Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Minkälaisia haasteita suomalaiset kohtaavat pukeutumisessa syksyn tullessa? Muuttuva sää ja kylmenevä ilma aiheuttavat omat ongelmansa myös vaatteiden valintaan. Tunnistatko nämä pukeutumishaasteet myös itse?

Syksyllä ballerinat laitetaan piiloon ja tilalle täytyy kaivaa säänkestävät kengät. Haastetta tuottaa usein se, että tyylikäs pitäisi olla sekä sadesäässä että sisällä toimistolla.

Kaisa Heijari pohtiikin parhaita kenkiä syyskäyttöön, työmatkalle ja toimistoon:

”Kun ilmat kylmenevät, tulee kauppojakin kierreltyä enemmän. Hakusessa ovat ainakin uudet kengät – en kuitenkaan halua korkokenkiä, sillä kenkien tulee olla mukavat jalassa ja sopia ulko- ja sisäkäyttöön. Vartalon mittasuhteiden kanssa kaipaisin asiantuntijan apua: kuinka näyttää nuorelta ja hoikalta tai kuinka saisi keskivartalon piiloon?” 

Vielä syksyllä pyörä on kätevä liikkumisväline, mutta sporttivaatteet tuntuvat harvasta sopivalta työtyyliltä. Työmatkansa pyöräilevä Kaisa Viitanen miettii, miten liikkuva ihminen voisi pukeutua syksyyn tyylikkäästi:

”Asuin ennen Amsterdamissa ja totuin siihen, että pyöräily on osa arkea. En halua pukeutua sporttivaatteisiin, mutta pyöräillessä tulee lämmin. Minua mietityttääkin, kuinka kannattaisi pukeutua, jotta näyttäisin kivalta myös pyörän satulassa. Myös vaatteiden eettisyys kiinnostaa minua.”

Entä miten tuoda oma tyyli uuteen sesonkiin? Sirkku Klemetti miettii, miten päivittää pukeutumistyyliään ja uudistua syksyn kunniaksi:

”Pukeudun usein mustaan tai beigeen ja tyylini on aika graafinen. Olen jo tähän ikään mennessä löytänyt oman tyylini ja tapani pukeutua, mutta toki joskus mietityttää, pukeudunko liian nuorekkaasti, tai olenko jämähtänyt tiettyyn aikakauteen.” 

Syksystä eteenpäin ihmiset liikkuvat valtaosin ulkovaatteissa, sillä ilman ala vaatii kunnon pukeutumisesta. Matti Sarkkista mietityttää yksi kauden tyypillisimmistä vaatehankinnoista, eli lämmin päällystakki:

”Säiden viiletessä pitää saada lämmintä ylle! Suosin trenssejä ja nahka- sekä vahakangastakkeja ja auringon vielä paistaessa vaaleita sävyjä.” 

Vaihteleva sää tuo syksyyn omat haasteensa ja erityisesti sade voi vaikeuttaa pukeutumisesta. Harva haluaa turvautua pelkkiin kumisaappaisiin ja sadetakkiin. Susanne Sairo pohtii miten löytää tyylikkäät, sadetta kestävät vaatteet ja asusteet:

”Suosin syksyllä kerrospukeutumista ja yksinkertaista tyyliä, jonka voi asustaa – yritän välttää synkkiin väreihin pukeutumista, sillä vaaleat sävyt saavat rusketuksenkin näyttämään paremmalta. Kaipaisin vinkkejä erityisesti sadepäivien varalle, sillä kaapistani puuttuvat helppokäyttöiset sadesään kengät ja vaatteet.” -Susanne Sairo

Näihin ja muihin mieltä askarruttaviin syyspukeutumisen haasteisiin löydät vastauksen Marks & Spencerin myymälöistä. Asiantuntevien myyjien avulla löydät omalle vartalotyypillesi sopivan takin sekä muut syksyn avaintuotteet. Pukeutumisen asiantuntijat tarjoavat uusia ideoita ja päivitystä omaan tyyliisi.

Oman tyylin löytöretki -kiertue jatkaa kulkuaan Porvooseen 15.9. ja käynnistää Marks & Spencerin syksyn. Tervetuloa tutustumaan syysuutuuksiin ja löytämään oma upea tyylisi!

Tapahtumassa mukana myös Kodin Kuvalehden Minna McGill sekä Tyyliä Metsästämässä-bloggaaja Veera Korhonen

Syksy tekee tuloaan ja on aika päivittää vaatekaappi. Poimi talteen bloggaajien ja muodin ammattilaisten joka säähän sopivat tyylivinkit.

Monen suomalaisen toivelistalle kuuluu syksyllä viileneviin säihin sopiva takki ja säänkestävät syyskengät. Erilaiset pukeutumishaasteet kuitenkin askarruttavat. Miten näyttää siistiltä, mutta  kestää kylmää? Entä mitkä kengät vievät syyssateesta tyylikkäästi toimistolle?

Kysyimme neuvoa Marks & Spencerin asiantuntijoilta sekä lisäksi Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera Korhoselta ja Kodin Kuvalehden päätoimittajalta Minna McGilliltä, joka kertoi omista syyshankinnoistaan ja jakoi parhaat pukeutumisvinkkinsä.

 

Miten pysyä tyylikkäänä ja lämpimänä?

Lämpimänä pysyminen on kylmenevissä syysilloissa kaiken A ja O. Tyylistä ei haluaisi kuitenkaan nipistää. Mikä siis ratkaisuksi? "Panostan mielelläni monikäyttöiseen, hyvään perusneuleeseen, joka lämmittää ja mahtuu nahkarotsin alle – se on tärkeintä", bloggaaja-Veera kertoo. Esimerkiksi ohuet kashmirpuserot sujahtavat helposti tiukemmankin takin alle. Klassiset värit, kuten meleerattu harmaa ja musta, kestävät aikaa ja näyttävät molemmat hyvältä farkkujen tai jopa nahkahousujen kanssa. Ne ovatkin Veeran suosikkeja. M&S:n konepestävä kashmir on helppo myös huoltaa.

Millaiset kengät kestävät sisällä ja sateessa?

Toinen pukeutumishaaste, johon moni törmää syksyllä, on oikeiden kenkien valinta. Harva haluaa marssia toimistolle kumisaappaissa, mutta varpaat pitäisi saada pidettyä kuivana.  "Syksyyn kuuluu uudet nilkkurit ja ostinkin juuri valkoiset maiharit”, Veera kertoo. Nilkkureiden tai maihareiden pitkät varret pitävät jalat paremmin kuivina epävarmassa säässä.

Hyvät syyskengät siirtyvät parhaillaan myös syksystä talveen. Marks & Spencerin myymäläpäällikkö Jaana Teittinen kertoo käytännön vinkkinä, miten kengät saa kestämään pidempään. "Nilkkurit ovat hyvä vaihtoehto talvikengille, sillä niitä voi pitää sisällä tai ulkona. Kengät kannattaa aina käsitellä kosteussuihkeella, jotta niistä tulee säänkestävät", hän neuvoo.

Kengillä voi tuoda myös hieman hauskuutta syksyn synkempiin asukokonaisuuksiin. Kengät ovat helppo väripilkku muutoin mustassa tai tummassa asussa. Veera kuittaakin: ”Olen tänä syksynä innostunut myös punaisesta väristä ja aion kokeilla yhdistää eri sävyjä kuten viinin- ja marjapuuronpunaista."

 

Kannattaako satsata trenditakkiin vai ajattomaan klassikkoon?

Haasteeksi saattaa muodostua myös sopivan takin hankinta. Syksyllä ja talvella takki on yksi kaapin tärkeimmistä vaatekappaleista. Takki peittää alleen kauneimmankin asukokonaisuuden, joten siksi tyylikkääseen takkiin kannattaa panostaa erityisesti. Sadetakki sopii Teittisen mukaan parhaiten metsälenkeille – kaupunkipukeutumiseen hän suosittelee käytännöllistä trenssiä ja lisäsuojaksi täyspitkää sateenvarjoa, johon voi luottaa vaikka myrskysäässä.

Minäkö keski-ikäinen -blogin Tiia Koivusalo kehottaa myös panostamaan esimerkiksi trenssin kaltaiseen luottotuotteeseen. "Jos pitää vain yksi takki ostaa, kannattaa valita ajaton ja monikäyttöinen klassikko", hän vinkkaa.

Myös miehille on tänä syksynä tarjolla paljon päivitettyjä klassikoita. Jos takin haluaa päivittää useammin, uskaliaampikin valinta sopii. "Bomber-malliset takit ovat nyt suosittuja. Perinteisestä villakangastakista on hieman lyhyempi versio, jossa on resori helmassa ja hihansuissa", Teittinen kertoo.

Tutustu syksyn muotiin ja tyylivinkkeihin myös Marks & Spencerin verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa.

Miten ottaa oma vartalotyyppi huomioon?

Jaana Teittisen vinkki vartalohaasteiden kanssa painiskeleville on yksinkertainen. "Tärkeintä on korostaa omia parhaita puolia. Esimerkiksi vyötäröpainotteiselle O-vartalotyypille sopii hyvin pitkä paita, jossa on resori alhaalla, mutta kauniit sääret on syytä tuoda näkyville jegginseillä tai kuviollisilla housuilla – näin säilyy tasapaino", hän paljastaa.

Minna McGill kertoi noudattavansa samaa kaavaa. Hyväksi havaitut perusvaatteet ovat hänen vaatekaappinsa kulmakivi. "Olen löytänyt omalle vartalolleni sopivan tyylin. Pukeudun yleensä tunikaan, johon yhdistän kesällä leggingsit ja säiden kylmetessä mattasukkahousut, joissa satsaan aina laatuun. Kun vaatekaapista löytyvät toimivat perusvaatekappaleet, on pukeutuminen helppoa", McGill kertoo. Syksyn trendiväreistä oliivinvihreä ja tiilenpunainen puhuttelevat, ja edessä on vielä ainakin hyvin istuvan syystakin metsästys.