä pikaista piilotusapua."

5. Pienen kylpyhuoneeni suihkunurkka, jossa on läpinäkymätön tekstiilisuihkuverho, kätkee taakseen kasan kaikenlaista tavaraa."

6. "Piilotan turhat tavarat puhtaan pyykin koriin. Teen kori kainalossa nopean kierroksen huushollin ympäri. Päällimmäiseksi voi heittää pari pyyheliinaa, jotta näyttää siltä, että pyykin lajittelu on kesken."

7. "Pidän hattuhyllyllä, lipaston päällä ja lattialla sisustukseen sopivia pahvisia säilytyslaatikoita. Niissä on kannet ja ne ovat enimmäkseen tyhjiä. Niihin saa lelut, lehdet ja muun roinan piiloon yllätysvierailta."

Lue myös:

Eikö siivous hotsita? Tässä 5 tapaa, joilla koti on äkkiä siisti

7 tapaa päästä eroon siivouskammosta

Jotta mahtuisi asumaan