Vierailimme Jalasjärvellä kokeilemassa hauskaa ulkoiluharrastusta, geokätköilyä,. Mitä kuuluu Kodin Kuvalehden tekemälle geokätkölle ja matkalaiselle?

Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä 17/2011 julkaistussa jutussa ollaan geokätköilemässä kummikunnassamme Jalasjärvellä. Geokätköily on ympäristöön piilotettujen purkkien etsimistä kartan ja gps-paikantimen sekä internetistä löytyvien vihjeiden ja koordinaattien avulla.

Juttua tehdessämme jätimme Jalasjärvelle myös merkin Kodin Kuvalehdestä, nimittäin Kummikunta-nimisen geokätkön. Tähän mennessä kätkön on käynyt löytämässä 20 geokätköiljää. Samalla laitoimme liikkeelle myös Kodin Kuvalehden oman matkalaisen, joka kiertää kätköstä kätköön geokätköilijöiden kuljettamana. Matkalaisen reitti kirjataan ylös aina sen liikkuessa siihen merkityn tunnuskoodin avulla. Nyt matkalaisemme on kulkenut Jalasjärveltä Turun lähistölle Lietoon. Matkaa se on siis tähän asti taittanut 527 kilometrin verran.

Geokätköily on loistava harrastus aloitettavaksi vaikka näin syksyllä. Sen yhteydessä tulee ulkoiltua ja saa liikuntaa melkein vaivihkaa. Samalla pääsee kuljeskelemaan oman valintansa mukaan kaupunkiympäristössä tai luonnossa.

Jos siis kiinnostuit geokätköilystä, älä arkaile, vaan lähde kokeilemaan. Kätköily sopii kaikille, sillä vaikeustason voi valita itse. Lisäksi kätköilyä voi harrastaa ihan milloin itse huvittaa, eikä löydettäväkään lopu ihan heti kesken – Suomessa on tällä hetkellä noin 17 000 geokätköä.

Mutta varoi vain, kätköilyyn jää helposti koukkuun.


Näin pääset alkuun:

  • Rekisteröidy www.geocaching.com-sivustolle haluamallasi nimimerkillä. Ilmainen jäsenyys riittää hyvin aloittelijalle. Sivusto tarjoaa myös lisäominaisuuksia ja -palveluita pientä maksua vastaan.
  • Valitse ”Hide & seek a cache” ja etsi kätköjä esimerkiksi paikkakunnan tai tarkemman osoitteen perusteella. Kätköjä voi katsella listana tai karttanäkymässä.
  • Kun haluat etsiä kätkön, syötä kätkökuvauksesta löytyvät koordinaatit gps-laitteeseesi. Kätköjä voi löytää myös pelkän kartan ja vihjeiden perusteella. Katso myös kätkön koko, vaikeustaso ja maaston taso, jotka voivat auttaa kätkön löytämisessä.
  • Suunnista kätköpaikalle ja etsi kätkö. Kirjoita lokikirjaan löytöpäivämäärä ja nimimerkkisi. Piilota kätkö uudelleen samalla tavalla, kuin se oli.
  • Merkitse löytämäsi Geocaching.com -sivustolle valitsemalla kätkökuvauksesta kohta  Log your visit.

 

Teksti Kaisa Talola, kuvat Petri Blomqvist


Lisää tietoa geokätköilystä:

Geocaching.com - Virallinen, kansainvälinen geokätkösivusto.

Geocache.fi - Itsenäinen suomalainen geokätkösivusto

Geokätköt.fi – Tietoa harrastuksesta suomeksi

 


Lue lisää Kodin Kuvalehden geokätköilyreportaasista numerosta 17/2011.