Maukkaat marinadit ovat grillauksen a ja o. Poimi tästä helpot marinadiohjeet, jotka maustavat niin lihan kuin vihannekset.

Grillikauden kokkailijan paras kumppani on marinadi. Yksinkertaiset raaka-aineet nousevat uudelle tasolle, kun ne pääsevät maustumaan marinadiin jo hyvissä ajoin ennen grillausta. Marinoidessa raaka-aineet imevät mausteiden parhaat aromit ja liha mureutuu.

Marinadi on helppo tehdä itse, eikä sen tekemisessä ole tarkkoja sääntöjä – voit valita mukaan mieleisiäsi yrttejä ja mausteita. Marinadipohja syntyy yksinkertaisesti öljyn ja happaman yhdistelmästä; yhdistä öljyyn esimerkiksi loraus etikkaa, viiniä tai sitruunamehua. Marinadipohjaan saa helposti herkullisia aromeja lisäämällä joukkoon Knorr Fond ”Du Chef” -fondin.

Grilliherkkujen marinointi onnistuu kätevästi pakastepussissa.

Laita maustettavat lihat tai kasvikset pussiin ja hiero marinadi niiden pintaan. Sulje pussi tiiviisti ja nosta grillattavat maustumaan jääkaappiin. Jo parissa tunnissa maku imeytyy pintaan, ja pidemmällä maustumisajalla saat raaka-aineisiin syvemmän maun.

Marinointi sopii monipuolisesti lihalle, kalalle ja kasviksille. Kokeile rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä ja laita grilli kuumenemaan!

 

Chili-yrttimarinadi
Tämä marinadi antaa grilliruoalle sopivasti potkua! Kokeile punaisen lihan, esimerkiksi grillipihvien tai lihavartaiden, marinointiin.

1 chili
4 valkosipulinkynttä
½ dl tuoretta korianteria
½ dl tuoretta oreganoa
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -lihafondi
1 dl öljyä
3 rkl punaviinietikkaa

Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili, valkosipulinkynnet, korianteri ja oregano. Sekoita kulhossa vesi ja lihafondi. Lisää seokseen öljy ja punaviinietikka sekä hienonnetut mausteet. Hiero marinadi pihvien pintaan. Anna lihan marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Timjami-hunajamarinadi
Timjamin ja hunajan liitto on täydellinen maustamaan esimerkiksi grillissä valmistuvan kanan.

½ dl tuoretta timjamia
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -kanafondi
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl öljyä
3 rkl valkoviinietikkaa

Hienonna timjami. Sekoita kulhossa vesi ja kanafondi. Lisää joukkoon hunaja, öljy, valkoviinietikka ja lopuksi timjami. Hiero marinadi broilerin pintaan. Anna marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Yrttimarinadi
Kokeile tätä yrttistä marinadia grillin lämmössä kypsyville kasviksille, esimerkiksi kasvisvartaille. Halutessasi voit korvata rosmariinin ja oreganon muilla mieleisilläsi yrteillä.

4 valkosipulinikynttä
3 tuoretta rosmariininoksaa
½ dl tuoretta oreganoa
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -kasvisfondi
1 dl öljyä
3 rkl valkoviinietikkaa

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Vedä rosmariinioksista irti puiseva varsi. Hienonna rosmariini ja oregano. Sekoita kulhossa vesi ja kasvisfondi. Lisää joukkoon öljy ja valkoviinietikka ja lopuksi hienonnetut mausteet. Hiero marinadi kasvisten pintaan. Anna kasvisten marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Sitruuna-yrttimarinadi
Raikas sitruuna-yrttimarinadi maustaa grillatun kalan kerrassaan herkulliseksi.

½ dl tuoretta tilliä
½ dl tuoretta ruohosipulia
2 rkl sitruunan kuorta
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -kalafondi
3 rkl sitruunan mehua
1 dl öljyä

Hienonna tilli ja ruohosipuli. Pese sitruuna ja raasta kuori hienoksi. Sekoita kulhossa vesi ja kalafondi. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja öljy ja lopuksi hienonnetut yrtit. Hiero marinadi kalan pintaan ja anna marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Aidon liemen maku

Tiivistetyt,  korkealaatuiset Knorr® Fond ”du Chef” 

-fondit antavat ruoalle täyteläisen maun. Fondit
on valmistettu huolella valituista raaka-aineista,
eivätkä ne sisällä lisättyjä arominvahventeita,
säilöntäaineita tai keinotekoisia väriaineita.
Makuvaihtoehtoja on kuusi: kana-, liha-, kasvis-,
kala- ja tumma liha -annosfondi.

Poimi neljä vinkkiä ystävien illanistujaisten järjestämiseen ja kerro, miksi haluaisit tarjota ihanan illan ruoan parissa ystävillesi. Voit voittaa herkullisen illallisen sinulle ja kolmelle ystävällesi huippukokin valmistamana.

Yhdessä syöminen on vahva ruokatrendi ja jaettavat annokset tärkeä osa eri ruokakulttuureita. Sharing on hauska tapa syödä yhdessä jakaen ruokaa samasta padasta tai napostellen erilaisia herkkuja isolta tarjottimelta. Hauskinta se on hyvässä seurassa ystävien kesken.

Nämä neljä vinkkiä auttavat valmistamaan jaettavan aterian ja nauttimaan siitä yhdessä ystävien kanssa:

  1. Vähemmän on enemmän
    Rennon aterian ei tarvitse koostua useasta ruokalajista, jotka vaativat paljon ennakkovalmisteluja. Helposti valmistuva jaettava pata tai pannu sopii mainiosti illanistujaisiin. Jokainen voi lusikoida isosta astiasta ruokaa lautaselleen, ja oman annoksen voi helposti tuunata mieleisekseen esimerkiksi lisäämällä haluamaansa kastiketta.
  2. Helppoa naposteltavaa
    Kata pöytään jaettavan ruoan lisäksi leipää ja vaikkapa muutama helposti sormin naposteltava herkku, kuten oliiveja tai keksejä ja juustoja. Jokainen voi napata mieleisensä suupaloja pitkin iltaa.
  3. Tee yhdessä
    Kaiken ei tarvitse olla täysin valmista, kun vieraat saapuvat. Ystävien kanssa on kiva jutustella keittiössä ja kattaa samalla pöytä yhdessä.
  4. Älä ole perfektionisti
    Ruoanlaitto ystäville ei vaadi täydellisiä kokkaustaitoja. Unohda turha jännitys ja stressi - yksinkertainen ruoka hyvistä raaka-aineista on parasta. Tärkeintä illassa on yhdessä vietetty aika.

Osallistu arvontaan ja voita ihana illallinen sinulle ja ystävillesi!

Kerro, miksi sinun kaveriporukkasi tulisi voittaa yhteinen illallinen Teresa Välimäen kokkaamana. Täytä alla olevaan lomakkeeseen myös yhteystietosi ja klikkaa ”Lähetä”. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken Helsingissä 11.9. järjestettävän illallisen, jonka kokkaa huippukokki Teresa Välimäki. Osallistumisaika päättyy 27.8.2017.

Lue arvonnan säännöt ja lisää palkinnosta täältä. 

Aidon liemen makua

Tiivistetyt,  korkealaatuiset Knorr® Fond ”du
Chef”-fondit antavat ruoalle täyteläisen maun.
Fondit on valmistettu huolella valituista raaka-
aineista, eivätkä ne sisällä lisättyjä aromin-
vahventeita, säilöntäaineita tai keinotekoisia
väriaineita. Makuvaihtoehtoja on kuusi: kana-,
liha-, kasvis-, kala- ja tumma liha -annosfondi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Sharing on hauska tapa syödä yhdessä samasta padasta. Hauskinta se on hyvässä seurassa ystävien kesken. Herkullinen ja helppo paella valmistetaan kalaliemeen ja valkoviiniin ja maustetaan sahramilla. Päälle ripotellaan iso kasa pannulla paahdettuja jättikatkarapuja.

Jättikatkarapupaella
Kuudelle

500 g jättikatkaravun pyrstöjä
1 rkl soijaa
1/4 tl cayennepippuria
2 sitruunaa
1 l vettä
2 1 Knorr® Fond ”du Chef” kalaliemi -annosfondia
2 kevätsipulia tai ½ purjo
oliiviöljyä
5 dl paella- tai risottoriisiä
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
5 g sahramia
200 g pimentos de padron -paprikoita  (tai 2 kpl vihreää paprikaa lohkoina)
lehtipersiljaa

  1. Ota jäiset katkaravut sulamaan. Mausta soijalla, cayennepippurilla ja puolikkaan sitruunan mehulla. Valmista kalaliemi sulattamalla annosfondit kattilassa kiehuvan veden joukkoon. Leikkaa sipulit viipaleiksi. 
  2. Lorauta kasariin öljyä niin, että kasarin pohja peittyy. Kuumenna ja mittaa joukkoon riisit. Kuullota riisinjyvät reunoiltaan läpikuultaviksi ja kaada joukkoon viini. Lisää suola, pippuri ja sahrami. Anna viinin imeytyä riisiin ja lisää sitten kalalientä pikkuhiljaa noin 2 dl kerrallaan antaen nesteen imeytyä välillä riisiin. 
  3. Kuumenna toisella pannulla hieman oliiviöljyä, ja paista pannulla erikseen ensin paprikat ja sitten katkaravut, kunnes ne ovat saaneet pintaansa kauniin paahtuneen värin. 
  4. Kun riisi on imenyt kaiken kalaliemen, sekoita joukkoon sipulit. Ripottele katkaravut ja paprikat riisin päälle. Viimeistele lehtipersiljalla. Nosta pannu pöydälle ja tarjoa hyvän leivän ja sitruunalohkojen kera. 

Vinkki: Tarjoile paella rapean maalaisleivän ja valkoviinin kanssa - hyvässä seurassa.
 

Aidon liemen makua

Tiivistetyt,  korkealaatuiset Knorr® Fond ”du
Chef” -fondit antavat ruoalle täyteläisen maun.
Fonditon valmistettu huolella valituista raaka-
aineista,eivätkä ne sisällä lisättyjä aromin-
vahventeita, säilöntäaineita tai keinotekoisia
väriaineita. Makuvaihtoehtoja on kuusi: kana-,
liha-, kasvis-, kala- ja tumma liha -annosfondi.