Yhä useampi lapsiperhe asuu kaupungin keskustassa. Vierailemme kaksiossa, joka oli kahdelle aikuiselle sisustettu helsinkiläisasunto, kunnes taloon tuli vauva.

Vanhan kivitalon rappukäytävä on kauniisti restauroitu. Avara aula, portaikkoa kiertävät ornamenttikuviot ja huoneistojen puiset peiliovet ovat tyypillisiä 1900-luvun alun töölöläistalojen yksityiskohtia. Perinteinen häkkihissi vie kolmanteen kerrokseen, jonka kulmahuoneistossa asuu pariskunta Eva ja Antti yhdessä hiljattain syntyneen tyttärensä Minean kanssa.

Kodissa on levollinen ilmapiiri. Pienokainen nukkuu koristetyynyjen ympäröimänä sohvalla sillä välin, kun Eva laittaa itselleen lounasta. Hänen miehensä on palannut juuri töihin isyyslomalta. Päivän rutiinit ovat alkaneet muotoutua äidille ja lapselle.

Äitiysvapaalla olevan Evan ja hänen miehensä vauhdikas cityelämä on vaihtunut rauhallisiin koti-iltoihin ja pitkiin kävelylenkkeihin Töölönlahdella.

– Lapsen saaminen on suuri elämänmuutos. Kaikki on kuitenkin tuntunut luonnolliselta. Kodista on tullut entistäkin tärkeämpi paikka, vietämmehän täällä nyt suurimman osan ajasta, kertoo Eva.

Talo tulvillaan viehättäviä yksityiskohtia

Pariskunta löysi asunnon kolme vuotta sitten etsittyään pitkään kolmiota Helsingin kantakaupungista. Toimistokäytössä ollut kaksio teki heihin vaikutuksen, eikä huoneluvun ja sijainnin suhteen ollut vaikea tehdä myönnytyksiä. Töölö oli riittävän lähellä keskustaa ja asuntoon oli mahdollista rakentaa tarvittaessa kolmaskin huone.

– Vaikka huoneisto oli vasta kunnostettu, teimme ennen muuttoamme melkoisen remontin. Siirsimme oviaukkoja ja pienensimme makuuhuonetta saadaksemme asunnosta mieleisemme. Maalasimme seiniä ja tapetoimme. Toteutimme kaikki muutostyöt itse.

Tilavassa kaksiossa on helppo viihtyä. Pohjaratkaisu on kätevä: koko asunnon pääsee kiertämään olohuoneen ja keittiön kautta. Makuuhuone jää järkevästi hieman sivummalle. Korkeat oviaukot ja erkkeri-ikkunat tekevät tilasta avaran.

Vuosien varrella tehdyissä remonteissa on vaalittu alkuperäisiä myöhäisjugendin koristeaiheita. Eteisessä huomio kiinnittyy tummapintaiseen vaatenaulakkoon, jota reunustavat spiraalimaiset pylväät. Paikalleen rakennettu huonekalu on aikoinaan tehty talon jokaiseen huoneistoon.

Kaarevat muodot jatkuvat pattereiden koristesuojuksissa ja puisten peiliovien messinkisissä ovenkahvoissa. Olohuoneen ja keittiön välistä oviaukkoa ympäröi symmetrisellä kuvioinnilla koristeltu kipsireunus.

– Viehätyimme jo ensi silmäyksellä asunnon vanhanaikaisesta koristelusta. Nämä pienet detaljit tekevät kodistamme ainutlaatuisen. Pyrimme korostamaan niitä sisustuksella ja tavaroiden asettelulla. Olohuoneessakaan ei ole mattoja, sillä emme halua peittää upeaa vanhaa kalanruotokuvioista tammiparkettia.

Antiikkia, uusantiikkia ja Ikeaa

Vauvan vieno ääntely saa tuoreen äidin havahtumaan. Ruoka-aika on käsillä. Vauvan syödessä on aikaa tarkastella paikkoja lähemmin.

Rennossa, mutta tyylikkäässä asunnossa vanhoihin huonekaluihin on yhdistetty maltilla moderneja elementtejä ja ripaus romantiikkaakin. Näkyville on aseteltu huolellisesti valittuja esineitä ja valokuvia läheisistä ihmisistä. Antin kiinnostuksesta urheiluun kielivät treenikamppeet, koripallot ja keittiön kaapiston päällä oleva valokuvasuurennos urheilijalegenda Michael Jordanista.

Eri aikakaudet ja tyylisuunnat ovat sulassa sovussa keskenään. Liekö Evan espanjalainen tausta syynä siihen, että skandinaavinen viileys on tästä kodista kaukana?

– Olen asunut suuren osan elämästäni ulkomailla. Ehkä se on vaikuttanut makuuni. Pidän runsaasta tyylistä, ja vanhanaikainen muotokieli miellyttää minua. Ostan antiikin lisäksi myös uusantiikkia. Löytöjä teen antiikkiliikkeiden ohella verkkokaupoista ja Ikeastakin. Kodistamme löytyy lisäksi suvussa kulkeneita huonekaluja.

Pariskunta on muutaman vuoden ajan kerännyt taidetta. Seinillä on erityisesti suomalaista grafiikkaa, mutta myös kehystettyjä vanhoja mainoksia ja elokuvajulisteita. Asuntoa piristävät lisäksi laadukkaat tekstiilit. Sohvatyynyjä ja vilttejä vaihtelemalla koti saa aika ajoin uuden ilmeen.

– Yksityiskohdat ovat tärkeitä, ne täydentävät kokonaisuutta. Mieheni saattaa olla eri mieltä, sillä hän välillä ihmettelee, miten kummassa tarvitsemme niin paljon koristetyynyjä, Eva nauraa.

Vaivatonta vauva-arkea kaupungissa

Viime aikoina kotiin on tehty tilaa uudelle tulokkaalle. Makuuhuoneen nurkassa on kaunis rottinkinen vauvansänky, jossa ovat aikoinaan nukkuneet niin Antti kuin hänen isänsäkin. Lasioviseen kaappiin on viikattu isot pinot pikkuruisia vaatteita. Tilavaan eteiseen mahtuvat näppärät kaupunkirattaat.

Eva kutsuu äitiysvapaalla olevia ystäviään usein kylään. Keskeisellä paikalla sijaitsevaan kotiin on eri puolilla pääkaupunkiseutua asuvien kavereiden helppo kokoontua.

– Moni ei miellä kaupunkia lapsiperheelle parhaaksi sijainniksi, mutta meistä on mukavaa asua palveluiden äärellä. Töölöstä on helppo pistäytyä vauvan kanssa asioilla. Aika näyttää, miten kotimme taipuu lapsiperheen tarpeisiin.

Todennäköisesti hyvin, sillä lähistöllä on leikkipuistoja ja keskustan kahvilatkin ovat sopivasti vaunulenkin varrella. Tulevaisuuden suunnitelmiin ehkä kuuluukin lastenhuoneen lohkaiseminen tilavasta keittiöstä.


Teksti Outi Romero, kuvat Kirsi-Marja Savola

Katso lisää Evan kodin ihastuttavia kuvia uudesta Kodin Kuvalehdestä 03/2011!

Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä 3/2011 myös:

Matti Klinge on yhden paheen mies >

Työkaverini oeläin>

Näin karkotat kuivuuden iholtasi >