Luulitko osaavasi ottaa valokuvia? Siinä tapauksessa kannattaa tutustua todelliseen mestareiden liigaan Tukholman valokuvataiteen museossa. Mitä kauneus oikeastaan onkaan? Ja kannattaako siihen edes pyrkiä?

Fotografiska

Valokuvataiteen museo sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin tuntumassa. Tänne kannattaa tulla, vaikka et olisikaan museoiden ystävä. Kyseessä ei nimittäin ole mitenkään perinteinen museo. Myös museokauppa on mahtava; täynnä taidekirjoja, pelejä ja ihania lahjaideoita.

Fotografiskan yläkerrassa sijaitseva kahvila on kerrassaan upea paikka. Näkymä kohti Djurgårdenia ja Skeppsholmenia voittaa monen muun. Kahvilaan ja lounasravintolaan päästääkseen pitää tosin ostaa museon sisäänpääsylippu, mutta en koe sitä ongelmaksi, sillä näyttelyt ovat todella kiinnostavia. Sitä paitsi ruoka on loistavaa!

Näyttelyt vaihtuvat melko usein, joten hyvän näyttelyn osuessa kohdalle kannattaa se käydä nopeasti katsomassa. Itse olen käynyt täällä kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla olin jo palaamassa juoksujalkaa satamaan, mutta Helmut Newtonin kuvat olivat tärkeämpiä kuin laivaan ehtiminen - vaikka kyllä minä sinne juuri ja juuri ehdinkin…

Valokuvataide kiehtoo. Syvimmän vaikutukseen minuun on tehnyt aikoinaan Philippe Halsmanin näyttely Lontoon National Portrait Galleryssä. Halsman oli herra, joka pisti mallinsa (niin suurmiehet kuin näyttelijätkin) hyppimään kameran edessä. Tänä päivänä valokuvia voi ottaa kuka vain, kunhan on kamera. Tai puhelin. Valokuvia tulvii ovista ja ikkunoista, somesta ja kaikista medioista. Me kaikki tuotamme kuvia. Kuvia on helppo ottaa ja ymmärtää. Vai onko?

The Walther Collection, Time and Again: Photography from The Walther Collection, 12.2.–15.5.2016

Valokuvaus on taiteenlaji. Mielestäni yksi hienoimmista. Ja toisaalta sitten taas ei. Kaikki eivät osaa ottaa hyviä kuvia, mutta siinä piileekin taiteen kauneus: yhtä oikeaa mielipidettä ei ole olemassa. Jos taide koskettaa sinua, se on toiminut. Minä olen joskus juossut itkien valokuvanäyttelystä ulos. Kauneus on aina katsojan silmässä. Mikä on sinun mielestäsi kaunista?

Ikoner, En utställning om att få finnas, 21.3.–5.6.2016

Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, fotografiska.eu

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti