Toimittaja Vellamo Vehkakoski kävi katsomassa, miten sadan asukkaan kylä Vuontisjärvi Lapissa valmistautuu jouluun.

Vuontisjärvi löytyy paikallisten mukaan "Suomi-neijon solisluun kohalta". Peltoaukeiden hallitsemassa kylässä on vähän yli sata asukasta ja runsaat 50 "savua" eli asuttua taloa. Tunturijonot kehystävät laaksomaista kylämaisemaa.

Tämä on kylä, joka käy töissä parinkymmenen kilometrin päässä Hetassa ja elää myös luonnosta, maataloudesta, matkailusta ja poroista. Ja jossa monella on sama sukunimi. Jokainen tuntee jokaisen.

Mutta vaikka väkeä ei lappilaiskylässä ole paljon, yhteishenkeä on!

– Ko aktiviteettia ei muuten juuri ovista ja ikkunoista sisäle pukkaa, niin olema ajatelhe, että järjestämmä sitä sitte itte. Pistethän vain tekstiviesti liikhele ja tahothan ihmiset paikale, kiteyttää talkoohengen paikallinen elintarvikemyyjä.

Niinpä joulun alla koko kylä jäädyttää lyhtyjä, kuljettaa ne hyvissä ajoin päätiensä poskeen ja sytyttää aattona niihin kynttilät.

Sinänsä idea ei ole uusi, mutta vuontisjärveläiset valaisevat lyhdyillä koko viiden kilometrin tien, kylän päästä päähän. Jäälyhtyjä on 30 metrin välein ja molemmin puolin tietä, yhteensä vajaat neljäsataa.

Taustalla on hieno ajatus: kun omat lyhdyt kohtaavat naapurin lyhdyt, on kuin ojentaisi käden naapurin käteen.

Teksti Vellamo Vehkakoski, kuvat Petri Blomqvist

Koko juttu löytyy Kodin Kuvalehdestä 24/2010.

________________________________________________________________

Lue lehdestä myös:

> Susanna sai ilonsa takaisin

> Muistatko hittihaalarit

> Omituisia orkestereita