Oma aika on tärkeää ja erityisen tärkeältä se tuntuu silloin, kun sitä ei ole. Opettele ottamaan aikaa Sinulle ja hemmottele itseäsi kiireen keskellä nopealla porkkanakakulla, joka valmistuu vaikka kahvitauolla.

Taito pysähtyä ja rauhoittua ei ole itsestäänselvyys. Se on kuitenkin niin tärkeä taito, että sitä kannattaa harjoitella.
 


Etsi itsellesi mieluisa tapa rentoutua: täytä ristikkoa, tee lyhyt kävelylenkki, lue kirjaa tai suosikkiaikakauslehteäsi. Hetki itselle voi olla myös herkutteluhetki omassa seurassa.

Kata itsellesi kauniit astiat ja valmista jotakin vain sinulle – vaikkapa tämä mehevä Paratiisi-kupissa kypsyvä porkkanakakku, jonka ainekset löytyvät joka keittiön kaapista.

Porkkanakakku Paratiisi-kupissa

1 annos

½ dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 kananmuna
1 rkl fariinisokeria
1 rkl voisulaa
1 rkl pähkinärouhetta (esim. 4 pekaanipähkinää rouhittuna)
1/3 tl leivinjauhetta
½ dl vehnäjauhoja
ripaus kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa tai ½ tl piparkakkumaustetta

Pinnalle

vaniljatuorejuustoa
rouhittuja pähkinöitä
(porkkanasuikale)

Riko kananmuna kippoon. Lisää porkkanaraaste ja fariinisokeri. Sekoita. Lisää myös voisula ja pähkinärouhe. Ripota joukkoon mausteet. Jos pidät mausteisesta porkkanankakusta, lisää ekstraripaus mielimaustettasi.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot huolellisesti taikinaan.
Kaada taikina voideltuun Paratiisi-kuppiin ja paista 225-asteessa noin 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
Päällystä porkkakakun pinta vaniljatuorejuustolla. Viimeistele pähkinärouheella ja porkkanasuikaleella. Herkuttele kakku suoraan kupista.
 


Paratiisi-vati toimii paitsi tarjoiluastiana myös näyttävänä tarjottimena, jolla voi säilyttää vaikkapa aikakauslehtiä.

Äänestämällä omaa suosikkiasi kuudesta Paratiisi-kattauksesta osallistut neljän hengen Paratiisi-astiasarjan arvontaan.

Paratiisi on astiasarjojen klassikko, joka sopii niin perinteiseen kuin moderniin kattaukseen. Kata Paratiisi sellaisenaan tai yhdistele muihin astioihin – sadonkorjuuteemaa toistava kuviointi tuo väriä ja runsautta kattaukseen. Poimi alta monipuoliset kattausideat ja äänestä suosikkikattauksesi.

 

1. Pihakattaus

Tarjoa syksyn herkullisin keittolounas pihatalkoiden lomassa Paratiisi-mukeista. Lue lisää kattauksesta täältä.

 

2. Oma hetki - kattaus yhdelle

Opettele ottamaan aikaa itsellesi. Voit hemmotella Sinua esimerkiksi mehevällä, Paratiisi-mukissa nopeasti valmistuvalla porkkanakakulla, jonka ohjeen löydät täältä.

 

3. Peli-ilta ystävien kesken

Hyvän tunnelman luovat seuran lisäksi tyylikäs kattaus. Lue vinkit hauskan peli-illan järjestämiseen täältä.

 

4. Herkullinen juustoilta

Juustoillassa saa herkutella hyvällä omatunnolla. Katso vinkit juustotarjottimen kokoamiseen täältä.

 

5. Hetki arjen yläpuolella

Jokainen ansaitsee toisinaan juhlahetken arjen keskelle. Pienetkin teot ja asiat luovat juhlan tuntua. Katso vinkit arjen yläpuolelle nousemiseen täältä.

 

6. Aamiainen mummolassa

Mummolan kiireettömien aamujen tunnelmassa on jotakin taianomaista. Aamiaispöydässä on tarjolla oman puutarhan satoa. Poimi ihanan uuniomenasmoothien resepti täältä.

 

Äänestys on päättynyt.

Valitse suosikkisi ja osallistu 16.10.2016 mennessä. Palkinto arvotaan kaikkien äänestäneiden kesken. Lue arvonnan säännöt täältä.

Suomen tunnetuimman keramiikkataiteilijan Birger Kaipiaisen syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta.

Professori Birger Kaipiainen (1915-1988) oli Suomen tunnetuimpia keramiikkataiteilijoita. Hänen töitään leimaa nostalgia ja kaipuu kauniiseen maailmaan. Kaipiaisen varhaisissa töissä toistuvat muusat ja naishahmot, kun taas myöhemmän ajan töille ovat tyypillisiä tyylitellyt luontoaiheet.

Suomalaisille Kaipiainen on tullut tutuksi Arabian taideosaston suunnittelijana. Muun muassa ”keramiikan ruhtinaaksi” ja ”koristelijoiden kuninkaaksi” kutsuttu taiteilija loi värikylläistä ja runsasta mutta silti hienostunutta taidetta, josta suomalaisille tunnetuin lienee Paratiisi, rehevä ja mehukas puutarhasadon kuvaus.

”Minä vihaan yksitoikkoisuutta ja pelkistämistä. Ja ne, jotka pelkistävät, vihaavat minua”, on Birger Kaipiainen sanonut.

Arabian rakastetun klassikon Paratiisin taiteellisuus on rohkeaa ja suureellista, mikä ilmentää hyvin taiteilijan luonnetta. Klassisessa ja ajattomassa astiasarjassa hillityn vahva muoto yhdistyy runsaaseen koristeeseen. Kirkkaat värit kertovat Kaipiaisen ainutlaatuisesta värien yhdistelemisen taidosta. Yksikin Paratiisi-sarjan osa kattauksessa muuttaa tunnelman ja tekee arjesta juhlan. Tutustu Paratiisi-astiastoon Arabian verkkosivuilta.

 

”Keto-orvokki on kunnianosoitus Birger Kaipiaiselle”

Arabia kunnioittaa pitkäaikaisen keramiikkataiteilijansa 100-vuotisjuhlaa lanseeraamalla elokuussa 2015 Paratiisi-astiaston keto-orvokein koristeltuna. Keto-orvokki-kuosin on suunnitellut palkittu muotoilija Heikki Orvola, joka on ammentanut inspiraationsa Kaipiaisen rakkaudesta orvokkeihin ja runsaisiin kuvioihin. Videolla Orvola kertoo suunnittelutyöstään ja suhteestaan Kaipiaisen työn jatkamiselle.

2127966

 

Kaupallinen yhteistyö

Toisinaan pieni hemmottelu on paikallaan keskellä kiireisintä arkea. Juhlan tuntuun ei aina vaadita suuria tekoja. Pienetkin asiat voivat nostaa tunnelman arjen yläpuolelle.

Jokainen meistä kaipaa joskus pieniä juhlahetkiä arjen keskelle. Juhlan tuntua voi luoda esimerkiksi kattamalla päivällispöytään hieman paremmat astiat. Yhdistele kattauksessa rohkeasti erilaisia astioita; esimerkiksi koristeellinen Paratiisi-astiasto yhdistyy kauniisti Arabian Colors Keltainen -astiasarjan kanssa.


Luo juhlatunnelmaa sytyttämällä kynttilöitä palamaan, kaatamalla lasiin viiniä ja ostamalla kukkasia kotiin.

Nosta kukat perinteisen maljakon sijasta suureen vedellä täytettyyn kulhoon. Jo yksikin suuri kukka kauniissa Paratiisi-kulhossa riittää luomaan tunnelmaa.

Arkea voi juhlistaa myös ruoalla. Moni perinteinen ruoka muuntuu hieman paremmaksi arkiruoaksi pienellä vaivalla. Mausta kalakeiton liemi sulatejuustolla, pyöräytä lihapullat lampaanjauhelihasta tai sujauta makaronilaatikkoon pekonia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja tuoreita yrttejä.


Simppeli mutta kuitenkin hieman parempi arkipasta syntyy helposti kantarelleista, sipulista, valkosipulista ja ja kermasta. Mausta pasta mustapippurilla ja ripottele päälle hienoksi raastettua parmesania sekä kirveliä.

Ystävien kesken vietetyssä peli-illassa ilmapiiri on rento ja välitön. Illan järjestäminen on nopeaa ja helppoa näiden vinkkien avulla.

Koska viimeksi pelasit dominoa, ristinollaa tai shakkia? Kokoa ystävät saman pöydän ääreen ja haasta heidät ottamaan mittaa toistensa pelitaidoista! Peli-ilta ei vaadi suuritöisiä etukäteisvalmisteluja.
 


Arkisetkin naposteltavat näyttävät hyvältä, kun ne tarjotaan tyylikkäistä Paratiisi-astioista.

Kauniisiin Paratiisi-rasioihin voi kätkeä tarjoiltavien lisäksi esimerkiksi pelinappuloita.

Kun valitset illalle väriteeman, sinun on helpompi suunnitella kokonaisuus. Esimerkiksi musta-valkoteemaisen peli-illan naposteltaviksi käyvät hyvin liitulakut, pähkinät, valkosuklaa, mustat ja valkoiset viinimarjat, lakritsipalat, jogurttirusinat ja ruisleipätikut. Pöydäksi sopii mainiosti liitutaulimaalilla mustaksi maalattu levy – tällöin ristinollaa voi pelata suoraan pöydän pinnalle.